keskiviikko 16. joulukuuta 2015

16. Kuka ihme jahtaa itämaan tietäjiä?





Italiassa joulunvietossa on aluekohtaisia eroja, eikä ihme, sillä joulua on vietetty jo Rooman ajoista lähtien, tuolloin juhlittiin pakanallista sadonkorjuu juhlaa Saturniaa. Italiassa joulu on hyvin uskonnollinen juhla, paastoaminen ennen aattoa ja joulumessu ovat yleisiä tapoja koko maassa, paaston jälkeen joulupöydässä on monta ruokalajia ja italialaiseen tapaan herkutellaan pitkään ja hartaasti. 

Alueesta riippuen joulupöydässä on tarjolla lihaa tai kalaa ja jälkiruokana tarjoillaan Panettone kakkua. Panettone suuri pullan tapainen kakku, joka säilyy pitkään ja niitä on tapana antaa joulun aikaan työkavereille sekä tuttaville. Täällä meillä päin myös kauppojen hyllyt notkuvat noista Panettone-kakuista. Jouluna on tarjolla pähkinöitä, manteleita ja kuivattuja hedelmiä sekä Espanjastakin tuttua nougatia muistuttavaa makeaa Turrónia, Italiaksi Torrene. 

Seimiasetelma


Italiassa seimiasetelma on tärkeä ja sellainen löytyy melkein jokaisesta kodista sekä niitä näkee monissa kaupungeissa. Jouluseimet ovat upeita rakennelmia ja suosittuja nähtävyyksiä ovat mm. Rooman ja Palermon jouluseimet. Kirkoissa sekä monissa paikoissa voi nähdä aitoja seimikuvaelmia, missä esiintyvät ihmiset ja aidot eläimet.

Perinne on peräisin 1200-luvulta ja kodeissa seimi laitetaan esille 8.12, jolloin vietetään Immaculate Conception juhlaa eli Neitsyt Marian perisynnitöntä sikiämisen juhlaa. Usein jouluseimeen laitetaan päähenkilöiden lisäksi paljon erilaista rekvisiittaa ja Jeesus-lapsi lisätään vasta jouluaattona keskiyön messun jälkeen.

Novena di Natale


Novena di Natale on Italiassa 9 päivän ajanjakso ennen joulupäivää ja tuolloin italialaiset valmistautuvat jouluun, valoja viritellään sekä kierrellään laulamassa joululauluja


Joululahjat

Alueesta riippuen lapset saavat joululahjoja 6.12 Pyhän Nikolauksen päivänä, 13.12 Lucian päivänä, 24.12 keskiyön messun jälkeen, mutta perinteisin lahjojen tuoja lienee loppiaisena 6.1 La Befana noita-akka. Joissain alueilla Lucian päivän aattona lapset laittavat porkkanoita Lucian aaseille, jotta ne pysähtyisivät tuomaan lahjoja. Tänä päivänä Italiassa käy myös joulupukki Babbo Natale, joka tuo lapsille lahjat keskiyön messun jälkeen. 

La Befana


Italiassa lapset saavat lahjoja loppiaisena 6.1 ja muista katolilaisista maista poiketen itämaan tietäjien sijaan, lahjat tuo La Befana noita-akka. Lapset kirjoittavat La Befanalle kirjeitä kuten joulupukille ja jättävät joulusukat roikkumaan tai kengät takanedustalle, La Befanalle he jättävät ruokaa ja juomaa. 

Tarinan mukaan itämaan tietäjät kysyivät La Befanalta tietä Jeesus-lapsen luokse Beetlehemiin ja pyysivät akkaa mukaan. La Befana kieltäytyi kotitöiden vuoksi, mutta katui päästöstä myöhemmin ja lähti etsimään itämaan tietäjiä ja Jeesus-lasta. La Befana etsii vielä tänä päivänä tietäjiä ja Jeesus-lasta, samalla hän jättää kilteille lapsille lahjoja ja tuhmille lapsille hiiliä.  

Kuten meillä Suomessa Turun Joulurauhan julistus on oleellinen osa joulnviettoa, niin katolilaisille Paavin joulutervehdys Vatikaanista on odotettu joulun tapahtuma. Paavin puhetta seurataan ympäri maailman television kautta ja tuhannet ihmiset seuraavat paikan päältä. 


Kuva: Wikipedia, La Befana


Buon Natale!


Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.