torstai 10. joulukuuta 2015

10. Missä maassa jouluna kuusen sijaan koristellaan tammipuu?






Joulukuusen sijaan tammipuun koristelevat Serbit! Toinen kiva Serbien jouluperinne liittyy leipään, jouluaamuna leivotaan leipää ja tärkeä osa leivän tekemistä on sen koristelu, joka saattaa kestää useita tunteja. Tämä joululeipä ja sen leipominen, voisi olla kiva uusi traditio joulunviettoon, sillä leipä on parhaimmillaan tuoreena ja itse en pidä suomalaisesta makeasta joululimpusta. Täytyykin alkaa miettiä omaa joluleipää, ilman koristeita!!!

Seuraava kirjoittajavieras hikoili minun kanssa muutama vuosi sitten koulunpenkillä ja upeilla kuvilla entisistä kotiseuduistaan houkutteli minut matkaamaan syyslomalla, kauniille Adrianmeren rannikolle! Kiitos Djurdijca kun jaoit tämän upean tarinan ja oli kiva saada sinut vierailijaksi blogiini!



Serbien Joulu



Kuva: Wikipedia


Serbit viettävät Joulua juliaanisen kalenterin mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että Jouluaatto  on 6. tammikuuta ja Joulupäivä 7. tammikuuta. Serbialainen Joulu noudattaa hyvin vahvasti perinteitä. Jouluaaton aamuna talon isäntä lapsineen hakee metsästä nuoren tammipuun. Puu tuodaan ulko-oven eteen aamulla ja koristellaan odottamaan iltaa. Illalla, ennen illallista, puu tuodaan sisälle koristeltuna. Tammipuu symbolisoi puuta joka on tuotu luolaan, jossa Jeesus on syntynyt, lämmitykseksi. Jouluaaton liturgiassa tammipuu poltetaan kirkon pihalla. Puu poltetaan vain kirkon pihalla Jouluaatona tuomaan ihmisille lämpöä, valoa ja rakkautta koko vuodeksi. Kotitalouksissa puu pidetään Joulun ajaksi sisällä ja yksi oksa jätetään kotiin sisälle koko vuodeksi, kun muu osa poltetaan lämmitykseksi tai viedään muuten ulos. Jouluaattona koko perhe on koolla illallisella ja on tapana, että Jouluaattona ei mennä mihinkään vierailulle tai ulos vaan ollaan perheen kesken ja illalla mennään kirkkoon. 

Joulunviettoa, Serbian ortodoksisessa kirkossa, edeltää 40 päivän paastokausi. Joulupaasto, Suomen ortotoksisessa kirkossa tunnettu nimellä apostoli Filippuksen paasto, on kansan kesken kutsuttu  ns.  puhdistuksen paasto. Ihmiset pyrkivät ajamaan pois pahat asiat omasta elämästä, pyritään tehdä sopu jos ollan riidoissa, annetaan anteeksi niile, jotka pahoittivat mielemme jne. Paaston aikana ei syödä  lihaa tai kanaa vaan ainoastaan kalaa, vihanneksiä ja leipää. Näin paastovat vain hyvin uskolliset ihmiset. Tavallisesti ihmiset paastoavat vain Jouluaaton, jolloin tarjollaan esim. kalaa, papuja ja leipää. Kalasta karppi on suosituin ja löytyy melkein jokaisesta Joulupöydästä. Papu on serbialaisessa keitiössä hyvin yleinen ja papuja syödään erilaisessa muodossa. Jouluaattona yleensä syödään papukeittoa ja leipää, jonka emäntä tekee ja koristaa eriysen tarkasti juuri tätä iltaa varten. Leipä on tärkeä osa myös Joulupäivää ja jokaista päivää kohti tehdään ja koristellaan oma leipä.






Joulupäivän aamuna yleensä herätään vähän aikaisemmin. Jotkut osallistuvat Jouluaamun liturgiaan, jonka jälkeen ihmiset palaavat kotiin aamiaiselle. Jouluaamusta alkaen ihmiset tervehtivät toisiaan sanomalla: ”Mir Boziji, Hristos se Rodi”. Johon vastaava puoli vastaa: ”Vaistinu se rodi”. Vapaasti käännettynä tämä tarkoittaa: ”Jeesus on syntynyt”  ja  vastaus tähän ”Totisesti on syntynyt” eli ei toivotella ollenkaan ”Hyvää Joulua” kuten esim. Suomessa tai Merry Christmas Yhdysvalloissa vaan siihen on täysin oma sanonta. 

Joulupäivänä, 7.tammikuuta, syödään erityisen hyvin. Joulupöydässä tarjolla on karitsaa, possua, nautaa, erilaisia kakkuja ja muita herkkuja. Yleisin ns. herkku on vartaassa grillattu kokonainen possu. Kaiken muun lihan lisäksi tällä tavalla valmistettu possu koristaa jokaisen serbiperheen pöydän. Jouluaamuna emäntä herää aamulla aikaisin tekemään Joulupäivän leipää. Tämä on hyvin tärkeää ja emäntä käyttää leivän leipomiseen reilusti aikaa. Leipä on tavallinen vaaleasta vehnästä tehty leipä, mutta leipä koristellaan ja sisälle piilotetaan kolikko. Aamiaisen yhteydessä leipä jaetaan perheen kesken. Uskotaan, että henkilöä joka löytää kolikon seuraa onni, rakkaus ja rikkaus koko tulevan vuoden ajan. 

Aamiaisen jälkeen levätään ja sitten ihmiset käyvät sukulaisten luona toivottamassa hyvää Joulua ja viemässä lahjoja. Serbiassa lahjoja ostetaan yleensä vain Uudeksi Vuodeksi kaikille. Tavallisesti lahjoja Jouluksi aikaisempia vuosina ei ostettu, mutta käytäntö on muuttunut ja lahjoja on alettu nyt ostaa sekä Uudeksi Vuodeksi että Jouluksi. Tapaninpäivänä ihmiset  8. tammikuuta  tapaavat ystäviään ja tuttuja joille myös toivotaan hyvää Joulua ja jaetaan heidän kanssa iloista Joulumieltä.

Serbit ovat hyvin uskovaisia, mikä on ehkä vaikea kuvitella ottaen huomioon, että kansa eli pitkään kommunismissa, ja Joulunperinteissä ortodoksinen uskonto on hyvin vahvasti läsnä. Kolme asiaa, jotka koetaan tärkeimmiksi Joulupöydässä; kynttilä, leipä ja suola.



-Djurdijca-


Хиваа јоулуа!






Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa
Facebook-sivulta tai Instagramista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.