maanantai 14. joulukuuta 2015

14. Jossain muuallakin varastetaan joulun aikaan puita…

Kuten muissakin katolilaisissa maissa niin myös Portugalissa joulua vietetään loppiaisen aikaan, tammikuussa 6.1, jolloin itämaan tietäjät tuovat lapsille lahjat. Lapset laittavat edellisenä iltana kenkiinsä porkkanoita tietäjien hevosille. Tänä päivänä useissa perheissä vietetään myös jouluaattoa, jolloin Pai Natal eli joulupukki tuo lapsille lahjoja. 

Jouluseimi eli Presépio on tärkeä asetelma, missä on Joosef ja Maria, itämaan tietäjät sekä muuta rekvisiittaa ja Jeesus-vauva lisätään siihen keskiyön messun jälkeen. Joissain perheissä Jeesus-lapsi tuo lahjat ja mikäli Jeesus-vauva ei ole seimessä messun jälkeen, tarkoittaa se sitä että lahjoja ei ole tullut.  

Joulu on perhejuhla ja monet varaavat paikat ruokapöytään myös edesmenneille sukulaisille, tavan uskotaan tuovaan onnea uudelle vuodelle. Perinteisesti jouluun kuluu jouluaaton messu sekä Paavin tervehdys. 

Joulupöytään kuuluu kanaa, kalaa, lammasta tai kalkkunaa ja lisukkeena on perunaa, kaalia tai vihanneksia. Joulupöydän tarjottavat sekä jälkiruoat vaihtelevat eri alueilla, yksi joulun suosittu leivonnainen on ympyränmuotoinen hedelmäkakku Bolo Rei eli Kuninkaan kakku. Hedelmäkakun sisälle on piilotettu “fava” eli härkäpapu ja sen löytäjä maksaa seuraavan vuoden Bolo Rei kakun. Kakun valmistuksessa on käytetty kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä, kakku on kulkeutunut Portugaliin Ranskasta. 

Portugalissa Penamacorin alueella on hauska “Madeiro”- joulutraditio, jouluaattona nuoret armeijaikäiset miehet varastavat kokonaisia puita ja kokoavat niistä korkean puukasan kirkon ulkopuolelle. Puukasa sytytetään ja joulumessun jälkeen nuotion ympärille kokoonnutaan laulamaan ja tapaamaan ystäviä. Feliz Natal!


Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan MatkassaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.