tiistai 3. maaliskuuta 2015

Wilkommen in Wien!Näkymä Stephansdomin pohjoistornista


Useita vuosia sitten luin artikkelin Wienistä ja kyseisessä jutussa oli todella upeita kuvia kaupungista, sekä erityisesti mieleeni jäi kaunis kahvilakuva, joka oli otettu Central Cafesta. Siitä lähtien olen halunnut päästä käymään Wienissä ja nyt vihdoin tuo toive toteutui talvilomalla, jolloin matkasimme sinne pitkäksi viikonlopuksi (pe-ma). Wieniä voin todella suositella kaupunkilomakohteeksi, siellä riittää nähtävää ja tekemistä useaksi päiväksi. Kaupunki on varmasti parhaimmillaan keväällä tai syksyllä, kun lehdet ovat puissa ja istutukset kukassa, mutta tykästyimme, myös talviseen Wieniin.


Ennen matkaa


Halusin että hotellimme on ihan keskustan tuntumassa, lähellä metroasemaa, sillä suurin osa kaupungin päänähtävyyksistä sijaitsee ydinkeskustassa eli Innere Stadissa. Lyhyen visiitin aikana ei haluaisi tuhlata aikaa hotellilta siirtymisiin ja on mukavampi kun ravintolat ja kaupat ovat lähellä. 


Hotel de France parvekenäkymä


Varasimme hotellia taas kerran viimetinkaan ja tällä kertaa meillä kävi tuuri, sillä saimme huoneen todella edulliseen hintaan Hotel de Francesta, joka on viiden tähden hotelli. Hotelimme sijaitsi Ringstrassen pohjoispuolella Schottenring-kadulla aivan U2 metroaseman vieressä, pienen kävelymatkan päässä keskustasta. Haukoimme hieman henkeä nähdessämme huoneemme, joka oli kaksikerroksinen ja sijaitsi hotellin ylimmässä kerroksessa, josta oli upeat näkymät kaupungille. Kokolattiamatoista huolimatta huone oli siisti ja viihtyisä kuten hotellin muutkin tilat. Aamiainen oli runsas ja sen voimin jaksoi kierrellä kaupungilla. 

Reissussa

Hankimme lentokentän turisti-infosta Wien-kortit, jotka sisälsivät julkisen liikenteen sekä alennuksia eri museoihin. Meille alennuksista ei loppuen lopuksi ollut juurikaan hyötyä, mutta julkista liikennettä käytimme varmasti senkin edestä. Lentokentältä menimme hotellille julkisilla ja se sujui jouheasti, mutta taksilla olisi varmasti päässyt nopeammin. Lähtiessämme otimmekin hotellilta lentokenttäkyydin, joka oli todella näppärä ja mielestäni suht edullinen. Seuraavan kerran taidankin jo etukäteen tiedustella hotellin kyytipalvelua kentältä, olisihan se kiva kun kerrankin näkisi oman nimikyltin lentokentän tuloaulassa. 

Vietimme Wienissä upeat kolme päivää ja vaikka minulla olikin mielikuva isoista ja massiivisista rakennuksista sekä suurista boulevardeista, niin silti en voinut kuin ihmetellä ja haukkoa henkeä niitä katsellessa. Tutustuimme keisarilliseen Wieniin ja kävimme Schönbrunnin palatsissa, Hofburgin palatsialueen Sisi- ja Kaiserappartement museoissa sekä Espanjalaisen ratsastuskoulun esityksessä ja tallikiertueella, näistä kirjoitan myöhemmin lisää. 

Ruokapuolella piti tietenkin maistaa aitoa Wiener Schnitzeliä ja käydä Nachtmarktin markkinoilla syömässä, eikä sovi unohtaa paikallista Hard Rock Cafeta. Yhtenä iltana löysimme Oopperatalon läheltä kivan pienen ravintolan Führich (Führichgasse 6), jonka ruoka oli todella herkullista ja palvelu oli niin luonnollista, kerrassaan loistavaa. Hämmästelin reissun aikana joka kerta meidän ravintolalaskua, sillä mielestäni niiden loppusummat olivat todella pieniä, vai lieneekö syynä nämä Sveitsin kalliit hinnat? 

Kun kerran Wienissä ollaan, niin kahviloissa on aivan pakko käydä ja etenkin Hotel Sacherissa, missä valmistetaan aitoa Sacher-kakkua. Kyllä se vaan oli niin hyvää, että pakkohan sitä herkkua oli ostaa myös kotiin tuliaiseksi. Apfelstrudelia maistelimme Hofburgin kahvilassa ja aivan viime metreillä löysimme myös tuon Cafe Centralin, jonka kuvan olen nähnyt lehdessä vuosia sitten ja se on jäänyt elävästi mieleeni. 

Tietenkin piti käydä kokeilemassa Wienin klassikot eli pyörähtää kuuluisassa Riesenrad maailmanpyörässä ja tehdä kaupunkikierros hevoskärryjen kyydissä. Tuntui mahtavalta katsella kaupunkia hevoskärryistä ja vilkutella turisteille, tämä kokemus voittaa mennen tullen kaikki, Hop In Hop Out- kaupunkikierrokset. Lopuksi kävin vielä kurkkaamaassa suosittua Stephansdomin kirkkoa ja aikapulan vuoksi porrasjumpan sijaan otin turvallisen kyydin Koneen hissillä ylös torniin, josta avautui upeat maisemat kaupungille. 

Paljon tuli reissussa nähtyä, mutta paljon jäi vielä näkemättä!

Olen kerännyt tähän postaukseen hieman juttuja, joista oli minulle apua Wienin matkan suunnitteluun, tuhti lukupaketti! 


Wien


Cafe Central

Wienistä tulee ensimmäisenä mieleen upeat kahvilat ja herkulliset Sacher-leivokset, Wienin-leike sekä tietenkin Espanjalainen ratsastuskoulu. Wien huokuu historiaa, Keisarillinen kaupunki oli 1800-luvun lopulla Euroopan suurimpia kaupunkeja ja se on täynnä upeita vanhoja rakennuksia. Wien on loistava kaupunkilomakohde, runsas kulttuuri tarjonta ja hyvät shoppaus mahdollisuudet sekä suurimmat nähtävyydet sijaitsevat kävelyetäisyydellä kaupungin ydinkeskustassa. Habsburgien keisarisuku hallitsi Wieniä 600 vuoden ajan ja kiinnostavia käyntikohteita ovat heidän upeat palatsit ja puistot sekä monet museot, jotka kertovat tuosta ajasta. Wienin vanha kaupunki ja Schönbrunnin palatsialue on merkitty UNESCON maailmanperintöluetteloon. 

Suosittuja nähtävyyksiä ovat kaupungin keskustassa sijaitseva Hofburg-palatsi, jonka yhteydessä ovat keisarilliset asuintilat, Sisi-museo sekä Espanjalainen ratsastuskoulu. Palatsin linnakappelissa voi käydä sunnuntaisin jumalanpalveluksen yhteydessä, kuuntelemassa Wienin kuuluisaa poikakuoroa. Ringstrasse boulevardi kulkee kaupungin ydinkeskustan ympäri ja sen varrella on lukuisia upeita rakennuksia ja aukioita. Tänä vuonna (2015) tulee kuluneeksi 150-vuotta siitä, kun Ringstrasse rakennettiin kaupungin vanhojen muurien tilalle. Muurien sisälle jää yksi kaupungin maamerkeistä Stephandom tuomiokirkko, jonka tornista aukeaa upeat näkymät kaupungille. Keskustan ulkopuolella Praterin huvipuistossa sijaitsee toinen Wienin maamerkeistä 67 metriä korkea maailmanpyörä Riesenrad, jonka kyydissä voi nauttia maisemista ympäri vuoden. Kaupungin ulkopuolella sijaitsee myös Schönbrunnin mahtava palatsialue upeine puistoineen ja suihkulähteineen, palatsi toimi Keisarillisena kesäasuntona. Palatsialueella on paljon nähtävää ja siellä saa päivän kulumaan nopeasti. Wienissä ei vietetä siestaa, mutta kannattaa huomioida että lounasaikaan, jotkut museot ja nähtävyydet saattavat olla kiinni jopa kaksi tuntia, joten oma lounas kannattaa ajoittaa samaan aikaan. Oopperatalo 

Wienin kulttuuritarjonta on laaja ja kaupunki on erityisen tunnettu musiikista, sillä täällä ovat asuneet monet musiikin suurmiehet kuten, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Johann Strauss, Joseph Haydn ja Ludwig van Beethoven. Wienin oopperatalo on erittäin arvostettu ja kaikki maailmanluokan tähdet käyvät siellä esiintymässä, kuuluisan Wienin Filharmonikkojen sinfoniaorkesterin säestämänä. Wienissä järjestetään useita tanssiaisia ja niistä kuuluisimmat ovat Oopperan tanssiaiset, jotka ovat suuren kiinnostuksen kohteena.

Wienin ydinkeskustan katukuvaan kuuluu ehdottomasti hevoskärryt joista voi ihastella kaupungin nähtävyyksiä. Kaupungin läpi virtaavalla Tonava-joella voi kesäisin risteillä ja suosittuja käyntikohteita ovat lähiseutujen viinituvat, joissa voi maistella paikallisia viinejä.

Wien on yksi suosituimmista kaupunkikohteista ja se on saanut tunnustusta matkailijoiden keskuudessa:

4. paras Talvilomakohde Euroopassa
6. paras Romanttinen kohde Euroopassa
11. paras Laskettelukohde Euroopassa
13. paras Vierailukohde Euroopassa

Wien on ympärivuotinen kaupunkikohde, mutta suosituimpia matkustusajankohtia ovat kevät ja syksy sekä joulukuu. Keväällä terassit aukeavat ja puistot puhkeavat kukkaan, kelit pysyvät lämpiminä pitkälle syksyyn ja joulukuussa houkuttelevat Wienin suositut joulumarkkinat. Muita suosittuja ajankohtia Wienin vierailulle ovat pääsiäinen sekä koulujen loma-ajat talviloma helmikuussa ja syysloma lokakuussa. Sesonkiaikoina etenkin heinä-elokuussa hotellien hinnat nousevat räjähdysmäisesti sekä nähtävyyksiin saattaa joutua jonottamaan pitkään ja niihin on erilliset sesonkihinnat. Elokuu on Keski-Euroopassa lomakuukausi ja tämän vuoksi jotkut liikkeet ja ravintolat saattavat olla kiinni loman vuoksi. Wienin turistitoimisto sijaitsee osoitteessa Kärntner Strasse 38.

Yleistä

Itävalta sijaitsee keskellä Eurooppaa Alppien itäpäässä ja suurin osa maan pinta-alasta noin 60% on vuoristoa. Maan etelä- ja länsiosassa sijaitsevat Alpit ja itäosassa Tonavan-joen laakson alueet. Itävallan korkein huippu on Großglockner (3798 metriä) ja suurin järvi Neusiedler sijaitsee idässä osittain Unkarin puolella, järvi on yksi Unescon maailmanperintökohteista rikkaan eläimistönsä vuoksi.  Itävallan naapurimaita ovat lännessä Sveitsi ja Liechtenstein, etelässä Italia ja Slovenia, idässä Slovakia, Unkari ja Saksa sekä pohjoisessa Tšekki. Itävallassa vallitsee leuto ilmasto, joka on tyypillinen Keski-Euroopassa, neljä vuodenaikaa, talvet suhteellisen kylmiä, kesät pitkiä ja lämpimiä. Alueellisesti sää vaihtelee ja korkeuserojen vuoksi se saattaa vaihdella hyvinkin nopeasti. 
Itävalta on liittotasavalta, johon kuuluu yhdeksän osavaltiota: Burgenland, Kärnten, Ala-Itävalta (Niederösterreich), Ylä-Itävalta (Oberösterreich), Salzburg, Steiermark, Tirol, Vorarlberg ja Wien. Valtionpäämiehenä toimii Bundespräsident eli liittovaltion presidentti, joka valitaan kuudeksi vuodeksi, tällä hetkellä Heinz Fischer 2010-2016. 

Itävallan väliluku on noin 8,4 miljoonaa ja valtion virallinen kieli on Saksa, jota puhuu noin 92% maan väestöstä. Suurin uskontokunta on roomalaiskatoliset, heidän osuus väestöstä on noin 73,6%. Maan pääkaupunki Wien (noin 1,7 miljoonaa asukasta) sijaitsee Koillis-Itävallassa, saman nimisessä osavaltiossa aivan rajan tuntumassa, Tonava-joen rannalla. Muita suuria kaupunkeja ovat: Graz 256 273, Linz 189 295, Salzburg 149 751, Innsbruck 119 540 asukasta (2010).

Itävallan talous koostuu suurimmaksi osaksi palvelusektorista ja tärkeimpiä toimialoja ovat kaupan ala sekä turismi. Tärkeimmät kauppakumppanit viennin osalta ovat Saksa, Italia ja Yhdysvallat sekä tuonnin osalta Saksa, Italia ja Sveitsi.

Yleiset vapaapäivät ja juhlapäivät

1.1 uudenvuodenpäivä6.1 loppiainen
pitkäperjantai (evankelisilla)
pääsiäispäivä
2. pääsiäispäivä
1.5 vapunpäivä
helatorstai
helluntai
Fronleichnam, pyhän ruumiin pyhäpäivä
15.8 Marian taivaaseen astumisen päivä
26.10 kansallispäivä, 26. lokakuuta  
1.11 pyhäinpäivä, 1. marraskuuta  
8.12 synnittömän sikiämisen päivä
25.12 joulupäivä
26.12 tapaninpäivä


Historia


Cafe Central

Rooman aikaan noin 100 jKr roomalaiset perustivat Wienin alueella suuren sotilasleiriin Vindobonan, jonka ympärille kaupunki kasvoi, ensimmäisen kerran ”Wenia” on mainittu vuonna 880 jKr, josta nykyinen Wien-nimi on muokkaantunut. Itävalta mainitaan ensimmäinen kerran vuonna 996, jolloin muodostettiin ”Ostarriccin” rajakreivikunta, jota hallitsi Babenberg-suku. Vuonna 1156 Itävallasta tulee herttuakunta ja Babenbergit muuttivat hovinsa Wieniin, tuolloin alkoi kaupungin rakentaminen. Frederik Babenbergin suvun viimeisen hallitsijan kuoltua lapsettomana vuonna 1246, valtaan tuli Habsburgin-suku vuonna 1278 ja tästä alkoi Habsburgien suvun 600-vuotta kestänyt valtakausi. 

Habsburgien keisarikunta oli laajimmillaan Keisari Kaarle V aikana vuosina 1519-1556, jolloin hän sai hallintaansa Itävallan lisäksi, Alankomaat, Böömin, Unkarin, Pohjois-Italian ja Espanjan sekä laajoja alueita Etelä-Amerikasta. Turkkilaiset hyökkäsivät Wieniin 1529 sekä 1683 ja molemmilla kerroilla Wien onnistui pitää pintansa ja turkkilaiset perääntyivät. Vuonna 1740 kruununperiytymissodan jälkeen Maria Teresiasta tuli hallitsija ja hän sai aikaan useita uudistuksia liittyen talouteen, kaupankäyntiin ja koulutukseen sekä hän nosti kulttuurin arvoa. Häntä pidetään yhtenä Habsburgien menestyneimmistä hallitsijoista. Vuonna 1814 Wienissä pidettiin kuuluisa Wienin-kongressi, jossa määriteltiin uudelleen Euroopan rajat. Habsburgien aikakaudella keisarikunta kasvoi usein myös naimakaupoilla ja kaksoismonarkia Itävalta-Unkari syntyi vuonna 1867, Keisari Frans Josephin ja keisarinna Sisin avioliiton myötä. 

Vuonna 1914 Itävalta-Unkarin kruununprinssi Franz Ferdinand ja hänen vaimonsa Sophia murhattiin Sarajevossa ja tästä alkoi tapahtumaketju, joka johti ensimmäiseen maailmansotaan. Habsburgien valtakausi päättyi ensimmäisen maailmansodan jälkeen vuonna 1918, jolloin Itävallasta tuli tasavalta ja vuonna 1922 Wienistä tuli maan pääkaupunki. Toisen maailmansodan aikana kaupunki kärsi paljon tuhoja ilmapommituksissa ja sodan jälkeen monet tunnetut nähtävyydet restauroitiin tai rakennettiin uudelleen. Vuonna 1955 Itävalta julistautui puolueettomaksi ja 1995 Itävalta liittyi Euroopan Unioniin Ruotsin ja Suomen kanssa. 
Kuuluisia Wieniläisiä


Keisarinna Sisi, psykoanalyysin kehittäjä Sigmund Freud, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Johann Strauss, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven ja Adolf HitlerSuosituimmat nähtävyydetSchönbrunnin linna ja sen puistoalue


Wienin suosituin nähtävyys on keisarin kesäasunnoksi valmistunut barokkityylinen palatsi. Linna sijaitsee vanhankaupungin lähellä ja siinä on yhteensä 1441 huonetta, joista 40 on yleisölle avoinna. Yksi linnan suosituimmista huoneista lienee peilisali, jossa vuonna 1772 Wolfgang Amadeus Mozart piti ensimmäisen konserttinsa vain 6-vuotiaana. 

Linnan ympärillä on noin 200 hehtaarin kokoinen puisto, jossa on suihkulähteitä sekä upeasti leikattuja puita sekä pensaita mm. Neptune suihkulähde, Gloriette paviljonki, Roomalaiset rauniot, Schönbrunn eläintarha, Palmutalo, Aavikkotalo, Obelisk sekä Kruununprinssi Rudolfin puisto.

Linna ja sen puistoalue ovat ainutlaatuisen historiallisen merkityksen vuoksi UNESCON maailmanperintölistalle.

Stephansdom eli PyhänTapanin tuomiokirkko 
Wienin maamerkkinä tunnettu Pyhän Tapanin tuomiokirkko sijaitsee aivan kaupungin keskustassa ja se on yksi suosituimpia turistikohteita. Romaaninen kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1147, mutta siihen on tehty useita laajennuksia ja siinä näkyy eri aikakausien tyylisuuntauksia. Kirkon Steffei-torniin pääsee kiipeämällä ja sieltä avautuu upeat näkymät kaupungille. Kuuluisan Plummerin kellotorniin pääsee hissillä maksua vastaan ihailemaan maisemia. 

Hofburg
Suuri Habsburg-hallitsijoiden palatsialue, joka käsittää useita rakennuksia ja se sijaitsee Ringstrassen varrella aivan Wienin keskustassa. Palatsialueen ensimmäinen osa on valmistunut 1200- luvulla ja palatsi toimi Keisarien virka-asuntona aina vuoteen 1918 asti, jolloin Itävallasta tuli tasavalta. Tänä päivänä monet rakennukset ovat edelleen hallinnollisessa käytössä ja siellä sijaitsee Itävallan presidentin virka-asunto. Palatsialueen muita rakennuksia ovat mm. Kaiserappartements eli Habsburgien upeat asuintilat, Sisi-museo, Hopeakokoelma, Kansalliskirjasto, Schatzkammer eli Aarrekammio, Espanjalainen ratsasatuskoulu, kirkko, Burgkapelle-kappeli, museoita sekä konserttisaleja, jossa Hofburgin oma orkesteri esiintyy. 

Espanjalainen ratsastuskoulu / Spanische Hofreitschule
Wienin kuuluisa Espanjalainen ratsastuskoulu ja sen upeat Lipizzan hevoset ovat yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä. Korkeatasoinen ratsastuskoulu on ainoa maailmassa, jossa klassisia ratsastustaitoja harjoitetaan niiden alkuperäisessä muodossa. Ratsastajat ja hevoset kouluttautuvat vuosia ja he pystyvät tekemään musiikin tahdissa vaativia, pikkutarkkoja liikkeitä. Kaunis barokkityylinen ratsastushalli on valmistunut vuosina 1729-1935 ja se rakennettiin alun perin nuoria aristokraatteja varten, jotta he pystyisivät opettelemaan ratsastusta. 

Tänä vuonna (2015) on kulunut 450 vuotta siitä, kun Espanjalainen ratsastuskoulu on mainittu ensimmäisen kerran Heldenplazin suuressa gaalassa. Juhlavuoden kunniaksi Wienin poikakuoro vierailee muutamissa ratsastusesityksissä.


Ringstraße, Ringstrasse
Ringstraße on suuri kehätie, joka ympäröi Wienin vanhaa keskustaa eli Innere Stadia. Ringstrasse on noin 5,3 km pitkä ja se on rakennettu kaupungin vanhan muurin tilalle, ympyrän muotoon. Boulevardin varrella on useita nähtävyyksiä, museoita, historiallisia rakennuksia, viihtyisiä aukioita ja lukuisia patsaita sekä puistoja. Ringstraße muodostuu yhdeksästä eri Ring-kadusta pohjoisesta lähtien, Schottenring, Dr. Karl Lueger-Ring, Dr. Karl Renner-Ring, Burgring, Opernring, Kärtner Ring, Schubert-Ring, Parkring, Stubenring sekä Tonavan rannalla sijaitsevasta kadusta Franz Joseph Kai.

Riesenrad

Leopoldstadtissa sijaitseva Prater-huvipuisto on tunnettu Riesenrad maailmanpyörästään, joka on yksi Wienin maamerkeistä, pyörä on 65 metriä korkea ja se on valmistunut vuonna 1897. Maailmanpyörän suunnitteli Walter Basset, joka on suunnitellut myös Chigagon, Lontoon, Blackpoolin ja Pariisin maailmanpyörät. Yksityinen sijoittaja pelasti maailmanpyörän sodan aikana, ettei sitä sulatettu sodan tarpeisiin. Maailmanpyörä restauroitiin sodan jälkeen ja siinä on tänä päivänä puolet vähemmän istumavaunuja kuin alkuperäisessä. Maailmanpyörä on käytössä ympäri vuoden ja sen vaunuja voi varata yksityistilaisuuksiin tai siellä voi järjestää vaikka romanttisen illallisen. Kaupunginosat

Wienin kaupungissa on 23 eri kaupunginosaa eli ”bezirkeä” ja jokaisella niistä on nimen lisäksi oma numero 1-23. Ensimmäinen kaupunginosa on vanha keskusta eli Innere Stad ja muut kaupunginosat 2-23 levittäytyvät keskustan ympärille. Kaupunginosat 2-6 ovat ns. Wienin vanhaa keskustaa, jossa sijaitsee vanhoja rakennuksia ja pieniä kujia. 6-7 ovat shoppausalueita, 8-9 suuria asuinrakennuksia ja vanhaa Wieniä sekä 10-23 ovat asuinlähiöitä.


1. Inner Stad eli ydinkeskustaGrabenStrasse

Kaupungin keskustassa on suurin osa Wienin nähtävyyksistä ja sen ympäri kiertää upea Ringstrasse boulevard, jonka varrella on useita vanhoja rakennuksia. Keskustassa sijaitsee kalliit ostoskadut: Kärtner Strasse, Am Graben ja Kohlmarkt. 

Nähtävyyksiä: Stephansdom- tuomiokirkko, Roomalaiset rauniot, Ankehur-kello, Raatihuone, Parlamenttitalo, Hofburgien palatsialue, Ringstrasse, Wienin valtion oopperatalo, Mozarthaus, upeita aukioita ja Stadtpark-puisto sekä paljon muuta. 


2. Leopoldstadt juutalaiskaupunginosa

Kaupunginosa sijaitsee Danube kanaalin toisella puolella ydinkeskustan vieressä. Alueella on ollut asutusta jo 1400-luvulla ja myöhemmin 1600-luvulla ydinkeskustasta karkotettiin juutalaiset asuttamaan Leopoldstadtia ja sinne syntyi juutalaiskortteleita. Alueen ravintolat ovat turistien suosiossa, sillä niissä on tarjolla tyypillisiä Wieniläisiä ruokia.

Nähtävyyksiä: Riesenrad maailmanpyörä, Pater-huvipuisto, Augarter-puisto, Wienin poikakuoron harjoittelusali


3. Landstrasse

Nähätvyyksiä: Belvederen palatsi, Sotahistoriallinen museo, St. Marxin hautausmaa


4. Wieden, trendikäs ravintola-alue

Innere Stadtin eteläpuolella, Mariahilfin vieressä sijaitseva kaupunginosa, jonka keskus on Karlsplazin metroaseman vierellä sijaitsevat aukiot sekä Naschmarkt-tori. Torin läheisillä kaduilla on useita ravintoloita ja kesäisin terasseja.


Nähtävyyksiä: Karlplaz-aukio, Karlkirche 


5. Margarete, ravintola-alue, tihein asuttu kaupunginosa6. Mariahilf, suosittu shoppauskatu, ravintoloitaMariahilferstrasse 


Sijaitsee ydinkeskustan lähellä Neubaumn ja Museokorttelin vieressä, alueen läpi kulkee Wienin pääostoskatu Mariahilfer Strasse, jonka varrella on lukuisia ketjuliikkeitä ja hinnat ovat edullisempia kuin Innere Stadtissa. Ostoskadulla on monia ravintoloita, terasseja ja sen lähistöllä olevat hotellit ovat edukkaampia, kuin ydinkeskustassa. Nachmarktin torialue sijaitsee aivan lähistöllä.


7. Nebau trendikäs kaupunginosa, erikoisia liikkeitäNachmarkt

Innere Stadtin vieressä sijaitseva kaupunginosa ja sen alueella sijaitsee suosittu Museum Quartier, jossa on museoita joka kulmassa. Nuorekas alue, paljon pieniä putiikkeja ja liikkeitä, useita kahviloita, ruokapaikkoja, baareja alue on Wienin yöelämän keskus. 

Nähtävyyksiä: Museumquartier, Nachmarkt-markkinat


13. Hietzing, omakotialue 
Nähtävyyksiä: Schönbrunnin palatsi, Hietzing hautausmaaShoppausGraben ostoskatu


Wienissä on hyvät ostosmahdollisuudet, siellä on liikkeitä laidasta laitaan, aina suurista muotiketjuista, pieniin boutiqueihin sekä suosittujen merkkiliikkeiden lippulaivamyymälöihin. Suurimmat ostoskeskittymät ovat Innere Stadt, Mariahilfer Strasse- katu ja Neubaun kaupunginosa. 

Itävallassa voi tehdä taxfree-ostoksia EU:n ulkopuolella olevissa maissa asuvat henkilöt, minimiostos on 75€. 
Innere Stadt
Kaupungin keskustassa sijaiseva ostosalue, josta löytyy kaikki kalleimmat merkki- ja boutiqueliikkeet, tunnetuimmat kadut Kärtnerstrassen, Graben ja Kohlmarkt löytyvät Pyhän Tapanin kirkon läheisyydestä. Kultaiseksi kortteliksi kutsutaan Am Hofin aukion viereisiä katuja Bognergrasse, Seitzergrasse, Tuchlauben, jossa sijaitsee kansainvälisten suunnittelijoiden mm. Prada, Louis Vuitton, Armani lippulaivamyymälät. Oopperatalon lähellä on Ringstrassen-Gallerien kaksikerroksinen ostoskeskus, se muodostuu kahdesta eri rakennuksesta, jotka yhdistyvät toisiinsa lasisillalla. Kauppakeskuksessa on 59 liikettä ja 8 ravintolaa.

Muoti ketjut:
Turek vaateliike, Rotenturmstraße 19, Walfischgasse 3 
Mango, Kärntner Straße 22 
Zara, Kärntner Straße 7, Stephansplatz 12
Forever 21, Kärntner Straße 9
Ringstraßen Galerien, Steffl, Kärntner Straße 1,  

Mariahilfer Strasse 
Wienin pääostoskatu sijaitsee kahden kaupunginosan 6. Mariahilfer ja 7. Neubau välissä, katu on noin 2 km pitkä. Kadun varrella ja läheisillä sivukaduilla on lukuisia vaate-, kenkä-, sisustuskauppoja, kansainväliset nuorisomerkit, tavarataloja sekä monia ravintoloita. Shoppailukatu alkaa Museumquartierin alueelta Wienin taidehistoriallisen museon kulmilta ja päättyy Westbahnhofin rautatieasemalle. 

Turek vaateliike, Mariahilfer Straße 22-24, 68 
Mango, Mariahilfer Straße 86 
Zara, Mariahilfer Straße 42-48 
Forever 21, Mariahilfer Straße 47 
KFC - Kentucky Fried Chicken, Mariahilfer Straße 119
Café Westend, Mariahilfer Straße 128

Neubau
Sijaitsee 7. Kaupunginosassa, Mariahilfer Strasse ostoskadun vieressä ja se on nuorten suosima trendikäs kaupunginosa, josta löytyy paljon paikallisten suunnittelijoiden sekä nuorten yrittäjien liikkeitä. Myynnissä on ekotuotteita, villejä kuoseja ja erikoisia vaatteita, antiikkia, sisustustavaroita sekä design-tuotteita. Tutustumisen arvoisia katuja ovat Mariahilfer Strasselta lähtevät Kirchengasse ja Neubaugasse sekä läheinen Lindengasse. Lindengassen ostoskatua kutsutaan nimellä ”fashion mile”, sillä kadun varrella on monia pikkuputiikkeja, joiden vaatteet ovat viimeisimpiä muotivirtauksia. Alueella paljon pubeja ja baareja sekä trendikäs Pizza Mari, jossa tehdään aitoja napolilaisia kiviuunipizzoja. Neubau Shopping


Torit


Naschmarkt


Naschmarkt
Kaupungin suosituin tori sijaitsee Linke Wienzeile kadulla, Karlplazin ja Kettenbrückengasse metroasemien välissä, lähellä Inner Stadtia ja Neubauta. Torikatu on noin 500 metriä pitkä ja siellä on päivittäin noin 120 kojua, joissa myydään elintarvikkeita. Markkinoilta löytää lähituottajien tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, leivonnaisia, orgaanisia tuotteita, viinejä, oluita, juustoja, mausteita sekä eri maiden keittiöiden erikoisuuksia aina paikallisista, itämaisiin ja välimeren maiden herkkuihin. Torin laitamilla on useita kahviloita ja ruokapaikkoja. Naschmarkt on Wienin suosituimmat markkinat ja siellä on myyty tuotteita jo 1600-luvulta lähtien. 
Avoinna: ma-pe 6.00-19.30 / la 6.00-18.00

Lauantaisin Naschmarktilla pidetään kirpputori, jossa on noin 400 myyjää, yksityisiä sekä ammattimyyjiä. Myynnissä on paljon erilaista tavaraa aina antiikista tavallisiin käyttötavaroihin. 
Avoinna: joka lauantai 6.30-18.00 
Flohmarkt
Naschmarktin takana on lauantaisin antiikki-, keräily-, ja vanhojen tavaroiden kirpputori 8.00-16.00. 
Brunnenmarkt
Sijaitsee 17. kaupunginosassa, Brunnegrassella ja siellä on noin 170 myyntikojua joissa myydään elintarvikkeita ja tavaroita edullisesti. Useat myyjät ovat ulkomaalaisia ja tunnelma on suoraan kuin Istanbulin toreilla, huikopalaksi voi nauttia herkullisia Kebabeja. Torikatu sijaitsee värikkään Yppenplazin alueella lähellä Ottakringer Strassea ja Thaliastrassea, joiden välimaastossa on useita pikkupuoteja. 
Avoinna: ma-pe 6.00-19.30 / la 6.00-17.00 ruokakojut ma-la 6.00-23.00
Am Hof taide- ja antiikkimarkkinat
Kaupungin keskustassa sijaitsevalla aukiolla on myyty antiikkia jo 20 vuoden ajan, maalauksia, posliinia, kirjoja, puisia leluja ja paljon muuta. 
Avoinna: maalis-marraskuussa pe-la 10-18.00
Spittelberg käsityömarkkinat
7. kaupunginosan museokorttelissa Spittelberggassella järjestetään touko-lokakuussa kuukauden ensimmäisenä viikonloppuna käsityöläisten markkinat, jossa on myynnissä koruja, keramiikkaa, leluja, lasitavaroita sekä puutavaroita ja paljon muuta. 
Avoinna: la 11.20.00 / su 10-18.00

Ostoskeskukset


Donau Zentrum 
(Innere Stadt noin 6 km)
Donau sijaitsee Innere Stadt ja Tonava-joen toisella puollella 22. Donaustad-kaupunginosassa. Ostoskeskuksessa on yhteensä noin 120 liikettä ja ravintolaa mm. Gap, Hollister, Zara, KFC-ravintola ym. Ostoskeskus on noin 6 km päässä Innere Stadin keskustasta, metrolla U1 pääsee Kagranin pysäkille, josta on lyhyt kävelymatka. 
Lisätietoja: Donau Zentrum
Gasometer
(Innere Stadt noin 1 km)
Vanhalla Simmeringin teollisuusalueella sijaitseva ostoskeskus, jossa on yli 70 liikettä, ravintoloita sekä viihdettä. Ostoskeskukseen on noin 8 minuutin metromatka Stephansplazilta, metrolla U3 Gasometerin asemalle. 
Gasometer A,B,C,D
Wienin entiset kaasutankit sijaitsevat 11. Simmeringin kaupunginosassa ja ne rakennettiin vuosina 1896-1899 kaasun varastointia varten. Wien siirtyi 70-luvulla käyttämään luonnonkaasua ja tuolloin neljä entistä tankkia jäi tyhjäksi. Myöhemmin tankeille alettiin suunnitella uusiokäyttöä ja 2000-luvun alussa nuo 4 tankkia restauroitiin ja tänä päivänä niiden ylimmät kerrokset ovat asumiskäytössä, keskikerroksissa on toimistorakennuksia ja alimmissa kerroksissa kauppoja, elokuvateattereita ym. viihdekeskuksia. Kaasutankit ovat noin 75 metriä korkeita ja ne ovat näkyneet myös James Bondin, Living in Daylight-elokuvassa.

Shopping City Sud 
(Innere Stadt noin 22 km)
Wienin lähistöllä sijaitsevassa Vösendorfin kaupungissa on yksi Euroopan vilkkaimmista ostoskeskuksista jossa on yhteensä noin 330 eri liikettä ja ravintolaa mm. Primark, Hollister, Promod, Mango, Pimkie, Media Markt ym. Ostoskeskukseen pääsee mm. Ikean ilmaisella bussilla tai junalla Opern metroaseman läheisyydestä, Ikea-bussi liikennöi ma-pe 8.15-20.15 ja su 8.15-18.15. Lisätietoja: Shopping City Sud

Ostoskatujen kaupat ovat avoinna ma-pe 9-18.30 / la 9-17.00 tai 18.00
kauppakeskukset ovat to ja pe avoinna klo 20.00 asti
Sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kaupat ovat kiinni, lukuun ottamatta joitain turisti- ja museokauppoja sekä metro- ja rautatieasemilla saattaa jotkin kaupat olla avoinna. 
Designer Outlet Parndorf
(noin  50 km Innere Stadt)
Reilun puolen tunnin ajomatka päässä Wienistä sijaitsee Outlet-kylä, jossa on noin 130 eri liikettä, joiden merkkituotteita voi ostaa 30-70 % alennuksella. Outlet-kylässä on Dinoland lapsiparkki ja useita ravintoloita. Wienin keskustasta oopperataloa vastapäätä lähtee ma-la bussi Outlet-keskukseen, edestakaisen matkan hinta on aikuisilta 11€ aikataulut löydät täältä

Sijainti: Straße 1, Parndorf
Avoinna: ma-to 9.30-19.00 / pe 9.30-21.00 / la 9-18.00


Wienin tuliaiset


Aitoja Wienin tuliaisia ovat lasiset lumisadepallot, joiden sisään on tehty miniatyyri rakennelmia eri aiheista. Nämä kauniit lumimaisemat ovat ihastuttaneet ihmisiä jo 100 vuoden ajan ja alkuperäiset lasipallot ovat Perzyn tekemiä. Suosituimmat miniatyyrit ovat Pyhän Tapanin kirkkoa ja suurta maailmanpyörää esittävät lasipallot. Lumisadepallo museossa (Schumanngasse 87) on suuri kokoelma erilaisia palloja ja matkamuistomyymälästä voi hankkia itselleen sellaisen muistoksi tai joulun aikaan niitä myydään joulumarkkinoilla. 

Hotel Sacherista voi ostaa tuliaiseksi aitoja Sacher torttuja, joiden resepti on edelleen suuri salaisuus (Philharmonikerstraße 4). Ringstrasse sormus on kiva matkamuisto eikä vie paljoa tilaa matkalaukussa.

Liikkuminen


Lentokentältä keskustaan
Wienin lentokenttä sijaitsee keskustasta noin 19 kilometrin päässä ja parhaiten keskustaan pääsee junalla, joka kestää noin 15-30 minuuttia. Junia lähtee puolentunnin välein ja nopeamman CAT-junalipun hinta on 12 € suunta tai 19€ meno-paluu. S7 junalla pääsee myös keskustaan, matka kestää hieman kauemmin, mutta 4€ hintainen lippu käy myös metrossa, raitiovaunussa ja bussissa. 
Kävellen
Wienin keskustassa helpoin tapa liikkua on kävellen, suurin osa historiallisista nähtävyyksistä sijaitsee Innere Stadtissa, kävelyetäisyydellä sijaitsevat myös pääshoppailualueet Mariahilfer-katu ja Neubau. 

Läheisiin kaupunginosiin pääsee hyvin julkisilla kulkuvälineillä, raitiovaunulla, metrolla tai bussilla. Raitiovaunusta näkee kivasti kaupunkia 1 ja 2 linjat kulkevat keskustan kautta, nopeammin paikasta toiseen pääsee metrolla. 
Julkinen liikenne
Julkisiin kulkuvälineisiin voi ostaa lippuja pysäkkien automaatista tai tupakkakaupasta, joissa ne ovat edullisempia kuin kuskilta ostettuna. Mikäli matkustat useamman matkan päivän aikana kannattaa kysellä edullisia 24, 48, tai 72 tunnin lippuja (7,60€ / 13,30€ / 16,50€). 

Vienna Card on myös hyvä vaihtoehto, sillä kortti sisältää ilmaiset matkat julkisella liikenteellä, alle 15-vuotias matkustaa aikuisen kanssa ilmaiseksi, alennuksia museoiden ja nähtävyyksien sisäänpääsyihin sekä alennuksia eri kaupoissa, kahviloissa ja ravintoloissa. Vienna Cardin voi hankkia turisti-infosta lentokentältä tai keskustasta, myös hotellit myyvät korttia. Kortin hinta (2015) on 48h / 18,90€ ja 72h 21,90€. Taksilla liikkuminen on edullisempaa kuin monissa muissa maissa.

Ruoka

Wien tunnetaan ennen kaikkea upeista kahviloistaan ja Sacher-tortusta sekä tietenkin nimikko leikkeestä Wiener Schnitzel eli Wieninleike, joka valmistetaan vasikanlihasta. Kuuluisan Sacher-tortun lisäksi Apfelstrudel eli omenatorttu on suosittu wieniläinen jälkiruoka. Wien on monikulttuurinen kaupunki ja sen huomaa ravintolatarjonnasta josta löytyy paikallisten herkkujen lisäksi, muiden maiden herkkuja. Lounasta syödään 12-14 ja useilla ravintoloilla on lounastarjouksia, jotka sisältävät alku-, pää- ja jälkiruuan. Huom! Kaikki ravintolat eivät välttämättä hyväksy luottokorttia.

Beisl on tyypillinen yksinkertainen oluttupa, jossa myydään edullisempia paikallisia ruoka-annoksia. Wienissä viljellään myös viiniä ja Heurigerit eli viinituvat tarjoavat paikallisten viinien lisäksi pientä purtavaa ja tuhteja annoksia. Viinituvat ovat tuttavallisia ja siellä tervehditään kaikkia, aitoja viinitupia Stammersdorfin alueelta, Tonavan toiselta puolelta. Inner Stadtissa on useita paikallisia ravintoloita ja hintataso on täällä suhteellisen kallis. Edullisempia ruokapaikkoja löytyy ratutatieaseman ja Neubaun luota sekä Nachmatktin alueella on useita terasseja ja ravintoloita jokaiseen makuun. Keskustassa edullisia ravintoloita ja pikaruokaloita on Schawedenplazin aukion lähellä sijaitsevassa Bermudankolmiossa (Bermudadreieck), joka koostuu muutamasta lähikadusta ja kujasta. 

Kaupungin yöelämä on keskittynyt ydinkeskustaan, Bermudankolmion alueelle, lähelle Judenplazia sekä Neubaumin kaupunginosaan, Naschmarktin ja Spiettelbergin alueelle. Useissa ravintoloissa on Happy Hour 17-22.00.
Café Central
Kaupungin suosituimpia kahviloita, joka on ollut samalla paikalla 1800-luvulta lähtien. Kahvila on arvokkaan oloinen marmoripylväineen ja iltaisin 17.00-22.00 siellä soitetaan pianomusiikkia.
Sijainti: Herrengrassen ja Strauchgrassen risteyksessä
Avoinna: ma-la 7.30-22.00 / su 10.00-22.00

Tapahtumat


Musiikki
Wien on tunnettu musiikista ja täällä ovat asuneet monet musiikin suurmiehet, kuten Mozart, Schubert, Strauss, Haydn ja Beethoven. Taiteilijoiden kotien, työhuoneiden, konserttipaikkojen ja hautapaikkojen lisäksi voi varata lippuja erilaisiin musiikkiesityksiin. Suosittuja konsertteja ovat Musikvereinillä esiintyvän kuuluisan sinfoniaorkesteri Wienin Filharmonikkojen esitykset, Wienin poikakuoron esitykset sekä Oopperan esitykset. Mikäli haluaa varmistaa pääsyn konserttiin tai oopperaan liput kannattaa varata hyvissä ajoin ennakkoon. Wienin poikakuoro
Wienin kuuluisa poikakuoro perustettiin 1498 Keisari Maxmillian I toimesta ja se esiintyi jumalanpalveluksissa, virallisissa vastaanotoissa, hovissa ja konserteissa. Poikakuoro on samalla sisäoppilaitos, jossa opiskelee yli 200 lasta (tyttöä tai poikaa). Opetus alkaa päiväkoti-iässä ja parhaat laulajat valitaan kuoroon 10-vuotiaina. Kuorolaiset asuvat Augartenilla, jossa sijaitsee heidän konserttisalinsa MuTh- musiikkikeskus. Kuorolaiset esiintyvät noin 300 kertaa vuodessa ja he ovat pukeutuneet perinteisesti merimiesasuun. Syyskuusta kesäkuuhun sunnuntaisin poikakuoroa voi käydä kuuntelemassa Hofburgin kirkon jumalanpalveluksen yhteydessä klo 9.15. 

Euroviisut
Tänä keväänä (2015) Wienissä pidetään 60. Euroviisu-laulukilpailut ja paikalle odotetaan noin 100 000 kävijää. Euroviisujen 1. semifinaali on maanantaina 18.5, 2. semifinaali on keskiviikkona 20.5 ja finaali on perjantaina 22.5. Kilpailuun osallistuu 33 maata ja finaalissa suoraan on 6 maata: Itävalta, Saksa, Ranska, Espanja, Iso-Britannia ja Italia. Laulukilpailu järjestetään Wienin Stadthallessa ja Ratsplazin ympäristö muuttuu viisukansan kohtaamispaikaksi. 

Joulumarkkinat
Wienissä on useita joulumarkkinoita eri kaupunginosissa, mutta tunnetuimmat markkinat ovat kaupungin keskustassa  Christkindlmarkt eli Jeesuslapsen markkinat. Wienin joulumarkkinat kuuluvat Euroopan suosituimpien joulumarkkinoiden joukkoon ja ne pidetään kaupungintalon luona Rathausplazilla. Aukio täyttyy puisista myyntikojuista ja höyryävästä hehkuviinistä sekä musiikki on tärkeä osa markkinahumua. Markkinoita Wienissä on ollut jo 1300-luvulla, mutta joulumarkkinaperinne on peräisin 1600-luvulta. Vuosien saatossa joulumarkkinat ovat laajentuneet ja niitä on pidetty monissa eri paikoissa, kaupungintalon edustalla markkinat ovat olleet vuodesta 1975.


Majoitus


Wienissä on tajolla useita eri majoitus mahdollisuuksia, aina luxushotelleista ketjuhotelleihin sekä pieniin keskustahotelleihin ja bed&breakfast-hotelleista hostelleihin. Useimmat hotellit ovat keskittyneet Inner Stadtin aluelle, kaupungin keskustaan ja siellä majapaikat ovat suosittua, mutta hinnat ovat kohtalaisen kalliita. Edullisemmin majoitusta löytyy pääostoskadun Marianhlfer Strssen lähettyvilltä tai Neubaun kapunginosasta, jotka sijaitsevat kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta. 


Lasten kanssa Wienissä


Wienissä on myös lapsille monia kiinnostavia kohteita ja lasten kanssa on helppo matkustaa julkisilla liikennevälineillä, ratikalla on kiva ajella ympräri Ringstrassea ja alle 6-vuotiaat matkustavat ilmaiseksi. Välillä voi ottaa kyydin hevoskärryillä tai viettää aikaa kaupungin lukuisissa puistoissa. Hofburgin palatsialueella on Espanjalainen ratsastuskoulu, jonka upeat esitykset kiinnostavat varmasti kaikenikäisiä. Neubaumn kaupunginosassa sijaitsee lapsille tarkoitettu ZOOM-museo, jossa riittää ihmeteltävää ja pääsee osallistumaan erilaisiin työpajoihin. Leopoldstadtin kaupungisosassa on suuri huvipuisto Prater ja sen maailmanpyörä on yksi Wienin maamerkkejä ja sieltä on upeat näkymät kaupungille. 

Nähtävyyksiä lapsille: Pater-huvipuisto, ZOOM-lastenmuseo


Vinkit
Wienin konserttikahvilat
Wienissä on useita kahviloita, joissa voi aamupäivällä tai iltapäivällä kahvikupin ja leivoksen lomassa nauttia myös upeista musiikkiesityksistä. 

Café Prückel, Stubenring 24, Piano musiikkia Ma / Ke / Pe 7.00-10:00 
Café Imperial, Kärntner Ring 16, Piano musiikkia La-Su 15.30-19.30
Café Central, Corner of Strauchgasse/Herrengasse, Piano musiikkia päivittäin 17.00-22.00
Café Hofburg, Hofburg - Innerer Burghof, Piano musiikkia Su 11.00-13.00

Wienin kaupunginmuseoihin on vapaa pääsy kuukauden 1. Sunnuntaina. Kaupunginmuseoita on yhteensä 16 kappaletta ja niiden joukossa on 8 kpl muusikoiden koteja ja työhuoneita. Wienissä alle 19-vuotiaat pääsevät moneen mueoon ilman pääsymaksua


Lue lisää:
Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 
9 kommenttia:

 1. Hyvä postaus, annat tosi hyviä ehdotuksia. Ihania kuvia ja loistavia matkavinkkejä kuten aina. Wien on mahtava kohde! Mukavaa päivää ja hyviä reissuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta palautteesta :) Kiva kuulla että olet löytänyt blogistani hyviä vinkkejä, kohta on sesonki kuumillaan, hauskoja lomareissuja myös sinulle!

   Poista
 2. Olipa onnekasta löytää blogisi, ja tämä postaus! Wien kutsuu ylihuomenna, kiitos hyvistä matkavinkeistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla ja toivottavasti vinkeistä on sinulle hyötyä! Kaupunki on nyt varmasti todella upea kun puissa on lehdet ja puistot täynnä upeita kukkia! Mukavaa kaupunkilomaa sinulle :)

   Poista
 3. Hyviä hotellivaihtoehtoja ydinkeskustasta lisää ja olipa todella hyvä kuvaus paikasta KIITOS :-)

  VastaaPoista
 4. Hei! Kävittekö reissullanne Outlet-kylässä? Käytittekö bussia? Mistä lippu bussiin ostetaan? Olemme menossa elokuun lopussa Wieniin ja suunnittelemme käytiä Outlet-kylässä.

  VastaaPoista
 5. Tervehdys, ei käyty Outlet-kylissä, mutta katso löytyykö lisää tietoa Wienin turistitoimiston sivuilta kohdasta "Shopping" ;) www.wien.info/en

  VastaaPoista
 6. Ihanan näköistä. Pidän peukkuja että pääsen Wiennaan seuraavana vuonna.

  VastaaPoista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.