tiistai 11. helmikuuta 2020

Pahan päivän varalle - Kotivara - Hätävara -
11.2 vietetään yleistä hätäpäivää eli yks yks kaks- päivää. Yleistä hätäpäivää vietetään kaikissa EU- maissa ja Suomessa päivää on vietetty jo vuodesta 1997 alkaen. Ympäri Suomea järjestetään erilaisia 112- tapahtumia ja yleisen hätäpäivän tarkoituksena on jakaa tietoa turvallisuudesta sekä miten vahinkoja ja onnettomuuksia voidaan ennaltaehkäistä. Suomessa ja muissa EU:maissa 112 numero on yleinen hätänumero ja siihen soittaminen on ilmaista lankapuhelimesta sekä matkapuhelimesta.


Hätävara
Tänä vuonna päätin ottaa hätäpäivän projektiksi päivittää kodin hätävaran kuntoon. Hätävaran tai kotivaran tarkoituksena on varmistaa että olemme varautuneet yllättäviin tilanteisiin. 

Viime päivien myrskyt, Kiinassa riehuva koronavirus sekä oma loukkaantuminen on saanut minut miettimään, että pitäisikö kurkistaa omiin kaappeihin ja katsoa että sieltä löytyy kaikki tarvittava yllättävien tilanteiden varalle. Eikä siitä ole pitkä aika, kun jossain päin Suomea jätevesi sekottui juomavesiputkiin. Näiden lisäksi on olemassa muitakin häiriötilanteita, joiden sattuessa on hyvä olla varautunut.

Viranomaiset suosittelevat, että jokaisesta kodista tulisi löytyä viikon tarpeiksi ruokaa, puhdasta vettä, tarvittava määrä lääkkeitä sekä vaihtoehtoja sähkölle. 

Monet suositukset sanovat, että viikon sijaan varautuminen 72 h eli kolmeen vuorokauteen on riittävä, itse asun kaupunkialueella ja täällä varmasti tuo 72 h on riittävä, mutta harvaan asutuilla alueilla kannattaa varmasti varautua tuohon viikon hätävaraan.

Viime aikoina olen karsinut tavaraa isolla kädellä ja samalla olen pitänyt kuiva-aineet minimissä, on siis hyvä tarkistaa että kotoa löytyy kaikki tarvittavat perustarpeet häiriötilanteiden varalle.


”Pahan päivän varalle”
Vanha sanonta on ehkä aikojen saatossa saanut vähän humoristisenkin merkityksen, sillä usein herkkuja on ollut taipumus säästellä. Ruokia hätävaraan tulee valita omien mieltymyksien mukaan, ja niiden tulee olla sellaisia mitä taloudessa käytetään myös normaalisti. 

Tuotteissa on hyvä olla mahdollisimman pitkä parasta ennen päiväys, mutta ei ole tarkoitus, että hätävara on erillinen ruokavarasto, vaan tuotteita päivitetään aina käytön mukaan. 

Hätävaraa suunniteltaessa on hyvä huomioida että sieltä löytyy ruokia, joiden valmistukseen ei tarvita sähköä, tai niiden valmistaminen onnistuu esim. retkikeittimellä tai nuotiolla. Pakastinta kannattaa myös hyödyntää, sillä tuotteet säilyvät siellä hyvin kylmässä muutaman päivän, jos ovea ei turhaan availla.


Mitä ruokaa pahan päivän varalle?


Pahan päivän varalle on hyvä olla pakasteita, säilykkeitä ja kuiva-aineita. Mieluisia säilykkeitä on hyvä olla kaapissa, sillä niissä on pitkät parasta ennen päiväykset ja useimmiten niitä voi syödä kylmiltään. 

Pakastin antaa raaka-aineille ja ruokatuotteille lisää säilyvyyttä, pyrin aina pitämään pakastimessa varuilla yhden ylimääräisen paketin suosikkituotteista sekä leipää. Kuiva-ainekaapista löytyy aina pastat, riisit, jauhot ja hiutaleet sekä erilaisia pussikeittoja ja valmisruokia. 

Ennen kotitalouksissa oli kylmäkellareita, joissa oli tilaa säilyttää perunoita, juureksia, hilloja ja kesän sato säilötiin talteen. Nykyään kaupoissa käydään vain tarpeeseen, sillä jääkaapeissa ei ole tarpeeksi tilaa säilyttää kylmätuotteita. 

Liha, kala ja kana ovat haasteellisia säilyttää, toki näitäkin voisi pakastaa, mutta mielestäni niiden maku kärsii siitä. Listasin oheen elintarvikkeita mitä aion päivittää pahan päivän varalle hätävaraksi.


Ruokapaketti pahan päivän varalle


Kaura- ja neljänviljan hiutale
murot
tee
sokeri
jauhot
kuivahiiva
pasta, riisi, nuudeli
pussikeitot, kuppi kuuma
valmis pastaruoat
hapankorppu, näkkileipä
puolivalmiit leivät
paahtoleipä / ruisleipä pakastin
hernekeitto
tonnikala
maissi / herne
ananas, mandariini, hedelmäsäilykkeet
pähkinät, rusinat
energiapatukoita
rasva, öljy
kananmuna
peruna ja vihannekset (säilyvyyden mukaan)
kasvikset (säilyvyyden mukaan)
hedelmiä
mustikkakeitto, hedelmäsoseita
tuoremehu
vesi / mineraalivesi

ja kissoille ruokaa

Suurin osa näistä tuotteista löytyy kotoa, mutta seuraavalla kauppakerralla täytyy tehdä pieni täydennys.


Kotivara
Ruokapuolen en usko aiheuttavan mitään suurempia yllätyksiä, mutta  moni itsestäänselvyys pitää miettiä uudelleen. Jäin miettimään, miten pärjäisimme ilman vettä tai sähköjä? Miten toimia jos vettä ei tule? Miten huolehditaan hygieniasta tai hoidetaan WC:n huuhtelu? 

Meidän taloudesta löytyy yksi 10 litran vesikanisteri, mutta sillä ei valitettavasti pitkälle pötkitä. Nykyään eletään niin sähköjen varassa ja ollaan siitä riippuvaisia, sillä hoidetaan lämmitys, valaistus, tiedonkulku, miten näitä voisi korvata?


Kodin Yks yks kaks-paketti


Keräsin tänään kotivara tarvikkeita yhteen paikkaan ja niistä muodotui meille 112-paketti, josta hyödylliset tavarat löytyvät nopeasti tarpeen tullen. Toivon että niitä ei tarvita, mutta jos jotakin ikävää sattuu, niin on hyvä, että ainakin osa asioista on mietitty etukäteen, sillä kun tilanne on päällä, niin on monta asiaa ajateltavana. 

Keräsin tarvikkeet tuulikaappiin, josta ne löytyvät helposti. Retkikeitintä meillä ei ole, mutta Grilli sekä Fondue-pannu löytyy.


112-paketti


Kodin turvaopas sekä tärkeät numerot lääkäri, myrkytyskeskus ym.
Kynttilöitä, tuikkuja, sytytysvälineet
patterilla toimivat valosarjat ja patterit
taskulamppu ja patterit
torkkupeitot, makuupussit
käteistä rahaa
sakset ja teippiä
reppu ja ”ikea”kassi
(radio ja lämmityksen korvausta selvitellään)

tölkinavaaja
Kylmäkassit
Kylmäkallet pakkaseen

Pikku apteekki, kulkee myös matkoilla, (joditabletit)
hygienia tarvikkeet, pesuaineeet ja kosteuspyyhkeet
Vesikanisteri ja vesipulloja
muovipusseja (WC)

Näillä pitäisi ainakin pärjätä alkuun, jos sähkön- tai vedenjakelu katkeaa.

Vinkkejä tähän postaukseen hain Suomen Pelastusalan keskusjärjestön SPEK:n sivuilta sekä Marttojen sivuilta löysin loistavan muistilistan liittyen kotivaraan.


Ohessa viranomaisten suosituksia yhden henkilön viikon ruokatarpeiksi:

perunaa 0,5 kg
riisiä ja makaronia 0,5 kg
öljyä ja rasvoja 0,5 kg
sokeria 0,5 kg
UHT-maitoa 1 l
muita juomia, vettä ja herkkuja 16 l + 1 kg
leipää ja viljavalmisteita 1,5 kg
maitoa ja maitotuotteita 1,3 kg
hedelmiä ja marjoja 1 kg
vihanneksia ja juureksia 1,5 kg
lihaa, kalaa, kanaa ja kananmunia 1 kg

Lähde ja lisätietoa: SPEK: Kotivara


Onko sinulla jo hätävara?


3 kommenttia:

 1. Keitin sisäkäyttöön.
  https://scandinavianoutdoor.fi/fishbone/varusteet/ruokailu-ja-astiat/retkikeittimet/fishbone-fb-02-bioetanolikeitin/

  VastaaPoista
 2. Maapähkinä voi on myös helppo ravinnonlähde ja muutenkin herkkua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, näitä onkin jäänyt joulunn jälkeen kaappiin, täytyypä ottaa osa esille...

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.