sunnuntai 20. joulukuuta 2015

20. Missä maassa naiset viettävät joulua loppiaisena?







Tänään taas luukusta avautuu yksi ”must see” -listani kohde ja tästä maasta tulee ensimmäiseksi mieleen iloinen musiikki ja tanssi sekä lukuisat pubit, jotka ovat yhtä kotoisia kuin oma olohuone. Edelleen haaveilen ratsastusreissusta noihin upeisiin maisemiin… Tämän päivän tarina tulee Irlannista ja sielläpä olikin mukavia joulun perinteitä, kynttilät ikkunalla saivat uuden merkityksen, mutta eniten tykkäsin tuosta ”naisten pikkujoulusta”, jonka voisinkin kopsata uudeksi joulutraditiokseni…



Kuva: Wikipedia, Joulukoristeissa käytetty ohdake


Irlanti on katolilainen maa ja joulua vietetään pitkälti saman kaavan mukaan kuin muualla, mutta heiltä löytyy myös muutama kiinnostava vanha perinne, onhan Irlannissa joulua vietetty jo 1100-luvulta lähtien. Joulun vietto alkaa 24.12 ja se päättyy loppiaiseen 6.1, jota kutsutaan myös ”pikku jouluksi” tai ”naisten jouluksi”. 

Irlantilaiset aloittavat joulukauden ensimmäisenä adventtina, tuolloin koristellaan joulukuusi ja oveen laitetaan kranssi, joka on yksi vanhimpia joulukoristeita. Alunperin kranssit tehtiin ohdakkeesta, sillä niitä köyhätkin pystyivät hankkimaan, joulukuusi tuli vasta myöhemmin. Joulupöydässä on kalkkunaa täytteineen sekä erilaisia vihanneksia ja jälkiruokana tarjoilaan jouluvanukasta, jota no valmistettu hartaasti.

Joulu on irlantilaisille todella uskonnollinen juhla ja keskiyön messu on tärkeä tapahtuma, kirkossa rukoilemisen ja laulamisen lisäksi nähdään ystäviä ja  tavataan tuttavia. Irlannissa joulupukki eli Daidí na Nollag tai tuttavallisemmin Santy tuo lapsille lahjat jouluyönä ja joulupukille jätetään tietenkin juomaksi Guinnesia sekä porolle porkkanoita, lapset avaavat lahjat heti aamulla.



Kuva: Wikipedia, Jouluvanukas


Punaiset kynttilät ikkunalla


Jouluaattona ulko-ovia pidetään auki ja ennen auringonlaskua ikkunoille laitetaan punaisia kynttilöitä joiden tarkoituksena on viestiä Joosefille ja Marialle, että he ovat tervetulleita taloon. Tämä kynttiläperinne on yksi irlantilaisten vanhimpia jouluperinteitä ja niiden kerrotaan näyttävän myös valoa joulupukille. 



Kuva: Wikipedia, Tapaninpäivän Wren-kulkue


Tapaninpäivä


Irlannissa Tapaninpäivä on nimeltään Boxing Day ja kuten monessa muussakin maassa, se on kovin urheilupainotteinen. Jalkapallo sekä hevoskilpailut ovat suosittuja, mutta Irlannissa on eräs vanha erikoinen Tapaninpäivän perinne nimittäin ”Peukaloisen metsästys”. Aikoinaan poikaryhmät järjestävät Wren-kulkueen ja he pukeutuvat vanhoihin värikkäisiin vaatteisiin, päässään heillä on olkihatut ja he kantoivat mukanaan kuollutta lintua. Paraati kulkee läpi kylän ja kulkueessa tanssitaan ja soitetaan musiikkia sekä saatetaan käydä ovella pyytämässä rahaa nälkiintyneelle peukaloiselle. Peukaloinen on Irlannin pienimpiä lintuja ja sillä on erittäin voimakas lauluääni ja tarinan mukaan Peukaloinen laulullaan herätti puskassa nukkuvat sotilaat ja he pelastuivat hyökkäykseltä. Nykyään kulkueita järjestetään vain muutamilla paikkakunnilla.


Loppiainen


Irlantilainen Loppiainen ”Nollaig na mBan” eli Naisten joulu kuulostaa mukavalta traditiolta, sillä tuona päivänä naisilla on vapaapäivä ja miehet hoitavat kaikki kotiaskareet sekä ruoanlaiton. Perinteisesti naiset viettivät aikaa yhdessä keskustellen ja tehden ompeluksia tai teekupposen merkeissä. Päivää kutsutaan myös nimellä Little Christmas eli pikkujoulu.



Nollaig Shona Dhuit!


Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.