perjantai 18. joulukuuta 2015

18. Missä maassa joulua vietetään kesällä?






Seuraavaksi joulukalenterin luukusta paljastuu maa, joka on pitkään ollut yksi ”must-see” kohteistani ja lapsetkin tietävät, että sinne voi mennä vain kun on erityisen pitkä loma. Enpä osannut arvata, että Australiassa joulu osuu heidän parhaaseen kesäaikaan ja lämpötila saattaa kohota jopa yli 40 asteen. Koulut loppuvat ennen joulua ja oppilailla alkaa kesäloma, joka päättyy helmikuun alussa, monet pitävät kesälomansa joulun aikaan. Joulun aikaan Australiassa on siis rantakausi parhaimmillaan, pitkän joululoman aikana voisi hyvin vaikka lomailla Australiassa…


Joulun viettoa Australiassa


Australia on osa Britannian kansanyhteisöä ja tämän vuoksi monet jouluperinteet ovat peräisin Englannista, mutta Australiassa asuu paljon muista maista tulleita siirtolaisia, jotka ovat tuoneet mukanaan omia perinteitä. Suurin osa väestöstä on katolilaisia ja tämän vuoksi joulua vietetään joulupäivänä keskiyön messun jälkeen, kuten monissa muissa katolisissa maissa, Joulupukki käy yöllä laittamassa lasten lahjat joulusukkiin, jotka roikkuvat takanreunustalla.  

Kesästä huolimatta muiden maiden tavoin Australiassa koristellaan koti jouluun, ovea koristaa kranssi, sisälle tuodaan joulukuusi tai "joulupensas" Nuytsia , joka on paikallinen vihreälehtinen puu oranssien kukintojen kera. Australialaiset ovat myös hullaantuneet jouluvaloihin ja niistä saatetaan jopa kilpailla hieman naapureiden kesken. Jouluun kuuluvat kynttilät ja yhteiset lauluhetket sekä monissa paikoissa järjestetään joulukuvaelmia.

Joulupöytä koostui aikaisemmin englantilaiseen tapaan kalkkunasta ja jouluvanukkaasta, mutta helteistä johtuen nykyään jouluna ruokaillaan enemmän ulkona, grillaillaan pihoilla, puistoissa, rannalla tai käydään picnicillä perheen ja sukulaisten kesken. Jouluna syödään kinkkua, kanaa, kalkkunaa, erilaisia kaloja ja meren herkkuja sekä erilaisia jälkiruokia.



Kuva: Wikipedia


Hauskoja jouluperinteitä


Australialaisten joulun odotukseen kuuluu myös suuria tapahtumia kuten Adelaidessa järjestettävä Pageant paraati, joka aloittaa joulukauden valmistelun. Upea joulukulkue pitää sisällään tanssia, laulua sekä upeita jouluvaunuja sekä koristeita. Paraatia on järjestetty vuodesta 1933 lähtien ja se pidetään vuosittain marraskuun toisena lauantaina. Paraatiin osallistuu noin 2000 vapaaehtoista ja katujen varsilla paraatia seuraa satoja tuhansia katsojia sekä television välityksellä sitä voi seurata ympäri maata. 


Carols By Candlelight, joululauluja kynttilänvalossa


Sidneyssä ja Melbournessa järjestetään perinteisesti jouluaattona suuria joululaulu tapahtumia "Carols by Candlelight" eli kokoonnutaan laulamaan jolulauluja kynttilänvalossa.T apahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1938 ja tarinan mukaan yövuorosta palannut radion työntekijä Norman Banks oli nähnyt ikkunasta, erään vanhemman rouvan laulavan yksinään radion joululauluja, kynttilän valaistuksessa. Samalla hän mietti kuinka moni muu mahtaa laulaa joululauluja yksin kotona? Tästä syntyi idea järjestää yhteinen tapahtuma, jossa lauletaan joululauluja, tapahtumasta tuli suosittu ja tänä päivänä siihen osallistuu kymmeniä tuhansia laulajia kynttilöiden kanssa. Vastaavanlaisia tapahtumia järjestetään myös useilla muilla paikkakunnilla, kirkoissa, kouluissa sekä muissa yhteisöissä. 






Suosittu joulun viettopaikka on Bond Beach-ranta, joka on Australian vilkkaimpia rantoja, siellä järjestetään joulupäivänä Sunburnt Christmas-festiaali. Myös Australiassa seurataan urheilua Tapaninpäivänä, Sydneyssä järjestetään suosittu purjehduskilpailu Hobart Yacht Race ja toinen suosittu tapahtuma on perinteinen Boxing Day Test- krikettiottelu. Kuumuuden vuoksi ympäri Australiaa on lukuisia pensaspaloja ja palokunta on joulun aikaan kovin kiireinen


Merry Christmas!




Kartta: Wikipedia



Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.