torstai 24. joulukuuta 2015

24. Missä maassa myös eläimille julistetaan joulurauha?


Tämän maan joulun tuntee jokainen suomalainen, se on tietenkin Suomi. Suomalaisten ja lähinnä meidän perheen joulun vietosta kerroin viime vuoden joulukalenterissa, postauksen voit lukea täältä. Tämän postauksen alaosasta löytyy kartta sekä yhteenveto niistä maista joiden joulunviettoon ollaan tämän vuoden joulukalenterissa (2015) käyty tutustumassa. Mikäli et ole niitä ehtinyt vielä lukea, niin käy tutustumassa joulun aikana, siellä on monia mielenkiintoisia tarinoita. Meillä Suomessa on myös yksi maailmalla noteerattu erikoinen tapa, nimittäin Joulurauhan julistus, mikä siitä tekee vielä erikoisemman Suomessa se julistetaan nykyään myös metsän eläimille.


Eläinten joulu


Monessa maassa uskotaan eläinten puhuvan, ainakin joulun aikaan sillä Jeesus-lapsi syntyi talliin eläinten keskelle. Brasiliassa kukko käy kertomassa Jeesuksen syntymästä, monissa joulunajan saduissa ja elokuvissa pääosissa seikkailevat metsän eläimet sekä lemmikit. Lemmikkiperheissä eläimet ovat perheenjäseniä ja heitä halutaan muistaa jouluna kuten muitakin perheenjäseniä, ystäviä tai sukulaisia, useat lähettävät jopa joulutervehdyksen missä on lemmikin kuva. 


Joulurauhan julistus


Suomessa Turun joulurauhan lisäksi monilla paikkakunnilla julistetaan nykyään joulurauha myös eläimille. Joulurauhan julistuksen tarkoituksena on, antaa joulurauha myös metsän eläimille, ettei niitä metsästetä. Monet kokoontuvat lemmikkiensä kanssa kuuntelemaan julistusta, ohessa ote Suomen evankelisluterilaisen kirkon joulurauhan julistuksesta metsän eläimille:

”Muutaman päivän päästä, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla. Julistetaan siis täten yleinen joulurauha kaikille metsän asukkaille, kehottamalla kaikkia tätä rauhaa kunnioittamaan sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään. Jouluaaton, joulupäivän ja tapaninpäivän aikana älköön kukaan menkö aseen kanssa metsään tai muuten hätyytelkö metsäneläviä, sillä joulurauha on julistettu metsäneläimille tuoksi ajaksi.”Macho ja Mösjöö kalentereiden kimpussa luvallaMachon ja Mösjöön jouluJoulukuussa tietenkin hankittiin molemmille omat joulukalenterit ja Macho oli aivan innoissaan muistaessaan, että nyt on taas se aika vuodesta kun saa joka päivä herkkuja ja Mösjöökin tottui kalenteriin hetkessä. Pojat jopa yhteis tuumin varasteli niitä useana yönä ja kalenterit näyttävät tällä hetkellä aika repaleisilta. Tänä vuonna en kauheasti panostanut joulukoristeisiin, jostain kumman syystä, mutta Papi halusi yllättää minut ja koristeli kotimme aika miehiseen tapaan (lue: koristeita todella runsaasti joka puolella), niin tietenkin Mösjöö oli näistä uusista leluista aivan innoissaan. Joulukuusi Mösjöön jäljiltäMeidän pirpana kiinnostui siihen malliin joulukuusesta, että totesin siivoamisen olevan aivan turhaa. Papi koristeli kuusen noin viikko sitten ja tällä hetkellä siitä on vain muisto jäljellä ja joulupallot ympräri taloa. Mösjöö meinaan keksi näppärän tavan pelata pesäpalloa, ensin ravistellaan puuta, sitten sieltä tippuu pallot ja niitä läpsäistään tassullla ja juostaan perään! Saapi nähdä mikä riemu siitä tulee kun lahjat asetellaan kuusen alle, ehkä vain juuri ennen niiden jakoa. Meillä karvakuonot saavat joka joulu hieman ”paremman” ruoan sekä lahjoiksi herkkuja ja uudet lelut.Falada jouluasussa


Hevosten joulu


Niin pitkään kuin minä muistan jouluaattona aikainen tallikäynti tai jouluratsastus on ollut ihan parasta. Joulukuussa heppojen boxien oviin hoitajat toivat joulukalenterin ja hepoille leivottiin iso pipari, joka koristeltiin ja nimikoitiin. Pipari laitettiin roikkumaan boxin oveen, sillä seurauksella että hepat koittivat niitä saada nakerrettavaksi. Jouluaattona vihdoin piparit herkuteltiin ja lisäksi annettiin porkkanoita ja muita herkkuja. 

Jouluaaton ratsastukseen ratsukko puettiin jouluisiin asusteihin ja kellojen kilinä sai hevoset riehakkaalle tuulelle. Suomessa talleillani Primuksella ja Leppävaarassa järjestettiin joka joulu tuntilaisille mukava joulutapahtuma, missä oli erilaisia ratsastus ja hevosesityksiä sekä tietenkin höyryävää glögiä. 

Minäkin kävin eilen pitkästä aikaa ”jouluratsastuksella” tyttäreni kanssa ja kyllä täytyy sanoa että hevoset ja talli kuuluu minun jouluun. Me emme olleet ihan yhtä tyylikkäästi pukeutuneita kun tuttavan poni… 


Jouluaaton ratsastus ennakkoon <3 Martan Matkassa toivottaa kaikille lukijoille

hyvää ja rauhallista joulua <3
Näissä maissa käytiin tämän vuoden joulukalenterissa ;)Martan Matkassa © 2015 Joulukalenterin maat
Australia Brasilia Hollanti Irlanti Italia Itävalta Japani Kiina Kuuba Malediivit Marokko Meksiko Portugali Puola Ruotsi Serbia Sveitsi Tanska Thaimaa Turkki Yhdysvallat


Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 
2 kommenttia:

  1. Hyvää joulua lähes blogikaimalle, muttei ihan kuitenkaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ha ha, no johan sattui ;) Mukavaa Uutta Vuotta sinulle! Täytyypä käydä lukaisemassa kaiman juttuja!

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.