lauantai 12. joulukuuta 2015

12. Missä maassa etsitään joulun alla yösijaa Joosefille ja Marialle?Meksikossa joulua juhlitaan melkein kuukauden verran, joulun juhlinta alkaa 12.12 Meksikon kansallispyhimyksen Guadalupen Neitsyen juhlasta ja päättyy 6.1 loppiaisena Itämaan tietäjien vierailuun. 


Guadalupe 


Sanotaan että vuonna 1531 tummaihoinen Neitsyt Maria, Guadalupe ilmestyi Juan Diego nimiselle intiaanille ja hän esitti toiveen, että kyseiselle paikalle Tepeyacin kukkulalle rakennetaan hänen nimeä kantava temppeli. Neitsyt suoritti ihmeen ja hänen kunniaksi valmistui temppeli vuonna 1660, Guadalupea juhlitaan ympäri Meksikoa useissa kylissä ja kaupungeissa, joissa järjestetään juhlan kunniaksi erilaisia kulkueita. Kulkueet ovat iloisia niissä lauletaan ja tanssitaan sekä juhlaan kuuluu myös ilotulitukset.
Posada


Joulua ennen järjestetään yhdeksän päivää kestävä pyhiinvaellus eli Posada, joka päätyy jouluaattona 24.12 ja tuolloin juhlitaan Jeesuksen syntymää. Pyhiinvaellus kuvaa Joosefin ja Marian matkaa Betlehemiin synnyttämään ja kuinka he kyselivät itselleen majapaikkaa, posadaa eli majataloa. Yösijan etsimiseen osallistutaan kynttilöiden sekä Maria ja Joosef nukkien kanssa, yösijaa kysellään laulaen ja hartaus on osa Posadaa, pyhiinvaelluksen kesto 9 päivää kuvaa Marian raskauskuukausia. Posadan juhlintaan kuuluu oleellisesti kuuma hedelmäjuoma Ponche ja lapsille Piñatat, eli paperinen hahmo, jossa on seitsemän kulmaa ja sen sisällä on namia. Piñata on kiinnitetty kattoon ja sitä hakataan kepillä, silmät sidottuna, sanotaan että sen myötä kuolemansynnit katoavat.


Jouluaatto


Joulua vietetään perheen kanssa, illalla käydään kirkossa ja kirkon jälkeen syödään illallinen. Joulupöytään kuuluu Buñuelo-kakku, jonka sisältä löytyy Jeesus-lasta esittävä hahmo ja sen saajan tulee järjestää Kynttilänpäivän juhlat 2. Helmikuuta. Perheestä ja kotipaikasta riippuen Santo Clos tuo lapsille jouluna muutamia lahjoja tai sitten loppiaisena lahjat tuovat El Día de los reyes magos eli itämaan tietäjiä.


El Día de los reyes magos


Kuten monessa katolilaisessa maassa, niin myös Meksikossa on 6.1 lapsille joulun odotetuin päivä, Itämaan tietäjät ovat jättäneet lasten lahjat kuusen alle. Lapset saavat aamulla lahjat ja myöhemmin syödään yhdessä perheen ja sukulaisten kanssa.

Feliz Navidad!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.