sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Nähtävyyksiä ja tarinoita Luzernista






Luzern oli meidän tyttöjen Roadtripin ensimmäinen etappi ja lähinnä tulimme sinne ihailemaan tuota keskiaikaista upeaa puusiltaa Kappelbrückea. Etukäteen en tiennyt kaupungista mitään muuta, kuin tuon puusillan ja, että karnevaaliaikaan siellä järjestetään suuret karnevaalit. Menimme ensiksi rautatieaseman luona sijaitsevaan turisti-infoon ja kyselimme virkailijoilta, mitä kivaa ehdimme nähdä / tehdä Luzernissa meidän lyhyen vierailun aikana.





Turisti-infosta tarttui mukaan nippu esitteitä ja kartta sekä hyviä vinkkejä useista mielenkiintoisista käyntikohteista. Lyhyen vierailun aikana ehtisimme tuon THE Kappelisillan lisäksi tutustua kaupunkiin vain hyvin pintapuolisesti, joten päätimme toteuttaa turistikarttaan merkityn kaupunkikävelyn, saadaksemme jonkinlaisen kuvan tästä kylästä.

Mikäli, aikaa olisi ollut enemmän, olisin ehdottomasti halunnut päästä käymään Titlis-vuorella. Titlikseltä löytyy alueen ainoa jäätikkö ja siellä on ”The Gliff Walk” riippusilta, silta 100 metriä pitkä ja se on Euroopan korkeimmalla paikalla 3020 metrin korkeudessa. Toinen mielenkiintoinen kohde olisi ollut Luzernin kaupunkimaisemaa hallitseva Pilatus-vuori, joka tarjoaa vuoristojunia, upeita maisemia ja patikointia. Aikapulan vuoksi odottamaan jää myös Luzernjärven rannalla sijaitseva Rütlin niitty, missä aikanaan vannottiin kuuluisa vala ja perustettiin Sveitsin valaliitto.


Kävelykierros kaupungilla




Ensimmäisenä mentiin tietenkin ihailemaan tuota kauan odotettua Kappelisiltaa, siinä sitä siltaa sitten kuvattiin eestä ja takaa, sivusta ja vierestä. Tietenkin piti päästä sillalle käyskentelemään ja sitä sitten kuljettiin edestakaisin, ihailtiin kukkia ja maalauksia. Mahtava palanen historiaa oli jalkojen alla. Kyllä tuo silta todella lunasti odotukset, se oli kerrassaan upea näky.

Luzernin maamerkki -Kappelbrücke




Luzernin Kappelisilta vangitsee katseet, se on valmistunut 1365 ja se oli osa kaupungin suojalinnoitusta. Kesäisin siltaa koristaa upeat kukka-asetelmat ja se on kaupungin kuvatuin kohde. Kävelysilta kulkee Reussjoen yli diagonaalisesti, pituutta sillä on 202 metriä ja se on Euroopan vanhin katettu puusilta. Sillan vieressä on kahdeksankulmainen vesitorni, joka on aikanaan toiminut erilaisissa käyttötarkoituksissa, arkistona, vankilana, kuulustelu ja kidutus paikkana. Lue lisää.





Aikamme ihailimme siltaa ja lähdimme tutustumaan muuhun kaupunkiin kartan reitin mukaan. Päivä oli todella lämmin joten varjoisat paikat oli todella pop, katsoimme kauhulla joen toisella puolella näkyviä suojamuurin torneja, jotka sijaitsivat kukkulan päällä. Meille oli kehuttu että torneista on upeat näkymät kaupunkiin ja järvelle. Meillä on aina tapana etsiä kaupungin parhaat näköalapaikat ja käydä ihailemassa maisemia, ylhäältä hahmottaa  kaupungin parhaiten.




Kappelisillan vieressä oli upea Jesuiittakirkko vuodelta 1677, kirkon edustalla oli jonkin verran turisteja. Päätimme heti aluksi että tällä kertaa emme käy kirkoissa, sillä meillä on vain vähän aikaa Luzernin vierailulle ja saimme kuulla että kaupungin parhaat näkymät ovat kaupungin vanhalta muurilta ja torneista.






Jatkoimme kävelyä ja Reussjoki kuohui vieressä, tulimme padon luokse ja ihastelimme hetken veden virtaamista. Pato oli nimeltään Needle dam eli neulapato, puutikkujen "neulojen" avulla rajoitetaan  Reuss-joen virtaamista ja säädellään Luzernjärven pintaa. Pato on valmistunut 1860 ja sitä säädellään edelleen manuaalisesti. Saavuimme Spreuerbrücken eli Spreuersillan luokse, silta muistutti kovasti Kappelisiltaa, mutta ilman kukkakoristeita, se oli paljon vaatimattomamman näköinen. 





Vanhan linnoituksen muurit näkyivät jo mutta etsimme hetken aikaa sinne oikeaa tietä, kävelimme helteessä edestakaisin ja aivot alkoivat jo sulaa. Yritimme kysellä paikallisilta neuvoa, mutta kielimuuri tuli vastaan, joten päätimme seurata turistin näköistä pariskuntaa ja löysimme vihdoin tien muurille. Olimme olleet vain liian hätäisiä ja kääntyneet turhan aikaisin muuria kohti.








Kiipesimme ensimmäisen tornin huipulle ja huomasimme että tornien välillä ei mene yhtenäistä kulkua, vaan jokaisen tornin kohdalla täytyy ensin kiivetä ylös ja tulla samaa reittiä alas. Maisemat olivat kyllä kaiken tuon vaivan arvoiset! 

Helteestä huolimatta päätimme käydä kaikissa torneissa mihin oli mahdollista päästä. Aika kului nopeasti kun ihailimme maisemia ja lepuutimme hieman jalkoja, pikkuhiljaa piti alkaa tekemään lähtöä, että ehtisimme valoisaan aikaan ajelemaan tuota Gotthardin solaa pitkin.


Museggmauer eli Museggmuuri





Musegg-muuri on osa Luzernin historiallista linnoitusta, joka on ympäröinyt kaupunkia. Linnoitus on valmistunut 1300-luvun loppupuolella ja siitä on vielä jäljellä hyvin säilynyt muuri, joka on 850 metriä pitkä sekä yhdeksän tornia. 

Linnoitus on rakennettu Reuss-joen oikealle puolelle, vanha linnoitus koostuu kaupungin muurista Löwengraben ja Hirchenrabenin välisestä alueesta, Kappeli- ja Spreuer sillasta. Muuri alkaa Reuss-joen tuntumasta Nölli-tornista ja päättyy vanhan kaupungin itäpuolelle Museggstrasse 7:n kohdille.





Kaupungin kasvaessa nopeasti, suojamuuria laajennettiin vanhaan kaupunkiin, muuri pitää sisällään yhdeksän tornia Nölli, Männli, Lugeisland, Heu, Zyt, Schirmer, Pulver, Allerwinden ja Dächli. Myöhemmin muuria purettiin uusien rakennusten alta.

Torneista neljä on avoinna yleisölle, Männli-, Heu-, Zyt- ja Schrimertorni. Musegg on suosittu näköalapaikka, sillä se sijaitsee kukkulan päällä kaupungin pohjoispuolella, sieltä on upeat näkymät kaupunkiin, järvelle ja Alpeille. 

Tornit ovat avoinna huhti-marraskuussa, klo 8.00-19.00 ja niihin on vapaa pääsy. Iltaisin tornit ovat valaistu.





Nölli

Torni on rakennettu vuonna 1513 ja se muurin ainoa pyöreä torni, korkeudeltaan 28 metriä. Torni sijaitsee Reuss-joen rannalla ja sitä on muokattu vuonna 1901 siten, että autot pääsevät ajamaan tornin läpi. Muuriin tutustuminen kannattaa aloittaa Nöllistä.





Männli eli pikkumies

Muurin toinen torni on nimeltään Männli eli pkkumies, se on korkeudeltaan 33 metriä. Ylhäällä tornissa vartioi rautainen sotilas, pikkumies, jolla on lippu kädessä. Tornista on upeat näkymät ja se on loistava valokuvauspaikka.

Luegisland

Torni on rakennettu ennen muuria vuonna 1370 ja se on toiminut vartiotornina ja suojellut kaupunkia. Torni on 52,6 metriä korkea ja se on muurin yhdeksästä tornista korkein. Luegisland nimi tarkoittaa ”katso kohti maata”, sieltä on näkynyt maaseudulle, tornin katolla on tuuliviiri.  





Heu tai näkötorni

Tornissa on varastoitu heinää ja se on saanut nimensä sen mukaan. Tornin paksuissa seinissä on säilytetty myös ruutia. Torniin iski salama  vuonna 1701 ja se sai tornin hajoamaan, kivet lenteli ja aiheuttivat tuhoa. Räjähdyksessä sai surmansa useita henkilöitä. Torni rakennettiin uudelleen ja uusi torni on 44 metriä korkea.





Zyt

Kaupungin vanhin kello sijaitsee Zyt-tornissa, kello on valmistunut vuonna 1535 Hans Luterin toimesta. Tuo vanha kello saa kunnian soida minuuttia ennen kaupungin muita julkisia kelloja. Kellotorni on 33 metriä korkea ja sen kellotaulu on tarpeeksi suuri, että kalastajat näkivät katsoa järveltä. Tornissa on nähtävillä historiallsia kelloja Luzernin alueelta.

Kellotornin julkisivuun on maalattu kaksi suurta jättiläistä, jotka  ovat voiman symboleja. Jättiläiset kuvaavat Lucernilaisten sotilaiden ja palkkasotureiden voimaa.





Schirmer

Scrimer tornin kautta kuljettiin kaupungista maaseudulle. Torni on 27 metriä korkea ja se on rakennettu kiiltävistä kivistä.

Pulver

Luzern säilytti varotoimenpiteenä aseisiin tarkoitettua ruutia kahdessa tornissa ja kun Hey torni räjähti, niin puolet ruudista säilyi kun niitä säilytettiin Pulver tornissa.

Allenwinden

Muurin toiseksi viimeinen torni oli aikanaan kaupungin korkein rakennus. Tänä päivänä tornin tilat on vuokrattu ulkopuolisille. 

Dächli

Viimeinen torni on muurin pienin torni. Tornin erikoisuus on sen terävä pyramidin muotoinen katto, joka on tornien vanhin katto. Torni sijaitsee vanhan kaupungin tuntumassa ja se on sen verran matalalla, että sieltä ei näe talojen kattojen yli.
www.museggmauer.ch




Lähdimme kävelemään muurin luota kartan mukaista reittiä pitkin alas, vanhan kaupungin suuntaan. Päätimme ottaa hieman huikopalaa ja käydä vielä katsomassa Luzernin kuuluisaa leijonaa ennen lähtöä. Matkan aikana ihmettelin miksi tämä kallioon veistetty leijona mahtoi kiinnostaa ihmisiä niin paljon? Paikan päällä minulle ei auennut tämän kiviteoksen tarina, mutta selvitin tuon tarinan matkan jälkeen…

Luzernin leijonan tarina




Ranskan vallankumouksen 1789 jälkeen Ranskan kuningas Ludvig XVI oli ajettu Versaillesista Tuileriesin palatsiin ja kuninkaalle uskolliset Sveitsiläiset palkkasotilaat suojelivat palatsia. 

Vallankumoukselliset piirittivät Tuileriesin palatsin 10.8.1792 ja siitä alkoi verinen taistelu, kansalliskaartilaiset pakenivat ja sveitsiläiskaartilaiset jäivät puolustamaan kuningasta. Ammusten loppuessa Sveitsiläiset jäivät alakynteen, järjettömän tappamisen ja teurastuksen seurauksena sveitsiläisiä kaartilaisia kuoli noin 650 ja 250 joutui vangiksi. 

Luzernilainen upseeri Karl Pfyffer oli lomalla verilöylyn aikana ja kun hän myöhemmin palasi kotikaupunkiinsa, aloitti hän rahankeräämisen muistomerkkiä varten.


Luzernin kuollut leijona -leijonamonumentti




Yksi Luzernin suosituimmista nähtävyyksistä on iso kivinen leijona, joka on veistetty kallioon. Veistos on muistomerkki Sveitsiläisille vartijoille, jotka saivat surmansa Pariisin vallankumouksen aikana. Muistomerkkiä käy vuosittain katsomassa noin 1,4 miljoonaa vierailijaa, sen on suunnitellut tanskalainen Bertel Thorvaldsen ja veistänyt saksalainen Lukas Ahorn vuosina 1820-1821.

Veistos sijaitsee lähellä vanhaa kaupunkia ja sen luonnon omainen ympäristö on todella kaunis, veistos on hakattu kallioon ja sen alapuolella on vesiallas. Leijona on pituudeltaan 10 metriä ja korkeudeltaan 6 metriä, kuollut leijona makaa kilpien päällä. 

Veistoksen yläpuolella lukee ”Helvetiorum fedei ac Virtuti” eli ”sveitsiläisten uskollisuudelle ja rohkeudelle”, alapuolelle on kirjoitettu kaikkien 760 kaatuneen sotilaan ja 350 selviytyneen nimi. Veistoksen lähellä sijaitsee kasvitieteellinen puutarha.

Bussipysäkki: Löwenplatz





Lähdimme leijonapatsaalta kulkemaan kohti autoa ja vielä kerran pääsin näkemään tuon ihanan vanhan kappelisillan, yrtin tallentaa tuon näkymän syvälle mieleni sopukoihin, josta voin sen sitten kaivaa myöhemmin esille. Meidän oli aika jättää mielenkiintoinen Luzern taakse ja jatkaa matkaa kohti Luganoa, missä meillä oli majapaikka varattuna. Luganoon päätimme ajaa upean Gotthardin solan kautta…


Luzern facts & figures




Luzernin kaupunki sijaitsee saksankielisellä alueella Keski-Sveitsissä ja se on saman nimisen kantonin pääkaupunki. Kaupunki on rakentunut Luzern-järven ympärille, järven läpi virtaa Reuss-joki, joka on kautta aikojen toiminut tärkeänä tavarankuljetureittinä Alppien yli.

Keski-Sveitsi on tasankoaluetta ja suurin osa Luzernin kantonin alueesta on maanviljelysaluetta, järvien lisäksi aluetta ympäröi Alpit ja vuoret, korkein kohta on Brienzer Rothorn 2348 m. Kantonissa on noin 400 000 asukasta, joista noin 82 000 asuu Luzernin kaupungissa.


Luzernejärvi




Luzernejärven ympärillä sijaitsee peräti neljä kantonia Uri, Schwyz, Unterwalden ja Luzern. Järven läpi kulkee Reussjoki, joka oli aikanaan ainoa tavarankuljetusreitti Gotthardin vuorille. 

Luzernjärvi on Sveitsin historian kannalta tärkeä paikka, sillä järven tuntumassa Rütlin niityllä, on vannottu kolmen kantonin kesken Sveitsin syntyvala vuonna 1291. Luzernjärvestä käytetään myös sen saksankielistä nimeä Vierwaldstättersee, joka viittaa sitä ympäröiviin neljään metsäkantoniin.


Historia




Sanotaan että Luzern oli alunperin pieni kalastuskylä ja sen nimi juontaa juurensa latinan kielisistä sanoista lucius = hauki tai lucerna = lamppu. Pyhän Leodegarin benediktiiniluostari perustettiin alueelle 750- luvulla ja myöhemmin vuonna 1178 Luzern hankki hallintaoikeuden luostariin ja tuosta hetkestä katsotaan Luzernin kaupungin syntyneen.

Luzernin loistava sijainti Alppien ja Luzernjärven tuntumassa houkutteli italialaisia kauppamiehiä ja alueesta muodostui nopeasti keskeinen kauppapaikka. Pian Gothardin solaan syntyi kauppiaiden tärkeä tavarankuljetus reitti Alppien yli Milanosta Luzernin kautta aina Saksaan asti. Luzernissa järjestetään edelleen tiistaisin markkinat.

1200- luvun puolivälissä Reussjoen vasemmalle rannalle, kaupungin ympärille rakennettiin muuri suojaamaan kaupunkia. Suojamuurissa oli alunperin useita siltoja ja 40 tornia, joista suurin osa purettiin myöhemmin nopeasti kasvavan kaupungin alta. Muurista on vielä tänä päivänä jäljellä seitsemän tornia, jotka jätettiin muistoksi vanhasta linnoituksesta.



Tervetuloa blogiini
www.martanmatkassa.fi

Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 




18 kommenttia:

  1. Mä sain käytyä Sveitsissä ensimmäistä kertaa vasta vuosi sitten (sen kalleus oli pelottanut siihen asti liikaa - mutta eihän se sitten ihan mahdoton ollutkaan!). Zürich oli ihan hurmaava kaupunki ja siitä lähtien olen ihastellut näitä muitakin kaupunkeja - upeasta luonnosta nyt puhumattakaan! Luzern olisi varmasti ihana kohde vaikka kesäviikonlopuksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kävit Emma kommentoimassa :) Sveitsissä moni asia on todella kallista, mutta kyllä siellä pystyy oleilemaan myös suht edullisesti. Olen kerran käynyt Zürichissä ja se oli todella mukava paikka, silloin oli todella viileetä ja alkoi sataa, joten aika pikakelauksella tuli käytyä kaupunki läpi. Luonto on kyllä Sveitsin valtti!

      Poista
  2. Kiitos tästä jutusta! Haaveilen Keski - Euroopan kierroksesta. Juurikin Luzern on yksi kohteista noiden vuorien vuoksi mutta siis kaupungissakin löytyy tekemistä. Ja enpä tiennyt, että tuolla on joku jäätikkö. Mielenkiinto alkoi kasvamaan toden teolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisipa todella mahtavaa päästä pidemmäksi aikaa Eurooppaan kiertelemään! Sveitsi on sinänsä kiva kohde että sieltä pääsee näppärästi mihin suuntaan vain ja vaikka pysyisit vain Sveitsissä niin välillä tuntuu että olet ulkomailla, kun kantonit ja kielialueet vaihtuvat. Kiva kun kävit kommentoimassa!

      Poista
  3. Voi kun oli kiva käydä fiilistelemässä tuttuja paikkoja. Teimme lähes kymmenen vuotta sitten kodinvaihdon yhden sveitsiläispariskunnan kanssa, mikä mahdollisti upean kolmiviikkoisen tuossa kalliissa maassa, olivathan sekä auto että majoitus vaihtokauppaa heidän kanssaan. Ihania maisemia ja upeita kuvia sinulla! Olisipa joskus mahdollisuus käydä uudelleen. Luzernissa tuli käytyä tuo Pilatus-vuorikin ja totta kai teimme järviristeilyn "Luzernista Weggikseen, holdirididiia, holdiridioo"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen monasti miettinyt tuota kodinvaihtoa ja se kuulostaa mielenkiintoiselta idealta. Luzern on varmasti ollut oiva kohde sillä lähistöllä on paljon mielenkiintoisia paikkoja sekä upeata luontoa. Rajaseuduilla Ranska, Saksa ja Italia käydään edullisilla ostoksilla rajan toisella puolella, Luzern sijaitsee keskellä Sveitsiä, joten ruoanhakureissuja tehdään varmaan harvemmin. Ravintoloiden hinnat ovat korkeat, en ole missään muualla syönyt niin kallista Big Mac ateriaa 15,90 chf, tämä lienee hyvä mittari vertailla hintoja eri maiden välillä, sillä tuote on ihan sama.

      Poista
  4. Meillä on keväällä luvassa reissu Sveitsiin, valitettavasti Luzern ei taida tällä kertaa osua reitille, mutta odotan matkaa kovasti. Hieman hintataso hirvittää, mutta ehkä sitä selvitään, ainakin hotellit olivat selvästi kalliimpia Sveitsissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu varmasti paikasta ja ajankohdasta, mutta hotellit ovat kyllä hinnoissaan, oletko katsonut Airbnb:tä? Näistä voisi löytyä edullisempia vaihtoehtoja. Kuten tuossa jo aikaisemmin mainitsin niin ravintolat ovat kalliitta, kannattaa hyödyntää päivän menuja. Toisaalta maassa on paljon ns. ilmaista nähtävää, tiet ovat hyvässä kunnossa ja siellä on siistiä, mutta ymmärrän huolesi.

      Poista
  5. Aikamoinen kipuaminen noihin kaikkiin torneihin. Näyttää kyllä kovin hienolta tuo silta. Sveitsi on vielä minullakin käymättä kokonaan, mutta tiedän kenen juttuihin palaan, kun sinne joskus eksyn :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otin torniin kiipeämisen porrastreeninä, onneksi niistä vain neljä oli yleisölle avoinna ;) Kiitos kommentista ja mikäli Sveitsiin matkaan niin blogista löytyy todella paljon juttuja ja kerron mieluusti vinkkejä.

      Poista
  6. Tosi mielenkiintoinen juttu ja kiehtovan oloinen kaupunki. Me kävimme viime kesänä Sveitsissä, mutta reittimme kulki pohjoisemmasta ja ehdimme olla siellä vain kaksi yötä. Pitää ehdottomasti ottaa ajan kanssa maata lisää haltuun sillä jo pelkästää ne alppimaisemat ovat niin upeita. Hienoja kuvia olit saanut kaupungin yltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja kiva kuulla että postaus oli kiinnostava. Sveitsissä maisemat ovat todella upeita, eikä niihin vaan kyllästy! Maasta tekee myös kiehtovaksi sen että eri kielialueilla kaupunkien tunnelma vaihtelee.

      Poista
  7. Ihania kuvia ja kivan kuuloisia paikkoja! Etenkin tuo kävelyreitti kuulostaa mielenkiintoiselta. Itse aina tykkään matkakohteissa kävellä paljon, sillä silloin matkallakin jo näkee asioita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, minäkin tykkään tutustua kaupunkiin mieluiten kävellen, sisätiloihin menen vain jos keli on huono tai on ehdottoman kiinnostava käyntikohde!

      Poista
  8. Olipas kattava ja mielenkiintoa Luzernia kohtaan lisäävä postaus. Tuo Kappelbrücke on tullut usein vastaan kuvissa ja itseä alkoi lisäksi kiinnostamaan toden teolla tuo mainitsemasi The Gliff Walk. Muutenkin kesäinen Sveitsi niin kaupunki- kuin luontokohteena houkuttelee aina kovin paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät on todella Keski-Euroopassa mahtavaa aikaa ja kesällä nuo talviset rinteet ovat huikeita patikointikohteita, ne ovat varsinaista maisemakarkkia. Itse hieman aristan korkeita paikkoja, varsinkin jos jalkojen alla on ritilöitä, mutta tukevalla alustalla ei niin haittaa. Suosittelen lämmöllä näitä kohteita myös kesällä.

      Poista
  9. Nauratti tuo sun google maps. Meilläkin on aina kuumeisen reissusuunnittelun jäljiltä reissukartat samanlaista tähtisumua;D Luzern näyttää ihanalta. Tuo arkkitehtuuri pistää erityisesti silmään ja kävelyreittikin voisi olla kovasti omaan makuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luzern on ihana! Olisin todella mieluusti ollut siellä pidempään ja mennyt vuorille, mutta valitettavasti aika ei tuolloin antanut myöden. Nuo tähdet on kerätty hieman pidemmältä ajalta, ei sentään tämän reissun aikana :D Niitä oli kyllä aikanaan hauska naputella kartalle!

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.