Minne Mennä? -tapahtumakalenteri
Minne mennä? 

Usein tulee esitettyä tämä kysymys! 
Olen varsinainen tapahtumahaukka! Tykkään käydä erilaisissa tapahtumissa ja etsin jatkuvasti mielenkiintoisia käyntikohteita. Aikanaan listasin blogissani Sveitsin tapahtumia ja nyt ajattelin ylläpitää listaa  kotimaan tapahtumista. Useat tapahtumat ovat täällä Uudellamaalla, mutta toki matkaan mielelläni myös kauemmaksi, jos kivaa tekemistä on tiedossa!  

Onko sinulla joku kiva tapahtuma mielessä? 

Vinkkaa ihmeessä! Laita kommenttia tai sähköpostia martanmatkassa@gmail.comTäältä löydät torit ja markkinat, kiinnostavat tapahtumat ja näyttelyt, opastettuja kierroksia ja retkiä, juhla- sekä teemapäivät, listalta löytyy myös virtuaalikierroksia. 


HUOM! 
Tapahtumatietoja päivitetään satunnaisesti. Tarkista aina päivitetyt tiedot tapahtumajärjestäjän sivuilta, sieltä löydät ohjelmat, tarkemmat tiedot tapahtumapaikasta, hintatiedot ja ajankohtaisen informaation, mahdollisten muutoksien tai peruutuksien osalta! 

Edit 4.6.2024


TORIT JA MARKKINAT  


LAUANTAI
 
Leppävaara: Suurmarkkinat, kk. 1. la klo 9.00-17.00, Leppävaaranraitti ja Läkkitori

SUNNUNTAI 
Hakaniemi: Maalaismarkkinat, kk. 1. su klo 10.00-16.00
TAPAHTUMAKALENTERI 2024


HEINÄKUUKalenteri 

4.7 4th of July, Yhdysvaltain itsenäisyyspäivä
6.7 Eino Leinon päivä, runon ja suven päivä
14.7 14 juillet, Ranskan kansallispäivä
18-24.7 Naisten viikko, akkain viikko, kalenterissa viikon ajan naisten nimipäiviä
25.7 Jaakon päivä, Jaakko heittää kylmän kiven veteen
27.7 Unikeonpäivä

Tapahtumat 


ti ja to Puutarhan parhaat palat, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomu 

Opastuksella matkataan miljoonia vuosia evoluutiopuutarhan poluilla, sukelletaan aistien puutarhassa tuoksujen, värien ja tuntemusten maailmaan, sekä ihaillaan kalliokasveja ja harvinaislaatuisia jäkälä- ja sammalpuutarhoja. Samalla kuullaan tarinoita puutarhan historiasta, nykypäivästä ja alueella olevista rakennuksista.


Kierroksia järjestetään 25.6.-22.8.2024 tiistaisin ja torstaisin kello 12, 14 ja 16.


Opastus sijoittuu Kaisaniemen kasvitieteelliseen ulkopuutarhaan ja alkaa kasvihuoneiden sisäänkäynnin luota. Kierros kestää noin 40 minuuttia.


Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.

Lisätietoja: Helsingin Yliopistoti, to ja su Suviranta opastettu kierros, Järvenpää

Eero Järnefeltin ateljeekoti Suvirannassa Tuusulanjärven rannalla voi vierailla ainoastaan ennakkoon varatulla opastetulla kierroksella.


ti ja to klo 11-12 ja 12.30-13.30

su 12.30-13.30 ja 14.00-15.00


Talossa tai puutarhassa ei voi vierailla omatoimisesti.

Opastuksella tutustutaan englantilaistyyliseen puutarhaan, Suvirannan arkkitehtuuriin sekä talon alkuperäisiin asukkaisiin ja taiteeseen. Kierrokselle osallistujat pääsevät kurkistamaan myös talon sisälle, jossa seinät ovat lattiasta kattoon täynnä taidetta ja jälkiä Eero Järnefeltin perheen elämästä eri vuosikymmeniltä. Suvirannan ateljeehuvilassa voi edelleen aistia 1900-luvun alun tunnelman.


Esteettömyys

Pyydämme huomioimaan, että kohde ei sovellu hyvin liikuntarajoitteisille, sillä sisätiloissa on hankala liikkua pyörätuolilla tai rollaattorilla kynnysten, kuistin portaiden ja oviaukkojen koon takia. Suvirannan tuoleja ei voi käyttää kierroksen aikana.


Sisätiloissa valokuvaaminen on kielletty.


Os. Suvirannankatu 5, 01440 JärvenpääLaila Pullinen Veistospuisto & Kotimuseo, Vantaa 


Laila Pullinen – veistospuiston & kotimuseon näyttelykesässä tutustutaan modernin kuvanveiston ja luonnon vuoropuheluun sekä Ramsayn suvun historiaan.


Kotona taiteessa yleisöopastus klo 14.00 => 1.9.2024 asti

Opastus sisältyy pääsylipun hintaan.


Museon vaihtuvassa näyttelyssä tutkitaan mitä jää jäljelle kun kaikki menetetään? Missä on koti, kun kartanon päärakennus tuhoutuu tulipalossa tai vasta valmistunut hirsinen kotitalo jää sodan jalkoihin isän taistellessa rintamalla? Ramsayn ja Pullisen perheitä yhdistää 1930-luvulla samankaltaiset kokemukset, ja tämän kokemuksen keskiössä on kodin menetys – asia, joka on surullisen ajankohtainen myös meidän aikanamme.


Pysyvässä kokoelmanäyttelyssä esitellään Pullisen teoksia 1950-luvulta lähtien, näyttäen materiaalitutkielmien muotokielen ja materiaalivalintojen kehittymisen.


Kotimuseo puolestaan näyttää meille intiimin kuvan Laila Pullisesta, hänen taiteensa ja arvojensa alkulähteistä.


Pääsyliput 15/12€/Museokortti.
Alle 15-vuotiaat maksutta.

Os. Sotungintie 4, 01200 Vantaa2.7 Inkoo, Gammelgården auki vierailijoille klo 16.00–19.00

(9.7 / 16.7 / 23.7 / 30.7)Torstaisin Puistokatu 4:n kesän talokierrokset (4.7 / 11.7 / 18.7 / 25.7 / 1.8)

Tervetuloa ihailemaan vuosisatojen kerrostumia Helsingin Kaivopuistossa sijaitsevaan Puistokatu 4:ään, Tieteen ja toivon taloon!


Järjestämme maksuttomia talokierroksia heinäkuun joka torstai sekä elokuun ensimmäisenä torstaina. Opastetulla kierroksella tutustutaan puuhuvilan kiehtovaan historiaan sekä sen nykyiseen toimintaan.


Kierrokset alkavat Puistokatu 4:n ala-aulasta klo 13, eli voit kätevästi piipahtaa lounaalla kortteliravintolassamme Elmissä joko ennen tai jälkeen kierroksen!


HUOM! 

11.7. kierros on suunnattu lapsille 

25.7. kierros pidetään englanniksi.


Talo on peruskorjattu esteettömäksi.

Ilmoittaudu mukaan linkistä!Sunnuntaisin 

Herttoniemen kartanon museo, museo auki ja opastettu kierros 29.9 asti 


Herttoniemen kartanon museo on auki sunnuntaisin kello 12—14. Herttoniemen kartanon päärakennuksessa museon ensimmäisessä kerroksessa on Bergbom näyttely ja toisessa kerroksessa on Cronstedt näyttely. Meillä käy Museokortti.


Opastettu kierros museoalueella alkaa kello 14 ja kestää kello 15 saakka. Museoalueella vieraillaan Herttoniemen kartanon päärakennuksessa, puistossa ja Knusbackan talonpoikaismuseossa.


Pääsymaksu aikuisille 7 €, lapsille 3 €, Meillä käy Museokortti


Os. Linnanrakentajantie 12, 00810 Helsinki

Lisätietoja: HertonasgardSunnuntaisin 
Hangon puistokirppis, Raatihuoneentorin puistossa
Kirppikset alkavat juhannussunnuntaina ja jatkuvat elokuulle koulujen alkuun asti 23.6-11.8.2024 kello 9.30-16.00. Myyntipaikat ovat ilmaisia

Hangon puistokirppis elävöittää kesäsunnuntait Raatihuoneentorin puistossa. Puistokirppis lisää yhteisöllisyyttä ja kohottaa kaupungin imagoa ihmisläheisenä kaupunkina, hyötynä tarpeettomat tavarat pääsevät käyttöön ja näin vältetään kulutusta ja uuden ostamista.


Haikko, Villa Albert, Tove Janssonin ja Albert Edelfeltin yhteisnäyttely Villa Albertissa 29.9. asti

Kesällä 2024 vietetään Albert Edelfeltin syntymän 170-vuotisjuhlaa. Juhlavuoden kunniaksi Edelfeltin näyttelyvieraana on Tove Jansson.

Albert Edelfeltille saaristo oli ehtymätön aiheiden lähde. Edelfeltin syntymän 170-vuotis juhlavuoden kunniaksi Villa Albertin näyttelyvieraaksi saapuu Porvoon saariston toinen suuri taiteilija ja meren luotojen kuvaaja, kuvataiteilija Tove Jansson. Myös suomalaisten rakastama Tove viettää juhlavuotta, sillä hänen syntymästään tulee vuonna 2024 kuluneeksi 110 vuotta. Kesän näyttelyiden teemana on “Saariston piilotettu paratiisi”. Villa Albertissa juhlitaan juhlavuotta näyttelyillä, jotka ilmentävät taiteilijoiden suhdetta luontoon ja saaristoon. 

Tove Janssonin ja Albert Edelfeltin teokset ovat esillä Villa Albertissa 7.5.-29.9.2024. Tove Janssonin 15 teosta tulevat Moomin Characters Oy Ltd:n sekä perheen yksityiskokoelmista. Albert Edelfeltin esillä olevat 7 alkuperäisteosta ovat Albert Edelfeltin säätiö sr:n kokoelmasta sekä yksityiskokoelmista. Lisäksi ateljeen pysyväisnäyttelyssä on esillä taiteilijan heliogravyyreja, valokuvia ja taiteilijalle kuulunutta esineistöä.

Ensimmäisessä kesänäyttelyssä 7.5.-4.8. Janssonin ja Edelfeltin teoksia täydentävät saaristoaiheiset teokset Carolina von Schantzilta ja Netta Tiitiseltä. Toisessa kesänäyttelyssä Jansson ja Edelfelt saavat seurakseen taiteilija Lennart Segerstrålen sekä Terttu Schroderus-Gustafssonin, joka asuu Porvoon saaristossa. Molemmat taiteilijat ovat saaneet inspiraationsa saaristosta. Näyttely on avoinna 29.9. asti.

Kesäohjelmaan kuuluu myös luentoja Albert Edelfeltistä ja Tove Janssonista sekä konsertteja. 

HUOM! Maanantaisin sekä Juhannuksena (21.-23.6.) näyttely on suljettu.


3.7 Fagervik Historiallinen suomenkielinen opastettu kiertokävely 

klo 14.00–15.30 Fagervikin puistossa, kirkossa ja kankirautapajassa 

Lähtö Fagervikin kahvilasta, Fagervikintie 1135 Cilla’s Time4.7-7.7 to-su The Tall Ships Races - suuret purjelaivat Helsingissä

Näyttävät purjealukset lipuvat Helsinkiin pitkän odotuksen jälkeen heinäkuussa 2024. Helsinki on yksi tapahtuman isäntäsatamista tämän vuoden tapahtumassa. Edellisen kerran tapahtuma nähtiin Helsingissä kesällä 2013. Suuria aluksia voi nähdä keskustassa Kauppatorin ympäristössä. Niitä rantautuu Katajanokan, Kanavarannan ja Pohjoisrannan satamiin. Myös yleisön on  mahdollista vierailla useiden purjelaivojen kannella.

Ilmaistapahtumassa yleisöä viihdyttää mm. Vatsastapuhuja Sari Aalto, Timo Lassy Trio, Olli Soikkeli Trio sekä Repin & Rauhala Duo. Tapahtuma-alueelle tunnelmaa tuovat myös freestyle-jalkapalloilija Emmi Björn, akrobaatti Rae Reinvall, Linnanmäen sirkuskoulu ja TipTop Walkers. Tapahtuman lasten alueella, Lasten uutisten puistossa perheen pienimpiä ilahduttavat mm. Mimmit Duo, Skidit-disko, Taikuri Kari, Prrr…Talilá!, ANAR ja Päistikka Duo!

Kyseessä on kansainvälinen nuorisopurjehdustapahtuma, jonka tavoitteena on edistää taustoiltaan erilaisten nuorten koulutusta ja yhteistyötä. Tämän vuoden Tall Ships Racesin muita isäntäsatamia ovat Turku, Maarianhamina, Klaipeda Liettuassa, Tallinna ja Szczecin Puolassa.


Torstain avajaisseremoniassa saapuvat alukset soittavat puolen päivän aikaan yhtä aikaa kellojaan. Osa aluksista ampuu myös tapahtuman perinteen mukaisesti saapuessaan 21 kunnialaukausta.


Tapahtuma-alue sijaitsee Allas Sea Poolin ja SkyWheel-maailmanpyörän vieressä Katajanokanlaiturilla ja se on avoinna to-la 4.-6.7. klo 11-22 (Lasten uutisten puisto 11-18) sekä su 7.7. klo 11-16.


Yksi näyttävimmistä aluksista, puolalainen kolmimastoinen Dar Mlodziezy on yli 100 metriä pitkä. Se on valmistunut "Leninin telakalla" Puolan Gdańskissa vuonna 1982. Alus näyttää sotalaivalta, mutta on nuorten merenkävijäopiskelijoiden harjoitusalus. Siinä työskentelee jopa 130 henkinen pääosin nuorista koostuva miehistö. Laivaan pääsee myös tutustumaan sen aukioloaikoina* Katajanokanlaiturilla.


* Alusten aukioloaikoja ei ole ennakkoon tiedossa. Ajat elävät alusten muiden aikataulujen, kuten huoitojen ja muiden tehtävien mukaan ja selviävät kunakin päivänä suoraan aluksista.4.-7.7.2024 Fiskarsin Antiikkipäivät

Jo perinteeksi muodostuneet Antiikkipäivät palaavat taas kesällä 2024! Antiikkipäivät täyttävät Puimalan upeilla antiikkisilla esineillä, valaisimilla, tekstiileillä, taiteella ja koruilla. Tervetuloa kaikki antiikkin ja vintagn ystävät!4.-7.7. Billnäsin antiikkipäivät 2024

Suomen kaunein ja suurin antiikkitapahtuma kesällä 2024 järjestetään 4.7. - 7.7.2024 Billnäsin kauniissa ruukissa, torstaista sunnuntaihin. Ruukin lähes 400-vuotias historia luo upeat puitteet antiikille, taiteelle, vintagelle ja designille. Billnäsin ruukin ison pajan rustiikkinen ruukkikiinteistö kokoaa kaikki kauppiaat saman katon alle ja antaa meille suojan Suomen suven oikkuja vastaan.  Yli 2500m² sisätilaa, yli 80 kauppiasta, yli 10.000 kävijää, maksuton pysäköinti. 


Tapahtuma on avoinna 

torstaina 9-18 

perjantaina 10-17 

lauantaina 10-17 

sunnuntaina 10-17 


Liput ovelta 10 €5.7 Puolustusvoimien vartioparaatit perjantaisin klo 12.30-14.00 

(12.7 / 19.7 / 26.7 )

 

Kesäkuukausina järjestettävät vartioparaatit ovat vuosisatoja vanhaan vartioparaatiperinteeseen nojaavia näyttäviä tapahtumia, joihin osallistuvat vuorollaan kaikki sotilassoittokunnat ympäri Suomea.


Vartioparaatin historia ulottuu yli 250-vuoden päähän Ruotsinvallan ajalle. Päävartio sijaitsi Suurtorilla, jonne vartio-osastot marssivat omalta kasarmiltaan. Autonomian aikana vartiovuorot kestivät yleensä vuorokauden ja kyse oli aina vartioparaatista. Vartioparaatit säännönmukaistettiin toukokuun lopussa 1919 ja on siitä lähtien ollut katkeamaton perinne, sillä taukoa on ollut ainoastaan jatkosodan aikana 1941-1942 ja vuotena 2020 koronapandemian vuoksi.


Tänä vuonna on käynnistymässä perinteen 267. vuosi. Kesän 2024 vartioparaatit alkavat Senaatintorilta klo 12.30, jossa esitetään viihdemusiikkia, kuviomarssia ja aseotteita. Tämän jälkeen paraati jatkuu marssimusiikin tahdissa Havis Amandan ympäri Esplanadille ja Helsingin päävartion eteen. Päävartiolta vartioparaati kulkee Pohjois-Esplanadia pitkin takaisin Senaatintorille, jonne paraati päättyy. Paraatin jälkeen soittokunta esiintyy MIL-Espa -konsertissa Espan-lavalla klo 14.00.


Kesän 2024 paraatit


5.7 Varusmiessoittokunta

12.7 Laivaston soittokunta

19.7 Varusmiessoittokunta

26.7 Varusmiessoittokunta

9.8 Rakuunasoittokunta


Lisätietoja: Vartioparaatit6.7 Barösundin Päivä klo 9.00–14.00 Tori 9.7 Inkoo, Menneisyys kohtaa nykyisyyden – opastettu kävelykierros klo 13.00–14.00 

Inkoon keskustassa

Lähtö café Wilhelmsdalin9.7 Inkoo, Gammelgården auki vierailijoille klo 16.00–19.00 

(16.7 / 23.7 / 30.7)10.7 / 13.7 / Lapinlahden puistokirppis

Suositut puistokirppiksemme käynnistyvät jälleen! Ota mukaan viltti, taittopöytä tai oma rekki ja tule myymään tarpeettomat tavarasi sekä tekemään kierrätyslöytöjä! Myyjille on varattu alue päärakennuksen edessä sijaitsevien autoteiden välissä olevalta nurmialueelta. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton, eikä myyntipaikkaa tarvitse varata etukäteen. Muista kuitenkin jättää myyntipisteesi ja asfaltoidun autotien väliin metrin verran tilaa, jotta vierailijat voivat väistää turvallisesti autoja.


Huomioithan, että tapahtuma on tarkoitettu vanhan tavaran myyntiin. Elintarvikkeiden myynti ei ole tapahtumassa sallittua. Päivän aikana mahdollisesti myymättä jääneet hyväkuntoiset ja myyntikelvolliset pikkutavarat voi lahjoittaa Lähteen Patinaan myytäväksi.


Kirppispäivien ohessa Lapinlahdessa järjestetään lukuisia muitakin tapahtumia, esimerkiksi Helsinki-päivän puistojuhla, konsertteja, Lapinlahti Loves Art and Life -tapahtuma, Music heals -festivaali ynnä muuta jännittävää. Julkaisemme tiedot niistä kesän aikana Lapinlahden Lähteen Facebook-sivulla ja verkkosivulla, joten muista seurata niitä!

Tervetuloa tekemään kirppislöytöjä ja nauttimaan kesäpäivistä Lapinlahteen! Suosittelemme saapumaan julkisilla kulkuneuvoilla, koska alueella on vain muutamia parkkipaikkoja. Kirppisalueelle voi ajaa autolla hetkeksi tavaroiden lastauksen ajaksi.

Kesän 2024 puistokirppispäivämäärät:

Ke 10.7. Puistokirppis klo 14-19 + Lapinlahti loves art -tapahtuma 10.-11.7
La 13.7. Puistokirppis klo 11-16 + Lapinlahti Livertää puistokonsertit klo 13-18
La 3.8. Puistokirppis klo 11-16 + Music Heals -festivaali klo 14-22
La 10.8. Puistokirppis klo 11-16 + Lapinlahti Livertää puistokonsertit klo 13-18


Lisätietoja: Lapinlahden lähde10.7 Kujilla kuultua - kaduilla nähtyä, Vanha Porvoo (31.7 / 21.8 / 28.8) 


Vanha Raatihuoneentori

Porvoon matkailuoppaiden tämän kesän uutuuskierroksella sukelletaan vanhan kaupungin kujien elämänmenoon menneinä vuosisatoina ja kuullaan mm. miten ruttoa ja rottia vastaan on taisteltu, missä sijaitsi Porvoon Shanghai ja kuka oli kyydissä, kun Porvoossa nähtiin ensimmäinen auto.


Hinta 10:-, kesto noin tunti.

Lähtö Vanhan raatihuoneen edestä. Ei ennakkoilmoittautumista. Maksu käteisellä tai MobilePayllä numeroon 60182, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi.


Reitti ei sovellu liikuntaesteisille.11-14.7.2023 Turun linnan turnajaiset, Linnapuisto

Lisätietoja: Turun Linnan turnajaiset 202412-28.7.2024 Pori Jazz20-28.7.2024 Rauman 54. pitsiviikko, kaupunkifestivaali

Raumalla vietetään tänä kesänä jo 54. kertaa valloittavaa kaupunkifestivaali Pitsiviikkoa. Yhdeksän päivää kiehtovaa ohjelmaa, iloa ja unohtumattomia elämyksiä jokaiseen makuun!

Lisätietoja: Visit Rauma23.7 Inkoon kirkko, opastus klo 11.00, järjestäjä Inkoon seurakunta24.7 Fagervik, Historiallinen suomenkielinen opastettu kiertokävely 

klo 16.00–17.30, Fagervikin puistossa, kirkossa ja kankirautapajassa 

Lähtö Fagervikin kahvilasta, Fagervikintie 1135 Cilla’s Time25-27.7.2024 Hanko Vintage Week klo  11.00 alkaen

Vintagea, antiikkia, retroa, ruokaa ja juomaa. Tervetuloa kolmipäiväiseen tapahtumaan.

Pääsymaksu 5:-

Osoite: Sahakatu 5, Hanko

Lisätietoja: Hanko Vintage Week26-27.7.2024 Unikeonpäivät, Naantali

Naantalilla onkin erityinen asema, sillä unikeonpäivänä 27.7. heitetään Valtakunnan Viralliseksi Unikeoksi valittu henkilö mereen aamuseitsemältä. Mereen heitto tapahtuu perinteisesti Naantalin vanhan kaupungin rannassa.


Entisaikaan unikeoksi joutuminen oli kuitenkin kiusallisempaa, kun myöhässä olijoita ja pitkään nukkujia muistettiin metelillä ja takiaisilla.


Ensimmäiset unikekotarinat ovat peräisin kristittyjen vainojen ajoilta, jolloin seitsemän pyhän miehen kerrotaan nukkuneen 200 vuoden ajan. Nykyajan unikeot eivät ole mitään tuohon verrattuna.


Nykyisenkaltainen unikeonpäivän vietto liittyy vahvasti kylpyläperinteeseen, joka Naantalissakin eli kukoistustaan 1800-luvulla. Kylpylävieraille järjestettiin erilaisia aktiviteetteja ja viihdykettä, mihin unikeonjuhlatkin istuivat.


Alunperin unikeonpäivään kuului kakofonia ja karnevaalitunnelma. Osallistujat kokoontuivat aamuseitsemältä ja vähänkin myöhästyneet saivat väistellä takiaispommitusta. Seuraavaksi metelöivä kulkue lähti etsimään taloja, joissa verhot olivat yhä eteen vedettyinä. Kun tällainen asumus löytyi, pidettiin ikkunan alla asiaankuuluva serenadi. -Visit Naantali- Tarkista päivitetyt tiedot: Naantalin unikeko


Naantalin Unikeonpäivien ohjelma 26.-27.7.2024 

Ohjelmat ovat Kirkkopuiston lavalla ellei toisin mainita. Juontajana Iriz Silander.


Unikeonpäivien Markkinat koko Unikeonpäivien ajan rannan alueella 

perjantaina klo 13.00–20.00

lauantaina klo 8.00–19.00.

Lisätietoja: Naantalin unikeko27.7.2024 Hanko, Unikeonpäivä

Tule mukaan herättämään Hangon unikekoa!

Lähtö Vuorikadulta. Unikeko herätetään Itäsatamassa.


8.00 Vuorikadun kauppiaiden herätys
8.10 Unikekokulkue Vuorikatu- Bulevardi-Merikatu-Rantakatu
8.30 Unikeko herätetään HSF Marinen edustalla
8.40 Unikeon palkitseminen ja haastattelu, HSF Marine

Viime vuoden unikeko Jari Hedman luovuttaa kiertopalkinnon.
Claus-Pellen taikuriesitys
Juontaja Minna Ruolanto
Lisätietoja: Hanko tapahtumat26-28.7.2024 Little Italy Festival, Kansalaistori  

Little Italy Finland festivaali on kuin pieni eloisa italialainen kaupunki tuotuna Helsinkiin. Festivaali tarjoaa mahdollisuuden uniikkiin italialaiseen viikonloppuun hyvän italialaisen ruoan ja viinin sekä musiikin ja taiteen parissa, koko perheen voimin!


Koe Little Italy -festarin mahtava fiilis, jossa Italia herää eloon keskellä Suomea! 

Näe Rooman Colosseumia sekä Milanon katedraalia muistuttavat jättimäiset jäljitelmät, ja sukella täysillä italialaiseen tunnelmaan ja elämäntapaan.


Tule maistelemaan aitoa italialaista ruokaa, shoppailemaan italialaisia käsitöitä ja nauttimaan energisestä ilmapiiristä, upeaa musiikkia unohtamatta! Liity mukaan unohtumattomalle matkalle Italian makujen, näkymien ja äänien maailmaan.


Tapahtuma sopii kaiken ikäisille, myös lapsille paljon kivaa ohjelmaa ja musiikkiesityksiä luvassa.


2-4.8.2024 Tampere, Ratinanniemi

Lisätietoja: Little Italy Festival

ELOKUU


 

PÄIVITETÄÄN MYÖHEMMIN!

Kalenteri 

1.8 1er août, Sveitsin kansallispäivä
7.8 Avoimet puutarhat päivä (2023)
27.8 Suomen luonnon päivä (2023) elokuun viimeinen lauantai   


Tapahtumat 


SYYSKUU

Kalenteri 

5.9 Yrittäjän päivä
16.9 Maailman siivoamisviikonloppu (2023)
22.9 Autoton päivä 
23.9 Syyspäivän tasaus (2023)
27.9 Maailman turismipäivä, YK

Tapahtumat 

1-3.9.2023 Roihuvuoren Kyläjuhlat

Roihuvuoren Kyläjuhlat tulevat taas runsaan ohjelman saattelemana. Tapahtumat ovat levittäytyneet ympäri Roihuvuorta ja juhlat kestävät kokonaiset kolme päivää! Juhlien teemana on tänä vuonna ylipukeutuminen ja se on maksuton ja kaikille avoin.

Pe klo 19-00.00

La klo 11-16.00

Su klo 11-15-19.45


2.9.2023 Meilahti-päivä klo 12-13.00

Perinteistä Meilahti-päivää vietetään Valpurinpuistossa jälleen lauantaina 2.9.2023. 

Päivän aikana on tarjolla monipuolista ohjelmaa ja kivaa fiilistä niin aikuisille kuin lapsillekin. Luvassa liikuntaa, kuten tutustumista minitennikseen, korikseen, cheerleadingiin ja pilatekseen. Ohjelmassa myös puistokirppis, monenlaisia herkkuja ja musiikkia Stadin Juhlaorkesterin ja ShowDJ:n soittamana. Tapahtumassa on myynnissä myös suosittuja Meikku-lippiksiä.


2.9.2023 Koskelan kyläjuhla klo 12-16.00

Kirppari, syötävää ja juotavaa, hyvää fiilistä. Tee ostoksia ja tule myymään omatekoisia herkkujasi  ja ylimääräisiä tavaroitasi. Myyntipaikat ovat ilmaisia yksityishenkilöille ja ne voi valita vapaasti Herttuanpolulta.


2.9.2023 Puu-Vallilan Katubileet klo 14-20.00

Puu-Vallilan Katubileet järjestetään jälleen tänä vuonna syyskuun ensimmäisenä lauantaina 2.9.2023. Luvassa jälleen huikeita esiintyjiä, rentoa meininkiä. Ohjelmaa n. klo 14-20.


=> 3.9.2023 Helsingin juhlaviikot

Helsingin juhlaviikot on Pohjoismaiden suurin monitaidefestivaali, joka järjestetään vuosittain elo-syyskuun vaihteessa. Juhlaviikkojen tehtävänä on tarjota laajalle kotimaiselle ja ulkomaiselle yleisölle ainutlaatuisia taide-elämyksiä. Lue lisää: https://helsinkifestival.fi/


6.9-30.10.2023 Omenien itsepoimintaa Malminkartanossa 

Omenat ovat kypsiä! Malminkartanon omenatarhasta kuka tahansa voi käydä keräämässä itselleen omaan käyttöön. Keräämistäsi omenoista voit tehdä mehua, hilloa tai vaikka herkullisen omenapiirakan. Poimintaretkeen voi myös yhdistää tunnelmallisen piknikin kauniiden omenapuiden katveessa.


Omenatarhan portit ovat avoinna lokakuun loppuun asti, ja voit käydä keräämässä omenoita omaan käyttöön milloin vain. Poimithan vain kypsiä hedelmiä. 


Huom! Ethän kiipeä puihin, omenapuut ovat paikoin jopa 90-vuotiaita, eivätkä ne kestä kipeämistä.


Osoite: Kartanokaaru 29, 00410 Malminkaari


8.9.2023 Read Hour

Lukemisen iloa -Pysähdy lukemaan tunniksi 8. syyskuuta


Read Hour -kampanjan tavoitteena on lisätä lukuiloa ja innostaa erityisesti lapset ja nuoret lukemisen pariin. Read Houria vietetään 4.–8.9.2023. Kampanja huipentuu koko Suomen yhteiseen Read Houriin 8. syyskuuta. Jaa parhaat lukuvinkkisi ja innosta muita mukaan sosiaalisessa mediassa hashtagilla #ReadHour. 


8-17.9.2023 Helsinki Design Week

Pohjoismaiden suurin muotoilutapahtuma  helsinkidesignweek.com


9.9 Kissojen yö, Korkeasaari klo 10.00-23.00

Korkeasaaren Kissojen yö -tapahtumat  (2.9 ja 9.9) järjestetään kahtena viikonloppuna syyskuun alkupuolella. 


9.9.2023 September Open, Taalintehdas klo 10-18.00 

Syksyn kohokohta Kemiönsaarella! Keskiaikaiset saaristolaismarkkinat, September Expo, Sadonkorjuumarkkinat ja September Open Kids!

Tarkista päivitetyt tiedot: September open


9.9.2023 Teijon Masuuni, Sadonkurjuutori klo 11-15.00

Osoite: Teijon Masuuni, Telakkatie 17, Salo


Teijon Masuunin syyskausi avataan lauantaina 9.9. syksyn taidenäyttelyiden ja perinteisen Sadonkorjuutorin merkeissä. Neljättä kertaa järjestettävä Teijon Masuunin Sadonkorjuutori pidetään lauantaina 9.9. klo 11-15 Masuunin sisäpihalla, sateen sattuessa osa myyjistä alakerran sisätiloissa. Tapahtuma on osa valtakunnallista Lähiruokapäivää ja myynnissä on monenlaisia lähiruoka- ja käsityötuotteita suoraan tekijöiltä. Samana päivänä avautuvat Teijon Masuunin syyskauden taidenäyttelyt viidessä eri näyttelytilassa. Masuunin kahvila ja kaikki puodit avoinna.


9.9.2023 Hyvinkään antiikki- ja keräilymessut

Design-lasia, keittiöantiikkia, keräilyrahoja ja paljon muuta!

Keräilykuume-messuilla on näytteillä ja myynnissä runsas valikoimaa vanhaa ja nostalgista vintage-, retro- ja keräilytavaraa, kuten vanhaa rahaa, antiikkia, antikvaarista kirjallisuutta, 50-70-luvun keittiötavaroita, hopeaa, koruja ja postikortteja.


Lauantaina kello 10–16

Villatehdas Areena, Kankurinkatu 4–6, Hyvinkää

Aikuisten pääsymaksu 5 €. Alle 18-vuotiaat keräilijät maksutta.


9-10.9.2023 Seurasaaren ulkoilumuseon yleisöopastukset klo 12-16.00

Opastuksilla perehdytään maaseudun elämään ja arkeen 1800-luvulla. Avoimia opastuksia järjestetään syyskuussa lauantaisin ja sunnuntaisin suomeksi klo 13 ja englanniksi klo 15. Sunnuntaisin saksankielinen yleisöopastus ja lauantaisin lastenkierros klo 12. Ruotsiksi sunnuntaina 3.9. klo 13. Opastukset sisältyvät pääsylipun hintaan, eikä niille tarvitse ilmoittautua etukäteen. Opastukselle lähdetään museon lippukioskilta. Opastuksen kesto n. 45-60 min.


9-10.9.2023 Euroopan kulttuuriympäristöpäivät (#EHDs)

Kulttuuriympäristöpäiviä, englanninkieliseltä nimeltään European Heritage Days, vietetään 50 maassa. Päivien kymmeniin tuhansiin tapahtumiin osallistuu vuosittain jopa 20 miljoonaa ihmistä. Vuonna 2023 juhlitaan teemalla Elävä perintö.

 

Tervetuloa mukaan! Voit osallistua sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kulttuuriympäristöpäivät, #EHDs


9-10.9.2023 Design Market, Kaapelitehdas la-su klo 11-18

Supersuosittu Design Market kutsuu jälleen muotoilun ystävät Kaapelitehtaalle tekemään löytöjä. Mukana on muotoilualan yrityksiä, joilla on myynnissä edellisten kausien tuotteita, prototyyppejä tai kakkoslaatuisia esineitä.


Tämän vuoden uutuus Kaapelitehtaalla on Collector’s Market joka keskittyy kierrätettyhin ja uniikkeihin tuotteisiin sekä rajoitettuihin tuotantoeriin. Helsinki Design Weekin vuositeeman mukaisesti Collector’s Marketilla kuullaan myös tarinoita tuotteiden takaa käsin valittuihin vintage-löytöihin keskittyvässä myyntinäyttelyssä.


Design Market on osa Helsinki Design Weekiä, joka järjestetään tänä vuonna 08.09.–17.09.

Osoite: Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki


10.9.2023  Vanhan Herttoniemen pihakirppis klo 10.00

Nyt on oikea hetki laittaa koti syyskuntoon ja tehdä uusia löytöjä - tai pistää vanhat tavarat kiertoon! Kaupan on perinteisesti laaja valikoima kotien aarteita sekä kahvia ja pullaa. Paikkana Vanhan Herttoniemen kadunvarret ja pihat.


Herttoniemen pihakirppis on asukkaiden oma kaupunginosatapahtuma, jonka mahdollistajana toimii herttoniemeläinen yleishyödyllinen osuuskunta Hertsikan Pumppu.


Myynti alkaa aamukymmeneltä ja jatkuu niin pitkään kuin tavaraa riittää.

Yleisön toivotaan saapuvan paikalle julkisilla kulkuvälineillä.


13.-16.9.2023 Habitare 

Suomen suurin huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma. 

habitare.fi


14.-24.9.2023 Helsinki International Film Festival - Rakkautta & Anarkiaa

Suomen suurin elokuvafestivaali järjestetään vuosittain syyskuussa. Vuonna 1988 perustettu tapahtuma juhlii elokuvataidetta ja esittelee ennakkoluulottomasti rohkeita, ristiriitaisia ja visuaalisesti häikäiseviä uusia elokuvia.

hiff.fi


16.-17.9.2023 la-su SyysMatin Markkinat, Espoon Keskus 

Vanhan ajan markkinat Espoon tuomiokirkonmäellä, myynnissä uniikkeja käsitöitä, sadonkorjuutuotteita ja paljon muuta. Myyntikojut ovat avoinna lauantaina ja sunnuntaina klo 10.00-16.00

Kirkkokatu 10, PL 201, 02771 Espoo


=> 17.9.2023 Helsinki Biennaali, Vallisaari  syyskuu ti-su klo 11.00-18.00

Helsinki Biennaali on kansainvälinen kuvataidetapahtuma, joka tuo korkeatasoisen nykytaiteen Vallisaareen. Helsinki Biennaali esittelee 29 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää sekä Suomesta että maailmalta.


Biennaalin taideteokset sijoittuvat Vallisaaressa merkityn reitin varrelle sekä ulkotilaan että historiallisiin rakennuksiin, ruutikellareihin ja autioituneisiin asuinrakennuksiin. Reitin pituus on noin kolme kilometriä, ja teokset on numeroitu reitin varrella sijaitseville opastaville kartoille. 


Tapahtumaan vapaa pääsy, lauttamatka maksullinen


21-22.9.2023 Tammisaaren Syysmarkkinat 

Torstai klo 8-21.00

Perjantai klo 8-20.00


Perinteiset Tammisaaren syysmarkkinat järjestetään joka vuosi syyskuun kolmannella kokonaisella viikolla. Markkinapaikka sijaitsee Fleminginkadulla uimahallia vastapäätä. Markkinoiden suosio on järkkymätön ja paikalle odotetaan joka vuosi noin 30 000 vierailijaa vauvasta vaariin.


Markkinoilla perinteisesti Tivoli Sariola tarjoaa ajanvietettä koko perheelle. 

Ke klo. 16-20

To klo. 12-20

Pe klo. 12-22


Pysäköinti: 

Ilmainen pysäköinti lähikorttelien kadunvarsilla ja maksullinen pysäköinti ruotsinkielisen yläasteen koulun EHS:n  pihalla, Hedvig Sohlbergin katu 3, 10600 Tammisaari.


23.9.2023 Omenakarnevaalit, Lohjan museo klo 10-16.00

Sadonkorjuujuhlat järjestetään Lohjan museon alueella, lähellä Lohjan keskustaa. Tule tekemään omenaisia ostoksia sadonkorjuumarkkinoilta ja nauttimaan Omenakarnevaalien ohjelmasta.


Osoite: Lohjan Museo, Rovastinkatu 2, 08100 Lohja

Tarkista päivitetyt tiedot: Visit Lohja


23-24.9.2023 Inkoo ruokamarkkinatLOKAKUU
Kalenteri 

4.10 Kansainvälinen eläinten päivä
4.10 Kansallinen korvapuustipäivä
10.10 Aleksis Kiven päivä, suomalaisen kirjallisuuden päivä
16.10 Maailman nälkäpäivä, YK
17.10 Asunnottomien yö
24.10 Yk:n päivä
24.10 Rukouspäivä
29.10 Uskonpuhdistuksen muistopäivä (2023) 22 sunnuntaita pääsiäisestä
29.10 Kesäaika päättyy, kellojen siirto kohti kesää eli tunti taaksepäin (2023)

Tapahtumat 

Sunnuntaisin 


Taidehalli klo 15.00 yleisöopastus Kaija Aarikka -näyttelyyn

Opastetulla kierroksella syvennytään asiantuntevien oppaidemme johdolla näyttelyihin sekä avataan uusia näkökulmia nykytaiteeseen. Sisältyy näyttelylipun hintaan. Ei tarvita ennakkoilmoittautumista. Opastuksen kesto: noin 45 min. Lisätietoja

osoite: Nervanderinkatu 3


1.10.2023 Hakaniemen Maalaismarkkinat 

Kuukauden ensimmäinen sunnuntai klo 10-16.


-1.10.2023 Helsingin kansainväliset suurmarkkinat Senaatintorilla

Mukana on yrittäjiä yli 30 eri maasta ja lukuisista Suomen eri maakunnista erikoistuotteineen. Suurmarkkinoilla keskeisenä ideana onkin, että markkinoilla on myynnissä eri maiden ja maakuntien erikoistuotteita, niin että niiden valmistajat/kasvattajat ovat itse myymässä ja esittelemässä tuotteitaan

Lue lisää: Lisätietoja


1-7.10.2023 Stadin Silakkamarkkinat, Kauppatori su-pe 9-19.00 / la 9-15.00

Stadin Silakkamarkkinat avataan Kauppatorilla perinteisesti lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina ja tarjoavat herkkuja ja ohjelmaa Kauppatorilla ja sen ympäristössä. Silakkamarkkinat ovat Helsingin vanhin tapahtuma. Niitä on vietetty Kauppatorilla jo vuodesta 1743. Myynnissä on kalaherkkujen lisäksi saaristoherkkuja, kuten saaristolaisleipää, tyrnituotteita, omenoita, sekä käsitöitä. 


Silakkamarkkinat on vuosien mittaan muuttunut kaupunkilaisten ruoanhakumatkasta syyskauden tunnelmalliseksi virstanpylvääksi, jossa yhdistyvät Helsingin merellinen saaristolaisperinne ja moderni ruokakulttuuri. Silakkamarkkinoiden tavoitteena on tukea kalastajien elinkeinoa ja nostaa esiin silakkaa ja särkikalaa vastuullisena, terveellisenä ja herkullisena ruokavalintana. Lisätietoja


7.10.2023 Kansallismuseo lauantain yleisöopastukset klo 15.00

Kansallismuseo-kierros tarjoaa yleiskatsauksen Kansallismuseoon ja Suomen historiaan sekä museon ajankohtaisiin näyttelyihin. Kierrokset lauantaisin klo 15. Haluatko yleiskuvan Kansallismuseon sisällöistä? Tämä kierros on sinulle! 


Opastuksella nähdään Kansallismuseon keskeisiä esineitä ja ajankohtaisia näyttelyitä sekä keskustellaan Suomen historian vaiheista. Kierroksen kesto on noin 45 min. Kierros ei ole esteetön, sillä opastuksella kuljetaan myös portaikossa museon eri kerroksissa. Mukaan mahtuu 25 henkilöä, ilmoittautumiset Kansallismuseon lippukassalle saman päivän aikana. Kaikille avoimet yleisöopastukset sisältyvät pääsylipun hintaan, tervetuloa mukaan myös Museokortilla! Alle 18-vuotiaat sisään aina ilmaiseksi.


Kansallismuseo suljetaan 16.10.2023 alkaen peruskorjauksen ja uudisrakentamisen vuoksi ainakin 2–3 vuodeksi.


7.-8.10.2023 Helsinki Retro & Vintage + Design Expo 

Helsinki Retro & vintage Design Expo täyttää Helsingin Kaapelitehtaan Merikaapelihallin menneiden aikojen aarteilla ja mummolan muistoilla! Yli 80 näytteilleasettajan osastoilla näet ja koet 1900-luvun pohjoismaisen muotoilun helmet.


Helsinki Retro & Vintage Design Expo Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa

lauantaina 7.10. kello 10-17

sunnuntaina 8.10. kello 10-16

Aikuisten pääsymaksu 10 €. Opiskelijat ja eläkeläiset 8 €. Alle 18-vuotiaat keräilijät maksutta.


26.10-29.10.2023 Helsingin kirjamessut, Messukeskus

Tapaa kiinnostavimmat kirjailijat, seuraa ajankohtaisia keskusteluja, hanki kirjat messuhintaan ja anna ainutlaatuisen tunnelman viedä. Mukana yli 1000 esiintyjää Suomesta ja maailmalta.


Helsingin Kirjamessut edistää lukuharrastusta, kirjallisuuden arvostusta ja kirjojen myyntiä Suomessa. Tapahtuma on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi – ajankohtainen edelläkävijä, haastava keskustelija, tarinankertoja ja sydämen sivistäjä. Kirjamessujen tärkeimmät arvot ovat sananvapaus, yhdenvertaisuus ja ihmisarvon kunnioittaminen.

Lisätietoja
MARRASKUU
Kalenteri 

4.11 Pyhäinpäivä (2023)
6.11 Ruotsalaisuuden päivä, Kustaa Aadolfinpäivä
11.11 Sinkkujen päivä
12.11 Isänpäivä (2023) marraskuun 2. sunnuntai
20.11 Lapsen oikeuksien päivä, YK
23.11 Kiitospäivä (2023)

Tapahtumat 

#kekri #halloween #joulunavaus #joulutori

4.11.2023 la Viaporin Kekri klo 14.00, Suomenlinna C1


Vuoden pimein juhla, Viaporin kekri järjestetään Suomenlinnassa pyhäinpäivänä, 4.11.2023. Tapahtuma on uudistettu vuodelle 2023. Luvassa on muun muassa valotaidetta, installaatioita, mystiikkaa, musakeikkoja, ohjelmaa lapsille, telttasauna ja Suomenlinnan ravintoloiden herkkuja. Lisäksi ohjelmassa on pienpanimo-oluita esittelevä Beerfest. 


Kekri on muinainen suomalainen juhla sadonkorjuukauden ja vuodenkierron päätteeksi. Kekrinä on juhlittu runsaan ruoan ja juoman äärellä, edesmenneitä kunnioittaen sekä sadosta ja kuluneesta vuodesta kiittäen. Viaporin kekrissä vanhojen perinteiden pohjalta on luotu tähän aikaan sopiva, yhteinen kaupunkitapahtuma Suomenlinnan asukkaille, helsinkiläisille ja siellä vieraileville. Viaporin kekri on tapahtuma täynnä valoa sekä suomenlinnalaista taidetta, kulttuuria ja makuja.

 

Viaporin kekriä on juhlittu vuodesta 2015 alkaen. Tapahtuma on muuntunut jokaiseen vuoteen, kun Viaporin kekrissä on kokeiltu rohkeasti uusia ideoita. Maailmanperintökohteen arvoja kunnioittaen toteutettu Viaporin kekri luo uusia merkityksiä vuosisatoja vanhoille uskomuksille ja tavoille sekä antaa vierailijoilleen ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea Suomenlinna uudesta näkökulmasta. Vierailijoiden on mahdollista nähdä myös linnoituksen jännittävimpiä kolkkia, joihin ei tavallisesti pääse.


Viaporin kekri 2023 toteutetaan yhteistyössä Haaga-Helian restonomiopiskelijoiden sekä paikallisten yrittäjien, yhdistysten ja taiteilijoiden kanssa. Lue lisää3- 4.11.2023 Myyrmäen Marrasmarkkinat pe-la klo 9.00-16.00

Paalutori, 01600 Vantaa 


3- 4.11.2023 Kekrijuhla Tikkurilan jokiranta Pe 3.11 klo 16.20-21.00 Lue lisää


4.11.2023 la Strömforsin kekri klo 14:00 - 20:00

Vietetään taianomainen ilta Strömforssin ruukkimiljöössä tulien ympäröimänä. Heittäytykää satumaiseen tunnelmaan mukaan. Koko perheen tapahtuma paljon ohjelmaa lapsille ja aikuisille. Sadonkorjuu myyjäiset, kekripukin poltto, parhaat asut palkitaan. ruokaa ja juomaa ja paljon muuta...

Ruukintie 11, 07970 Loviisa

Alueella on parkkimaksu 4€, tapahtuma on muuten ilmainen.


5.11.2023 Hakaniemen Maalaismarkkinat 

Kuukauden ensimmäinen sunnuntai klo 10-16.


=> 5.11.2023 Halloweeks - Puotilan Kartanon Halloween

Ainutlaatuinen tuhansien kurpitsoiden koristama tapahtuma saapuu tuomaan Halloween-tunnelmaa Helsinkiin. Upeiden kurpitsalkoristeiden ja -lyhtyjen Halloween-puisto rakentuu Puotilan Kartanolle 9.10 - 5.11.2023.


Kartanon piha täyttyy maagisesta tunnelmasta yli tuhannen kurpitsalyhdyn loistaessa pimeässä illassa. Puistoon on rakennettu ihastuttavia installaatioita sadonkorjuun ja halloweenin hengessä. Tapahtumassa ei ole pelottavia elementtejä, vaan Puotilan Kartanon Halloween on koko perheen tapahtuma.


Suosittu Halikon kurpitsapuisto on toiminut inspiraationa Helsingissä nähtävälle uudelle Halloween-tapahtumalle. Tapahtuman aikana jopa 3000 kurpitsaa saapuu juurikin Halikosta ja näyttävät lyhdyt ja muut koristeet täyttävät Puotilan Kartanon syksyisen pihapiirin.


Tapahtuman ideoija ja järjestäjä Heikki Kouvon kertoo että tapahtuma on jotain mitä ei ole aiemmin Helsingissä Halloweenina nähty. Hän odottaakin innolla, kuinka ainutlaatuiseksi koristeltu puisto saa ihmiset liikkeelle Puotilaan. Luvassa on elämys niin lapsille kuin aikuisillekin.

 

Tapahtuman kurpitsoja saa ostaa tapahtumasta kotiin koristeeksi. Niitä löytyy valmiiksi lyhdyiksi kaiverrettuna sekä kaivertamattomina. Kokonaisen kurpitsan voi ostaa myös kotiin ja kaivertaa itse haluamansalaiseksi.


Avoinna arkisin klo 14 – 22 ja viikonloppuisin klo 12 – 22
Syyslomaviikon (vko 42) aukiolo klo 12 – 22

Liput 12€, alle 2-vuotiaat ilmaiseksi.

Liput ennakkoon alk. 10€/hlö ja perhelippu 28€.  Lisätietoja13.11. Ma Korkeasaaren Ilmaispäivä 

Korkeasaaren eläintarhassa vietetään ilmaispäivää kerran kuussa syyskaudella 2023. Ilmaispäivinä ovet ovat avoinna klo 10–16 ja sisäänkäynti suljetaan klo 15.


Saaren asiakasmäärä on rajattu 5000 vierailijaan, eikä Iilmaispäivälle voi tehdä ennakkovarausta (koskee myös ryhmiä). Vuosikorttilaiset voivat vierailla Korkeasaaressa, vaikka enimmäismäärä olisi täyttynyt.


Syksyn ilmaispäivät Korkeasaaressa:

13.11.2023

11.12.2023


16-19.11.2023 Beaujolais festivaali


17.11.2023 Pe Lohjan joulunavaus

Lohjan kaupungin ja Lohjan Yrittäjät ry:n joulunavaus pe 17.11.2023!

Perinteinen soihtukulkue klo 17.45. Kulkue lähtee liikkeelle Kirkkokentältä. Kauniit jouluvalot sytytetään Laurinkadulle kulkueen edetessä kohti Lohjan toria. Torilla ohjelmaa noin klo 18.00 alkaen. Tapahtuma huipentuu ilotulitukseen!


18.11.2023 La Porvoon joulunavajaiset klo 10.00

Jouluvalot syttyvät ja joulupukki saapuu Fredrika laivalla jokirantaan, josta kulkueen kera siirtyy hevoskärryissä Lundin aukion lavalle tervehtimään kaupunkilaisia. Mukana joukko iloisia tonttuja, Hembölen kotieläimet ja yllätysesityksiä.


18.11.2023 La Aleksin joulukadun avajaiset klo 14.00

Aleksanterinkadun jouluvalojen syttymisestä alkaa jouluun valmistautuminen lauantaina 18. marraskuuta 2023. Tänä vuonna vietetään joulukadun 75-vuotisjuhlavuotta. 


Jouluvaloin koristeltu Aleksanterinkatu ja muu ydinkeskusta julistetaan avatuksi jälleen seremonioiden ja tunnelmallisen joluparaatin siivittämänä. Sana on kiirinyt, että myös Rovaniemeltä saapuu tuttuja vieraita. Itse valkoparta joulupukki on saapumassa pääkaupunkiimme, mukaan avaamaan Suomen kauneinta joulukatua Aleksille. Joulukadun avausta on käynyt seuraamassa vuosittain Aleksanterinkadun ympäristössä jopa 50 000 ihmistä. 


Jouluvalot sytytetään perinteisesti joulupukin ja Helsingin pormestarin toimesta klo 16. 


Jouluparaati lähtee ohjelman ja valojen sytyttämisen jälkeen etenemään joulupukin johdolla Senaatintorilta kulkien pitkin Aleksanterinkatua Kolmen sepän aukiolle, Stockmannin korttelin kiertäen ja palaten takaisin Pohjoisesplanadia ja edelleen Mariankadulta takaisin Aleksanterinkatua Senaatintorille.

Hyvän tahdon katu nousee tällä kertaa Keskuskadulle ja levittäytyen aina Narinkkatorille saakka. Mukana hyvän tahdon kojuja ja lasten lelukeräysauto, jonne voi lahjottaa leluja ja ilahduttaa näin vähävaraisten joulua.  


Ensimmäisen kerran valot sytytettiin vuonna 1949 kadun varren kauppiaiden toimesta, jotka halusivat tuoda valoa ja toivoa sodasta toipuville kaupunkilaisille. Vuosien saatossa tapahtumasta on muodostunut tärkeä perinne, joka aloittaa keskustan joulukauden.
Katso pormestarin tervehdys ja kutsun saapumaan paikalle tapahtumaan.18.-19.11.2023 Helsingin kaupungimuseon Joulumyyjäiset

Aleksanterinkatu 14-18, 00170 Helsinki

Kaupunginmuseon suosittuja joulumyyjäisiä vietetään tänä vuonna lauantaina ja sunnuntaina 18.-19. marraskuuta. Tervetuloa jouluisille ostoksille ja nauttimaan musiikista ja kahvila El Fantin herkuista. Museo ja myyjäiset ovat avoinna lauantaina ja sunnuntaina klo 11–18, vapaa pääsy. Lisätietoa myyjistä ja ohjelmasta on tulossa lähiaikoina.


18.-19.11.2023 Martin markkinat - Helsingin Kaapelitehdas

Festivaalin aukioloajat: la 10–18, su 10–17

Martin Markkinat on kaksipäiväinen kulttuurifestivaali ja Viro-tapahtuma, jossa tutustutaan muun muassa Viron matkailumahdollisuuksiin, myydään virolaista designia, ruokaa ja käsitöitä sekä tutustutaan virolaiseen yhteiskuntaan monipuolisen kulttuuriohjelman kautta. Martin Markkinoilla on yleensä käynyt noin 15 000 vierasta. 


Martin Markkinoiden teema-alue on tänä vuonna Virumaan maakunnat eli Itä- ja Länsi-Virumaa. Markkina-alueella teema-alueelta ja muualta Virosta tulevat yritykset esittelevät matkailumahdollisuuksia ja myyvät käsitöitä ja virolaisia ruokia.


Designparvella on mahdollisuus tutustua ja ostaa Viron ja erityisesti Virumaan designtuotteita aina koruista sähköpolkupyöriin. Koidula-salissa käydään keskusteluja Viron kulttuurista ja ja yhteiskunnasta sekä nähdään ja kuullaan musiikkia ja tanssia eri Virumaan ja suomenvirolaisten kokoonpanojen esittämänä. Lastensalissa on oma kulttuuriohjelma ja lasten askarteluhuoneet. Lastensali on tarkoitettu kaikenkielisille lapsille ja työntekijät puhuvat sekä suomea että viroa. Lue lisää


25.-26.11 Fiskarsin joulumarkkinat klo 10-16 


Kuparivasarantie 5, 10470 Fiskars

Joulun Maan Maut – ruokamarkkinat ja Fiskarsin Käsityömarkkinat


Ruukin joulunaika alkaa marraskuun viimeisenä viikonloppuna. Käsitöitä, herkkuja, lähiruokaa ja mukavaa tunnelmaa! 

Tapahtumapaikkana on Kuparipaja, Mustassa Salissa Joulu Maan Maut, joka keskittyy lähiruokaan ja Valkoisessa Salissa Jouluiset Fiskarsin Käsityömarkkinat. 


 

25.11- Rauma, Pitsikaupungin joulunaika


25.11.2023 -14.1.2024 Villa Gyllenbergin joulu 

Kuusisaarenpolku 11, 00340 Helsinki

Signe ja Ane Gyllenbergin kodin salongissa ja ruokasalissa esitellään 1950-luvun joulunviettoa. Ruokasalissa nähdään ranskalainen Limoges -juhlakattaus ja salongista löytyy aikakaudelle tyypillinen makeis- ja jälkiruokapöytä. Salonkiin viritetty komea kuusi on somistettu aikakauden aidoilla lasikoristeilla.

Näyttely on rekonstruoitu perheen valokuva-albumien pohjalta. Gyllenbergeille kuuluneen esineistön lisäksi näyttelyä on täydennetty lainaesineillä.26.11.2023 Joulumyyjäiset Villa Elfvikissä klo 10-15.00

Villa Elfvikin ystävien perinteisistä myyjäisistä löydät monenlaista jouluista mukavaa kotiin viemisiksi tai joululahjoiksi. Café Elfvikissä voi istahtaa jouluisten herkkujen kuten joulupuuron ääreen. Tarjolla myös vegaanisia tuotteita.

Tervetuloa nauttimaan jugendhuvilan jouluisesta tunnelmasta!


26.11- 22.12.2023 Porvoon joulutori
Joka päivä klo 12-18 paitsi lauantaisin klo 10-18

Porvoon joulutori elävöittää keskusta-alueen iloisella karusellilla ja kiinnostavilla myyjillä 26.11- 22.12.2023 joka päivä klo 12-18 paitsi lauantaisin klo 10-18. 


Hyppää karusellin kyytiin tai tunnelmoi lämpimällä glögillä. Vuoden 2023 uutuus on kotalaavu, jossa on elävä tuli tunnelmointia ja vaikka makkaran paistoa varten. Tule joulutorille tekemään ostoksia, nauttimaan tunnelmasta tai hyppää karusellin kyytiin. Alueella on myös tapahtumia ja joulupukki vierailee useana päivänä.


Joulun tunnelma löytyy Porvoon Kauppatorilta koko kuukauden! Joulutorin tuottaa Visit Porvoo


=> 30.11.2023 Oi niitä aikoja - Koulukuvaus 160 vuotta -valokuvanäyttely

Finnfoto Galleria, Kauppakeskus Redi, 2 krs, Avoinna ma - su 08 - 23


Koulukuvauksella on pitkä ja monipuolinen historia. Koulukuvaus on 160 vuoden ajan ollut tärkeä osa suomalaista koulumaailmaa. Ensimmäiset koulukuvat on otettu Suomessa jo 1860-luvulla. Kuvaus on siis vähintään yhtä vanha, kuin suomalainen kansakoulujärjestelmä.


Kutsumme sinut tutustumaan, kuinka koulukuvaus on heijastellut aikakautensa muutoksia ja pysynyt samalla vahvana perinteenä, vielä nykypäivänäkin.


Koulukuvaus on enemmän kuin vain valokuvaus – se on aikansa peili. Se kertoo tarinan kasvusta, muutoksesta ja yhteisöistä, jotka ovat vuosikymmenten aikana kehittyneet Suomen koulujärjestelmässä. Koulukuvat ovat ainutlaatuisia dokumentteja, jotka tallentavat hetkiä oppilaiden elämästä ja kouluyhteisöjen dynamiikasta.JOULUKUU

Kalenteri 

3.12 1. adventti (2023)

6.12 Suomen itsenäisyyspäivä

6.12 Pyhän Nikolauksen päivä

8.12 Jean Sibeliuksen päivä, kansainvälisen musiikin päivä

9.12 Annan päivä, jouluaskareet alkaa

10.12 2. adventti (2023)

13.12 Lucian päivä

17.12 3. adventti (2023)  

21.12 Talvipäivänseisaus

24.12 Jouluaatto / 4. adventti

25.12 Joulupäivä

26.12 Tapaninpäivä, Boxing day

28.12 Viattomien lapsien päivä

31.12 Uuden vuoden aatto


Tapahtumat 
1-22.12.2023 Tuomaan markkinat, Senaatintori 

Su- to klo 11-19 / Pe- la klo 11-20


Kaupungin mahtavin joulutori avautuu perjantaina 1. joulukuuta Senaatintorilla. Lähes 100 tuotemyyjää,yli 20 kahvila- ja ravintolatoimijaa, vaihtuvuutta tuotevalikoimaan  tuovat viikkopaikkamyyjät.


Tuomaan Markkinoille eri puolelta Suomea saapuvat käsityöläiset ja pientuottajat tarjoavat vastuullisempia vaihtoehtoja massatuotantona valmistetuille lahja- ja koristetavaroille. Joulutorilla on muun muassa kotimaisia kala- ja lihaherkkuja, leivonnaisia, sienisalaatteja, hilloja ja sinappeja. Herkkujen lisäksi myynnissä on käsintehtyjä makeisia, koruja, luonnonkosmetiikkaa, villasukkia ja muita lämmikkeitä, ja jopa vanhoihin suomalaisiin matkailujulisteisiin perustuvia design- ja sisustustuotteita.


Markkina-alueen idyllisen keskustan muodostavat Herkkupiha ja anniskelualueena toimiva Ravintolapiha. Niiden tunnelmassa on hyvä pysäyttää kiire ja nautiskella. Tarjonta kattaa laajasti kauden perinneherkut ja joulumakujen uutuudet. Annoksia voi ottaa myös mukaan. 


1. Joulukuuta markkinoiden avajaispäivä 

14.00–19.00 Joulupukki vierailee 

16.30–17.30 Soiva Joulukortti -duo esittää torilla tuttuja joululauluja suomeksi ja englanniksi 


Markkinoiden ohjelmaan kuuluu joulupukin ja joulumuorin vierailujen lisäksi live-musiikkia, posetiivarin soittoa, ZinZingen-kuoron esityksiä ja Soiva Joulukortti Duon esiintymisiä.  Aito Joulu -jouluradio soi myös taustalla markkinoiden ajan.


Myyjien pisteillä järjestetään työnäytöksiä, joissa pääsee tutustumaan muun muassa lasinpuhallukseen, kastanjoiden paahtamiseen sekä metalliesineiden taontaan. 


Tänäkin vuonna kävijät pääsevät maksutta Tivoli Sariolan puuhevoskaruselliin


6.12 Itsenäisyyspäivän iltana ylioppilaiden soihtukulkue päättyy Senaatintorille.


10.12 su kello 12 ja 14 Britannian maavoimien sotilassoittokunta British Army Band Sandhurst esittää perinteisiä joululauluja


13.12 Lucian päivän iltana kulkue lähtee torilta.


Tuomaan Markkinat Senaatintorilla 1.–22.12.2023 

su-to kello 11–19 

pe-la kello 11–20  

Markkinoille on vapaa pääsy. 

Lue lisää: Tuomaan markkinat 1.12.2023-6.1.2024 Vanhankaupungin Joulukalenteri 2023, Tammisaari 

Vanhankaupungin joulukalenteri avautuu myös tänä vuonna!!!

Vanhankaupungin yhdistyksellä on ikioma joulukalenteri! Jouluikkuna avautuu joka päivä jouluaattoon asti yhdessä Vanhankaupungin viehättävistä taloista. Selvitä, mistä löydät tämän päivän ikkunan vihjeiden avulla, jotka löydät yhdistyksen verkkosivuilta www.gamlastaniekenas.fi  


Tänäkin vuonna järjestämme joulukalenteriin liittyvän kilpailun. Kilpailu julkistetaan 1. joulukuuta yhdistyksen verkkosivuilla www.gamlastaniekenas.fi joulukalenterin avauduttua. Tänä vuonna yhdistys arpoo myös yllätyspalkinnon kaikkien tämän vuoden kilpailuun osallistuneiden kesken. Tule koko perheen kanssa hauskalle ja leikkisälle kävelylle Tammisaaren vanhaan kaupunkiin joulua odotellen!Joulu 2023 Ruiskumestarin talossa

Joulukausi alkaa keskiviikkona 29. marraskuuta, kun pieni puutalokoti somistetaan 1800-luvun puolivälin jouluasuun.


Avoinna:

29.11-22.12.2023 ke-pe klo 13-18 / la-su klo 11-17

27.12.2024-7.1.2024 ke-su klo 11-17


Keittiössä lieden lämmössä voi nauttia joulun mausteisista tuoksuista ja kuvitella ahkerat kädet leipomaan piparkakkuja. Kamarissa kääritään lahjoja pikku paketteihin, jotka suljetaan lakalla ja varustetaan hauskoin arvoitusrunoin. Salissa pieni, kynttilöin ja pikkuleivin koristettu joulukuusi on ajan tapaan pöydällä.


Sunnuntaina 10. joulukuuta klo 12–15 kamareissa valmistellaan joulua 1800-luvun tapaan, tehdään haarukkapitsiä ja askarrellaan joulukuusenkoristeita. Pihalla kuullaan klo 13 ja 14 Hämäläis-Osakunnan Laulajien tuplakvartetin jouluisia säveliä. Kahtena lauantaina 2. ja 16. joulukuuta klo 14 ruiskumestarin kamarissa askarrellaan helppoja joulukuusenkoristeita aitojen 1800-luvun ohjeiden mukaan. 


Ruiskumestarin talo on auki 7. tammikuuta asti.

Kaikkiin joulutapahtumiin on vapaa pääsy.

Lisätietoja: Ruiskumestarin talon joulu2.12.2023 Håkansbölen kartanon joulu klo 11-14.00

Håkansbölen kartano, Kartanotie 1, 01200 Vantaa


Tule kokemaan satumainen joulutunnelma Håkansbölen kartanolle! Kartanon joulussa tähtenä loistaa vatsastapuhuja Sari Aalto ja hänen nukkeystävänsä. Voit myös tavata heidät esiintymisen jälkeen. Lisäksi pääset nauttimaan hevosvaunuajeluista, joulumyyjäisistä, musiikista, tanssista sekä Håkansin herkuista.


Håkansbölessä on rajoitetusti parkkipaikkoja. Suosittelemme autoilijoita jättämään auton Hakunilan urheilupuiston parkkiin (Luotikuja 2), mistä kävelee alle 10 minuuttia kartanolle. Kartanolle pääsee kivasti myös julkisilla. Bussit 553, 570, 587, 717, 719 ja 736 kulkevat Hakunilan keskukseen, josta kävelee kartanoalueelle alle 10 minuutissa. Mellunmäen metroasemalta pääsee paikalle busseilla tai sieltä pyöräilee perille noin vartissa.


Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Vantaan kaupunginmuseo, kahvila-ravintola Håkans ja Håkansbölen kartanon kummit ry.

Lue lisää: Håkansbölen kartanon joulu ohjelma2.12.2023 Mathildedal, Joulukylän Joulumarkkinat klo 13-19.00

Mathildedalin Ruukkitehtaat, Ruukinrannantie 6


Keski-eurooppalaistyyliset iltamarkkinat pidetään Mathildedalin Ruukkitehtailla jälleen tänä vuonna. Jouluinen Ruukkitehdasalue, paikallisia lähituottajia, käsitöitä ja ihania jouluherkkuja kahtena lauantaina Mathildedalin Ruukkitehtailla.
Pukeudu sään mukaan, nappaa mukaan ystäväsi tai perheesi ja suuntaa Mathildedaliin nauttimaan tunnelmasta.

Lue lisää: Mathildedalin Joulumarkkinat2-3.12.2023 Teijon Masuunin joulumarkkinat, la-su klo 11-16.00

Osoite: Teijon Masuuni, Telakkatie 17, Salo2-3.12.2023 Albergan kartano, Leppävaara

Myynnissä taas jäsenten ihania käsitöitä!

Tervetuloa perinteisiin joulumyyjäisiin 2.12. klo 11-16 sekä 3.12. klo 10-15.

Kahvilassa joulupuuroa, glögiä, leivonnaisia ja muita herkkuja. Ulkona poniratsastusta Tallijengin poneilla.2-3.12.2023 Annalan joulutori klo 11-15

Tervetuloa tunnelmalliseen Annalaan viettämään joulunaikaa!


Jouluiset tuotteet ja maut saapuvat taasen Annalaan ilahduttamaan vierailijoita. Annalan huvilan sali on varattu myyntipaikoille ja J-talosta löytyy kahvio riisipuuroineen sekä Hyötykasviyhdistyksen oma tuotepöytä.


Annalan ponitallin asukit ovat myös ilahduttavat ainakin perheen pienimpiä taapertajia.

Vapaa pääsy, tervetuloa!

Lisätietoja: Hyötykasviyhdistys2-3.12.2023 Loviisan Wanhat talot  klo 10-17.00

Kymmenkunta tunnelmallista kotia avaa ovensa vieraille. 

Joulukodeissa voit aistia aidon wanhan ajan joulutunnelmaa.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.


Samana viikonloppuna voit nousta heppakarusellin kyytiin Loviisan torilla ja käydä Laivasillalla perinteisillä joulumarkkinoilla.

Lisätietoja: Loviisan Wanhat talot2-3.12.2023 Strömforsin ruukin joulu 2023 klo 11-16

Strömforsin ruukista löydät aidon joulutunnelman! 

Tule tekemään jouluostoksia, tapaamaan joulupukkia, katsomaan sepän taontanäytöstä, maistelemaan jouluherkkuja ja nauttimaan upeasta ruukin miljööstä!

Joulumarkkinat, puodit, pajat ja ravintolat avoinna! 

Lapsille Joulumuorin Tonttukoulu!


Tapahtuman järjestää Vireä Strömfors ry, yhteistyökumppanina Loviisan kaupunki.2.12. – 7.1.2024 Hammarbackenin Joulu Fiskarsin museolla

Perinteisessä joulunäyttelyssä pääsee tutustumaan työläisten ja herrasväen joulun ja uudenvuoden viettoon.  Kullan työläiskodin havuntuoksuinen joulukuusi riippuu katosta ja jouluateria on katettu seitsemänhenkiselle perheelle. 


Ruukinpatruuna von Julinin salongissa kahvipöytä notkuu kaikenlaisia herkkuja. Mitäköhän Albert on hankkinut lapsilleen joululahjaksi tällä kertaa?


Avoinna museon yleisinä aukioloaikoina.

Pääsymaksu sisältyy museon pääsylipun hintaan.3.12.2023 Hakaniemen Maalaismarkkinat 

Kuukauden ensimmäinen sunnuntai klo 10-16.Sunnuntaisin -7.1.2024 Helsingin Taidehalli, klo 15.00 

yleisöopastus Kaija Aarikka -näyttelyyn

Opastetulla kierroksella syvennytään asiantuntevien oppaidemme johdolla näyttelyihin sekä avataan uusia näkökulmia nykytaiteeseen. 

 

Opastuksen kesto: noin 45 min. 

Sisältyy näyttelylipun hintaan. Ei tarvita ennakkoilmoittautumista.

Osoite: Nervanderinkatu 3

Lisätietoja: Taidehalli6.12.2023 Espoon kaupungin itsenäisyyspäivän juhlakonsertti klo 14.30

Espoon kaupunki kutsuu kaupunkilaiset yhteisöllisyyttä ja musiikin iloa välittävään juhlakonserttiin. Espoo Metro Areenalla itsenäisyyspäivänä 6.12.2023 järjestettävässä tunnelmallisessa tapahtumassa klassinen ja kevyt musiikki nivoutuvat yhteen.


Solisteina esiintyvät Diandra ja Elastinen, orkesterina soittaa Helsingin Poliisiorkesteri, johtajanaan Sami Ruusuvuori.6.12.2023 612 Soihtukulkue klo 18.30 Töölöntori

Soihdut syttyvät jälleen Helsingissä itsenäisyyspäivänä, 6.12.2023. Kokoonnumme tuttuun tapaan Töölöntorille kello 18:30, jossa järjestäydymme Hietaniemen sankarihautausmaalle suuntaavaksi kulkueeksi. Soihtuja on varattu noin 1500 ensimmäiselle, mutta kulkueeseen voi aivan hyvin liittyä ilman soihtuakin.


Tapahtuman ainoa tarkoitus on juhlistaa isänmaamme itsenäisyyttä ja kunnioittaa menneiden sukupolvien sen eteen tekemiä uhrauksia. Osallistujia kehotetaan kunnioittamaan tapahtuman luonnetta jättämällä kaikki poliittiset ja muut tunnukset kotiin. Tapahtuman turvallisuuden takaavat sen omat järjesyksenvalvojat yhdessä poliisin kanssa. Noudatathan kaikessa heidän ohjeitaan.

Torilla tavataan!


Tapahtuman järjestää 612.fi-yhdistys, ja siihen saavat osallistua kaikki, jotka haluavat juhlia Suomen itsenäisyyttä sekä kunnioittaa menneiden sukupolvien työtä ja uhrauksia.

Lisätiedot: 612.fi 8-10.12 Porvoon taidetehtaan joulumarkkinat klo 12-

Joulun ajan tunnelmaa, käsintehtyjä tavaroita ja ruokaa. Iloisia ihmisiä, Joulupukkikin saattaa vierailla, mikäli kiireiltään ehtii.Kahdesta kerroksesta löytyy yli 150 myyjää. Joulupöytään, lahjaksi, itselle tai rakkaalle kuusen alle. Kaikkea löytyy, joka vuosi on mukana uusia tekijöitä. Joten tervetuloa ostoksille.


Meillä pääset tunnelmaan, vaikka Porvoon Naislaulajien kuoromusiikin siivillä. He hoitavat myös narikkaa, joten narikan tuotto menee kuorolaisten tukemiseen.

Tervetuloa koko perheen voimin.9-10.12.2023 Porvoon joulumarkkinat Vanhalla raatihuoneentorilla klo 10-

Joulumarkkinat tunnelmallisessa Vanhassa Porvoossa, myytävänä joulun herkkuja ja tuotteita pukinkonttiin.  Joulupukkikin vierailee markkinoilla.

Tapahtuman järjestää Porvoon elävä keskusta & LC Porvoo Borgoensis9-10.12.2023 Tammisaaren Vanhanajan Joulumarkkinat klo 10-16

Perinteiset joulumarkkinat Tammisaaressa järjestetään tuttuun tapaan Raatihuoneentorilla ja Kuninkaankadulla. Joulumarkkinat tarjoavat jotain kaikenikäisille. Paikalle on tulossa noin 80 myyjää, jotka tarjoavat mm. käsitöitä, puutuotteita, sepäntöitä, paikallisesti tuotettuja karamelleja, kotimaisia  käsintehtyjä pärekoreja ja paljon ihania herkkuja. Tänä vuonna perheen nuorimpia viihdyttää jälleen vanhanaikainen karuselli, ajaminen on ilmaista!

Lisätietoja: Tammisaaren Vanhanajan Joulumarkkinat9-10.12.2023 Lohja, Menneen ajan joulumarkkinat 2023

Perinteiset Menneen ajan joulumarkkinat järjestetään Lohjan keskiaikaisella kirkonmäellä la 9.12. klo 10-16 ja su 10.12. klo 11-16 


Menneen ajan joulumarkkinoilta löydät käsintehdyt joululahjat sekä herkut joulupöytään. Lisäksi joulumarkkinoilla on vuosittain kattavasti ohjelma- ja ruokatarjontaa. Menneen ajan joulumarkkinoilla pääset nauttimaan aidosta joulun tunnelmasta Lohjan keskiaikaisen Pyhän Laurin kirkon ympäristössä.

Lisätiedot: Menneen ajan Joulumarkkinat10.12.2023 Design District Market, Designmuseo klo 11-17.00

Tervetuloa nauttimaan joulun tunnelmasta helsinkiläisen designin ytimessä. Design District Marketissa tuet helsinkiläistä luovien alojen kivijalkayrittäjyyttä. Myynnissä paikallista designia, muotia, koruja, taidetta ja muita ihania yllätyksiä.


DDH:n jäsenliikkeistä mukana ovat:

Amos Rex, Hotelli Torni, Kajavo, Karhu, Kuviokioski, Little Teddy Shop, Matti Pikkujämsä, Sagalaga Design, U26.10.12.2023 Seurasaaren joulupolku klo 12-17

Seurasaaren Joulupolku järjestetään jälleen sunnuntaina 10.12.2023 klo 12–17. Tarkempia tietoja julkaisemme Facebook-ryhmässä sekä www.joulupolku.fi sivustolla lähempänä tapahtumaa.


Pukkisaaressa on tarjolla elävät tulet ja glögiä. Seurasaaren juhlatalossa esiintyy pianisti Laura Kivikoski. Lämpimästi tervetuloa Joulupolulle!

Lisätietoja: Seurasaaren joulupolku13.12.2023 Luciajuhla ja -kulkue 2023, Helsinki 

Lucia-neito tuo kynttilöillään valoa pimeyteen. Uusi Lucia kruunataan Tuomiokirkossa klo 17, jonka jälkeen perinteinen Lucia-kulkue lähtee liikkeelle Senaatintorilta klo 18.

Parhaiten tunnelmaan pääsee seuraamalla kulkuetta, jossa Lucian lisäksi voi nähdä tonttuja, hevosia ja museoautoja.13.12.2023 Inkoo, Lucia-neidon kruunaaminen ja juhla klo 18-20.00

Hembygdsgården15.12-22.12.2023 Vanhan Joulutori, Vanha Ylioppilastalo

Avoinna: su-to klo 11-19 /  pe-la klo 11-20

Vanhan Joulutori - se perinteinen suomalainen joulutori Vanhalla Ylioppilastalolla. Mukana noin sata käsityöläistä ja yrittäjää, joiden myyntipöydiltä löydät toinen toistaan ihanampia tuotteita! Muista myös maksuton Hyvän olon työpaja, jossa pääset askartelemaan oman lahjan. Tule hakemaan aito joulun tunnelma.

Lue lisää: Vanhan Joulutori16-17.12.2023 Teurastamon joulumarkkinat klo 11-17

Kaksipäiväiset markkinat täyttävät jälleen Teurastamon pihapiirin, alueen tapahtumatilat ja ravintolat erilaisista teemoihin myyjistä. Tervetuloa maistelemaan, inspiroitumaan ja shoppailemaan!

Varaa päivät kalenteriin ja tule markkinoille, jotka tarjoavat ainakin kattauksen designia, koristeita ja käsitöitä kotiin ja pukinkonttiin.

Teurastamolla on runsaasti ruoka – ja juomamyyjiä, joilta voi ostaa herkkuja niin lahjaksi kuin joulupöytäänkin.

 

Tule tapaamaan myyjiä ja nauttimaan markkintunnelmasta.


Ohjelma tarkentuu lähempänä tapahtumaa ja myyjälista julkaistaan joulukuun alussa 2023 Seuraa päivityksiä ja tapahtuman etenemistä facebookissa joulukuun alusta alkaen.

Lisätietoja: Teurastamo16.12.2023 Karjalohjan Joulutori klo 9-13.00

Koko perheen perinteiseltä Karjalohjan Joulutorilta alkaa joulu! 

Karjalohjan Seurojentalon Joulutori lauantaina 16.12.2023 klo 9-13. 

Tarjolla leivonnaisia, herkkuja joulupöytään, käsitöitä, koruja, koristeita sekä muita lahjoja pukinkonttiin. Lapsille on omaa ohjelmaa tapahtuman aikana. Kahviossa joululeivonnaisia, suolaisia pikkusyötäviä, kuumia juotavia sekä myös herkullista joulupuuroa. 


aika: lauantai 16.12.2023 klo 9.00-13.00

paikka: Karjalohjan Seurojentalo, Keskustie 17, 09120 Karjalohja

järjestäjä: Karjalohjan Seurojentalo ry17.12.2023 Ruukin Joulumarkkinat, Karkkila klo 11:00 – 17:00 

Tapahtumapaikka: Valurinkatu 2, alaemalilta tiilisillan suuntaan.

Tapahtuman järjestäjä: Karkkilan Yrittäjät ry, Karkkilan Latu ry ja Ala-Emalin Kulttuuriyhdistys Monttu ry, Karkkilan Seurakunta=> 22.12.2023 Porvoon joulutori, su-pe klo 12-18 la klo 10-18

Porvoon joulutori elävöittää keskusta-alueen iloisella karusellilla ja kiinnostavilla myyjillä 26.11- 22.12.2023 joka päivä klo 12-18 paitsi lauantaisin klo 10-18. 


Hyppää karusellin kyytiin tai tunnelmoi lämpimällä glögillä.

Vuoden 2023 uutuus on kotalaavu, jossa on elävä tuli tunnelmointia ja vaikka makkaran paistoa varten. Tule joulutorille tekemään ostoksia, nauttimaan tunnelmasta tai hyppää karusellin kyytiin. Alueella on myös tapahtumia ja joulupukki vierailee useana päivänä.


Tule tapaamaan joulupukkia

Joulupukki on tavattavissa joulutorilla seuraavina päivinä klo 12–14 & 15–17

2.–3.12 / 9.–10.12 / 16.–17.12  / 21.-22.12   


Hembölen kotieläinpiha vierailee Joulutorilla

Hembölen kotieläinpiha vierailee Joulutorilla ja mukana on liuta söpöjä eläimiä. Kotieläimet ovat paikalla seuraavina päivinä:

1.–3.12 / 8.–10.12 /  15.–17.12 /  21.-22.12

Joulun tunnelma löytyy Porvoon Kauppatorilta koko kuukauden!

Joulutorin tuottaa Visit Porvoo


  

26.12.2023 Tapaninpäivän rekiajelua, Seurasaari klo 12-16

Pyhän Stefanuksen muistopäivä Suomessa on ollut erityisesti hevosten ja hevosmiesten päivä. Päivän hevosluonne näkyi erityisesti Tapanin ajosta. Vanhan tavan mukaan kun joulupäivänä käytiin kirkossa ja vietettiin muu päivä hiljaisesti kotona, niin Tapanina lähdettiin iloisesti rekiretkelle.

 

Tapaninpäivänä kannattaa lähteä reippailemaan ja ottaa suunnaksi Seurasaari, jolloin paikalla on myös hevosajuri. Kelistä riippuen ajellaan joko reellä tai kärryillä. 
 

Juhlakentän kioski grilleineen ja Kahvihuone Mieritz palvelevat myös asiakkaita. Grillissä voi paistaa myös omia eväitä.


Vapaa pääsy, ajelumaksu 5€, ajelulle säävaraus ja pakkasraja -15 C 31.12.2023 Helsingin uusivuosi 

Helsingin uutta vuotta juhlitaan jälleen yhdessä Kansalaistorilla 31.12.2023!

Helsingin uudenvuoden järjestää Helsingin kaupunki. Perinteeksi muodostunutta juhlaa on järjestetty 1930-luvulta lähtien. Tapahtuman tuottaa Helsingin tapahtumasäätiö.

Lisätietoja: Helsingin Uusi Vuosi => - 6.1.2024 Linnoituksen joulu, Suomenlinna

Linnoituksen joulu tarjoaa hienon mahdollisuuden tutustua Suomenlinnaan vuoden tunnelmallisimpaan aikaan! Talvinen merilinnoitus on aivan erityinen kokemus myös tottuneille kesäkävijöille.


Joulukaudella linnoitusta koristavat joulukuuset ja -valot, ravintoloissa ja kahviloissa pääsee herkuttelemaan kauden mauilla, museoissa on ohjelmaa sekä laajempia aukioloja, ja kirkossa paljon joulunajan tapahtumia. Myös käsityöläisten työhuoneille pääsee ajoittain kurkistamaan ja tekemään paikallisia jouluostoksia. Majakanvartijan reitti -omatoimikierros johdattaa lapset ja lapsenmieliset seikkailulliselle kierrokselle. Tiesitkö muuten, että talviseen Suomenlinnaan voi jäädä myös yöksi?


Tervetuloa nauttimaan Helsingin pimeimmästä ja tunnelmallisimmasta kaupunginosasta myös joulunaikaan! Talvinen lauttamatka Kauppatorilta Suomenlinnaan on elämys itsessään ja kestää vain 15 minuuttia.


Tarkemmat päiväkohtaiset ohjelmat ja aukiolot löytyvät suomenlinna.fi -tapahtumakalenterista.

Lue lisää: Linnoituksen joulu


     

=> -14.1.2024 Villa Gyllenbergin joulu 

Kuusisaarenpolku 11, 00340 Helsinki

Signe ja Ane Gyllenbergin kodin salongissa ja ruokasalissa esitellään 1950-luvun joulunviettoa. Ruokasalissa nähdään ranskalainen Limoges -juhlakattaus ja salongista löytyy aikakaudelle tyypillinen makeis- ja jälkiruokapöytä. Salonkiin viritetty komea kuusi on somistettu aikakauden aidoilla lasikoristeilla.

Näyttely on rekonstruoitu perheen valokuva-albumien pohjalta. Gyllenbergeille kuuluneen esineistön lisäksi näyttelyä on täydennetty lainaesineillä.Virtuaalikierroksia


Glimsin sydän, ihana vanha tupa, on nyt kuvattu 360° -kuvilla. Kuvien avulla pääsee tutustumaan 200-vuotiaaseen asuin- ja kestikievaritaloon myös silloin kun museo on suljettuna tai kun itse ei pääse paikalle. 1900-luvun alun kauppapuodiksi sisustettuun Tilkki-Vihtorin mökki on kuvattu samalla teknologialla, eli entisajan virtuaaliostoksilla voi piipahtaa aina halutessaan. -KAMU Espoo-

Saaristomuseo Pentalan virtuaalimuseo

Saaristomuseo Pentalan virtuaalimuseo vie sinut tutustumaan entisajan kalastajatilaan espoolaisella Pentalan saarella. Virtuaalinäyttely parantaa museon saavutettavuutta, sillä verkossa museoon voi tutustua etänä, jos merimatka saareen on esteenä. Saaristomuseo on avoinna vain kesäisin, mutta virtuaalimuseon kautta siihen pääsee tutustumaan ympäri vuoden. 

Virtuaalimuseossa voit vierailla Pentalan kalastajamökissä, ranta-aitassa, Gurlin talossa, Villa Rosergårdissa, Lilla Villanissa ja navetassa. -KAMU Espoo-Tapahtumat 2024TAMMIKUU 

PÄIVITETÄÄN MYÖHEMMIN
Kalenteri 

1.1 Uudenvuodenpäivä
1.1 Maailman perhepäivä, YK
6.1 Loppiainen
13.1 Nuutin päivä
14.1 Sakari Topelius (1818)
18.1 Rukouspäivä
27.1 Vainojen uhrien muistopäivä

Tapahtumat


Matkamessut 2024
Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Matkamessut järjestetään 18.–21.1.2024 Helsingin Messukeskuksessa. Kansainvälinen matkailun ostotapahtuma. 
Matka Workshop Day avaa Matkamessut 17.1.2024. 
Helsingin Caravan-messut järjestetään 19.-21.1.2024.HELMIKUU
Kalenteri 

2.2 Kaksosten päivä, Suomen monikkoperheet
3.2 Valon päivä, kansallinen masennuksen vastainen päivä
5.2 Runebergin päivä
6.2 Saamelaisten kansallispäivä
11.2 112-päivä, Eurooppalainen hätänumeropäivä
14.2 Ystävänpäivä
19.2 Laskiaissunnuntai (2023)
21.2 Laskiaistiistai, Mardi Gras (2023)
28.2 Kalevalanpäivä


Tapahtumat

2023 Helmi-maaliskuu Eduskuntatalon opastetut kierrokset
Tervetuloa tutustumaan Eduskuntataloon!
Maksuttomalla yleisöopastuksella tutustutaan Eduskuntataloon ja eduskunnan toimintaan. Yleisöopastus kestää n. 45 min. Sisäänkäynnissä on turvatarkastus. Opastus alkaa turvatarkastuksen jälkeen. Turvatarkastuksessa tavarat läpivalaistaan ja vieraat kulkevat metallinpaljastimen läpi.
 
Opastuksiin ilmoittaudutaan eduskunnan verkkosivuilla.
https://www.eduskunta.fi/opastukset-vierailijoille
 
Sisäänkäynti on Eduskuntatalon B-ovelta, pääportaiden pohjoispuolelta Mannerheimintien puolelta. Opastuskieli on suomi.

–5.2. DocPoint –Helsingin dokumenttielokuvafestivaali 
DocPoint, Suomen suurin dokumenttielokuvaan keskittyvä elokuvafestivaali, tuo Helsingin valkokankaille kerran vuodessa noin sata maailman ja Suomen kiinnostavinta ja koskettavinta ajankohtaista dokumenttielokuvaa.
Lue lisää: DocPoint https://docpointfestival.fi/ohjelmisto/

5.2.2023 Porvoo, Runebergin päivä Runebergin kodissa
Tervetuloa juhlistamaan Runebergin päivää Runebergin kotiin! Kotimuseo on avoinna normaalia pidempään (10-19) ja museoon on ilmainen sisäänpääsy koko päivän. Museo on koristeltu kukin, unohtamatta tietenkään Runebergin lempikukkia, kieloja.

Juhlapäivänä järjestetään opastusvartteja tasatunnein.
Vapaapalokunnan soihtukulkue saapuu Runebergin haudalta n. klo 18.15, jonka jälkeen Runebergskören esittää muutaman laulun. Klo 16 alkaen pihassa on tarjolla runebergintorttuja 500 ensimmäiselle.

Suomenkieliset opastukset klo 11, 14 ja 17.
Ruotsinkieliset opastukset klo 12, 15 ja 18.
Englanninkieliset opastukset klo 13 ja klo 16.
Tutustu koko kaupungin Runeberg-viikon ohjelmaan: www.porvoo.fi/runebergin-paiva

5.2.2023 Falkmanin ateljee, Museon salainen aarre klo 12-15
Harva tuntee kaupunginmuseon uumenissa sijaitsevan Suomen vanhimman säilyneen taiteilija-ateljeen, jonka ruotsalaissyntyinen kuvataiteilija Severin Falkman (1831–1889) rakennutti itselleen 1872. Tunnelmallinen ateljee tarjoaa osin alkuperäisine sisustuksineen ainutlaatuisen kurkistuksen aikanaan ylenkatsotun historia- ja laatukuvamaalarin elämään. Ateljeen avaamisen yleisölle mahdollistavat kaupunginmuseon vapaaehtoiset, jotka toimivat siellä keskusteluoppaina.

Ateljeepäivystykset: 
klo 12-15 sunnuntaisin 5.2 / 26.2 / 19.3 / 16.4 / 7.5 / 28.5 ja ma 12.6 Helsinki-päivä

10-11.2.2023 Porvoon Valot 2023
Porvoon Valot 2023 on Porvoon neljäs valofestivaali, joka järjestetään 10.-11. helmikuuta 2023 klo 18-21. Kahden päivän ajaksi eri puolelle kaupunkia on ripoteltu valoinstallaatioita ja äänimaisemia. 

Festivaali järjestetään Porvoon keskustan alueella ja keskusta saattaa ruuhkaantua, niin autoista kuin jalankulkijoista. Liikenteenohjausta tehdään eri puolilla kaupunkia, niin kyltein kun henkilövoimin.

Lisätietoja kohteista: https://www.visitporvoo.fi/tapahtumien-porvoo/porvoon-valot-kohteet-2023/

11.2.2023 Sinebrychoffin taidemuseo, lauantaisin klo 14.00 avoin kotimuseokierros suomeksi
Tutustu oppaan kanssa Paul ja Fanny Sinebrychoffin uusklassiseen kaupunkikotiin, kotimuseon tarinaan, tyylisisustuksiin, taiteenkeräilyyn ja suureen taidekokoelmaan. Kierroksella kuulet, mm. kuinka Sinebrychoffeilla vietettiin arkea ja juhlaa upean puiston, kasvihuoneiden ja panimon vieressä 1800-luvun Helsingissä ja kuinka taiteenkeräily sai alkunsa.
 
Paul ja Fanny sisustivat kotinsa eri tyylikausien mukaisesti hollantilaisesta barokista klassiseen empiretyyliin. Rakennuksen yläkerran Bulevardin puoleiset neljä salia on palautettu mahdollisimman alkuperäiseen asuun valokuvaaja Signe Branderin vuonna 1912 ottamien valokuvien perusteella. Tule mukaan aikamatkalle Fannyn ja Paulin tarinaan!

Vapaa pääsy! Ilmoittaudu kassalla saapuessasi. Ei ennakkovarauksia. Paikat varataan saapumisjärjestyksessä. 15 paikkaa. Aloitus Empiresalista.

Vuonna 1842 valmistui Sinebrychoffien kaupunkipalatsi Bulevardi 40:een. Rakennusta pidettiin heti yhtenä Helsingin merkittävimpänä yksityistalona.

Talon viimeiset Sinebrychoff-nimiset asukkaat, Paul ja Fanny Sinebrychoff, olivat intohimoisia taiteenharrastajia. He keräsivät kotiinsa kauneinta eurooppalaista taidetta ja esineistöä. Kun kokoelmat lahjoitettiin valtiolle 1921, ne sisälsivät jo yli 900 teosta.

Paulin ja Fannyn toive avata kaikille ovet keräämiensä taideaarteiden äärelle on kirjattu lahjakirjaan yli sata vuotta sitten. Sama henki elää museossa edelleenkin.
Liput: vapaa pääsy
 
Lue lisää: Sinebrychoffin taidemuseo https://sinebrychoffintaidemuseo.fi/nayttelyt/joulutunnelmaa-bulevardilla/
Os. Bulevardi 40, 00120 Helsinki
 
14.2.2023 Espoo, Ystävänpäivä Gallen-Kallela museolla klo 11-16
Oletpa sitten seuraa vailla ystäväpäivänä tai kaverin kanssa museokierroksella, on keskusteluoppaamme Vilma paikalla teitä varten!

Kierretään yhdessä näyttelyä tai otetaan pari erää Akselin muistipeliä. Tervetuloa! Keskusteluopas paikalla klo 11 -16.

23.2.2023 Espoo, Museo leikki, Leikkifakta opastus aikuisille klo 18.00
Joka kuukauden viimeisenä torstaina Museo Leikissä järjestetään klo 18 aikuisille suunnattu Leikkifakta-opastus. Vajaan tunnin kestävän opastuksen aikana tutustutaan tarkemmin johonkin Museo Leikin näyttelyistä.

Kevään 2023 aikataulu
26.1. Poniystävyys on ikuista! -mininäyttely
23.2. Leikin laboratorio -päänäyttely
30.3. Poniystävyys on ikuista! -mininäyttely
27.4. Poniystävyys on ikuista! -mininäyttely
25.5. Ruutuhyppy -erikoisnäyttely

Ohjelma sisältyy pääsylipun hintaan, eikä erillistä ilmoittautumista tarvita. Museo on ilmainen alle 18- ja yli 70-vuotiaille.

–2.4.2023 Akseli Gallen-Kallela, Kansallismuseo
Kansallismuseo valottaa näyttelyssään taiteilija Akseli Gallen-Kallelan pitkää uraa ja avaa kansainvälisesti tunnetun taiteilijan monipuolista tuotantoa. Kansallismuseon näyttelyssä nähdään Akseli Gallen-Kallelan tunnetuimpia maalauksia: Kalevala-aiheita, Suomen kansaa ja luontoa kuvaavia teoksia sekä maalauksia Pohjois-Amerikkaan ja Afrikkaan suuntautuneilta matkoilta.

Esillä on myös harvoin nähtyjä freskoluonnoksia Pariisin vuoden 1900 maailmanäyttelyä ja Kansallismuseon Keskihallia varten. Samalla katsoja pääsee tutustumaan taiteilijaan, joka kokeili intohimoisesti uusia tekniikoita ja teki maalausten lisäksi mainosgrafiikkaa, suunnitteli mitaleita, tekstiilejä, huonekaluja ja toimi arkkitehtinä.

Näyttely nostaa esiin tuotteliaan taiteilijan sekä kertoo kansainvälisesti arvostetun taiteilijan urasta aikana, jolloin Suomi ja Eurooppa olivat murroksessa. Näyttelyesittely sunnuntaisin klo 15.00
 
Kansallismuseo
Mannerheimintie 34, 00100 Helsinki
Kansallismuseo esittelee suomalaisten vaiheita esihistoriasta 1800-luvulle. Ainutlaatuiset esineet kertovat elämästä yli 10 000 vuoden aikana. Lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä ajankohtaisista aiheista.

Kansallismuseon rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen. Graniittijulkisivuineen ja vuolukivikoristeineen se on yksi Suomen kansallisromanttisen arkkitehtuuriin pääteoksista. Museo avattiin yleisölle vuonna 1916.
 
Museossa on myös kahvila ja museokauppa.
Museoon on vapaa pääsy perjantaisin klo 16.15-18.

 

MAALISKUUKalenteri 

3.3 Maailman luontopäivä, YK, World Wildlife day
3.3 Kolmosten päivä, Suomen kolmosperheet
8.3 Kansainvälinen naistenpäivä
17.3 Pyhän Patricin päivä, Irlannin kansallispäivä
19.3 Minna Canthin päivä
20.3 Kansainvälinen Onnellisuuden päivä, YK
20.3 Kevätpäivän tasaus (2023)
26.3 Kesäaika alkaa (2023)


Tapahtumat 

4-6.3.2023 Talvipuutarha, Lumikuningatarpäivät klo 10-16
Tule katsomaan, kun Talvipuutarhan lumikuningattaret kukkivat, (kukintaa nähtävänä jo helmikuun puolesta välistä lähtien). Tule myös keskustelemaan omien orkideoidesi hoidosta - Suomen orkideayhdistyksen jäsenet opastavat ja näytteillä on myös jäsenten omia orkideoita. Kasvimyyntiä ei ole. 

Tilaisuuteen on vapaa sisäänpääsy. Lämpimästi tervetuloa! 
Osoite: Hammarsköljdintie 1A

17-19.3.2023 Turun jokirannan suurmarkkinat 

24-23.3.2023 Turku, Piha- ja puutarhamessut

25.3.2023 Earth Hour klo 20.30–21.30
Earth Hour on ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä maailmanlaajuinen tapahtuma, johon kaikki voivat osallistua. Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston ja luonnon puolesta sammuttamalla turhat valot. Tämän symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä. Earth Hour ei siis ole sähkön- tai energiansäästötempaus. Earth Houria vietetään tänä vuonna lauantaina 25.3.2023 kello 20.30–21.30.


HUHTIKUU
Kalenteri 

7.4 Maailman terveyspäivä, YK
8.4 Romanien kansallispäivä
9.4 Mikael Agricolan päivä, suomen kielen päivä
7.4 Pitkäperjantai (2023)
8.4 Lankalauantai (2023)
9.4 Pääsiäispäivä, pääsiäissunnuntai (2023)
10.4 2. pääsiäispäivä, maanantai (2023)
18.4 Maailman kulttuuriperinnön päivä, YK
23.4 Kirjan ja Ruusun päivä
27.4 Kansallinen veteraanien päivä
30.4 Vappuaatto


Tapahtumat 


8.4.2023 Seurasaari, Pääsiäiskokot
Lankalauantaina Seurasaaren juhlakentälle sytytetään pääsiäiskokot pahoja henkiä karkottamaan, ja paikalle kokoontuu kymmeniä trulleiksi pukeutuneita lapsia kahvipannuineen ja luutineen.TOUKOKUU
2024 Kalenteri 

1.5 Vappupäivä

4.5 Ruusun ja kirjan päivä

9.5 Eurooppa-päivä

9.5 Helatorstai (2024) 40 päivää pääsiäisestä

12.5 Äitien päivä (2024) toukokuun 2. sunnuntai

12.5 J.V. Snellmanin päivä

13.5 Flooran päivä

18.5 Kansainvälinen museopäivä

19.5 Kaatuneiden muistopäivä (2024) toukokuun 3. sunnuntai

19.5.Helluntaipäivä (2024) 7 viikkoa pääsiäisestäTapahtumat 


4.5 LA #Suurpommitukset1944 - Väestönsuojelu ennen ja nyt, Väestönsuojelumuseo 

Arkilauantaisin 25.5.2024 asti, klo 10.00 11.5 / 18.5 / 25.5 

Väestönsuojelumuseon perusnäyttelyyn on 80 vuoden takaisten suurpommitusten muistoksi lisätty sekä kuvia että tietoa helmikuussa 1944 Helsinkiin kohdistuneista kolmesta pommituksesta.
Tule käymään – katsele ja kysele, niin oppaamme kertovat sinulle Helsingin väestönsuojelusta ennen ja nyt. Arkilauantaisin 25.5.2024 asti

Osoite: Siltavuorenranta 14, 00170 Helsinki

Lisätietoja: Helsingin väestönsuojeluyhdistys ry  


5.5 SU Vanhan Herttoniemen Pihakirppis klo 10.00-16.00

Osoite: Hiihtomäentie 23, 00800 Helsinki

Herttoniemen Pihakirppis valtaa Herttoniemen länsipuolen kadunvarret ja pihat sunnuntaina 5.5. Paras hetki siis laittaa koti kesäkuntoon: tehdä uusia löytöjä - tai pistää vanhat tavarat kiertoon. Kaupan on perinteisesti laaja valikoima kotien aarteita sekä kahvia ja pullaa.


Paikkana Länsi-Herttoniemen kadunvarret ja pihat. Mene rohkeasti sivukujille ja -kaduille! Herttoniemen pihakirppis on asukkaiden oma kaupunginosatapahtuma, jonka mahdollistajana toimii herttoniemeläinen yleishyödyllinen osuuskunta Hertsikan Pumppu. Yleisön toivotaan saapuvan paikalle julkisilla kulkuvälineillä.


5.5.2024  Falkmanin ateljee, museon salainen aarre klo 12:00–15:00

Ateljee päivystykset: 

su 5.5. klo 12–15 su 19.5. klo 12–15 ke 12.6. Helsinki-päivä klo 12–15

Paikka: Helsingin kaupunginmuseo

Osoite: Aleksanterinkatu 16, 00170 Helsinki

Harva tuntee kaupunginmuseon uumenissa sijaitsevan Suomen vanhimman säilyneen taiteilija-ateljeen, jonka ruotsalaissyntyinen kuvataiteilija Severin Falkman (1831–1889) rakennutti itselleen 1872. Tunnelmallinen ateljee tarjoaa osin alkuperäisine sisustuksineen ainutlaatuisen kurkistuksen aikanaan ylenkatsotun historia- ja laatukuvamaalarin elämään. Ateljeen avaamisen yleisölle mahdollistavat kaupunginmuseon vapaaehtoiset, jotka toimivat siellä keskusteluoppaina.


5.5-25.8.2024 Opastettu saarikierros Harakassa sunnuntaisin klo 15.00

Osallistu opastetulle saarikierrokselle Harakan saarella sunnuntaisin! Työvuorossa oleva opas kierrättää yleisöä saarella. Opas kertoo Harakan saaren luonnosta, luontokeskuksen toiminnasta ja antaa vinkkejä saarella retkeilyyn ja saariluonnon tarkkailuun.


Maksuton opastus kestää tunnin, eikä opastukselle tarvitse ilmoittautua. Opastus alkaa luontotalon edustalta noin klo 15, yhteysveneen saavuttua saarelle. Sunnuntaiopastusta ei järjestetä juhannuksena luontokeskuksen ollessa kiinni 21.6.-23.6.2024.


Yhteysvene: www.merenkavijat.fi

Katso kaikki luontokeskuksen järjestämät tapahtumat verkkosivulta: www.hel.fi/harakka


7.5 TI Matinraitin Kyläkarnevaalit klo 15-18.00

Paikka: Matinkylän asukaspuisto

Osoite: Matinraitti 12, 02230 Espoo

Sydämmellisesti tervetuloa kaikki vauvasta vaariin. Tilaisuuden järjestävät Matinkylä-Olarin Monitoimiset eli useat alueen toimijat ja järjestöt yhdessä.


9.5 TO Puu-Vallillan pihakirppis klo 10-15.00


11.5 LA Iso Omena, Chapple-kirppis klo 12–14.30

Tule tekemään kirppislöytöjä tilaamme ja Ison Omenan käytäville Kiepin lähistölle. Chapple-kirppis on osa Ison Omenan kierrätysaiheista tapahtumaa. Tapahtumassa on kahvila, josta voi ostaa edullisesti juotavaa ja pientä makeaa. Tuotto Kirkon Ulkomaanavulle. Nuorten huone muuntautuu pelihuoneeksi, jossa pääsee pelaamaan retropelejä Nintendo 8-bittisellä.


Chapple sijaitsee Ison Omenan toisessa kerroksessa, uudella puolella, Palvelutorin alapuolella ja O’Learys -ravintolan yläpuolella. Vieressä Nordean tilat.


11.5 Roihuvoren Hanami 2024


11.5.2024 LA Kallio Kukkii 30-v. klo 09:00—23:55

Kallio Kukkii jo 30. kerran. Ohjelmassa on mielenkiintoista ja mukavaa tekemistä kaikille kalliolaisille aamusta puoleen yöhön. Valitse omasi ja kurkkaa tarkemmat tiedot ohjelmasta osoitteessa www.kallionkulttuuriverkosto.fi tai facebook.com/kalliokukkii/. Kukkii-viikon tapahtumiin on lähes poikkeuksetta vapaa pääsy ja useimpiin tapahtumapaikkoihin myös esteetön kulku. Tervetuloa viihtymään Kukkii-viikolle!


12.5 SU Kevätkukkia Mustavuorella klo 12-14.00

Paikka: Mustavuoren pysäköintialue

Osoite: Niinisaarentien alikulun pohjoispuolella, 00960 Helsinki

Tervetuloa Äitienpäivän retkelle Vuosaaren Mustavuorelle ihailemaan kevätkukkia. Mustavuoren metsäalue on yksi Helsingin luontohelmistä. Alueella on reheviä lehtoja, kosteita kuusikoita ja karuja kalliometsiä. Toukokuun alussa pähkinäpensaiden lomassa kukkivat runsaina valko- ja sinivuokot sekä imikät.


Retken lähtöpaikka: Mustavuoren pysäköintialue, Niinisaarentien alikulun pohjoispuolella

Maksuton retki on osa pääkaupunkiseudun luontoretkikalenterin 2024 tarjontaa. Retkille ei ole ennakkoilmoittautumista.


13-19.5.2024 Museoviikko

Museoviikko on museoiden yhteinen yleisökampanjoinnin viikko ja hyvä kanava alueelliseen yhteistyöhön muiden kulttuuritoimijoiden kanssa. Viikon tapahtumia voivat olla esimerkiksi näyttelyt, opastukset, kesänäyttelyiden avautumiset, luentotilaisuudet, esitelmät ja työpajat.


16.5.2024 Patolan metsän lähiluontoretki klo 17-19.00

Osoite: Hirsipadonkuja 1, 00640 Helsinki

Paikka: Hirsipadonkujan pääty, P-alueen ja ulkoilutien risteys


Patolan metsä on Oulunkylän urheilupuiston ja asuinalueiden väliin jäävä vihreä metsäalue, jossa on havaittu muun muassa liito-oravia. Alue on tärkeä lähiseudun asukkaiden virkistysalue. Retkellä tutkitaan tarkemmin millaista luontoa sieltä löytyy.


Retken lähtöpaikka: Hirsipadonkujan pääty, P-alueen ja ulkoilutien risteys, Hirsipadonkuja 1

Maksuton retki on osa pääkaupunkiseudun luontoretkikalenterin 2024 tarjontaa. Retkille ei ole ennakkoilmoittautumista.


16.5 TO Kävelykierros Myyrmäen katutaiteeseen klo 15-16.00

Torstaisin 30.5 / 13.6 / 4.7 / 18.7 / 1.8 / 15.8 / 29.8

Osoite: Paalutori 3, 01600 Vantaa

Noin tunnin kestävällä, 1,7 km mittaisella kävelykierroksella tutustumme lähiympäristön julkiseen taiteeseen, graffiteihin ja suuriin muraaleihin yhdessä keskustellen. Teosten sisällöt liittyvät myös Myyrmäen historiaan ja paikallisiin arkeologisiin löytöihin. Kierros opastetaan suomeksi.


Kierrokset alkavat Artsin lämpiöstä.

Kierros on maksuton, eikä sille tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Kävelykierros ei ole esteetön. 

Lämpimästi tervetuloa mukaan!


18.5.2024 Kansainvälinen museopäivä 2024

Kansainvälinen museopäivä on vuosittain toukokuussa järjestettävä museoiden yhteinen päivä, joka on suunnattu kaikille museoiden asiakkaille. 


Vuoden 2024 teema ”Museot, koulutus ja tutkimus” korostaa kulttuurilaitosten ratkaisevaa roolia kokonaisvaltaisen koulutuskokemuksen tarjoamisessa. Kansainvälinen museopäivä ajaa kohti tietoisempaa, kestävämpää ja osallistavampaa maailmaa.
 

Eri museoiden tapahtumatarjonta päivän aikana vaihtelee, niitä voivat olla esim. museoiden näyttelyt, virtuaaliopastukset, kesänäyttelyiden avautumiset, luentotilaisuudet, esitelmät ja työpajat. Usein päivän viettoon on kuulunut myös ilmaisen sisäänpääsyn tarjoaminen. Lisätietoa saa museoiden omilta verkkosivuilta.


18.5 LA Kevät Träskändassa kello 10 – 16

Osoite: Träskändanristi 4, 02940 Espoo


18.5 LA Backbyn Kevätmarkkinat kello 11 – 15

Backbyn kartanon ensimmäiset Kevätmarkkinat järjestetään lauantaina 18.5.2024 kello 11 – 15. Kartanon Vaunuvajassa sekä pihapiirissä on useita käsityöläisiä ja herkkutuotteiden myyntipisteitä.


Myynnissä on muun muassa käsitöitä kuten koivuvanerisia korvakoruja, poronnahkaisia asusteita ja koruja, huovutettuja töitä sekä pieniä sisustustuotteita. Lisäksi myyjiltä löytyy herkkullisia kotileivottuja kakkuja, öljyjä, yrttejä sekä käsityönä valmistettuja kalaherkkuja.  


Markkinoiden aikana voit nauttia Vaunuvajan kesäkahvilan antimista sekä lounastaa Kartanoravintolassa jossa tarjolla herkullinen markkinalounas

Lounaan hinta on 15 € / henkilö

Lapset 4-12 vuotiaat puoleen hintaan ja 0-3 vuotiaat veloituksetta


Suosittelemme pöytävarausta ennakkoon

sähköpostilla info@backby.fi tai puhelimitse 09 887 191 

Lisätietoja: Backbyn kartano


18.5 LA Hakasalmen huvila, Muotia menneiltä vuosikymmeniltä klo 13-16.30

Osoite: Mannerheimintie 13b, 00100 Helsinki


Tervetuloa pääsymaksuttomaan muotinäytökseen. Pukeudu 1950–70-lukujen tyyliin – paras asu palkitaan! 


Muoti oli valokuvaaja Volker von Boninin lempiaiheita, ja hän teki 1950–70-luvuilla pitkän uran uutta luovana muotikuvaajana Eeva-lehdessä. Tämän muistoksi Hakasalmen huvilassa tutustutaan klo 13, 14, 15 ja 16 näiden vuosikymmenten muotikirjoon harvinaislaatuisessa muotinäytöksessä, jossa nähdään aitoja vanhoja asuja.


Näytösten lomassa voi tutustua vintage-harrastukseen, seurata Stadin ammattiopiston meikkaus- ja kampausnäytöksiä, askarrella työpajassa taskupeilin ja etsiä näyttelyn kuvista menneen ajan muoti-ilmiöitä. Yleisökin saa mieluusti pukeutua 1950–70-lukujen tyyliin, ja paras asu palkitaan. Kansainvälisen museopäivän kunniaksi museoon on vapaa pääsy klo 11–17.


18.5.2024 Arabian katufestivaali klo 10-18.00

Arabian katufestivaalia vietetään lauantaina 18.5. Arabian kaupunginosassa. Festivaalin yhteydessä järjestetään puistokirppis.


Löytyykö sinulta tarpeettomaksi jääneitä vaatteita tai tavaroita, joista haluaisit päästä eroon? Kirpputorin pitäminen Arabian katufestivaalilla on ilmaista ja kirppari sijaitsee festivaalin Arabianmäen-puistossa Syyriankadun puolella. Aluekartta julkaistaan pian.


18.5 LA Håkansbölen kartanon kevät klo 11-18.00

Osoite: Kartanontie 1, 01200 Vantaa


Virittäydy kesätunnelmaan Håkansbölessä! Kartanon kesäkauden avajaisia juhlistetaan tänä vuonna Vantaan 50-vuotisjuhlien teemalla. Tapahtumassa avataan Vantaan kaupunginmuseon kolme kesänäyttelyä Håkansbölessä.


Håkansbölessä on hyvin rajallisesti parkkipaikkoja. Huomioithan, että tapahtumapäivänä yläpihan invapaikat eivät ole käytössä. Varmistaaksesi sujuvan käynnin, jätä autosi Hakunilan urheilupuistolle (Luotikuja2 ) tai saavu paikalle julkisilla tai pyöräillen. Urheilupuistolta kävelee Håkansböleen alle 10 minuutissa (750m). Bussit 553, 570, 587, 717, 719 ja 736 kulkevat Hakunilan keskukseen, mistä kävelee kartanoalueelle niin ikään noin 10 minuutissa (900 m). Mellunmäen metroasemalta pääsee Hakunilaan busseilla tai pyöräillen noin vartissa. 


19.5 SU Kulosaaren pihakirppispäivä klo 10-14

Osoite: Kyösti Kallion tie 1, 00570 Helsinki


Kulosaaren pihakirppispäivä järjestetään tänäkin keväänä! Kuka tahansa voi osallistua myymällä omassa tai taloyhtiönsä pihassa, kotona tai vaikka autotallissa. Ostoksille tervetulleita ovat kaikki. Toimiva tapa etämaksamiseen on MobilePay-sovellus, joka kannattaa ladata puhelimeen. Säävaraus.


Myyntipisteiden lisäksi on luvassa myös muuta ohjelmaa, mm. ruokarekka ja VPK:n tutustumispiste. Tapahtuman organisoinnista vastaa Kulosaaren Martat.


TAPAHTUMAN KARTTA

Myyntipisteiden sijainnit ja kuvaukset lisätään tapahtuman kartalle:

https://www.google.com/maps/d/edit…


19.5 SU Käpylän pihakirppispäivä klo 11-15

Pihakirppispäivä levittäytyy su 19.5.2024 klo 11-15 ympäri Käpylää! Osallistuminen on omatoimista, omalla vastuulla, säävarauksella.


24.5 PE Suurtoripäivä Vihdin torilla klo 9-16.00

Osoite: Niuhalanraitti 9, 03400 Vihti


Suurtoripäivä tuo yli 20 kauppiasta Vihdin torille!

Suomen Tapahtumatrio oy:n Suurtoripäivä on isompi toripäivä kuin useimmilla paikkakunnilla toripäivät normaalisti, mutta pienemmät kuin markkinat. Siksipä me ollaankin koottu tämä meidän oma kauppiasporukka erilaisten tuotteiden myyjistä, että saadaan tarjottua teille mahdollisimman laaja ja monipuolinen kattaus. Tervetuloa nauttimaan mukavasta toritunnelmasta!


25.5.2024 Siivouspäivä

Siivouspäivä on kierrätyksen, vanhojen tavaroiden ystävien ja kaupunkikulttuurin uusi juhlapäivä, joka muuttaa kaupungit isoiksi kirpputoreiksi ja markkinoiksi. 


25.5 LA Etelä-Haagan Keskiaikajuhlat klo 10-15.00

Paikka: Etelä-Haagan kirjasto

Osoite: Isonnevantie 16b, 00320 Helsinki


Etelä-Haagan kirjasto esittää: Keskiaikajuhlat 2024!

Mahtavan vastaanoton vuonna 2022 saanut keskiaikatapahtuma järjestetään jälleen!

Tällä kertaa luvassa on vielä enemmän ohjelmaa, työpajoja, luentoja ja markkinatunnelmaa! Tapahtuma-alue on aiempaa laajempi, ja kattaa alueita viereisestä puistosta. Kaikki kirjaston järjestämä ja tarjoama ohjelma, työpajat ja luennot ovat maksuttomia. Yksityisten myyjien ja toimijoiden työpajat ja myytävät tuotteet ovat maksullisia.

Lisää tietoa tapahtumasta löytyy kirjaston FB-sivuilta, tulevat tapahtumat osiosta!


25.5 LA Kukkivat kadut Kruununhaassa 2024 klo 12.00-15.00

Osoite: Krunan asukastilla, Meritullinkatu 6, 00170 Helsinki

Tuo oma kirpparipöytäsi Mestan kulmaan! Siivouspäivänä voit myydä ilman myyntilupaa, joten kaikki ovat tervetulleita laittamaan tavarat kiertoon, myös kasvisi, pistokkaasi ja ruukkusi. Lisäksi Mestassa siemenpommien tekoa, kahvia ja pullaa!

Ohjelma päivittyy krunikka.fi ja Facebookiin.


25.5 LA Kumpulan kyläjuhla klo 10-22.00

Paikka: Limingantie 

Ohjelmassa on tuttuun tapaan yli kilometrin kirppis, musiikkia kahdella lavalla, lapsien oma festarialue Intian leikkipuistossa, Kumpulan sana –lava sekä Kumpula-juoksu. Kulttuuriantimien lisäksi luvassa on myös monipuolisesti ruokaa ja juomaa festarialueen kahviloissa, katukeittiöissä ja olutteltoissa!


Paikalle on hyvä saapua julkisella liikenteellä, pyörällä tai kävellen, sillä alue on suljettu autoilta päivän ajan. Mukaan on hyvä napata käteistä kirppikselle (Kumpulassa ei ole pankkiautomaattia), vettä sekä sään mukainen vaatetus! Alueelle pääsee lukuisilla busseilla ja kävelyetäisyyden päähän myös raitiovaunuilla.

Kumpulan kyläjuhlat löydät myös Instagramista @kumpulankyläjuhlat ja nettisivuilta 

Järjestäjä: Kumpula-Toukola Kylätilayhdistys ja alueen asukkaat


25.5.2024 LA Karkkila, Sudetin pihakirppispäivä klo 10:00 – 14:00

Valtakunnallinen siivouspäivä tuo taas pihakirppiset Karkkilan Sudettiin 25.5.2024 klo 10-14. Mukaan on ilmoittautunut ainakin 30 pihaa, osassa vaate- ja tavaramyynnin lisäksi myös kahvilaherkkuja. Pihat löytyvät Huhdintieltä, Toivikinkadulta, Syrjäsenkadulta, Perkontieltä ja Närönkadulta. Mukaan kannattaa varata käteistä rahaa, sekä useammalla myyjällä käy myös mobile pay. Tapahtuma on kaikille avoin kirppispäivä ja mukaan toivotaan paljon ostajia lukuisien myyjien lisäksi.

Tapahtuman järjestäjä: Sudetin asukkaat


25.5.2024 Suurtoripäivä Karkkilassa klo 09:00 – 15:00

Suurtoripäivä tuo yli 20 kauppiasta Karkkilan torille!
Suomen Tapahtumatrio oy:n Suurtoripäivä on isompi toripäivä kuin useimmilla paikkakunnilla toripäivät normaalisti, mutta pienemmät kuin markkinat. Siksipä me ollaankin koottu tämä meidän oma kauppiasporukka erilaisten tuotteiden myyjistä, että saadaan tarjottua teille mahdollisimman laaja ja monipuolinen kattaus.
Tervetuloa nauttimaan mukavasta toritunnelmasta!
Lauantaina 25.5. klo: 9-15, Karkkilan torilla.
Tapahtumapaikka: Karkkilan tori
Tapahtuman järjestäjä: Suomen Tapahtumatrio Oy


25.5 LA Nummela-päivä klo 10-18.00

Paikka:

Torikeskus, Pisteenkaari 4, 03100 Nummela

ViaDia Senioritalo, Asemantie 1 A, 03100 Nummela

ViaDia-Tori Nummela, Keskikuja 4, 03100 Vihti


Senioritalo on Nummela päivänä avoinna klo 10-16.  Luvassa livemusiikkia ja katutanssit klo 12-14. Myynnissä myös Kahvila Kardemummun herkkuja ja leivonnaisia. Pihakirppis ViaDia torin parkkipaikalla Keskikujalla Nummelassa klo 12-15. Paikalle voi tulla myymään omia tavaroita maksuttomasti (oma pöytä ja rekki!). Varaa paikkasi: katja.saarikoski@viadia.fi.


ViaDia -tori on avoinna klo 10-18, makkaraa grillataan sekä Apajalla on avoimet ovet klo 12-15.

Tervetuloa!


25.5 LA Ruukki kukkii – Teijon ruukin kesäkauden avaus klo 11:00 - 16:00

Paikka: Teijon Masuuni

Osoite: Telakkatie 17, 25570 Teijo, Salo

Ruukki kukkii -käsityöläismarkkinat wanhanajan henkeen Teijon idyllisessä ruukkimiljöössä. Teijon Masuunin perinteinen keväinen tapahtumapäivä ja samalla Teijon ruukin kesäkauden avaus!


Ruukki kukkii kutsuu jälleen toukokuussa tutustumaan upeaan käsityö- ja lähiruokatuotetarjontaan sekä ruukin parhaisiin paloihin -tapahtumaa on järjestetty jo vuodesta 2014 alkaen. Ohjelmassa tuttuun tapaan käsityöläismarkkinat wanhanajan henkeen Masuunin sisäpihalla ja lähiympäristössä. Markkinatorilla Masuunin sisäpihalla myynnissä laadukkaita kotimaisia käsityötuotteita, kukkia, taimia, yrttejä, sekä lähituottajien elintarvikkeita. Mukana käsityöläisiä ja lähituottajia läheltä ja kaukaa!


Lisäksi luvassa on muuta mukavaa koko perheen ohjelmaa idyllisessä ruukkimiljöössä. Teijon Masuunin kaikki kevään taidenäyttelyt, kahvila, taide- ja käsityöputiikki sekä käsityöläisten työhuoneet ja myymälät avoinna. Kahvilassa itseleivottuja keväisiä herkkuja, sisäpihalla pop up-ruokaa. 


Lämpimästi tervetuloa vanhan ruukin kevääseen!

Ruukki kukkii on pääasiassa ulkotapahtuma, mutta myyntipaikkoja on myös sisätiloissa. Tiedustelut ja varaukset: markkinat@teijonmasuuni.fi


25-26.5.2024 Suvilahti, Maailma kylässä

Osoite:  Suvilahti, Kaasutehtaankatu 1, 00540 Helsinki

Avoinna: la 11–21 su 11–19


Maailma kylässä -festivaali kokoaa jälleen globaalit asiat yhteen paikkaan. Festivaali järjestetään Sörnäisten ja Kalasataman välissä Suvilahdessa. Maailma kylässä on vuodesta 1995 alkaen järjestetty kestävän kehityksen festivaali, joka käy keskustelua ajankohtaisista globaaleista aiheista ja herättelee ihmisiä toimimaan kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Kestävän kehityksen festivaalin tämän vuoden teemana on rohkeus. 


Musiikkilavalla nähdään ensimmäistä kertaa Suomeen saapuva Dub FX yhdessä Mr. Woodnoten kanssa, Las Karamban ja Puerto Candelarian lattarisoundia, tunisialaisen Emelin taiteellista kantaaottavuutta sekä kotimaiset Hassan Maikal Antti Autio, Maija Kauhanen, Don Johnson Big Band ja Lastenkonsertti Indaba.

Puhelavalla kuullaan kymmeniä näkökulmia rohkeudesta muuttaa maailmaa kestävämmäksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Päivänpolttavia aiheita, kuten sotia, kriisejä, ilmastonmuutosta, ihmisoikeuksia ja vähemmistöjen asemaa, lähestytään festivaalin teeman mukaisesti rohkeiden tekojen kautta eri puolilla maailmaa vaikuttavien ihmisten äänellä.

Festivaalilla on noin 75 ohjelmanumeroa musiikista keskusteluihin ja puheisiin, elokuviin, lastenohjelmaan, taiteeseen, työpajoihin ja katutaide-esityksiin. Toukokuun viimeisenä viikonloppunajärjestettävä Maailma kylässä -festivaali tuo jälleen esille monipuolista järjestö- ja kansalaistoimintakenttää, kulttuurien monimuotoisuutta ja kestävää kehitystä. Tapahtumassa tuttuun tapaan ilmaiskeikkoja, taideohjelmaa, elokuvia sekä tutustutaan kansalaisjärjestöjen toimintaan.


26.5 / 30.6 ja 25.8 SU Kruunuvuorenrannan kesäkirpputori klo 10-15.00

Paikka: Öljysäiliö 468

Osoite: Saaristolaivastonkatu, 00590 Helsinki


Kruunuvuorenrannan kesäkirpputori palaa jälleen kesäksi 2024. Ensimmäinen kirppis sunnuntaina 26.5. klo 10-15 Ilonpuistossa eli öljysäiliö 468:n kentällä. Myyntipaikat ilmaisia. Tapahtuma on tarkoitettu yksityishenkilöille. Jokainen osallistuja on vastuussa omista jätteistään ja myyntipaikastaan.


26.5 SU Vallilan isojen pihojen kirppari klo 11-15.00

Vallilan lähes satavuotiaat talot kutsuvat viihtymään vehreille sisäpihoilleen sunnuntaina 26.5.2024 klo 11 - 15. Perinteinen kirpparitapahtuma järjestetään viiden talon voimin. Joukossa on mm. aikoinaan Helsingin suuurin rakennus (Sture) sekä yksi Pohjoismaiden suurimmista sisäpihoista (Sammatti).


Asukaat myyvät mm. kasveja, koruja, leluja, astioita, kodintarvikkeita, vaatteita jne. Monella pihalle voi myös pysähtyä nauttimaan kahvia ja kotona leivottuja herkkuja.


Pääset paikalle helposti esim. ratikoilla 6 ja 8 (pysäkki: Vallilan varikko) sekä 1 ja 7 (pysäkki: Hattulantie).


Mukana ovat:

Hauho: Hauhontie 6-8

Eura: Eurantie 8

Sture: Sturenkatu 40

Nelikulma: Sturenkatu 37-41 ja Eurantie 2-6

Sammatti: Sammatintie 6-8 ja Somerontie 14


Säävaraus: Jos paha sade uhkaa, voit tarkistaa tilanteen tapahtuman FB-sivulta


26.5 SU Lahnajärvi, Rompetori klo 10-15.00

Osoite: Helsingintie 3276

Tervetuloa Lahnajärven Rompetorille sunnuntaina 26.05. klo 10-15. Rompetori järjestetään Taukopaikka Lahnajärven parkkialueella ja myyntipaikka maksaa 10€, saadut tulot käytetään tilaisuuden mainontaan. Ilmoittaudu osoitteeseen toimis-to@visitlahnajarvi.fi. Laita viestiin nimesi ja puhelinnumerosi, vahvistamme myyntipaikan sähköpostilla. 

Myyntialueen rakentaminen aloitetaan klo 8.00.

Tule myymään omat aarteesi tai tervetuloa tekemään löytöjä!

KESÄKUU
Kalenteri 

2024 Kalenteri 
4.6 Puolustusvoimain lippujuhla
6.6 Ruotsin kansallispäivä, Kustaa Vaasan päivä
20.6 Kesäpäivän seisaus (2024) vuoden pisin päivä
22.6 Juhannusaatto (2024)
23.6 Juhannuspäivä, Suomen lipun päivä (2024)

Tapahtumat 


Malminkartanon omenapuut kukassa
Kartanonkaari 29, 00410 Malminkartano

Alppiruusupuisto kukkii
Rodo- ja alppiruusupuisto, Etelä-Haaga
Laajasuontie 42, 00320 Helsinki (Paatsamatien risteyksen kohdalla)

Helsinki: Kruunuvuorenrannan lauttaliikenne alkaa vapunpäivänä 1.5.
Lauttaliikenne Laajasalon Kruunuvuorenrannan ja Kruununhaan Meritullintorin välillä käynnistyy maanantaina 1.5. Matka kestää noin 20 minuuttia. Lauttamatkalle käy HSL:n AB-lippu. Matkustajien kannattaa ostaa lippu ennakkoon tai käyttää lipun ostoon HSL-sovellusta tai HSL-korttia. Lautalla tai lauttarannoissa ei ole lipunmyyntiä.


3.6-9.6 Helsinki Samba Carnaval 2024 
- Suomen suurin karnevaalitapahtuma! 


4.6 / 18.6 / 25.6 Inkoo, Gammelgården auki vierailijoille klo 16.00–19.00


4.6-29.9 Haikko, Villa Albert, Tove Janssonin ja Albert Edelfeltin yhteisnäyttely Villa Albertissa

Kesällä 2024 vietetään Albert Edelfeltin syntymän 170-vuotisjuhlaa. Juhlavuoden kunniaksi Edelfeltin näyttelyvieraana on Tove Jansson.

Albert Edelfeltille saaristo oli ehtymätön aiheiden lähde. Edelfeltin syntymän 170-vuotis juhlavuoden kunniaksi Villa Albertin näyttelyvieraaksi saapuu Porvoon saariston toinen suuri taiteilija ja meren luotojen kuvaaja, kuvataiteilija Tove Jansson. Myös suomalaisten rakastama Tove viettää juhlavuotta, sillä hänen syntymästään tulee vuonna 2024 kuluneeksi 110 vuotta. Kesän näyttelyiden teemana on “Saariston piilotettu paratiisi”. Villa Albertissa juhlitaan juhlavuotta näyttelyillä, jotka ilmentävät taiteilijoiden suhdetta luontoon ja saaristoon. 

Tove Janssonin ja Albert Edelfeltin teokset ovat esillä Villa Albertissa 7.5.-29.9.2024. Tove Janssonin 15 teosta tulevat Moomin Characters Oy Ltd:n sekä perheen yksityiskokoelmista. Albert Edelfeltin esillä olevat 7 alkuperäisteosta ovat Albert Edelfeltin säätiö sr:n kokoelmasta sekä yksityiskokoelmista. Lisäksi ateljeen pysyväisnäyttelyssä on esillä taiteilijan heliogravyyreja, valokuvia ja taiteilijalle kuulunutta esineistöä.

Ensimmäisessä kesänäyttelyssä 7.5.-4.8. Janssonin ja Edelfeltin teoksia täydentävät saaristoaiheiset teokset Carolina von Schantzilta ja Netta Tiitiseltä. Toisessa kesänäyttelyssä Jansson ja Edelfelt saavat seurakseen taiteilija Lennart Segerstrålen sekä Terttu Schroderus-Gustafssonin, joka asuu Porvoon saaristossa. Molemmat taiteilijat ovat saaneet inspiraationsa saaristosta. Näyttely on avoinna 29.9. asti.

Kesäohjelmaan kuuluu myös luentoja Albert Edelfeltistä ja Tove Janssonista sekä konsertteja. 

HUOM! Maanantaisin sekä Juhannuksena (21.-23.6.) näyttely on suljettu.


6.6. Suomenlinnan museopäivä klo 11-20.00
Linnoituksen museoiden yhteistä museopäivää vietetään vuosittain Kustaan päivänä 6.6. Kaikkiin museoihin on päivän ajan ilmainen sisäänpääsy ja erityisohjelmaa. Museot ovat avoinna pidennetysti klo 11:00-20:00.

Suomenlinnassa on kuusi museota: Sotamuseo, Sukellusvene Vesikko, Suomenlinnamuseo, Ehrensvärd-museo, Suomenlinnan lelumuseo ja Tullimuseo.


8.6.2024 Hakaniemen kauppahalli juhlii 110-vuotiasta taivaltaan
Kauppahallissa on luvassa ohjelmaa, kakkukahvit, kauppahallin historiaa esittelevä valokuvanäyttely sekä tarjouksia hallin kauppiailta.


OHJELMAA
Halli avoinna klo 8-18
Musiikkiesityksiä ja 110 minuutin Happy Hour terassilla
Ville Pohjankoski soittaa akustista kitaramusiikkia terassilla klo 13:00 ja 14:00. Samaan aikaan alkaa terassilla uuden terassitoimijan Etko:n 110 minuutin kestoinen Happy Hour. Tule siis ajoissa varaamaan paikkasi Hakaniemen aurinkoisimmalta terassilta. 

Kakkukahvit
Juhlapäivän kunniaksi Halllikahvila tarjoilee 110 ensimmäiselle vieraalle ilmaiset kakkukahvit.


8.6 LA Avoimet Kylät -päivä 
Avoimet Kylät -päivä on on Suomen suurin kylätapahtuma, joka järjestetään 8.6.2024 valtakunnallisesti jo kymmenennen kerran.


8.6 LA Matildan Kyläkirppis ja -piknik klo 11-15.00
Paikka: Matildankartanon niitty
Osoite: Bremerintie 4, 25660 Mathildedal
Kyläkirppiksellä voit myydä tai ostaa kirppistavaroita ja viettää kivaa Avoimet Kylät -päivää. Kirppis järjestetään Matildankartanon niityllä, tuothan oman myyntipöydän tai viltin tms. Ei uutta tavaraa eikä elintarvikkeita. Myyntipaikat ovat maksuttomia eivätkä vaadi ennakkoilmoittautumista. Kartanolta saa piknikeväät mukaan niitylle, pakkaamme esim. lauantain pizzan sormisyötävänä, saatavilla myös salaattia, keksejä ja kakkuja ja juomia.


8.6 LA Inkoo, Kirpputori klo 9.00–13.00 
Paikka: Mekaniska Marin venehalli Lions Club Ingå rf


8-9.6 LA-SU Siuntio-päivät
Siuntio-päivien päätapahtuma järjestetään tänä vuonna uudella kesäpihalla, joka rakennetaan Åke Tottin tien varteen kunnantalon viereen.

Päätapahtumassa on luvassa perinteistä yhdistysten esittäytymistä ja markkinahumua. Siuntiolaiset yhdistykset, yritykset ja toimijat voivat tulla myymään tuotteitaan maksutta ja järjestää ohjelmaa. Tilaisuutta juontaa Simon Sid ja paikalla esiintymässä kokoonpano Greyhound-jazzbändistä kello 12.

Päätapahtuman lisäksi Siuntiossa voi vierailla monessa kohteessa Siuntio-päivien aikana ja pop up café Charlotta on avoinna Fanjunkarsissa molempina päivinä kello 11–19. Käynnissä on myös Siuntion suomalaisen seurakunnan Olohuone-kerhon järjestämä Kesäkuun kierrätystapahtuma.


Tervetuloa Siuntio-päivien opastetuille kierroksille joissa voit tutustua Siuntion keskeisiin teemoihin ja paikkoihin.

Lauantai 8.6.

klo 10–12 Siuntionjoki meloen

klo 11–12 Tuiskula Farm

klo 13–14 Suitian linna

klo 15–16 Kotieläintila Lönneberga

Sunnuntai 9.6.

klo 11–12 Gårdskullan maatalousmuseo

klo 12–15 Siuntio veneillen

klo 13–14 Kehla Stall

klo 13–15 Kotiseutumuseo

klo 15–16 Pyhän Pietarin kirkko

klo 17–18 Fanjunkars

Pop Up Cafe Charlotta on avoinna Fanjunkarissa: 8.-9.6. klo 11-19


8.6. Tammisaaripäivä

Tammisaaripäivän ohjelma:
Puistikko
klo 10.00 Annika Cleo - Lauluja pienille korville
klo 10.30 Samba Milagre
klo 11.00 Annika & Ari - Walking with Ella
klo 11.30 Raaseporin kesäteatteri antaa näytteen kesänäytelmästä De tre musketörerna
klo 11.45 Eva & Leif Wadenström
klo 12.45 Saksofonikvartetti Sax Q

Pitkäkatu 13, klo 10-14 Tammisaaren taideyhdistys järjestää kaikille avoimen työpajan

Basatorilla, klo10-14 Tammisaaren Vanhankaupungin yhdistys järjestää kirpputorin


12.6.2024 Helsinki-päivä on koko kaupungin yhteinen juhlapäivä
Helsinki-päivää juhlitaan Helsingin syntymäpäivän kunniaksi aina kesäkuun 12. päivä. Silloin kaupunki on täynnä kaikille avoimia ja maksuttomia tapahtumia, joiden järjestämiseen osallistuvat yhdistykset, yritykset, seurat, organisaatiot ja aktiiviset kaupunkilaiset. Helsinki-päivää on vietetty vuodesta 1959 lähtien.

Helsinki-päivän tarjontaan mahtuu suuria ja pieniä tapahtumia, musiikkia, esittäviä taiteita, opastuskierroksia, näyttelyitä ja avoimia ovia sekä ohjelmaa lapsille tai vaikkapa vanhuksille.

Helsinki-päivän perinteisiin kuuluvat pormestarin aamukahvit, Stadin Kundin ja Friidun nimeäminen, vuoden kulttuuri, urheilu- ja ympäristöpalkintojen jakaminen sekä Helsinki-päivän vauvan juhlistaminen. Helsinki-päivä on lunastanut paikkansa juhla- ja tapahtumapäivänä, jota kaupunkilaiset osaavat odottaa ja jolloin lähdetään porukalla liikkeelle.


12.6.2024  Falkmanin ateljee, museon salainen aarre klo 12:00–15:00
Ateljee päivystykset: 
su 5.5. klo 12–15 su 19.5. klo 12–15 ke 12.6. Helsinki-päivä klo 12–15
Paikka: Helsingin kaupunginmuseo
Osoite: Aleksanterinkatu 16, 00170 Helsinki

Harva tuntee kaupunginmuseon uumenissa sijaitsevan Suomen vanhimman säilyneen taiteilija-ateljeen, jonka ruotsalaissyntyinen kuvataiteilija Severin Falkman (1831–1889) rakennutti itselleen 1872. Tunnelmallinen ateljee tarjoaa osin alkuperäisine sisustuksineen ainutlaatuisen kurkistuksen aikanaan ylenkatsotun historia- ja laatukuvamaalarin elämään. Ateljeen avaamisen yleisölle mahdollistavat kaupunginmuseon vapaaehtoiset, jotka toimivat siellä keskusteluoppaina.


12.6.2024 Helsingin Kaupunginteatteri onnittelee 474-vuotiasta Helsinkiä!

Osallistumme Helsinki-päivään keskiviikkona 12.6. kutsumalla perheet Nallesairaalaan yhdessä SPR:n kanssa. Lapsi voi tuoda oman pehmolelunsa Nallesairaalaan terveystarkastukseen ja hoidettavaksi.Pienen näyttämön lämpiöstä löytyy piirros- ja lukunurkkaus ja esillä on teatterin tarpeistoa.

Iltapäivällä on mahdollista osallistua myös kulissikierrokselle.

Aikataulu:

Klo 9.30-11 Nallesairaala, pienen näyttämön lämpiö, Eläintarhantie 5

Klo 13.30 kulissikierros, suuren näyttämön lämpiö, Eläintarhantie 5

Tilaisuudet ovat maksuttomia ja esteettömiä, mutta kulissikierrokselle tulee ilmoittautua etukäteen täältä.


13. - 16.6.2024 Karkkilan Rautapäivät 
Karkkilan Rautapäivät on vuodesta 2010 alkaen järjestetty koko Karkkilan kaupunkitapahtuma. Suuri osa Rautapäivien tapahtumista järjestetään monipuoliseksi kulttuurikeskukseksi kasvaneella Karkkila-Högforsin ruukkialueella. Tapahtumia löytyy myös muualta Karkkilan keskustaa, kuten torilta, Fagerkullasta ja Pyhäjärven uimarannan läheisyydestä.

Vuoden 2024 Rautapäivät pidetään perinteisesti viikko ennen juhannusta, torstaista 13.6. sunnuntaihin 16.6. 2024. Rautapäivien ohjelmistoon kuuluvat monipuoliset kulttuuritapahtumat – kesäteatteri, konsertit, taidenäyttelyt ja musiikkitapahtumat, vanhojen valokuvien tunnistusilta sekä urheilu-, liikunta- ja ulkoilutapahtumat, Rautapäivien  erikoisuus valurautapaistinpannutenniksen MM-kilpailut, perjantain toritapahtuma, Ala-Emalin tapahtumat sekä suosittu Karkkilan Rompetori.

Rautapäivien tapahtumien järjestämisestä vastasivat karkkilalaiset yhdistykset ja yritykset. Tapahtumaa koordinoi Karkkilan kaupunki.
Lisätiedot: www.karkkila.fi - Karkkilan Rautapäivät
Tervetuloa Rautapäiville Karkkilaan!


14.6 Karkkila, Suuret kirjat - pienet kustantamot -kirjamessut klo 9-14
Kirjojen myyntitapahtuma, paikalla kirjailijoita, kustantajia ja muita kirjantekijöitä. Vapaa pääsy.
Mukana mm. Kustannusliike Robustos, Enostone Kustannus, Aviador, Kustannus Aarni, Kustannusliike Parkko, Osuuskunta Kirjasin, Stresa, Aurinko Kustannus, Iloinen Gorgo, Voima Kustannus, Umpihanki, Planeett 9 Kustannus, Hasardi ja Capuchina Kustannus.


Tapahtumapaikka: Pohjanpirtti, Tammelantie 1
Tapahtuman järjestäjä: Kustannusliike Robustos


AVOIMET KYLÄT -PÄIVÄ
Kesäkuun toisena lauantaina kylät kutsuvat sinut kylään!


16.6.2024 Wohls Gård Avoimet puutarhat päivä klo 11-16.00
Osoite: Volsintie 605b, 02400 Kirkkonummi
Tule tutustumaan Wohls Gårdin puutarhaan Avoimet Puutarhat -tapahtuman aikana.
Tapahtuman yhteydessä Wohls Gårdissa popup-kahvila.


16.6 su Kråkön perinteinen, kuuluisa Kirppisrundi
Koko kylän kirpputoritapahtuma järjestetään sunnuntaina 16.6.2024. Tervetuloa läheltä ja kaukaa nauttimaan merellisen Kräkön tunnelmasta ja tekemään kirppislöytöjä!

Kirppispihoja on pitkin Kråkönympyrää ja myös sivuteiden varrella ja meren rannalla. Seuraa iloisia ilmapalloja, niin löydät perille! Kartan kohteista saat myyjiltä sekä Kråkönympyrän ja Kråköntien risteyksestä.

Tervetuloa mukaan alkukesän iloiseen tapahtumaan! Kannattaa varata koko päivä, ja ottaa ystävätkin mukaan. Odotamme hauskaa päivää ja teitä!


18.6 Inkoo, Opastus Inkoon kirkossa klo 14.00
Inkoon seurakunta 

18.6 Inkoo, Gammelgården auki vierailijoille klo 16.00–19.00


21.6 Inkoo, Juhannustori klo 8-13.00
21.6 Inkoo, Juhannusjuhlat Gammelgården klo 13.00


21.6.2024 Seurasaaren juhannusvalkeat 2024
Seurasaaren ulkomuseo klo 17-01
Seurasaaressa juhlitaan taas juhannusaattona keskikesää ja tehdään elävää kulttuuriperinnettä näkyväksi! 

Vehreä kansanpuisto ja idyllinen museoalue luovat erinomaiset puitteet elämyksellisen juhannusjuhlan viettoon. Juhla tarjoaa nähtävää ja koettavaa kaiken ikäisille.

Seurasaaren juhannusvalkeilla ihastuttavat värikkäät kansallispuvut ja taitavat kansantanssijat ja Suomen liput liehuvat kansanmusiikin soidessa ja kokkojen roihutessa.


21.6. Lohjan järvijuhannus 2024 klo 10-18
Laiturikatuu 2, 08100 Lohja
Juhannus järven rannalla kuuluu suomalaisiin kesäperinteisiin. Tule aloittamaan juhannuksen vietto Aurlahden rantaan perjantaina 21.6.2024!

Kaikille avoin Lohjan Järvijuhannus -tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa Aurlahden rannassa juhannusaattona 21.6.2024. Luvassa on musiikkia, tanssia, hyvää ruokaa ja juomaa sekä ohjelmaa lapsille. Rannasta löydät myös juhannussalon kaksikielisen Lohjan perinteisiin sopien. Ohjelma alkaa klo 10 Lohjan torilla ja jatkuu klo 12 alkaen Aurlahdessa. Ohjelma (tarkentuu lähempänä tapahtumaa)


23.6.2024 Hangon puistokirppis, Raatihuoneentorin puistossa
Kirppikset alkavat juhannussunnuntaina ja jatkuvat elokuulle koulujen alkuun asti 23.6-11.8.2024 kello 9.30-16.00. Myyntipaikat ovat ilmaisia

Hangon puistokirppis elävöittää kesäsunnuntait Raatihuoneentorin puistossa. Puistokirppis lisää yhteisöllisyyttä ja kohottaa kaupungin imagoa ihmisläheisenä kaupunkina, hyötynä tarpeettomat tavarat pääsevät käyttöön ja näin vältetään kulutusta ja uuden ostamista.


29.6 Inkoo päivä klo 10.00–19.30
Inkoo, Opastus klo 11.00 Inkoon kirkossa Inkoon seurakunta
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.