lauantai 5. joulukuuta 2015

5. Sinterklaas ja kiistelty apuri Musta PetteriKuva: Wikipedia, Jan Schenkman Pyhä Nikolaus-kirja


Hollannissa Joulupukin sijaan Pyhä Nikolaus eli Sinterklaas tuo lapsille lahjat illalla 5. joulukuuta, joka on Pyhän Nikolauksen muistopäivän aatto. Pyhä Nikolaus auttoi merimiehiä merihädässä ja hän oli hyväntekijä joka antoi lahjoja lapsille ja vähäosaisille. Merimiesten mukana sana Pyhästä Nikolauksesta levisi ensimmäisenä Hollantiin ja siellä syntyi Nikolaus pukki eli Hollanniksi Sint Nikolaas, joka tänä päivänä tunnetaan nimellä Sinterklaas. 

Sinterklaasin tarina perustuu Jan Schenkmanin vuonna 1850 kirjoittamaan satuun Pyhästä Nikolauksesta ja hänen tummaihoisesta maurilaisesta palvelijasta, jotka saapuivat Espanjasta höyrylaivalla tuomaan lahjoja lapsille.Kuva: Wikipedia, Jan Schenkman Pyhä Nikolaus-kirja


Tarinan mukaan Sinterklaas ja hänen apulainen Zwarte Piet eli Musta Pekka saapuvat Hollantiin ja he kiertävät tarkkailemassa lasten käytöstä. Marraskuun lopulla Hollannissa järjestetään kulkue missä Sinterklaas sekä Musta Pekka tulevat laivalla ja Sinterklaas jakaa lahjat valkoisella hevosella. Lapset laittavat puukenkänsä ulos ja jättävät niihin ruokaa porkkanoita, sokeria tai heinää Sinterklaasin hevoselle. 

Zwarte Piet laittaa puukenkiin kilteille lapsille lahjat ja tuhmat saavat risuja, tuhmia lapsia on aikoinaan viety, jopa säkissä Espanjaan. Zwarte Piet on kiistelty hahmo ja sitä pidetään rasistisena, tänä vuonna jopa YK on puuttunut asiaan ja kehottanut Hollantia muuttamaan jouluperinnettä. Hollantilaisten mielestä Zwarte Piet ei viittaa siirtomaa-aikojen orjiin, vaan Musta Pekka on valkoinen ihminen, jonka naama värjätään mustaksi, sillä se on likaantunut nokisesta savupiipusta, kun hän on vienyt lahjoja.Kuva: Wikipedia, Jan Schenkman Pyhä Nikolaus-kirjaHollantilaiset siirtolaiset veivät Sinterklaasin mukanaan Englantiin ja Yhdysvaltoihin 1600-luvulla, josta myöhemmin muotoutui joulupukki jonka nimeksi tuli Santa Claus. Joulupukin punaisen asun sijaan, Sinterklaas pukeutuu valkoiseen papinkaapuun. Sinterklaasin lisäksi, Hollannissa liikkuu myös joulupukki, joka tuo lahjoja jouluaattona.  


Prettige Kerstfeest!


Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.