maanantai 14. heinäkuuta 2014

New York, New York

Land of hope and dreams

Aikanaan moni tuli ulkomailta Amerikkaan ja New Yorkiin uuden ja paremman elämän toivossa sekä toteuttamaan haaveitaan. Tänä päivänä moni matkustaa New Yorkiin ottamaan selvää mistä tässä kaikesta on oikein kyse. Lukuisat sarjat ja elokuvat ovat tuoneet kaupungin kotisohvalle, mutta kuitenkin kaupunki on koettava ja nähtävä itse. Itselläni oli lukuisia paikkoja ja nähtävyyksiä jo etukäteen tiedossa, missä haluaisin käydä sekä halusin päästä kokemaan aidon Cospel-kirkon ja tietenkin Broadway musikaalin. Minulla oli etukäteen monia mielikuvia New Yorkista ja näistä kerroinkin jo aikaisemmassa postauksessa Ollaan NIIN New Yorkissa ja voin sanoa että New York täytyy kokea ja nähdä itse! 


Ennen matkaa


Olimme varanneet parin viikon matkan New Yorkiin ja tarkoituksenamme oli viettää kaupunkilomaa oikein kunnolla, katsella rauhassa nähtävyyksiä, aistia New Yorkin vilinää sekä tietenkin shoppailla. Olimme myös etukäteen varanneet neljän päivän bussiretken N.Y.C. - Philadelphia - Washington - Niagara Falls - Thousand Island - N.Y.C, etukäteen oli tiedossa pitkät kilometrit ja mailit bussissa, mutta tällä kertaa halusimme välttää sen että ajamme itse pitkiä matkoja. Tästä reissusta laittelen vielä myöhemmin enempi postausta. 

Hotellia etsiessä kyselin tuttaviltani ideoita hotellin suhteen ja sain vinkkejä  että, hotellin olisi hyvä sijaita Midtownissa ja Grand Central rautatieaseman lähellä. Surffailimme pitkään hotelleja ja niitähän oli netti pullollaan, joten hotellin haarukoiminen oli vaikeaa. Etsimme hotellia sijainnin mukaan ja toki tietenkin hinta oli yksi painava syy, sillä noin kahden viikon hotelliyöt vievät ison osan matkabudjetista. Löysimme kohtuuhintaisen hotellin Midtownista, se ei ollut lähellä rautatieasemaa, mutta sen sijainti kartalla vaikutti hyvältä, lähellä Port Authority Bus Terminalia sekä parin metroaseman vieressä. Hotellihuoneen hintaan sisältyi aamiainen sekä varusteluun kuului mm. jääkaappi, mikro ja kahvinkeittomahdollisuus. Varustelu oli ehkä ratkaisevin tekijä, sillä ajattelimme että voimme hankkia huoneeseen pientä iltapalaa sekä kylmiä juomia. 
Hotelli Element New York Times Square West on 40 kerroksinen hotelli, joka sijaitsee West 39 th Street ja 8 Avenue. Huoneet olivat siistejä ja uudenveroisia sekä huone oli suht tilava ja ylemmistä kerroksista oli upeat näkymät Midtowniin. Hotellissa oli pienimuotoinen kuntosali sekä 40. kerroksessa oli kattoterassi josta pääsi ihailemaan maisemia. 

Aamiainen oli mielestäni yllättävän hyvä bagelia, munakasta, muroja, jogurttia, hedelmiä, pannukakkuja, mehuja, teetä, kahvia sekä smoothieta. Aamiaisen miinuspuolena oli että astiat olivat kertakäyttöisiä. Hotellissa ei valitettavasti ollut mitään ravintolaa tai pubia, josta olisi voinut ostaa pientä purtavaa tai nauttia illalla lasillisen. Hotellin aulassa oli kuitenkin myynnissä virvokkeita, hedelmiä sekä erilaisia mikroruokia. Lähin kauppa oli seuraavassa korttelissa. Hotellin hissit olivat kovassa käytössä ja toki isossa hotellissa välillä joutui odottelemaan pitkän tovin hissiä. Hotellin henkilökunta oli mukavaa ja voin lämmöllä suositella tätä hotellia myös muille. 

Me hankimme viideksi päiväksi nuo New York Passit ja lisäsimme siihen kolmen päivän Hop In Hop Out bussit. Kortin kanssa oli kätevä käydä nähtävyyksissä, toki sesonkiaikana joutuu jonkin verran odottelemaan, mutta mielestäni siihen ei kulunut kohtuuttomasti aikaa. Kävimme useissa passin nähtävyyksissä ja jotkut olis jääneet käymättä ilman passia, mutta aina jos matkan varrelle osui kiinnostava kohde, niin toki kävimme siellä. Hop In ja Hop Out bussit olivat aivan mainioita alkupäivien matkustusväsymykseen ja niiden avulla sai kivan kuvan kaupungista, tosin kaikki oppaat eivät olleet yhtä mielenkiintoisia. Passin ansiosta saimme kokea monia upeita elämyksiä kuten pyöräily Central Parkissa, VesiTaxi-ajelu sekä mahtava Cospel-kirkko Brooklynissä, näistä kirjoittelen myöhemmin lisää. Laskin nettisivuen laskurin kautta, että sisäänpääsymaksut ilman passia olisivat olleet 326,40 dollaria sekä siihen päälle vielä 3 päivän Hop In Hop Out 189 dollaria, nämä summat siis tulevat palveluntarjoajan nettisivuilta. Veikkaan että säästimme kuitenkin ison summan ja kertaakaan ei tullut tunne, että lasketaan dollareita ja mietitään kannattaako mennä johonkin nähtävyyteen. Passissa olisi ollut monia kivoja opastettuja kävelyreittejä mitä olisin vielä mielelläni tehnyt.

Olen kerännyt tähän postaukseen hieman juttuja, joista oli minulle apua New Yorkin matkan suunnitteluun! Yleistä


Yhdysvaltojen suurin kaupunki New York City sijaitsee New Yorkin osavaltiossa, Yhdysvaltojen koillisosassa. New York City on osavaltion pääkaupunki ja se on rakennettu pääosin kolmelle saarelle, Manhattan, Long Island ja Staten Island, jotka sijaitsevat Hudson-joen suussa. New York City on jaettu viiteen hallinnolliseen alueeseen Manhattan, Bronx (mantereella), Brooklyn ja Queens (Long Island) sekä Staten Island. New Yorkissa on noin 8,2 miljoonaa asukasta sen väestöstä 36 % on syntynyt ulkomailla ja kaupungissa puhutaan noin 170 eri kieltä. 


Meri vaikuttaa oleellisesti New Yorkin säähän ja lämpötilojen vaihtelut eivät ole niin suuria kuin sisämaassa. Talvi on leuto ja normaalisti vain muutamia pakkasasteita. Talvella lumipyryt saattavat joskus yllättää ja tuolloin lunta voi sataa jopa 30 cm, joka saa kaupungin liikenteen sekaisin. New Yorkin kevät ja syksy muistuttavat toisiaan, ne ovat leutoja ja ajoin saattaa sadella. Lämpötilat ovat noin 15 astetta ja keväällä saattaa tulla myös yllättäviä lumikuuroja. Kesällä on kuumaa ja kosteaa, kesäkuussa +25 ja heinä-elokuussa saattaa olla reilusti yli +30 astetta.  

New York City on yksi maailman tärkeimmistä talouden ja kulttuurin keskuksista. Tärkeimpiä toimialoja ovat rahoitus-, muoti- vakuutus-, kiinteistö- media-, bio-tech sekä lääketeollisuuden tegnologia ja tutkimus. New Yorkissa on lukuisten yritysten lisäksi useiden suuryritysten pääkonttoreita sekä noin 2600 kansainvälistä yritystä. New Yorkissa sijaitsee myös United Nations eli Yhdistyneiden kansakuntien pääkonttori. Kaupunki on Yhdysvaltojen suurin opiskelijakaupunki siellä on noin 113 korkeakoulua ja yliopistoa, joissa on noin 470 000 opiskelijaa.

New Yorkissa vierailee vuosittain noin 47 miljoonaa amerikkalaista ja ulkomaalaista turistia. Kaupungissa on yli 100 museota, 39 Broadway-teatteria, 6400 ravintolaa sekä kaupunki on yksi maailman parhaista taide-, ooppera-, tanssi-, elokuva- ja musiikkikohteista. New York on yksi suosituimpia ostosmatkakohteita, useat ostoskeskukset, tavaratalot, liikkeet, boutiquet sekä outletit tarjoavat  laajan valikoiman merkkituotteita, elektroniikkaa sekä edulliset hinnat houkuttelevat shoppailemaan. Urheilun ystäville on tiedossa ammattilaisseurojen huippuotteluita eri lajeissa. (amerikkalainen jalkapallo, baseball, jalkapallo, jääkiekko ja koripallo)Historia
Intiaanit asuttivat ensimmäiseksi New Yorkia ja vuonna 1524 italialainen tutkimusmatkailija Giovanni da Verrazano pysähtyi Hudson-joen suulla ensimmäisenä eurooppalaisena. Vuonna 1609 englantilainen Henry Hudson työskenteli Hollannin Itä-Intian kauppakomppanialle ja etsi tietä Aasiaan. Matkallaan Hudson kävi turkiskauppaa intiaanien kanssa Hudson-joella (joki nimettiin myöhemmin Hudsonin mukaan). Hollantilaiset kiinnostuivat alueesta vasta myöhemmin ja perustivat Nieuw Amsterdamin eli Uusi Amsterdam siirtokunnan Manhattanin eteläkärkeen vuonna 1626. Peter Minuitista tuli siirtokunnan ensimmäinen kuvernööri ja hän osti nykyisen Manhattanin maa-alueen intiaaneilta pilkkahintaan rihkamalla ja rakennutti sinne 30 mökkiä. Kaupunkiin rakennettiin muuri (wall) vuonna 1935 suojaamaan intiaanien hyökkäyksiä ja muurin viereisestä kadusta tuli Wallstraat eli Wallstreet. Hollantilaiset ja englantilaiset taistelivat siirtokunnasta pariin otteeseen ja vuonna 1674 hollantilaiset luovuttivat sen kuvernööri Pete Stuyvesantin johdolla Englannille ja siirtokunnan nimeksi vaihdettiin New York City, Yorkin herttuan mukaan. 

1700-luvulla New Yorkin väkiluku kasvoi nopeasti, tuolloin kaupunkiin rakennettiin ensimmäinen telakka jonka myötä alkoi laivanrakennusteollisuus, ensimmäinen sanomalehti ilmestyi sekä avattiin teatteri ja yliopisto. Kaupunki kärsi muutamia tuhoisia tulipaloja sekä asukkaat alkoivat vastustaa Brittihallintoa ja vaatia itsenäisyyttä. Yhdysvaltojen vapaussotaa käytiin vuosina 1775-1783 Brittien ja 13 siirtokunnan välillä, siirtokunnat itsenäistyivät brittiläisen imperiumin vallasta George Washingtonin johtaessa joukkoja. Yhdysvallat julistautui itsenäiseksi 4.7.1776 ja New Yorkista tuli Yhdysvaltojen pääkaupunki aina vuoteen 1790 asti ja George Washingtonista tuli Yhdysvaltojen ensimmäinen presidentti.

1800-luvulla talouden kasvun myötä useat Amerikkalaiset muuttivat New Yorkiin, tuolloin merkittäviä toimialaoja oli pankki ja kaupanala. 1840-luvulla New Yorkiin saapui tuhansia irlantilaisia, jotka pakenivat maasta nälänhädän vuoksi. Suurin osa oli lukutaidottomia ja työkyvyttömiä ja suojellakseen itseään he jengiytyivät joka, aiheutti rikollisuuden määrän kasvun. Amerikassa käytiin sisällissotaa etelä-ja pohjoisvaltioiden välillä vuosina 1861-1865, yksi sodan suurimmista syistä oli orjuuden lakkauttaminen. Sisällissodan jälkeen New Yorkiin alkoi virrata lukuisia siirtolaisia Euroopasta ja Aasiasta, siirtolaisia saattoi tulla päivän aikana jopa 12 000 ja he asettuivat asumaan omiin kortteleihinsa, ja tuolloin syntyi Chinatown, Little Italy ja muut eri kansalaisuuksien lähiöt. Siirtolaisia käytettiin hyväksi he saivat pientä palkkaa, asuivat pienissä asunnoissa ja heidän asuinalueille syntyi oma alamaailma, jonne rikollisjengit syntyivät.

1900-luvulla New Yorkissa teollisuus kasvoi, avattiin metro sekä kaupungin alueelle rakennettiin kuusi merkittävää siltaa. Kieltolain aikaan 1920-1933 Italialainen mafia piti kaupunkia otteessa ja riippumatta 1929 suuresta lamasta ja pörssin romahtamisesta kaupunkiin useita pilvenpiirtäjiä. Toisen maailmansodan jälkeen teollisuus vähentyi ja New York joutui taloudellisiin vaikeuksiin ja kaupunki alkoi rappeutua asukkaiden muuttaessa lähiöihin. 1960-lukua hallitsi rotumellakat, 70-lukua rikollisuus ja kaupunki oli ajautua vararikkoon. 1980- luvulla Wall Street ja talous lähti uuteen nousuun ja rikollisuuden vähennyttyä kaupunkiin muutti paljon hyvin toimeentulevia asukkaita. 2000-lukua varjostaa vuoden 2001 terrori-iskut, joissa kaksi lentokonetta törmäsivät World Trade Centeriin ja rakennukset tuhoutuivat kokonaan. Iskuissa kuoli noin 3000 ihmistä ja alueen raivaamiseen tuhojen jäljiltä kului useita vuosia ja miljoonia dollareita. 
Kaupunginosat


ManhattanNew York City tunnetaan parhaiten Manhattanin saaresta, jossa sijaitsee kaikki kuuluisimmat kadut ja kaikki tärkeimmät nähtävyydet. Saari on noin 20 kilometriä pitkä ja 4 kilometriä leveä sen leveimmältä kohdalta. Saarella asuu noin 1,6 miljoonaa asukasta. Manhattan on jaettu kolmeen osaan Downtown tai Lower Manhattan eli Ala-Manhattan, Middletown eli Keski-Manhattan ja Uppertown eli Ylä-Manhattan. Manhattanin keskellä kulkee 5. Avenue, joka jakaa saaren itä- ja länsiosiin. Manhattan on rakennettu ruutukaavaan ja sen kadut on nimetty etelästä pohjoiseen "Avenue" (1-12), sekä idästä länteen "Street" (1-220), vain saaren eteläisessä osassa Lower Manhattanilla kadut ovat nimetty ja kuuluisa Broadway halkoo saaren vinosti.


 

 

Lower Manhattan eli Ala-Manhattan sijaitsee Manhattanin saaren eteläreunan ja 14. kadun välissä ja tunnetaan kaupankäynnin ja rahamaailman keskuksena sekä värikkäistä siirtolaiskortteleista, taiteilija- ja muusikko kaupunginosista. 

Downtown, saaren eteläkärki
Manhattanin eteläisin osa on New Yorkin synnyinsija ja siellä sijaitsee kaikki Amerikan varhaisimmat monumentit. Financial district, Wall Street ja Pörssi. 

Civic Center alueella sijaitsee lukuisia valtion ja liittovaltioiden virastotaloja, satama-alue makasiineineen.

Lower East Side ja itäpuolen värikkäät lähiöt
Siirtolaisten asuinalueita Little Italy, Chinatown

TriBeCa eli Triangle Below Canal Street, vanha teollisuusalue on muuttunut trendikkääksi lähiöksi, gallerioita sekä suosittuja ravintoloita

SoHo eli South of Houston vanha teollisuusalue jonka taiteilijat pelastivat alueen purku-uhalta. Alue on tunnettu kuuluisista Cast-Iron taloista sekä suosittu shoppailupaikka. 

Houston Street kulkee Lower Manhattanin läpi lännestä itään ja katu toimii lähiöiden välisenä rajana. Houstonin etelänpuoleista aluetta kutsutaan SoHoksi eli South Of Houston, kun taas pohjoispuolella olevaa aletta kutsutaan NoHoksi eli North Of Houston. SoHon länsipuolella sijaitsee TriBeCa ja SoHon itäpuolella Lower East Side ja siirtolaiskorttelit. Houstonin pohjoipuolelta alkaa katujen numerointi, joka jakuu saaren pohjoisosaan asti. Nohon itäpuolella sijaitsee East Village, länsipuolella Greenwich- ja West Village, nämä kaupunginosat ovat Lower Manhattanin pohjoisimmat ja heti näiden jälkeen alkaa Midtown  eli Keski-Manhattan.

East Village aikaisemmin eri siirtolaisryhmien asuttama kaupunginosa, myöhemmin beat-sukupolven ja hippien asuinalue, tunnetaan myös katujen nimien mukaan "Alphabeth City"- nimellä

Greenwich Village, viehättävä kaupunginosa matalia taloja ja pieniä kujia. Gay-yhteisön suosiossa, Meatpacking Districtin makasiinit

West Village rauhallinen asuinalue


Lue myös postaukseni: 

Lower Manhattan, Downtown ja tunnetuimmat nähtävyydet
New Yorkin värikäs ja vilkas Chinatown Midtown Manhattan
Midtown Manhattan eli Keski-Manhattan sijaitsee Manhattanin saaren keskiosassa 14. kadun ja 59. kadun välissä. Alueella on Manhattanin toinen suuri busineskeskittymä ja se tunnetaan lukuisista pilvenpiirtäjistä, teatteri alueesta, Times Square aukiosta, museoista sekä Grand Central keskusrautatieasemasta jonka läpi kulkee päivittäin noin puoli miljoonaa matkustajaa. Alueella sijaitsee lukuisa määrä erilaisia liikkeitä ja tavarataloja.

Alueen suosituimmat nähtävyydet ovat: Empire State Building, Rockefeller Center, Garnegie Hall, YK:n pääkonttori, Trump Tower, St. Patrick´s Cathedral.

Radio City Music Hall maailman suurin teatteri jossa on noin 6000 istumapaikkaa. Teatteri avattiin vuonna 1932 ja sen avajaisissa oli mm. Charles Chaplin ja Clark Gable. Teatteri sijaitsee Rockefeller Centerissä ja se on tunnettu Emmy-palkinto gaalan pitopaikkana sekä siellä on pidetty myös usein MTV-Video Music Awards sekä Grammy-gaala. 

St. Patrick´s Cathedral sijaitsee Fifht Avenuella lähelläl Rockefeller Centeriä. Goottilaistyylinen kirkko on rakennettu vuosina 1858-1878 ja se on Yhdysvaltojen suurin katolinen kirkko. Kirkkoon mahtuu 2400 henkilöä ja sen edestä lähtee St. Patricin päivän paraati 17.3
.


Updown ManhattanUpdown Manhattan eli Ylä-Manhattan sijaitsee Manhattanin saaren pohjoisreunan ja 59. kadun välissä. Alueella on vähemmän turistikohteita kuin muissa kaupunginosissa.Updown Manhattan eli Ylä-Manhattan sijaitsee Manhattanin saaren pohjoisreunan ja 59. kadun välissä. Alueella on vähemmän turistikohteita kuin muissa kaupunginosissa.

Upper East side sijaitsee lähellä Central Parkia ja se on varakkaiden aluetta, asuntojen hinnat ovat Yhdysvaltojen kalleimmat. Park Avenuella sijaitsevien asuintalojen sisäänkäyntiä vartioivat portinvartijat. Alue rajoittuu Central Parkin reunalle, Fifth Avenuelle, jonka Museum Mile- nimisellä katuosuudella on laaja museoiden keskittymä. Alueella sijaitseva Madison Avenue on suosittu ostoskatu. Alueella asuu paljon Diplomaatteja.  


Trump Tower  (725 Fifth Avenue)
Televisiosta tutun Diili-ohjelman Donald Trumpin vuonna 1983 rakennuttma 56 kerroksinen asuinrakennus. Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa on kauppakeskus ja vesiputous. Ylemmissä kerroksissa on toimistotiloja ja asuntoja sekä Trump itse asuu rakennuksen  kattohuoneistossa. 

Brooklyn

Brooklyn sijaitsee Manhattanin koillispuolella olevalla Long Islandin saarella, kuuluisa Brooklyn-silta yhdistää Manhattanin ja Brooklynin toisiinsa. Brooklynissä asuu noin 2,5 miljoonaa asukasta ja on väestöltään New York Cityn suurin piirikunta, siellä asuu noin 100 eri kansalaisuutta. 

Hollantilaiset saapuivat Brooklyniin 1630 ja nimesivät kaupungin Hollantilaisen kaupungin Breukelenin mukaan, tuolloin alue oli suuri maatalouden keskittymä. Vapaussodan aikaan 1776 Britit pitivät vankilaivojaan ankkurissa Brooklynin alueella, sanotaan että kyseisillä vankilaivoilla kuoli enemmän sotilaita, kuin itse sodassa. 1800-luvulla kaupungista tuli yksi Yhdysvaltojen suurimmista kaupungeista, kulkuyhteydet parani ja alueelle syntyi useita työpaikkoja sekä New Yorkin ensimmäinen lentokenttä avattiin 1931. Brooklynistä tuli varakkaiden alue ja lukuisien omakotitalojen lisäksi siellä on myös paljon kerrostaloja. 

Brooklyn on suosittu asuinalue ja Brooklyn Bridge parkista on upeat näkymät Manhattanin pilvenpiirtäjiin. Puistossa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ja siellä on mm. uima-allas, piknik alue grilleineen, pelikenttiä sekä kävely- ja pyöräilyteitä. Brooklynissä sijaitseva Williamsburgin lähiö on aikanaan ollut siirtolaisten suosimaa asuinaluetta ja nykyään se on taiteilijoiden sekä Hipstereiden suosiossa. Alueella on lukuisia trendikkäitä baareja ja ravintoloita.  Coney Island saari sijaitsee Brooklynin eteläosassa ja on tunnettu huvipuistoistaan sekä saaren ranta on suosittu kaupunkilaisten ja turistien keskuudessa. Brooklyn Flea on suosittu kirpputori joka pidetään lauantaisin klo. 9-17.00, paikalla on noin 250 myyjää antiikkia, vaatteita, koruja, käsintehtyjä koruja, ruoka ja kaikkea muuta.

Alueen suosituimmat nähtävyydet ovat: Brooklyn Bridge, Brooklyn New Yard, Coney Island, Brooklyn Botanic Gardens, Prospect Park, Williamsburg.


Coney Island


Saari sijaitsee Brooklynin eteläosassa ja on tunnettu huvipuistoistaan sekä upeasta rannasta. Saari oli pitkään rikkaiden lomaparatiisi ja huvittelukeskus, saarella oli parhaillaan kolme huvipuistoa, alue ränsistyi toisen maailmansodan jälkeen. Saarella voi edelleen seurata kuuluisia käärmeenkesyttäjien ja miekannielijöiden Freak-show esityksiä sekä saaren huvipuisto Luna Park on suosittu vuoristoratoineen ja maailmanpyörineen. Huvipuisto sijaitsee rantakadulla, joka on rannan lisäksi kaupunkilaisten ja turistien suosima vapaa-ajanviettopaikka..
Queens

 Sijaitsee Long Islandilla Brooklynin pohjoispuolella ja se on pinta-alaltaan suurin New Yorkin piirikunnista. Queensin asukasluku on noin 2,3 miljoonaa ja sen väestöstä noin kolmasosa on maahanmuuttajia. Queens on tunnettu työläiskaupunginosa ja sen eri lähiöissä asuu lukuisia eri kansallisuuksia, Astoriassa kreikkalaiset, Jacson Heightsissä on Pikku-Intia sekä Flushing on suuri kiinalaisten ja korealaisten alue. Queensissä sijaitsee John F. Kennedyn lentokenttä.

Alueen suosituimmat nähtävyydet ovat: Citi Field Mets-baseball joukkueen kotikenttä, Flushing Meadows Corona Park, 1939 maailmannäyttelyä varten rakennettu puisto. 

Bronx

 Bronx sijaitsee Manhattanin pohjoispuolella ja on ainoa piirikunta joka sijaitsee mantereella. Bronxissa asuu yli 1 370 000 miljoonaa asukasta ja alue on noin kaksi kertaa Manhattanin kokoinen. Alueella on prosentuaalisesti enemmän viheralueita kuin muissa kaupunginosissa. Bronxissa asuu paljon eri kansalaisuuksia ja alue on nykyään suosittu myös rikkaiden keskuudessa. Bronxilla on edelleen huonon alueen maine, vaikka se on siistiytynyt huomattavasti 1970-luvun slummeista ja rikollisuudesta. Hip Hop-musiikki on lähtöisin tuon ajan Bronxista ja se sai alkunsa köyhien keskuudessa, jotka halusivat itse tehdä musiikkinsa sekä saada äänensä kuuluville. 

Bronxin alueen löysi ruotsalaissyntyinen Jonas Bronc vuonna 1639 ja hän osti alueen intiaaneilta. Alueen asutti ensimmäiseksi maanviljelijät ja myöhemmin rikkaat rakensivat sinne kesäasuntojaan. Bronx rappeutui nopeasti 1970-luvulla ja alue muistetaan huume- ja jengitappeluista. Bronx lähti uuteen nousuun 1990-luvulla ja sinne rakennettiin uusia pientaloja sekä vahoja asuntoja remontoitiin kaupungin varoin. 

Alueen suosituimmat nähtävyydet ovat: Bronx Zoo eläintarha, Yankee- stadion ja New York Botanical Garden eli kasvitieteellinen puutarha sekä Wave Hill puutarha.


Staten Island 

 Staten Island sijaitsee Manhattanin kaakkoispuolella, Verrazano silta yhdistää saaren Brooklyniin sekä New Jerseystä pääsee kolmen sillan kautta saarelle.  Staten Islandin väkiluku noin 470 000 asukasta, joka vähiten kaikista hallintoalueista. Staten Island on ainoa kaupunginosa mihin ei pääse metrolla, saarelle on bussi- ja junayhteys, mutta suosituin tapa tulla saarelle on Manhattanilta (Whitehall Streetiltä) lähtevä ilmainen lautta. Lauttamatka kestää puolisen tuntia ja sieltä on hyvät näkymät vapaudenpatsaalle, jonka lautta ohittaa läheltä. Staten Island on New Yorkin vihrein kaupungisosa, saaren pinta-alasta noin kolmasosa on viheralueita, siellä on luonnonsuojelualueita ja noin 170 puistoa. Heti lauttasataman ulkopuolella on saaren keskusta St. George.

Lyhyen kävelymatkan päässä lauttasamasta on 9/11 muistomerkki Esplanade & Postcards, joka on suunnattu sinne missä kaksoistornit sijaitsivat. Muistomerkkissä on 276 graniittilaattaa missä on jokaisen iskussa menehtyneen Staten Islandlaisen uhrin nimi ja syntymäaika.  Richmondissa on historiallinen ulkomuseo, jossa voi tutustua 1600-luvun elämään ja miljööseen. Alueella on erilaisia työpajoja ja Amerikan vanhin koulurakennus  sekä Voorlezerin talo joka on vuodelta 1695.New Yorkin suosituimmat nähtävyydet 


Empire State Building on ollut pitkään New Yorkin kokein rakennus, 449 metriä korkea pilvenpiirtäjä valmistui vuonna 1930 toimistorakennukseksi. Rakennuksessa on 102 kerrosta, 1860 rappusta, 6500 ikkunaa sekä siellä työskentelee päivittäin noin 20 000 ihmistä. Rakennuksessa on kaksi maksullista näköalatasannetta joista on upeat näkymät kaupunkiin. Ylimmäisen kerroksen 102. näkymiä ajoittain estää sumu ja pilvet, tämän vuoksi 86. kerroksen tasanne on suositumpi. 

Rakennus valmistui ennätysajassa rakennustyöt kestivät 410 vuorokautta, työmaalla työskenteli 3400 työmiestä. Näköalatasanteelle laitettiin verkkoaita vuonna 1945, koska moni oli tehnyt itsemurhan hyppäämällä tasanteelta alas.   Valmistuttuaan suurin osa rakennuksen toimitiloista oli tyhillään aina vuoteen 1950 asti. 

Öisin rakennus loistaa eri väreissä, jotka vaihtuvat vuodenajan ja tilaisuuden mukaan. Pilvenpiirtäjästä tuli kuuluisa King Kong elokuvan myötä vuonna 1933. Rakennus on kaupungin suosituin nähtävyys, lippuja sekä pääsyä näköalatasanteelle saattaa joutua jonottamaan pitkään, joten liput kannattaa varata etukäten. (5th Avenue East 33rd /34th Street)

Statue of Liberty eli Vapaudenpatsas on New Yorkin symboli ja tunnetuin nähtävyys. Patsas sijaitsee omalla Liberty-Island saarella ja se on lahja Ranskan valtiolta. Patsas on jalustan kanssa yhteensä 93 metriä korkea. 

Central Park puisto on suuri suorakulmainen virkistysalue Manhattanin saarella Upper West Siden ja Upper East Siden välissä. Puiston pinta-ala on 340 hehtaaria ja pituudeltaan se on noin 4 km sekä leveydeltä noin 800 m. Puisto avattiin vuonna 1857 ja sinne istutettiin 500 000 puuta, talvisin puistossa on luistinrata. Puistossa on vihreitä nurmikenttiä, lampia, siltoja, kävelyteitä noin 93 km, leikkipaikkoja, ravintoloita, maksuttomia ulkoilmatapahtumia sekä eläintarha. Puistossa voi harrastaa eri urheilulajeja ja puisto on kaupunkilaisten keskuudessa suosittu lenkkeilyalue. Puiston eläintarhassa on eläimiä kolmelta eri ilmastovyöhykkeeltä ja noin 500 eläinlajia jotka asustavat taitavasti rakennetuilla alueilla. Puistossa käy vuosittainnoin  25 miljoonaa kävijää. Puiston suosituin nähtävyys on Strawberry Field-puutarha, joka on rakennettu John Lennonin muistoksi. Puutarha sisältää yhden kasvin jokaisesta maasta. John Lennon muhattiin vuonna 1980 läheisen Dakota Buildingin edessä, joka sijaitsee West 72 Streetin kohdallaFifth Avenue reunustaa Central Parkin itäpuolella ja on tunnettu ostoskatu missä sijaitsee vieri vieressä lukuisia kuuluisien huippusuunnittelijoiden kauppoja.  Fifth Avenue on tunnettu myös museoistaan ja kadun 82nd ja 105th välistä osaa kutsutaankin toiselta nimeltä Museum Mile. Museum Mile osuudella sijaitsee 10  eri museota mm. The Metropolitan Museum of Art, Guggenheim Museum ja The Jewish Museum. Central Parkin länsipuolella sijaitsee Lincoln Center kulttuurikeskus, jonka läheisyydessä sijaitsee Metropolitan Opera sekä New York City Ballet. Broadway

Kuuluisa teatterikatu oli aikoinaan intiaanien käyttämä polku ja se on Manhattanin vanhin katu. Katu kulkee saaren etelä-pohjoissuuntaan ja on noin 32 kilometriä pitkä. Katu itsessään on nähtävyys, mutta kadun lisäksi sen varrella on useita kuuluisia rakennuksia. Broadway tuli tunnetuksi teattereistaan 1800-luvulla ja siellä on esitetty useita menestysmusikaaleja, Hair, Jesus Christ Superstar, My Fair Lady ja West Side Story sekä lukuisia muita musikaaleja.

 

Rockefeller CenterMidtownin eli keskikaupungin suurimpia maamerkkejä on Rockefeller Centerin 19 pilvenpiirtäjän käsittävä rakennuskokonaisuus.  Rakennukset sijaitsevat Fifth Avenue 48 ja Sixht Avenue 51 katujen välissä. Rakennukset ovat rakennettu öljypohatta J.D. Rockefellerin perijöiden toimesta vuosina 1932-1939. Korkein pilven-piirtäjistä on GE Building jossa on 70 kerrosta ja se on 259 metriä korkea. GE Building on NBC-televisiokanavan pääkonttori ja sen huipulla on kuuluisa näköalatasanne Top Of The Rock, joka on avoinna yleisölle. NBC-Experience myymälästä voi ostaa lippuja studiokierrokselle joka kestää tunnin verran. Samassa korttelissa sijaitsee myös kuuluisa Rockefeller Plaza, jossa on kesäisin ravintoloita ja terasseja ja talvella sine rakennetaan luistinrata ja tuodaan joulukuusi.


Times Square-aukio on saanut nimensä 1900-luvun alussa sijainneen New York Timesin pääkonttorin mukaan. Aukio sijaitsee Teatteri-kaupunginosan keskustassa Broadwayn ja 42nd Streetin risteyksessä. Aukio on tunnettu jättimäisistä mainostauluista, neonkyl-teistä, valotauluista, katukauppiaista sekä vilkkaista kaduista. Aukion erikoisuutena on taulu, mistä voi lukea Yhdysvaltojen sen hetken valtion velan määrän. Time Squarelle aukiota kannattaa tulla katsomaan iltaisin sen yövalaistusta, kun lukuisat neonvalot vilkkuvat ja  mainostaulut välkkyvät. Vuosittain alueella käy noin miljoona turistia. Vuodenvaihteessa kaupunkilaiset kokoontuvat aukiolle Uutta Vuotta vastaanottamaan.


Bronx Zoo on suosittu ympärivuotinen eläintarha lähellä Manhattania, joka on avattu vuonna 1899. Eläintarhassa on noin 4000 eläintä, kaikilla on hyvät puitteet sekä riittävästi tilaa. Merileijonien ruokinta kerää runsaasti katselijoita ja ne nauttivatkin esiintymisestä, muita suosittuja eläimiä ovat Gorillat ja apinat sekä kissaeläimet. Keskiviikkoisin sisäänpääsy on ilmainen, mutta lippuluukulla voi tehdä lahjoituksen eläinten hyväksi. 
Lisätietoja: Bronx Zoo


Metropolitan Museum of Art (MoMa)
Yksi maailman johtavimmista nykytaiteen museoista on perustettu vuonna 1929 pääosin Rockefellerin suvun rahoituksella. Museon pysyvän näyttelyn kokoelmat ovat maailman laajimmat ja antavat kattavan katsauksen moderniin taiteeseen. Vuosittain museossa käy noin 2,5 miljoonaa kävijää. Museosta löytyy mm. Matissen, Dalin ja Picasson töitä.


  

New York Pass


New Yorkissa on nähtävää todella paljon ja mikäli on ensimmäistä kertaa kaupungissa tai haluaa kierrellä museoita sekä muita maksullisia nähtävyyksiä, niin kannattaa miettiä New York Passin hankkimista. New York Passilla voi käydä katsomassa noin 80 eri nähtävyyttä ja sillä saa alennuksia eri ruokapaikoista, museoista ja liikkeistä. Passilla on ilmainen sisäänpääsy lukuisiin paikkoihin, pääsee jonon ohi tiettyihin nähtävyyksiin ja sillä voi mm. vuokrata polkupyörän, ajella vesitaxilla, käydä opastetuilla kierroksilla. Lisämaksusta New York passiin voi liittää Hop in Hop Out kaupunkibussit, joiden viisi eri linjaa kiertävät New Yorkin eri kaupunginosissa. New York passeja myydään aina päiväpassista viikon mittaiseen ajanjaksoon, katso tarkemmat hinta/päivätiedot nettisivuilta, samalla voit myös laskea kuinka paljon säästät New York Passin avulla. New York Passin voi tilata netin kautta etukäteen kotiin tai käydä hakemassa paikan päältä, passi aktivoituu siitä kun sitä käyttää ensimmäisen kerran. 
Lisätietoja: New York Pass


Ostokset


New York on shoppailijan paratiisi ja tarjolla on kaikkea mahdollista, mistä vain voit uneksia. Kauppoja löytyy kalliista luksus liikkeistä edullisiin vaatekauppoihin tai upeisiin vintage- ja trendivaatteisiin. Suurin osa tavarataloista sijaitsee Midtownin alueella Broadwayn ja 57. Streetin välissä. New Yorkin kuuluisiin shoppailukatuihin kuuluvat 5th Avenue ja Madison Avenue, joiden varrella kaikki kalliit design- ja merkkiliikkeet sijaitsevat. Kuuluisat merkkiliikkeet sijaitsevat 5th Avenuella 48th-59th katujen välissä ja Madison Avenuella 53rd-72nd katujen välissä. Macy´s tavaratalo on korttelin kokoinen liikekokonaisuus joka  sijaitsee lähellä Penn Stationia, Herald Squaren alueella jossa on lukuisia suosittuja kauppoja. Sohossa ja Little Italyssä on lukuisia pieniä trendiliikkeitä sekä ketjuvaatekauppoja ja lähellä sijaitsevat myös edulliset turistikaupat. Missään nimessä ei pidä unohtaa Outlet-ostoksia joita voi tehdä esim. New Jerseyn puolella Jersey Gardenissa noin puolen tunnin bussimatkan päässä tai noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevassa Woodbury Outletissa, johon tehdään erillisiä retkiä.  


Barney´s
(660 Madison Avenue / 61 st Street) 
Hienostotavaratalo, seitsemän kerrosta täynnä kuuluisien kansainvälisten huippusuunnittelijoiden tuotteita. Laaja asuste- ja kosmetiikkaosasto. Trendikäs versio Macy´s tavaratalosta. 
Lisätietoja: Barney´s

Apple Store
(767, Fifth Ave / 59 th Street)
Liikkeen sisäänkäynti on huikean näköinen lasikuutio, josta johtaa rappuset liikkeeseen. Liike on auki 24/7/365 ja liikkeessä on erilaisia tapahtumia ja työpajoja ympäri vuorokauden. Sinipaitaiset työntekijät auttavat sinua hetkessä.

Bloomingdale´s
(1013 Lexinhton Avenue / 59th Street)
Tavaratalo on perustettu vuonna 1870 ja se on yksi Yhdysvaltoje suurimmista tavarataloista. Liike on suunnattu tyylitietoiselle asiakaskunnalle ja sen hintataso on korkea. Siellä on suuri iltapuku ja laukku valikoima sekä upea kalusteosasto.  
Lisätietoja: Bloomingdale´s

Tiffany´s
(727 Fifth Ave / 57 th Street)
Kuuluisa jalokiviliike on kuin karkkikauppa ja tunnettu upeista mestaritöistä. Liike on toiminut vuodesta 1837 asti ja se mainitaan useissa elokuvissa ja sarjoissa, mutta tunnetaan erityisesti elokuvasta Aamiainen Tiffanyllä. Liike on erikoistunut kalliisiin koruihin, mutta siellä myydään myös edullisempia hopeakoruja. 
Lisätietoja: Tiffany´s

Niketown
(6 East, 57 th Street)
Niken lippulaivamyymälä viisi kerrosta kenkiä ja urheiluvaatteita eri urheilulajeihin, useita eri malleja sekä värejä. Esillä uusimmat mallit lapsille, naisille ja miehille.  

Saks Fifth Avenue
(611 Fift Avenue / 49th Street)
Kuuluisa luksustavaratalo Rockefeller Centerin lähellä. Suunnittelijoiden uusimmat mallit ja kattava parfyymivalikoima sekä fantasiakoruja. 

Brooks Brothers
(346 Madison Avenue / 44 Street)
Monipuolinen miestenvaateliike vuodesta 1940, hyvin pukeutuvien miesten suosiossa laaja valikoima värejä ja eri kuoseja.
Lisätietoja: Brooks Brothers

Herald Square
Alue sijoittuu Broadway, 34 th Streetin sekä Sixth Avenuen (viralliselta nimeltään Avenue of the Ameicans) välimaastoon lähelle Empire State Buildingia sekä Madison Square Gardenia. Alue on saanut nimensä nyt jo lakkautetun sanomalehti New York Heraldin mukaan, aikoinaan lehden pääkonttori Herald Building sijaitsi alueella. Alueen vieressä sijaitsee Manhattan Mall 33rd Streetillä. 

Macy´s
(151 West 34th Street / Broadway)
Macy´s on yksi maailman suurimpia tavarataloja sen pinta-ala on 100 000 neliötä ja siellä käy noin 35 000 asiakasta päivittäin. Tavaratalosta löytyvät kaikki normaalin tavaratalon osastot tosin suuremmassa mittakaavassa. Tavaratalo on suosittu paikallisten keskuudessa, se ei ole edullisin ostospaikka, mutta sen alennusmyynnit ovat suosittuja. Tavarataloon voi hankkia alennuskortin ennakkoon netistä tai asiakaspisteessä näyttämällä passia. 
Lisätietoja: Macy´s

Forever 21
(50 West 34th Street / 1540 Broadway / 40 East 14th Street)
Edullinen Amerikkalainen vaateketju, trendivaatteita joita on pakko saada! Ketjua voi verrata hyvin Ruotsalaiseen H&M-ketjuun. 
Lisätietoja: Forever 21

Old Navy
(West 34 th Street / 610 Avenue of Americans / 503 Broadway)
Amerikkalaiseen Gap Inc. konserniin kuuluva vaatekauppaketju, joka myy edullisia ja muodikkaita perusvaatteita koko perheelle. Gap Inc. konsernin muita brändejä ovat Gap ja Banana Republic, ensimmäinen Gapin myymälä on perustettu vuonna 1969. Vaateketjujen vaatteet ovat tyypillisiä Amerikkalaisia perusvaatteita ja hinnaltaan edullisia, mutta hyvälaatuisia.    

NoLita = North of Little Italy
(Mulberry Street / Elizabeth Street / Kenmare Streetin väliset korttelit)
Sohon itäpuolella sijaitseva NoLitan alueella on lukuisia pikkuputiikkeja, vintage-liikkeitä, ravintoloita sekä turistikauppoja. Muotisuunnittelijat ovat siirtyneet Sohon alueelta edullisempiin liiketiloihin. 

Soho
(Broadway / Canal Street / Prince Streetin välinen alue)
Lukuisia liikkeita mm. Victorias´s Secret, Hollister, Topman, Old Navy... kahviloita sekä ruokapaikkoja

(Grand Street, Prince Street ja Lafayetten välinen alue)
Eri maiden huippusuunnittelijoiden liikkeitä, hintavia ja korkealaatuisia tuotteita

Victoria´s Secret 
Tunnettu alusvaateketju joka myy myös kosmetiikkaa. Alusvaatteet ovat upeita, seksikkäitä sekä käytännöllisiä. Ketjun suurin myymälä on kaksikerroksinen ja tämä lippulaivamyymälä sijaitsee lähellä Empire State Buildingia. (Herald Square 34th Street 6th Avenue)

Topman ja Topshop
(476 Broadway)
Suositut englantilaiset miesten ja naisten muotivaateketjut

Chelsea Market
(75 9th Avenue 15 Street ja 16 Street välissä)
Hudson-joen lähellä sijaitsevalla Meatpacking District -alueella on vanhat lihamakasiinit, jotka on uudistettu ja remontoitu tyylikkäästi. Nykyään tehtaan tiloissa on baareja, ravintoloita sekä lukuisia eri kauppoja joista voi ostaa aina keitosta pähkinöihin, viinistä kahviin ja juustosta juustokakkuihin. Chelsea Market on yksi maailman suurimmista kauppahalleista, joka myy ruokaa. Makasiinien pitkä historia, tiiliseinät sekä arkkitehtuuri tekee paikasta erikoisen. 
Avoinna: ma-la 7-21 / su 8-20
Lisätietoja: Chelsea Market

Union Square
(14th Street) 
Manhattanin suurimmat maanviljelijöiden markkinat joissa paikalliset myyvät tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, juustoja, hilloja, siideriä, viinejä, kukkia ja kasveja sekä kalastajat ja leipurit myyvät omia tuotteitaaan. Maalaismarkkinoita on järjestetty vuodesta 1976 alkaen ja tuolloi noli vain muutama kauppias, mutta tänä päivänä myyjiä on yli 140 ja markkinoilla järjestetään erilaisia tapahtumia, maistiaisia ja huippukokokit pitävät kokkausesityksiä. Marras- joulukuussa markkinoilla on paljon käsitöitä, koruja, lahjoja ja vaatteita myynnissä. 
Avoinna: ma, ke, pe ja la 8-18:00
Lisätietoja: Greenmarket

Ceuntry 21 
(22 Cortland St. Trinity Placen ja broadwayn välissä)
Huippumuodin Outlet-myymälä Downtownissa lähellä Ground Zeroa eli entisiä Word Trade Centerin kaksoistorneja. Liikkeessä on myynnissä huippusuunnittelijoiden vaatteita, kenkiä, laukkuja, kosmetiikkaa ja kodintavaroita 40-70% alennuksella. Mikäli pidät merkkivaatteista täällä voi tehdä edullisia löytöjä, valikoima vaihtelee ja kokoja on rajoitetusti. Liikkeessä on paljon ihmisiä, joten jonottamiseen kannattaa varata aikaa niin pukukoppeihin kuin kassalle. 
Avoinna: ma-ke 7:45-21:00 / to-pe 7:45-21:30 / la 10-21:00 / su 11-20:00
Lisätietoja: Ceuntry21

Abercromble & Fitch 
(199 Water St. / ma-la 10-21 su 11-20)
Aikaisemmin retkeilijöiden ja kalastajien käyttämä vaatemerkki, nykyään nuorison suosiossa.

Outlet ostokset

Outlet shoppailu on sopivaa sadepäivän puuhaa ja tunnit vilahtavat huomaamatta.  Vaikka kaikissa liikkeissä ei olisi mitään erikoisempia tarjouksia niin shoppausta helpottaa huomattavassti, kun kaikki tärkeimmät liikkeet löytyvät saman katon alta. Shoppaillessa aika katoaa kummasti ja kaikkia liikkeitä ei varmasti ehdi käydä, joten kannattaa etukäteen tutustua keskuksen liiketarjontaan ja suunnitella missä haluaa ainakin käydä.

Jersey Gardens (651 Kapkowski, Elizabeth, New Jersey)
Outlet-ostoskeskuksessa on noin 200 eri liikettä kahdessa kerroksessa ja suuri ravintolakeskittymä. Outletin info-pisteestä saa passia näyttämällä alennus-kuponkivihkosen. Useat laukkuliikkeet myyvät myös matkalaukkuja, mikäli omat ovat jo entuudestaan täynnä.

Jersey Gardens sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päästä Manhattanin Midtownista ja noin viiden minuutin ajomatkan päästä Newarkin lentokentältä. Lentokentältä sekä Manhattanilta on kuljetus Jersey Gardeniin, Manhattanilta pääsee Port Authority Bus Terminalista (8 th Avenue 42 nd Street) bussilla nro 111 tai 115. Bussit kulkevat noin puolen tunnin välein ja liput kannattaa ostaa etukäteen, yhdensuuntainen maksaa 5 dollaria ja edestakainen 9 dollaria. 
Avoinna: ma-la 10-21 / su 11-19 / tarkista juhlapyhien aukioloajat


Lisätietoja: Jersey Gardens

Woodbury Common Premium Outlets 
(498 Red Apple Court, Central Valley)
Perinteinen Outlet-kylä, jossa on noin 220 eri liikettä tunnettuja merkkituotteita sekä edullisimpia merkkejä, 25-65% alennuksella. Nettisivuilla voi käydä liittymässä ilmaiseksi VIP-klubiin, jonka kautta saa kupongin, millä saa Outletin infosta ilmaisen alennuskirjasen.  

Outlet-kylä sijaitsee Central Valleyssä johon on noin tunnin ajomatka Manhattanilta. Outlet-kylään järjestetään erilaisia kuljetuksia, Manhattanilta sinne pääsee City Sights ja  Gray Line busseilla, Port Authority Bus Terminalista (8 th Avenue 42 nd Street), aikuisten lippu on 42 dollaria / lasten 21 dollaria ja lipun hinta sisältää VIP kuponkikirjan. 

Avoinna: ma-su 10-21 / tarkista juhlapyhien aukioloajat
Liikkuminen
Suurkaupungissa välimatkat ovat suuria ja liikkuminen paikasta toiseen saattaa viedä aikaa. New Yorkin metro on maailman suurimpia ja sen reittiverkosto on erittäin laaja, raidekilometrejä on  yhteensä non 720 mailia ja asemia 468. 

Metro kulkee vuorokauden ympäri ja se on suhteellisen edullinen. Tarjolla on erilaisia lippuvaihtoehtoja aina kertalipuista edullisempiin useamman päivän päivälippuihin. Metro tunnetaan nimellä subway ja sen tunnistaa mustavalkoisesta kyltistä ja tummanvihreästä väristä. Oikean linjan lisäksi on hyvä tietään mihin suuntaa on menossa pohjoinen (Updown ja Queens) tai etelä (Downtown ja Brooklyn). Käytössä on paikallisia (local) sekä pikajunia (express), joiden asemat merkitty eri tavoin, mustalla palloilla paikallisjunat ja valkoisilla pikajunat. Viikonloppuisin on usein metrossa kunnostustöitä, joten osa linjoista saattaa jäädä ajamatta tai reitit vaihtuvat, kannattaa kuunnella kuulutuksia. 

Bussiverkosto on myös kattava ja niitä voi käyttää niihin paikkoihin mihin metrolla ei pääse. Kuuluisat keltaiset taksit ovat myös oiva ja edullinen tapa liikkua kaupungilla. Ruuhka-aikaan bussilla ja taksilla liikkuminen on hidasta ja vie aikaa.  
Vihreät taksit eli boro-taksit (borough) ovat takseja jotka ottavat asiakkaita kyytiin Manhattanin ulkopuolella (Brooklyn, Queens, Bronx ja Staten Island). Esikaupunkialueilla taksin saaminen on ollut hankalaa ja nyt uusilla vihreillä takseilla voi ottaa kyydin mihin vain. Vihreät taksit eivät saa ottaa kyytiin Manhattanilta, mutta ne saavat viedä asiakkaan mihin tahansa koko kaupungin alueella ja Manhattanille palaaminen on helpompaa. Liikkumista helpottaa julkisen liikenteen nettisivut Metropolitan Transportation Authority tai puhelimeen voi ladata iTransNYC appsin.
 


Ruoka


New Yorkissa ravitolatarjonta on laaja ja sieltä löytää ravintoloita kaikista maailman ruokakulttuureista. Vatsan saa täyteen edullisesti tai sitten voi nauttia kokin erikoisista ja luovista annoksista huippukalliisti. Ravintola-annokset ovat suuria ja niistä riittää hyvin myös kaverille sekä juomien uudelleen täyttö ei maksa. Pääosin annosten hinta ilmoitetaan ilman veroja ja lopulliseen hintaan lisätään veron osuus 8,75 % laskun summasta sekä lisäksi vielä maksetaan tipit eli juomarahat hyvästä palvelusta, jotka on vähintään 15 % laskun summasta tai "double the tax" eli kaksi kertaa verojen määrä, baareissa juomista maksetaan tippiä 1 $ / juoma.  

Aamiaista syödään 7-10.30, brunssi eli aamiaisen ja lounaan välimuoto, tuhdimpi kuin aamiainen syödään 11-15.00, lounas 11.30-14.30, päivällinen 17.30 eteenpäin sekä illallista nautitaan 19.30 lähtien. Ravintoloiden keittiöt ovat auki usein kello 22-23.00 asti. Kaikki ravintolat eivät ota pöytävarauksia vastaan, mutta suosittuihin ravintoloihin kannattaa kysellä pöytävarausta etukäteen, pöytävarauksesta huolimatta voi joutua jonottamaan. Mikäli ravintolan eteen on pysäköity limusiini, kannattaa mennä kyseiseen ravintolaan, koskaan ei tiedä kuka kuuluisuus siellä on syömässä.


Aamiainen
Hotelleissa aamiaiset eivät yleensä kuulu hintaan ja hotellien aamiaiset eivät ole kummoisia ja usein niistä joutuu maksamaan kalliin hinnan. New Yorkissa oleskeluun suorastaan kuuluu nauttia aamiainen, jossain kortteleiden lukuisista ravintoloista ja näissä aamiaiset ovat huomattavasti halvempia. Ravintolat tarjoavat aamiaista tai brunssia, jossa on tarjolla on erilaisia  suolaisia ja makeita  sekä löytyy terveellisempiäkin vaihtoehtoja, jotta vatsan saa täyteen. 
Katukeittiöt
Kaupungissa täytyy kokeilla kuuluisia katukeittiöitä mistä otetaan HodDogit mukaan ja jatketaan matkaa. Ruokakärryissä on HodDogien lisäksi myös makeita herkkuja sekä Gourmet-herkkuja, suosituimmat katukeittiöt tunnistaa pitkistä jonoista. Katukeittiöt ovat liikekannalla ja niiden sijaintia voi etukäteen tarkistaa netistä, useimilla keittiöillä on omat nettisivut
Diner
Perinteinen amerikkalainen ravintola jonka sisustus on kaikkialla samantapainen. Tyypillistä amerikkalaista ruokaa, hampurilaisia, ranskalaisia, voileipiä, grilliruokaa sekä aamiaisruokaa, munakkaita, vohveleita ja pannukakkuja.

Pizza

Pizza saapui New Yorkiin jo 1900- luvun alussa ja ensimmäinen Pizzeria Lombardi´s perustettiin Little Italyyn. Tyypillinen New Yorkilainen pizza on isokokoinen, ohut ja rapeareunainen, sitä myydään kokonaisena eli pie tai slicenä eli palana, joka taitetaan keskeltä ja syödään käsin. Pizzeroita kaupungista löytyy noin 400 ja yhden slicen hinta on noin 1-5$. 

Ellen´s Stardust Diner on kuuluisa laulavista tarjoilijoistaan, mikäli et ehdi Broadwaylle katsomaan musikaalia niin kannattaa suunnistaa tänne syömään. Tarjoilijat ovat ammattilaulajia jotka pyrkivät Broadwayn musikaaleihin ja pääsyä odotellessa he laulavat työkseen ravintolassa musikaaleja ja tarjoilevat. Moni ravintolan tarjoilija on on menestynyt myös American Idols kilpailuissa. 
Lisätietoja: Ellen´s Stardust Diner
1650 Broadway / ma-la 7-24.00 / su 7-23.00Tippaaminen
Palvelurahan jättäminen Yhdysvalloissa kuuluu kulttuuriin ja se on suuri osa tarjoilijoiden palkkaa. Palvelurahaa jätetään noin 15% laskun loppusummasta ja mikäli palvelu on huonoa, ei tippiä tarvitse jättää. Täytyy muistaa että palveluraha maksetaan tarjoilijalle palvelun laadusta, eikä ruoan laadusta, josta vastaa kokki. Laskusta kannattaa katsoa onko tippi jo lisätty laskun loppusummaan palvelumaksuna "gratuity" tai "service tax". Turistialueilla ravintolat usein turvaavat tipin saannin valmiiksi laskuttamalla. Tipin voi jättää rahana tai maksettaessa luottokortilla sen voi sisällyttää erillisellä Tip-rivillä laskun loppusumman. Tip-riville kirjoitetaan tipin määrä, tai mikäli se sisältyy laskun loppusummaan kirjoitetaan "included", maksettu käteisellä "Cash on table", "Cash on bar", tarkista kuitin loppusumma. Hyviin tapoihin kuuluu jättää tippi seteleinä eikä kolikkoina. 


 

Tapahtumat

Suosittuja tapahtumia ovat Broadwayn musikaalit, konsertit sekä eri urheilutapahtumat jääkiekko-, koripallo-, baseball- sekä amerikkalaiset jalkapallo ottelut. 

Broadway teatteriesitykset
Manhattanin vinosti halkova Broadway on yksi New Yorkin kuuluisimmista kaduista ja tunnetaan erityisesti musikaaleista. Kaikki suurimmat hittimusikaalit ovat olleet New Yorkin ohjelmistossa ja monia klassikoita esitetään vuodesta toiseen. Broadway musikaali on elämys ja lippuja voi ostaa ennakkoon haluamaansa musikaaliin, edullisemmin lippuja voi saada teatterin lippuluukulta saman päivän näytöksiin tai ostaa liput Times Squaren Information Centeristä.  Suurimmat teatterit ovat keskittyneet 42nd ja 53rd väliselle alueelle.  

Fourth of July
4.7 vietetään Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivää, vuonna 1776 Yhdysvallat vapautui Brittien vallasta ja 13 siirtokuntaa perustivat valtion nimeltä Amerikan Yhdysvallat. Itsenäisyyspäivä on kansallinen vapaapäivä jolloin valtion virastot ja osa toimistoista on kiinni. Tavaratalot sekä kauppaketjut ovat kuitenkin auki sekä useat museot, ravintolat ja baarit. Itsenäisyyspäivänä järjestetään useita tapahtumia ja kattoterassit täyttyvät illalla klo 21.00, jolloin järjestetään suuri ilotulitus


Hyvä tietää

Suomen suurlähetystö (Consulate General Of Finland) 866 United Nations Plaza, Suite 250, New York, NY 10017, 
puh. +1 212 750 4400

Hintalapussa tuotteen hinnat ovat yleensä verottomia ja myyntiverot noin 5-10% lisätään vasta kassalla, ostoksia tehdessä tai ravintolassa tämä on hyvä huomioida.

Tarjoilijalle annetaan aina tippiä, se on osa tarjoilijan palkkaa ja palkkio hyvästä palvelusta, tippi sisältyy harvoin laskun loppusummaan vaan se maksetaan erikseen, 15 % laskun loppusummasta on sopiva määrä.

Liikenteessä autoilija saa ajaa punasia päin, jos on kääntymässä oikealle   


Vinkit

Majoitusta valittaessa ei kannata tinkiä sijainnista, isossa kaupungissa välimatkat ovat suuria ja hotellilta siirtymisiin saattaa kulua pitkiäkin aikoja.

Metrolla liikkuu nopeasti ja edullisesti, viikon rajoittamaton matkustuskortti  maksaa 30$

Katukeittiöt sekä etnisten kaupunginosien ravintolat ovat edullisia lounaspaikkoja. 

Nähtävyyksiä voi myös katsella edullisesti ilman sisäänpääsymaksuja, upeat puistot, kuuluisat kadut, elokuvista tutut paikat, monia ilmaisia museoita mm.  MoMa perjantai-iltaisin (varaudu jonottamaan), Coney Islandin ranta, Staten Islandin ilmainen lautta josta näkee Vapaudenpatsaan läheltä, Bronxin eläintarhassa saa keskiviikkoisin päättää lipun hinnan, samalle illalle voi kysellä edullisia musikaali- ja konserttilippuja.

Ostoksia voi tehdä edullisesti isoissa tavarataloissa ja Outlet-myymälöissä, merkkivaatteet ja elektroniikka on edullista

Lue lisää 

Ollaan NIIN New Yorkissa...
Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 6 kommenttia:

 1. Niagara Falls, what a fantastic experience !!!! One of the best to see and feel :)

  VastaaPoista
 2. I agree! I would really recommend it. It's worth experiencing!

  VastaaPoista
 3. Loistava tieopaketti, kiitos! Oma Nykin reissu edessä kolmen viikon päästä

  Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maija, kiva kuulla että postauksesta löytyi sinulle hyödyllistä tietoa :) Katsotaan, jos ehdin ennen matkaasi saada jutut Downtownista ja Midtownista valmiiksi, lomat ovat vähän häirinneet kirjoittamista ;)
   Mukavaa New Yorkin matkaa!
   Terkuin Martta

   Poista
 4. Kysymys tuosta tippaamisesta: annetaanko tippi aina esim. katukeittiöistä/kioskeista ostettaessakin?

  Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maija,
   mielestäni katukeittiöissä ei tarvitse antaa tippiä, toki purkit on sielläkin esillä, kuten melkein joka puolella. Ravintoloissa aika monessa tipit oli jo lisätty kuittiin tai sitten niissä oli ainakin 3 eri vaihtoehtoa tipin määrälle. Itse käytimme usein kuittien tarjoamia summia suhteessa palveluun tai tuplasimme veron määrän. Muun muassa Hop In Hop Out-bussien sekä järjestettyjen retkien oppaat keräsivät myös tippejä, vaikka ne sisältyivät palvelun hintaan, mikäli opas oli hyvä saatoimme jotakin sujauttaa kuppiin lähtiessä :)

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.