keskiviikko 9. joulukuuta 2015

9. Valon juhla Hanukka


Juutalaiset eivät juhli joulua, vaan sen sijaan heidän tärkeä juhla on valon juhla Hanukka, jolloin juhlitaan Juutalaisten vapautumista sekä pyhää öljyä. Juutalaiset vapautuivat makkabealaiskapinan ansiosta vuonna 167 eKr. vieraan vallan alaisuudesta ja he saivat takaisin haltuunsa Jerusalemin temppelin. Temppeli piti vihkiä uudelleen (hanukka) ja sitä ennen se piti siivota epäuskosta sekä korjata pyhät kalusteet, jotka olivat rikottu. Pyhää kynttilän öljyä oli jäljellä vain yhden päivän tarpeiksi ja uuden valmistaminen kesti kahdeksan päivää. Kynttilä sytytettiin kuitenkin heti ja ihmeen kaupalla, öljy riitti yhden päivän sijaan kahdeksan päivää. 

Tämän vuoksi Hanukkaa vietetään kahdeksan päivän ajan ja jokainen ilta sytytetään yksi kynttilä Hanukia  kynttelikkön, joka laitetaan näkyviin ikkunalle.  (Edit. 4.1.2020 Menora kynttelikön sijaan käytetään Hanukia kynttelikköä) Hanukkaa vietetään vuosittain Heprealaisen kislev-kuun 25. päivästä lähtien ja ajankohta osuu marras-joulukuuhun, tänä vuonna (2015) sitä juhlitaan 6-14.12. 

Hanukan aikana koti koristellaan Daavidin tähdellä, lauletaan Hanukkalauluja, miehillä on päässään pienet juutalaiset Kipa pähineet ja sytytetään kynttilät. Hanukkana lapset saavat pieniä lahjoja. Öljy kuuluu myös Hanukan ruokiin sillä perinteiset ruoat ovat öljyssä valmistettuja mm. latekes-perunalettusia ja munkkeja.Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa
2 kommenttia:

  1. Tässä on virhe. Hanukka-juhlassa sytytetään 9-haarainen hanukka-kynttilä, ei Menora-kynttilää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja huomautuksesta, olen oikaissut nyt tuon virheellisen kynttilän nimen oikeaksi, pahoittelen virhettä. Jostain syystä tekstiini on virheellisesti lipsahtanut Menora kynttelikkö tuon Hanukia-kynttelikön sijaan.

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.