sunnuntai 6. joulukuuta 2015

6. Hyväntekijä Pyhä Nikolaus



Onnea Suomi! 





Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille lukijoille! 


Itsenäisen Suomen lisäksi tämä päivä on monelle Keski-Eurooppalaiselle lapselle todella jännittävä, sillä edellisenä iltana tai yönä Pyhä Nikolaus on tuonut lahjoja kilteille lapsille. Tänään alkaa myös juutalaisilla Hanukan vietto, joka kestää seuraavat kahdeksan päivää.Minä aion viettää tänään Suomen Itsenäisyyspäivää ja toivon että saamme aikaiseksi jonkin näköisen yhteyden linnaan, sillä vaikuttaa siltä että nyt tuo Telkkarista, TV-kaistan seuraajakin on lakannut toimimasta…



Pyhä Nikolaus



Kuva: Wikipedia, Pyhä Nikolaus


Joulupukin esikuva on Pyhä Nikolaus, joka toimi 300-luvulla nykyisen Turkin alueella sijaitsevan Myran piispana. Pyhä Nikolaus auttoi merimiehiä merihädässä ja hänet tunnettiin hyväntekijänä, joka antoi lahjoja lapsille ja vähäosaisille, siten että lahjan saaja ei tiennyt kuka lahjan oli antanut. Keskiajalla hänestä tuli merimiesten ja lasten suojelupyhmys Sanct Nikolaus, jota kunioitettiin idän sekä lännen kirkoissa. Pyhän Nikolaus kuoli 6.12 ja hänet haudattiin Myran kaupunkiin, suurin osa hänen pyhäinjäännöksistä on Italiassa Barin kaupungissa. Pyhä Nikolaus eli tavallista elämää ja hän oli suosittu tavallisen kansan kesken, hänen mukaan nimetty useita kirkkoja ja hänen kuvansa esiintyy lukuisissa kirkkotaiteen teoksissa.



Kuva: Wikipedia, Pyhä Nikolaus, merimiesten suojelupyhimys


Pyhä Nikolaus oli ihmeiden tekijä ja hänen teoistaan on useita tarinoita, kuinka hän auttoi hukkumaisillaan olevia merimiehiä, ohjasi laivoja satamaan. Eräs tarina kertoo että köyhällä isällä ei ollut varaa naittaa kolmea tytärtään ja tämän vuoksi Pyhä Nikolaus oli tyttärien tullessa naimaikään jättänyt oven taakse kultapussin. Nuorimman tyttären tullessa naimaikään, isä halusi tietää kuka tuo salaperäinen lahjoittaja oli ja yhtenä yönä hän huomasi Pyhän Nikolaksen kiipeävän katolle ja pudottavan savupiipusta kultapussin. Kultapussi putosi nuorimman tyttären sukkaan, joka oli kuivumassa takan luona. Tämän vuoksi monissa maissa ripustetaan joulusukat takanreunalle ja Pyhä Nikolaus tiputtaa jouluyönä lahjat joulusukkiin.






Pyhän Nikolauksen muistopäivää vietetään 6.12 ja samana päivänä Hollannissa Sinterklaas alkoi tuoda lahjoja lapsille. Myöhemmin perinne yhdistyi jouluun ja 25.12 alettiin viettämään Christ-kind eli Kristuslapsen juhlaa, jossa Pyhän Nikolauksen sijaan Jeesus-lapsi toi lahjat lapsille. Joulun vietto levisi 1600-luvulla Hollantilaisten siirtolaisten mukana Englantiin sekä Yhdysvaltoihin ja muualle Eurooppaan. Joulupukin englanninkielinen nimi juontaa juurensa myös Pyhästä Nikolauksesta (lat. Sanctus Nicolaus), jota Hollanniksi kutsuttiin nimellä Sinterklaas ja tästä myöhemmin muokkaantui Santa Claus. 

Belgiassa, Hollannissa, Itävallassa, Saksassa ja Ranskassa lapset saavat edelleen lahjoja Pyhän Nikolauksen päivänä. 




Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.