Ortodoksien joulun vietto ei paljoa eroa muista suomalaisista jouluperinteistä, perheiden tavoista riippuen joulua edeltää paasto ja sitä juhlitaan joulupäivänä. Kiitos Piude kun kerroit perheenne joulusta ja tuo paasto ei oo mikään pöllömpi idea ennen jouluruokien herkuttelua. Alempana vähän lisää tarinaa ortodoksien joulun vietosta!
“Pääsiäinen on ortodokseille kirkkovuoden tärkein juhla, mutta joulua juhlitaan myös ja etenkin lapsille se on se odotetuin juhla. Joulu alkaa 40 päivää kestävällä paastolla, joka päättyy jouluaattoiltana klo 18 (kirkollinen vuorokausi päättyy klo 18). Paaston aikana ei syödä lihaa, maitotutteita, kananmunia eikä herkutella muutenkaan. Myöskään ei juoda viinaksia. Paaston päätyttyä katetaan juhlaillallinen. Meillä on aina syöty jouluruokaa jo aattoiltana, mutta joulupäivä on se virallinen JOULU. Meillä on tapana kerääntyä suvun kesken vasta joulupäivänä, jolloin syödään ja jaetaan lahjoja. Eli meidän lapset ovat saaneet lahjoja sekä aattona että joulupäivänä.”
-Pia-
Useissa ortodoksisissa maissa joulua vietetään vanhan kalenterin eli juliaanisen kalenterin mukaan 7.1, joka on 13 päivää jouluaatosta, Suomessa ortodoksit viettävät joulua, kuten muut länsimaiset kirkot 25.12 uuden kalenterin mukaan. Ennen joulua ortrodoksit paastoavat 40 päivää, paasto päättyy 24.12 jouluaaton iltana ja liturgian jälkeen illalla syödään jouluateria. Perheestä riippuen lahjoja annetaan jouluaattona tai joulupäivänä ja ne ovat Kristuksen syntymäpäivälahjoja, monilla käy myös joulupukki vaikka se ei ole ortodoksinen tapa. Ortodoksit muistavat vainajia kuten luterilaiset ja käyvät jouluna omaisten haudalla. Joulu on yksi ortodoksien suurimmista juhlista ja sillä on oma ikoni, jossa Jeesus syntyy pimeässä luolassa tallin sijaan.
Joulupäivän lisäksi juhlitaan toista joulupäivää 26.12 joka on omistettu Jumalansynnyttäjälle Neitsyt Marialle ja kolmas joulupäivä 27.12 on “Tapaninpäivä” ja silloin juhlitaan kristillisen kirkon ensimmäistä marttyyriä Pyhää Stefanosta. Papit vierailevat useissa kodeissa joulunaikaan slaavimassa eli pitämässä rukoushetkiä ja syövät samalla perheen kanssa jouluaterian. Ortodoksien joulunaika päättyy uuden vuoden aattona 31.12 ja sitä pidetään Kristuksen syntymän päätösjuhlana.
Ortodoksinen ja roomalaiskatolinen kirkko erkaantuivat vuoden 1054 skismassa, ortodoksit muodostivat kristinuskon itäisen haaran ja läntisen haaran muodostivat roomalaiskatoliset. Ortodokseja on maailmassa noin 260 miljoonaa (2011) ja eniten ortodokseja on Euroopassa, joiden osuus on noin 80 %. Suurimmat ortodoksiset maat ovat Venäjä, Kreikka, Georgia, Romania, Serbia ja Bulgaria, näiden maiden väestöstä yli 80 % ovat ortodokseja.
Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan
Matkassa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.