tiistai 8. joulukuuta 2015

8. Kunnianosoitus Neitsyt Marialle Immacolata Concezione


Monet kristilliset yhteisöt ympäri maailman juhlistavat 8.12  Jumalan synnyttäjää, Jeesuksen äitiä eli Neitsyt Mariaa ja hänen perisynnitöntä sikiämistään. Neitsyt Maria on yksi katolilaisen kirkon tärkeimpiä henkilöitä ja useita kirkkoja on nimetty hänen mukaan sekä hänen kunniaksi vietetään useita juhlapäiviä. 

Perisynnitöntä sikiämisen päivää juhlitaan 9 kk ennen Marian syntymäpäivää ja voisi kuvitella että päivä liittyy Jeesuksen syntymään, mutta sen sijaan päivän juhlinta liittyy siihen miten Neitsyt Marian sai alkunsa. Neitsyt Marian vanhemmat Pyhä Anne ja Joacihim olivat lapseton pariskunta ja enkeli ilmestyi Annelle kertoen, että hän tulisi synnyttämään lapsen, jota maailma tulee kunnioittamaan. Annesta tuli pyhimys kun hän antoi lapsensa Jumalan palveluksen. Neitsyt Marian vanhemmista ei ole mainintaa Raamatussa vaan heistä löytyy tekstejä kristittyjen varhaisista teksteistä.Kuva: Wikipedia, Museo del Prado, 
Murillon maalaama taulu Neitsyt Maria, 
La Inmaculada de Soult, 1678.


Immaculate Conception on latinaa ja Suomeksi se tarkoittaa tahratonta sikiämistä, eri kirkkokunnat ovat sitä mieltä että Maria hedelmöittyi Pyhästä Hengestä ja eli ikuisena neitsyenä. Päivää on vietetty jo 700-luvulta lähtien, mutta Marian synnittömyydestä keskusteltiin pitkään ja vasta vuonna 1854 asiasta päästiin yksimielisyyteen ja Paavi Pius IX vahvisti asian.

Jeesuksen veljistä ja niiden syntymisestä liikkuu erilaisia tarinoita, sanotaan että Jeesuksen syntymän jälkeen Maria ja Josef elivät normaalia avioelämää ja he saivat lapsia. Yhden tarinan mukaan veljiä pidetään Josefin aikaisempina lapsina, sillä Josef on kuvattu paljon vanhemmaksi, kuin Maria tai veljien on sanottu olevan myös Jeesuksen serkkuja.

Täällä Sveitsissäkin päivä on useissa kantoneissa vapaapäivä (Aargau, Appenzell Innerrhoden, Fribourg, Graubünden, Lucerne, Nidwalden, Obwalden, Solothurn, Schwyz, Ticino, Uri, Valais and Zug). Sveitsin lisäksi päivää vietetään monissa katolilaisissa maissa kuten Espanjssa, Italiassa, Maltalla, Portugalissa, Argentiinassa, Columbiassa sekä Itävallassa.


Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.