lauantai 14. toukokuuta 2016

Linnasta linnaan: Näyttävä Nyonin linna





Sveitsissä on useita historiallisia nähtävyyksiä, löytyy jäänteitä aina esihistoriasta Antiikin Rooman aikaan, sekä lukuisa määrä hyvin säilyneitä keskiaikaisia linnoituksia ja rakennuksia. Olen varmaan ikuinen ”prinsessa” tai ”linnanneito” sillä kaikki linnat ovat aina kiinnostaneet minua, olivat ne sitten kuninkaanlinnoja tai vanhoja linnoituksia. Geneve-järven alueella on useita pieniä linnoja ja löysin siivotessa kartan, joka esitteli Vaudin alueen linnoja. 

Innostuin kartasta sillä olin jo käynyt muutamissa linnoissa sekä osan olin nähnyt ulkopuolelta ja muutama oli toivelistalla, näin sain idean ”linnasta linnaan”-posatuksille, joka käy kaikki Vaudin linnat läpi. Wikipedian mukaan niitä on 43, mutta minä yritän käydä ensin tuon kartan linnat läpi. Täältä löydät aikaisemman postaukseni, jossa selviää nuo linnat ja löydät linkit valmiisiin postauksiin. 

Juttusarja alkaa oikeutetusti Nyonin linnasta, joka on vähän kuin minun ”kotilinna”, sillä niillä nurkilla tulee usein käytyä. Nyonin linna ja sen valkea ja pelkistetty julkisivu on mielestäni erittäin kaunis!



Château de Nyon



Linna sijaitsee korkealla ja näkyy kauas


Nyonin linna sijaitsee korkealla paikalla Geneve-järven tuntumassa, se on kauniisti restauroitu ja upea näky, jonka erottaa jo kaukaa. Linna on kaupungin omistuksessa ja siellä sijaitsee alueen historiasta ja porsliinista kertova museo Musée Historique et des Porcelaines. Museon terassilta on upeat näkymät alas rantakadullle, läheiseen Parc de Bois Fleurin puistoon, kattojen yli Geneve-järvelle ja Alpeille. 



Linna kuvattu rantakadun suunnalta

Terassilta upeat maisemat Lausannen suuntaan

Terassilta maisemat Geveven suuntaan 




Historia




Château de Nyon


Ensimmäiset maininnat linnasta löytyvät 1200-luvun puolivälistä, linna on kuulunut vuoroin Besanconin arkkipiispalle, Cossonay-Pranginsin dynastialle, jotka joutuivat luovuttamaan linnan Savojin herttualle 1293 ja myöhemmin 1536 Berniläisille. Linnaa on rakennettu useaan otteeseen ja Savojin herttuan toimesta siihen on lisätty pyöreät tornit ja nykyinen ulkomuoto on peräisin 1500-luvulta, jolloin Bernin vallan aikana siihen on lisätty neliönmuotoinen torni vuonna 1572. Poiketen Geneve-järven alueen muista linnoista Rolle, Morges ja Chillon, jotka sijaitsevat aivan järven tuntumassa ja Château de Nyon sekä Pranginsin linna sijaitsevat korkealla paikalla ja jo niiden alimmista kerroksista ovat upeat näkymät järvelle ja Ranskan puolelle. Vaudin vapauduttua Bernin vallasta vuonna 1798, Nyonin linna myytiin kaupungille vuonna 1804 ja siitä tuli hallintorakennus, jossa sijaitsi tuomioistuin, kunnanvaltuusto sekä se toimi vankilana aina vuoteen 1979 asti. Linna on restauroitu täysin vuosina 1999-2006 ja siellä on toiminut museo vuodesta 1888 lähtien. Kunnanvaltuusto siirtyi linnan oikealle puolelle sijaitsevaan kartanoon vuonna 2000. 



Musée Historique et des Porcelaines 





Nyonin linna on yleisölle avoinna ja sen tiloissa toimii kotiseutu- ja posliinimuseo. Museon pysyvässä näyttelyssä on lukuisia posliiniesineitä sekä astiastoja, Nyonissa valmistettiin posliinia vuosina 1781-1813. Linna on toiminut vankilana aina vuoteen 1979 asti ja sen ylimmissä kerroksissa voi nähdä vankisellejä ja niiden kalusteita sekä vankien seinäkirjoituksia. Pysyvän näyttelyn lisäksi museossa järjestetään vaihtuvia nykytaide- ja valokuva näyttelyitä. Linnan kellarissa on viinikellari, jossa voi maistella viinejä. 







Alun perin linnan ensimmäisessä kerroksessa on ollut keittiö ja eteinen, mutta myöhemmin linna on ollut osittain julkisessa ja yksityisessä käytössä se on mm. Toiminut haastemiehen asuntona. Huoneet joiden ikkunat ovat Place du Châteaun suunnalle ovat olleet haastemiehen lasten huoneita sekä myöhemmin toimineet arkistohuoneita. Huoneet joiden ikkunat ovat järven suuntaan ovat toimineet ritareiden huoneena, makuuhuoneina sekä tuomioistuimen ja oikeuden huoneina.










Tänä päivänä ensimmäisessä kerroksessa on nähtävillä erilaisia Posliiniesineitä. Posliinin valmistus levisi Eurooppaan 1700-luvulla Saksan kautta ja Jacgues Dortu avasi vuonna 1781 Nyonin alueelle Sveitsin toisen posliinitehtaan. 

Toisessa kerroksessa on ollut virkailijoiden asuinhuoneita, luokkahuoneita, istuntosali ja siellä on nähtävillä posliiniesineiden lisäksi useita tunnettujen paikallisten maalauksia sekä hääkuvia. 










Kolmannessa kerroksessa on useita esineitä, jotka kertovat alueen historiasta ja elämästä jopa 3000 vuoden takaa. Lisäksi samassa kerroksessa sijaitsi vankila aina vuoteen 1979 asti. Vankisellien lisäksi siellä oli keittiö, jossa tehtiin vankien ateriat. Vankiselleihin pääsee tutustumaan, alun perin niiden ikkunat olivat peitetty ja ainoastaan ylhäällä olevista ikkunoista saattoi nähdä palan taivasta, näköesteet poistettiin vuonna 1948. 
















Linna kuvattu läheiseltä temppeliltä


Avoinna: huhti-lokakuu 10-17.00 / marras-joulukuu 14-17.00
Sisäänpääsy: Aikuiset 8:- / Alennettu hinta 6:- / ilmainen alle 16-vuotiaille
Sisäänpääsy on yhteislippu, joka oikeuttaa pääsyn Nyonin kolmeen museoon:
Musee Romain, Musee du Lac sekä Château de Nyon
Vapaa pääsy kk 1. Sunnuntai 


Linnasta linnaan juttusarjan muita postauksia:

Coppet ja historiaan kirjoitettu Château de Coppet
Linnasta Linnaan: Chillon linna ja sen kuuluisa vanki


49 kommenttia:

  1. Itsekin olen vähän linnafriikki ja tuo on kyllä harvinaisen upea linna jo pelkästään maisemienkin vuoksi. Jopa lusimisessakin on mieltä, kun voi lusia aidossa keskiaikaisessa linnassa. Jäi mietityttämään, miksi toi Tintti oli tuolla museossa. Minulle varmasti tulisi linnaähky, kun linnoja on niin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tintti on museossa varmasti sen takia että yksi Tintin seikkailuista L'Affaire Tournesol eli Tuhakaunon tapaus sijoittuu Geneve-järven seudulle ja kirjassa on kuvattuna useita paikkoja Nyonissa.

      Poista
  2. Minä lukeudun samaan"prinsessa"kategoriaan :D Linnat on hienoja! Harmi, kun Norwegianin wifi ei suostu lataamaan kaikkia kuvia. Täytyy palata katsomaan loput kuvat kun pääsen paremman netin äärelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla etten ole ainoa joka ei ole vielä voinut päästää irti linnoista...

      Poista
  3. Sveitsi ja linnat. Mulle ei kyllä ensimmäisenä olisi tullut mieleen, että siellä on noin paljon linnoja. Ulkoapäin tyylikäs linna. Sisältäpäin ei mielestäni mitenkään linnamainen, ainakaan nykyään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linna toimii museona tänä päivänä ja se on vain osittain kalustettu.

      Poista
  4. Ehkä ihan tuota määrää linnoja en vaikka Geneve-järven seudusta pidänkin en tuolla tulisi kiertäneeksi - mutta posliinimuseo kuullostaa mielenkiintoiselta. Arabian museossa olen käynyt useamman kerran ja Gustavsbergin museossakin Tukholman seudulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä kaksi linnafania ilmoittautuu! Upea rakennus ja arkkitehtuuri! Mielenkiintoista, että ihan vankilanakin toiminut! Hui! On vangeille hyvät olot kun ovat saaneet linnassa asua ;)

      Poista
    2. Kaikkiin linnoihin ei pääse edes vierailemaan, mutta monessa on mielenkiintoinen museo, jossa olisi kiva vierailla. Tuo Tukholman Gustavsbergin museo olisi kiva päästä näkemään.

      Poista
  5. En ole mitenkään kova linnabongari - mutta kyllä nämä aina pysäyttää. Kuinka upealta voi kokonaisuus näyttää?! Eikä ole paha tuo sisäänpääsykään! Varmasti tulee olemaan listallani, jos tänne suunnalle koskaan matkoillani eksyn. Vielä kerran: WAU!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään kanssa kun se on noin simppeli, mutta silti näyttävä!

      Poista
  6. Oih, tällaisista postauksista tykkään!

    Yleensä haen aina etukäteen tietoa kohdepaikan historiasta ja mikä onkaan parempi, jos löytyy blogipostaus kuvineen aiheesta. Google antaa näitä melko hyvin tarjolle. Sen verran vinkkaan, että jos laitat linkkejä esim. paikan kohdesivuille, nousee sijoitus Googlessa myös hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuin myös, tykkään kun paikoilla on tarina ;) Kiitos vinkistä, saatan palata aiheeseen vielä vaikka yv:llä. :)

      Poista
  7. Täällä yksi linnafani lisää. Niissä on sitä jotakin. Esimerkiksi Italiassa on jopa linnamajoitusta. Joskus haluan matkallani majoittua linnaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, täytyypä pitää mielessä kun seuraavan kerran suunnittelee Italian reissua, sehän olisi ihan mahtavaa yöpyä linnassa!

      Poista
  8. Linnat on kyllä mielenkiintoisia. Pitää ehdottomasti ottaa asiaksi olla vaikka yötä jossain linnassa joku kerta.
    Olipa erilaisia käyttötarkoituksia kyseisellä linnalla. Alkuperäiset asukkaat kääntyisivät varmaan haudassaan, jos kuulisivat, mihin heidän kotiaan on aikojen saatossa käytetty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäin kanssa miettimään tuota mahdollisuutta yöpyä jossakin linnassa :)

      Poista
  9. Mielenkiintoisen tuntuinen ja kivan näköinen linna! :) Mä tykkään myös linnoista, oli ne sitten kuinka vanhoja tai uusia tahansa. En muuten ikinä olisi arvannut että Genevejärven ympärillä on noin monta linnaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rehellisesti sanoen en minäkään! Toisaalta ihan ymmärrettävää sillä, keskeinen sijainti Keski-Euroopassa, Alppien tuntumassa sekä vesiliikenne Rhône ja Arve-jokien kautta Geneve-järvelle on varmasti tuonut monia tulijoita ja useita taisteluita.

      Poista
  10. Minä olen aloittelemassa omaa linnasta linnaan -kiertuetta täällä Suomessa. Hävettävän vähän on tullut niitäkään käytyä. Ehkä sitten näiden kotimaan "pää"linnojen jälkeen voisi uskaltautua myös Keski-Eurooppaan. Siellä niitä tosiaan riittää!

    VastaaPoista
  11. toinen ikuinen prinsessa/ linnanneito kovin kiittää kierroksesta :-) Ihanaa että jollain on vallan "kotilinna" :-) On mullakin kotimuseoita ja muita mutta ei mitään noin hienoa! IHastuttava on kyllä tuo vähän minimalistisempi ulkomuoto <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että pidit kierroksesta :) Mielestäni tuo linna on kanssa yksinkertaisuudessaan kaunis ja näköalat ovat aivan huikeat ja mikä parasta näköaloista pääsee nauttimaan vaikka museo olisi kiinni!

      Poista
  12. Aika vähän on tullut eurooppalaisissa linnoissa käytyä, mutta sen sijaan japanilaisia linnoja ja itä-aasialaisia palatseja on tullut koluttua. Hyvin erilaisista rakennelmista on toki kyse, mutta upeita ne ovat niin siellä kuin täälläkin. Täytyy vielä joskus vierailla ihan perinteisissä prinsessalinnoissakin. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo palatsit ovat varmasti myös upeita ja koristeelisia! Olisi joskus kiva päästä johonkin oikein isoon linnaan, muutamien tuntien ajomatkan päässä olisi kyllä Loiren jokilaakson linnat...

      Poista
  13. Tätäpä olikin ihana lukea, sillä suurin piirtein tasa vuosi sitten istuskelin tuon museon terassilla auringossa ja valokuvasin alla aukeavaa kattomerta. Olin koko päivän kierellyt Genevenjärvellä, joten en jaksanut enää mennä linnan sisälle, mutta nytpä näin sitten linnan sisältäkin. Ja aivan ihana muuten toi kartta Vaudin alueen linnoista <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, taisin istua vieressäsi syömässä alueen parasta jäätelöä ;) Tuo terassi on yksi suosikkipaikkani Nyonissa ja usein tulee piipahdettua siellä.

      Poista
  14. On kyllä komea määrä linnoja noin pienellä alueella! Mutta niin on varmaan täällä meilläkin. Osa linnoista täälläkin vain yksityiskäytössä, mutta aika moneen kotiseuduillakin pääsisi vierailemaan. Ja hei, täällä Saksassakin saa monissa linnoissa yöpyä. Useissa on jopa edullista retkeilymaja/hostelli-majoitusta. Saksaksi siis Jugenhergerger.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän linnat on varmasi ihan pikkuruisia teidän linnojen rinnalla, olisi kyllä joskus tosi kiva päästä yöpymään johonkin upeaan linnaan! Vaikka jonkun ratsastusvaelluksen merkeissä ;) Kiitos vinkistä!

      Poista
  15. Nyon on kyllä kaunis paikka ja varsinainen Geneve-järven "Beverly Hills". On itsellä jäänyt tuo linna väliin, vaikka Nyonissa olenkin käynyt. Näyttää ihan kivalta, kuten toki lähes kaikki Sveitsissä :) // Sir Bizler

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ha ha, vai Beverly Hills :) Nyon on kyllä mukava pieni kaupunki!

      Poista
  16. Mahtava postausprojekti, varsinkiin tällaisen linnafanin mielestä - aika paljon tehtävää tuossa listassa kyllä on :) Tuo näyttää oikein perinteiseltä prinsessalinnalta ulkoa käsin, ja voi, mitkä maisemat..!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen projekti kyllä ja mikä parasta jos löydän jokaiselle linnalle tarinan :) Maisemat ovat upeat ja kesällä niitä voi ihailla terassilta kahvikupposen tai kylmän juoman kera.

      Poista
  17. Tämä olikin mulle ihan uudenlaista Sveitsiä, kiitos katsauksesta! Lähinnä olen tosin muutenkin seikkaillut siellä saksankielisellä alueella. Genevessä sentään tein viime kesänä muutaman tunnin pysähdyksen enkä vielä ihan vakuuttunut - mutta selvästi en vain tiedä tarpeeksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saksankielinen alue on minulle hieman vieraampaa, vaikka siellä olisi monia upeita kohteita. Kolmen vuoden aikana on hyvin riittänyt ihmeteltävää ihan lähiseudulla. Geneve on kaunis kaupunki, mutta se on pieni ja nopeasti nähty, lähiympäristössä riittää paljon mielenkiintoista nähtävää ja tekemistä.

      Poista
  18. Mä en erityisesti linnoista innostu, mutta tietysti pakko myöntää tämän olevan näyttävän näköinen. Ikäisekseen myös mielettömän hyvässä kunnossa - restaurointi ilmeisen onnistunut. Jos kaikki 43 linnaa lopulta päädyt kiertämään, niin siinä riittää puuhaa toviksi :)

    VastaaPoista
  19. Tuskinpa kaikkia 43 linnaa tulen käymään läpi, mutta ainakin nämä yleisölle avoimet sekä keskeisillä paikoilla sijaitsevat linnat täytyy katsastaa.

    VastaaPoista
  20. On se hieno. Ja kuulostaa muutenkin mielenkiintoiselta paikalta, olisi mielenkiintoista tutustua siihen minkälaista elämä on ollut siellä 3000 vuotta sitten!

    VastaaPoista
  21. Monipuolinen historia tälläkin linnalla! Linnoissa tulee käytyä silloin tällöin, vaikken mitenkään erityisen suuri linnafani olekaan. Historia kuitenkin kiinnostaa ja onhan tältä linnalta näköjään huikeat näkymätkin, joten senkin puolesta varmasti käymisen arvoinen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä voin todella suositella linnaa, se on juuri sopivan kokoinen eikä sen tutustumiseen kulu liian paljon aikaa!

      Poista
  22. Sveitsissä olen käynyt melko usein, mutta tuo Geneven suunta on kokonaan kokematta. Fokus on ollut lähinnä luontokohteissa, mutta kaipa tuolta hyviä vaellusreittejäkin löytyisi?

    VastaaPoista
  23. Jotenkin olen onnistunut saamaan oman linnakiintiöni täyteen enkä oikein enää jaksa innostua. Mutta näytti joissain kuvissa siltä, kuin linna olisi keskellä kylää ja kerrostalot alkaisivat sitä kulmalta. Se on ajatuksena jotenkin hassu. :) Yleensä kun linnat tahtovat olla omilla mäillään yksikseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linna sijaitsee korkealla kylläkin, Nyonin kaupungin keskustassa, jossa on ollut asutusta jo Rooman Aikaan. Nyon on kiva pieni kaupunki Lausannen ja Geneven välimaastossa.

      Poista
  24. Tosi hyvä infopaketti! Itteeni erityisesti kiehtoi ja kiinnosti palat historiasta. :)

    VastaaPoista
  25. Itselläkin katse kiinnittyi Tinttiin, ja selitys siihen tulikin jo kommenteissa.

    Sveitsissä on kyllä nähtävää ja paljon, tietysti pelkästään itse luonto on jo iso sellainen.

    VastaaPoista
  26. Multa on jääneet kaikki Keski-Euroopan linnat elämäni aikana näkemättä. Tämäkin. Pitäisi varmaan tulla tekemään joku linnateemainen kierros sinne suunnille ja korvata menetetyt vuodet. :)

    VastaaPoista
  27. Mahtava!! En ole linnoissa käynyt, joku palatsi on nähty, mutta että tuollainen ihan oikea linna!! Vow!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se kyllä komia, taas viime viikolla ajelin linnan ohi ja odotan innolla aurinkoisia päiviä jotta voisin mennä terassille nauttimaan!

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.