keskiviikko 9. joulukuuta 2015

9. Valon juhla Hanukka


Juutalaiset eivät juhli joulua, vaan sen sijaan heidän tärkeä juhla on valon juhla Hanukka, jolloin juhlitaan Juutalaisten vapautumista sekä pyhää öljyä. Juutalaiset vapautuivat makkabealaiskapinan ansiosta vuonna 167 eKr. vieraan vallan alaisuudesta ja he saivat takaisin haltuunsa Jerusalemin temppelin. Temppeli piti vihkiä uudelleen (hanukka) ja sitä ennen se piti siivota epäuskosta sekä korjata pyhät kalusteet, jotka olivat rikottu. Erityisen tärkeäsi osottautui seitsen haarainen kynttelikkö Menora, joka symboloi Jumalan valoa, sanotaan että kynttilän öljyä oli jäljellä vain yhden päivän tarpeiksi ja uuden valmistaminen kesti kahdeksan päivää. Kynttilä sytytettiin kuitenkin heti ja ihmeen kaupalla, öljy riitti yhden päivän sijaan kahdeksan päivää. 

Tämän vuoksi Hanukkaa vietetään kahdeksan päivän ajan ja jokainen ilta sytytetään apukynttilällä yksi kynttilä kahdeksanhaaraiseen Menora  kynttelikkön, joka laitetaan näkyviin ikkunalle. Hanukkaa vietetään vuosittain Heprealaisen kislev-kuun 25. päivästä lähtien ja ajankohta osuu marras-joulukuuhun, tänä vuonna (2015) sitä juhlitaan 6-14.12. 

Hanukan aikana koti koristellaan Daavidin tähdellä, lauletaan Hanukkalauluja, miehillä on päässään pienet juutalaiset Kipa pähineet ja sytytetään kynttilät. Hanukkana lapset saavat pieniä lahjoja. Öljy kuuluu myös Hanukan ruokiin sillä perinteiset ruoat ovat öljyssä valmistettuja mm. latekes-perunalettusia ja munkkeja.


Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.