lauantai 19. joulukuuta 2015

19. Missä maassa joulun vietto kiellettiin vuonna 1969?Tämäkin maa on ollut pitkään minun ”must see” listallani ja nytkin nään silmissäni ihanat kirkasvetiset hiekkarannat, vanhat 50-luvun autot, värikkäät talot ja kuulen salsan rytmit. Tämä tarina kertoo kuubalaisten joulusta.Kuva Wikipedia: Vardarero Beach ja ihanat hiekkarannat

Kuva Wikipedia: ihanat vanhat autot ja värikkäät talot 


Kuuba oli pitkään espanjalaisten siirtomaa ja tämän vuoksi maassa on edelleen paljon katolilaisia ja monet joulun perinteet tulevat Espanjasta. Joulun vietto oli suuri katolilainen juhla ennen vuotta 1962, jolloin Kuubasta tuli ateisti valtio. Fidel Castron hallituksen toimesta joulun vietto kiellettiin vuonna 1969 ja se poistettiin kalenterista, sillä joululoman katsottiin häiritsevän sokerijuurikkaan keruuta, joka on maan tärkein vientituote. Vallankumouksen jälkeen joulu näkyi ainoastaan turistikohteissa, jotka oli koristeltu jouluiseksi ja niissä järjestettiin jouluillallisia. Vuonna 1990 kansalaiset saivat Kuubassa uskonnonvapauden takaisin ja tämän jälkeen joulua vietettiin maltillisesti. Vuonna 1997 Fidel Castro kutsui Paavin vierailulle ja tämän vierailun jälkeen joulun vietto on yleistynyt saarella, joulukoristeet ilmaantuvat katukuvaan, mutta perinteiden sijaan se muistuttaa enemmän festivaalia. Nykyään Kuubassa joulupäivä on tavallinen työpäivä koulut, kaupat ja ravintolat ovat auki, eikä se eroa muista päivistä. 

Kuubassa useat ovat syntynyt vallankumouksen aikana tai sen jälkeen, joten monet eivät ole koskaan viettäneet joulua ja tämän vuoksi heillä ei ole omia joulutraditioita ja vanhat perinteet eivät heitä kosketa. Monet kuubalaiset jotka lähtivät maasta pois vallankumouksen aikaan Yhdysvaltoihin tai muihin maihin, viettävät edelleen joulua vanhojen perinteiden mukaan. Martan Matkassa


Ennen Kuuban vallankumousta jouluaattona syötiin illallista ”Cena de Navidad”, perheenjäsenten ja ystävien kanssa. Illallisen jälkeen jälkeen mentiin kirkkoon keskiyön mesuun ”Misa de Gallo”. 

Joulupöytään kuuluu oleellisesti paahdettu ja koristeltu kokonainen porsas, jonka paahtaminen on yhtä tärkeää kun meillä kinkunpaisto. Naiset hoitavat kaiken muun jouluvalmistelun, mutta miesten vastuulla on porsaan valmistaminen ja sitä tehdäänkin monen sukupolven kanssa yhdessä, jotta tärkeä tieto periytyy tuleville. Porsaan lisäksi tarjotaan mojo-kastiketta, mustia papuja ja riisiä eli ”Moros y Christianos”, ruokajuomana on Sidraa sekä rommista valmistettuja juomia Mojitoa tai Cuba Libreä. Jälkiruoaksi on turronia tai Flan-vanukasta sekä pähkinöitä. 

Kuten monissa katolilaisissa maissa nykyään, niin myös Kuubassa joulupukki ”Papa Noel” tai jeesuslapsi ”Nino Jesus” tuo lapsille lahjoja jouluyönä  eli ”Noche Buena”, joka tarkoittaa hyvää yötä. Joulun lisäksi edelleen loppiaisena 6.1, lahjoja tuovat itämaan tietäjät eli kolme kuningasta ”Los Tres Reyes”.  Loppiaisena järjestetään ”Los Tres Reyes” -kulkueita joissa pukeudutaan. 


Feliz Navidad!

4 kommenttia:

 1. Kiitos kovasti jo tässä vaiheessa tästä jouluisesta maailmanmatkasta. Todella kiinnostavia postauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Leena, kiva kuulla :) Olen itse myös näiden tarinoiden lumoissa, että omat jouluaskareet ovat jääneet rhieman etuperälle... Onneksi on vielä aikaa!

   Poista
 2. Mielenkiintoisia nämä joulunviettokuvaukset pitkin maailmaa. Olet nähnyt vaivaa.
  fani
  ps. oli muuten tosi kiva tavata ihan "naamatustan", vaikkakin pikaisesti. Ihn kuin lukisi vähän tutumman kirjoituksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Fani!
   Näitä juttuja on ollut tosi kiva kirjoitella ja niiden myötä on myös auennut moni seikka! Olipa todella hauska tavata ja samalla selvisi tuokin mysteeri ;) Mukavaa joulunodotusta sinulle ja perheellesi!

   Martta

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.