keskiviikko 23. joulukuuta 2015

23. Missä maassa jouluna liikkuvat salaiset ystävät?

Sitten päästäänkin pitkäaikaiseen toivekohteeseeni ja aina kun kuulen tämän maan nimen, niin hymy nousee huulille ja mieleeni tulee samban syke sekä tietenkin jalkapallo. Kaikkihan tämän arvaa sehän on Brasilia! Sambakarnevaalien aikaan olisi aivan mahtava päästä käymään Brasiliassa ja toki ei nuo tulevat Olympialaisetkaan olisi yhtään hassummat… Brasiliassa vietetään suht tyypillistä joulua, mutta muutamilla lisämausteilla ja minä liputan tuon ”secreto amigon” nimeen, se kuulostaa hauskalta idealta vaikka sukulaisten tai työporukan kesken ;) Kuva: Wikipedia, Sambakarnevaalit 


Kuva: Wikipedia, jalkpallolegenda Pelé

Brasilialainen joulu


Brasiliassa joulun aika osuu parhaaseen kesäaikaan ja sitä vietetään kuten Euroopassa tai Yhdysvalloissa, useat jouluperinteet tulevat Portugalista, jonka vallan alla Brasilia oli pitkään. Kodit, rakennukset sekä kauppakeskukset koristellaan jouluvaloilla ja seimiasetelmia rakennetaan heti joulukuun alussa. Perheista ja paikasta riippuen jouluna mennään katolilaiseen tapaan keskiyönmessuun ja messun jälkeen isoissa kaupungeissa järjestetään ilotulitus. Joulupäivän aamuna järjestetään ”Missa de Galo”- messu ja nimessä esiintyvä Galo tarkoittaa kukkoa, joten messu jäjestetään kukon laulun aikaan.

Jouluateria nautitaan illalla kirkon jälkeen ja pöydässä on tarjolla porsasta, kalkkunaa, salaattia, tuoreita ja kuivattuja hedelmiä. Joulupukki tuo lahjat lasten sukkiin ja herraa kutsutaan täälläpäin nimellä Papai Noel tai Bom Velhnho ”Hyvä Vanha mies”. Aterian jälkeen kohotetaan malja ja toivotetaan hyvää joulua ja vaihdetaan lahjat.

Tutun kuuloinen joulutarina, mutta brasseilta löytyy myös muutamia hauskoja erikoisuuksia…Joulukuusi Rio de Janeiro

Suuri joulukuusi kelluu järvellä


Brasilian Rio de Janeirossa laitetaan vuosittain Rodrigo de Freitas järvelle suuri joulukuusi. Teemat vaihtelevat vuosittain ja tänä vuonna kuusi on maailman suurin kelluva joulukuusi joka on 85 metriä korkea, painaa 542 tonnia ja siinä 3,3 miljoonaa jouluvaloa. Kuusen pystyttämis seremoniaa seurasi noin 10 000. 

Tuplapalkka joulukuussa


Brasiliassa työntekijät saavat 13 kk palkan eli kaksinkertaisen palkan joulukuussa. Alun perin tuplapalkkaa annettin työntekijöille että saatiin enemmän ostovoimaa. Tämä helpottaa varmasti monen joulua, voisikohan sitä verrata suomalaisiin lomarahoihin?

Seimiasetelma


Presépio eli seimiasetelma on myös brasilialaiselle tärkeä ja sana Presépio tarkoittaa olkisänkyä, missä Jeesus nukkui ensimmäiseksi. Seimiasetelmaan liittyy eräs erikoinen brasilialainen perinne näytelmä, missä ”Los Pastores” eli paimenet (näytelmässä naisia) tulevat mustalaisen kanssa tervehtimään Jeesus-lasta ja kuinka mustalainen yrittää kidnapata Jeesus-lapsen.   
Kuva: Wikipedia, amigo secreto, secret santa


Amigo Secreto


Joulukuussa Brasiliassa liikkuu ”amigo secreto” eli salainen ystävä, joka tunnetaan joissain maissa myös nimellä Secret Santa eli salainen joulupukki. Amigo secreto on ystävien, sukulaisten tai erilaisten yhteisöjen luokan, työpaikan kesken järjestettävä leikkimielinen peli, jossa hankitaan joululahja jollekkin tietylle henkilölle. Pelin ideana on että hankitaan yksi lahja, sen sijaan että kaikki hankkivat lahjan jokaiselle. Ystävien kesken jokaiselle arvotaan nimi, kenelle lahja hankitaan ja saajan nimi pidetään tietenkin salassa. Lahjan saaja voi olla hyvä tuttu tai hieman vieraampi, joten silloin täytyy yrittää selvittää mistä toinen pitää, esim. esittämällä kysymyksiä lahjansaajalle tai kyselemällä toisilta. Lahjojen avaamisen yhteydessä tulee yrittää selvittää kuka oli salainen ystävä. 

Olen aivan ihastunut tähän ideaan, esim. ystäväporukan tai sukulaisten kesken aivan mahtava toteuttaa. Entinen Espanjan opettajani kertoi, että heillä on tapana järjestää perheen kesken lahjojen hankinta ”amigo secreto” idean mukaan ja hänen mielestä se oli oikein loistava tapa. Lahjojen hankinta helpottui ja nimilapun henkilölle saattoi ostaa yhden hieman arvokkaamman lahjan. Tyttäreni luokka järjesti aikoinaan keskenään ”amigo secreton” ja heidän piti tutustua paremmin lahjan saajaan. Toki osallistujien kesken tulee sopia pelisäännöt, esim. lahjan hinnasta, asiaankuuluvista sekä epäsopivista lahjoista sopikaa milloin lahjat vaihdetaan. Tykkään tästä ideasta erityisesti, sillä lahjan saaja tiedetään etukäteen, eikä samoin kuin suomalaisissa pikkujoululahja perinteessä jossa lahjansaajaa ei tiedetä etukäteen ja yritetään ostaa jotakin joka sopii ns. kaikille. Tässä uudessa tavassa tutustuu myös helposti vieraampaan henkilöön kun yrittää selvitellä lahjatoiveita... Kuva: Wikipedia, suomalainen Panedon siirtokunta Brasiliassa

Suomalaisten siirtokunta Panedo


Rio de Janeiron osavaltiossa sijaitsee myös suuri suomalainen siirtokunta, joka on saanut alkunsa vuonna 1929 pastori Tarmo Uusikallion toimesta. Panedoon on on rakennettu suomalainen puutaloalue, jota kutsutaan nimellä Pikku-Suomi eli Pequenia Finlândia ja tänä päivänä alue on suosittu matkailukohde, sillä siellä sijaitsee Joulupukin maa. Paikalliset sanoo että joulupukki asuu kyllä Rovaniemellä, mutta hänellä on kesämökki Brasiliassa, vaikka se on oikeesti Espoossa…

Joulukaupunki Natal


Brasiliassa on myös toinen hauska kaupunki Natal, joka tarkoittaa portugalin kielellä joulua. Kaupunki sijaitsee Atlannin rannikolla ja portugalilaiset perustivat kaupungin joulupäivänä vuonna 1597. Kartta: WikipediaTuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.