tiistai 15. joulukuuta 2015

15. Tiesitkö, että joulupukki on kotoisin Turkista?



Kuva: Petra


Minun täytyy sanoa ihan rehellisesti että en tiennyt! Noin 98% turkkilaisista on muslimeja ja he eivät vietä joulua, sillä joulu on kristillinen juhla. Vaikka kristittyjä ei juurikaan ole, niin kuitenkin turkkilaiset ovat mieltyneet jouluaiheisiin koristeisiin ja koristavat niillä kotia Uuden Vuoden aikaan. Uutta Vuotta otetaan vastaan juhlallisesti ja se on suurempi juhla kuin meillä Suomessa. 

Tällä kertaa Martan Matkassa joulukalenterissa vierailee Petra, joka kirjoittaa Turkista Ulkosuomalainenäiti-blogia, käyppä lukaisemassa Petran muita juttuja täältä. Kiitos Petra mukavasta tarinasta ja kylläpä on Joulupukki tehnyt pitkän matkan Turkista Korvatunturille…

Joulun viettoa Turkissa...


Jouluna  Turkissa on normaali arki, lapset suunnistavat tarhaan ja kouluun, vanhemmat töihin. Lasten talvilomakin ajoittuu vasta helmikuulle. Joulua saa etsimällä etsiä, suurissa kaupungeissa ulkomaalaisyhteisöt järjestävät joulumyyjäisiä ja muutamissa maan kirkoissa joulun ajan jumalanpalveluksia. Katukuvassa joulua ei kuitenkaan huomaa, sen sijaan sen viettäminen onnistuu toki täälläkin, kas näin.

Turkissa ei joulukrääsästä ole puutetta, joulukuun alussa avautuvat uudenvuoden koristeita myyvät  kaupat ja markettien käytävillä ei voi olla törmäämättä vilkkuvaloihin, joulukuusen koristeisiin, tonttuhattuihin, tonttupukuihin ja erilaisiin hörhelöihin, joilla koristella koti. Tarjolla on myös ohjelmatoimistojen pukkipalvelut, joista tavallisesti vuokrataan tonttulauma uudenvuoden lastenjuhliin mutta pukin saa paikalle vaikkapa jouluaattonakin. Kahviloihin, ravintoloihin ja ostareihin ilmestyy upeita koristeita, suurimmissa ostareissa niihin onkin panostettu ja ikkunoita ja viritelmiä kannattaa käydä ihailemassa, taustalla pauhaavat, mitkäs muutkaan kuin joululaulut.

Lahjaideoita ja kauniita paketteja kaupataan uuden vuoden takia, työkavereille kannattaa muistaa ostaa lahjat uudeksi vuodeksi, ei jouluksi sillä itse joulun sanoma on monelle vieras. Uusi vuosi on ilon ja uuden aloituksen riehakas juhlapäivä, jolloin turkkilaiset varaavat illallislippuja parhaimpiin ravintoloihin ja hotelleiden gaalaillallisille tai viettävät iltaa suvun ja ystävien kesken.  Meillä on vietetty joulua jo vuosia, turkkilaisella twistillä. Joulukalenterin tyttö saa aina kotimaasta, kiitosta vaan sukulaisille. Piparkakkutaikinaakin löytyy marketin valmispaketista. Joulutorttuja tehdään kera itse tehdyn luumuhillon, joka valmistuu kuivattuja luumuja keittämällä. Kinkkua ei ole mutta se korvataan milloin milläkin, tänä vuonna savulohella. Lanttulaatikko valmistuu paikallisesta salgamista, joka korvaa lantun ihan mukavasti, siihen kylkeen porkkanalaatikkoa, punajuurisalaattia, sienisalaattia ja tuontituliaisina silliä. Ikeassa kannattaa pyörähtää kurkkimassa puolukkahilloa ja marjamehuja. Jouluaattona katsellaan areenan kautta kuumaa linjaa ja klo 12 joulurauhan julistus, glögiä keitellään sekamehusta ja aikuisille tilkat punkkua. Pukkikin saapuu aattoiltana, tosin tämä pukki puhuukin turkkia, tyttöä jännittää jo nyt eikä pukille laulettavaa biisiäkään ole vielä valittu….

Joulupukin tarina


Palmujen katveesta, Antalyan maakunnan Demrestä on joulupukki kuitenkin lähtöisin. Pukin esikuva on 300-luvulla elänyt piispa Nikolaus, josta tuli myöhemmin merenkulkijoiden, kauppiaiden ja lasten suojelija. Piispaa pidettiin hyvätahtoisena ja avuliaana henkilönä, joka auttoi monia tarpeessa olevia. Erään tarinan mukaan piispa aloitti myös lahjaperinteen, eräs köyhä mies ei pystynyt maksamaan tyttärensä myötäjäisiä ja oli vaarassa joutua naittamaan tyttärensä tuntemattomalle miehelle. Piispan kerrotaan pudottaneen köyhän miehen savupiipusta rahapussukan, joka osui takan reunalla kuivumassa olevaan sukkaan. Nykyisin Demressä sijaitseva Nikolauksen aikainen kirkko on tärkeä turistinähtävyys ja se tunnetaan paremmin joulupukin kirkkona. 

Ulkosuomalainen äiti toivottaa kaikille hyvää joulun odotusta!



Kartta: Wikipedia



Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa



6 kommenttia:

  1. Kivoja tarinoita sinulla, täytyy ehdottomasti palata näihin oikein ajan kanssa. Jospa joululomalla olisi paremmin aikaa. Tämä joulupukin Turkkilaistausta selvisi meillekin joku aika sitten. Mieheni käy usein työmatkalla Turkissa ja työkaverit olivat hänelle siellä asiasta kertoneet. Ei ensin meinannut uskoa, mutta tottahan se on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä joulujuttuja tehdessä hämmästyin kuinka monessa Euroopan maassa Pyhä Nikolaus käy 6.12 ja Suomessa häntä hädin tuskin tunnetaan. Muistaakseni Joulutarina -nimisessä, suomalaisessa elokuvassa esiintyy Pyhä Nikolaus. Minä muistelin että Pyhä NIkolaus on Turkin sijaan kotoisin Hollannista, mistä tuo joulupukki perinne on alkanut.

      Poista
    2. En minä ollut ainakaan ikinä kuullut pyhästä Nikolauksesta ennen Saksaan muuttoa. Monia muitakin juhlapyhiä täällä vietetään, joita Suomessa ei. Joo tosiaan, kuten minäkin pyhän Nikolauksen jutussani kirjoitin, hollantilaiset siirtolaiset veivät perinteen mukanaan Amerikkaan, jossa siitä sitten tuli kaikkien tuntema Santa Claus ja punainen nuttu periytyy Coca-Colan markkinoinnista... En tiedä pitääkö kuinka yleisesti paikkaansa, mutta ainakin meidän päiväkodilla puhuivat, että pyhä Nikolaus olisi ollut sinisissä vaatteissa ennen tätä joulupukin punaista nuttua...

      Poista
    3. Minäkin olen lukenut tuosta nutusta että on todella saanut alkunsa Coca Colan mainoksesta, aikaisemmin kuulemma oli harmaa, mutta tuo väri on varmaan maakohtainen ;) Tuo Coca Colan markkinointihenkilö mahtaa olla rikas tänä päivänä... Ohessa linkki viime vuoden postaukseeni jossa on tarinaa tuosta kyseisestä nutusta

      http://martanmatkassa.blogspot.com/2014/12/3-luukku-joulupukki.html

      Poista
  2. Ihana tarina! Voi että, eikö joulupukki olekaan Korvatunturilta? Nyt olen vähän pettynyt kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainahan kaikki yrittää joulupukkia omia, eikä ihme sillä mukava hemmohan hän on... Ruotsalaiset, grönlantilaiset, jopa Brassit väittää että joulupukin kesämökki olisi Brasiliassa, vaikka se on kyllä Espoossa... Veikkaampa että tässä on päässyt käymään, niin että herra on tavannut ihanan suomalaisen muorin ja he perustivat pajan kauniiseen Suomeen, jossa on suuri joukko ahkeria ja työteliäitä tonttuja ;)

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.