maanantai 9. maaliskuuta 2020

Hanikan luontopolku – jälkiä jääkaudelta






”Hanikan luontopolku on yksi suosikkireittini, maasto on vaihtelevaa ja sen varrella on upeita maisemia, pitkospuita sekä jääkauden aikaisia historiallisia nähtävyyksiä. Reitti on sopivan pituinen ja sijaitsee lähellä, joten sinne pääsee helposti.” -Tapahtui Syyskuussa-

Espoossa sijaitseva Hanikan luontopolku on pituudeltaan noin 5 km  ja se kulkee Soukan ja Suvisaariston välimaastossa. Reitin varrella on sopivasti korkeuseroja, se kulkee metsässä kallioiden halki ja alhaalla rantojen tuntumassa, välillä piipahdetaan asuinalueella ja välillä kuljetaan pitkospuita pitkin. Hanikan luontopolku on ympyräreitti, sitä voi kulkea molempiin suuntiin ja se on siitä kiva, että sen voi aloittaa useammasta paikasta, näin reitti tuntuu aina uudelta, eikä siihen pääse ihan heti kyllästymään.

Ei uskoisi, että luontopolku kulkee aivan asutuksen läheisyydessä, sillä sitä kulkiessa voisi hyvin kuvitella olevansa jossakin kansallispuistossa. Reitti on sopivan haasteellinen, aikaa sen kiertämiseen kuluu noin kaksi tuntia, joten sen ehtii kivasti patikoimaan vielä iltasella töiden jälkeen.

Reitti on merkitty keltaisella maalilla, itselläni oli alkuun haasteita löytää merkintöjä oikeasta polusta Soukankallioilla ja rapakiven luona, tallasin ristiin rastiin ja etsin oikeaa polkua, löytyihän se sieltä sitten lopulta. 


Hanikan luontopolku on yksi mieluisimmista patikointireiteistä

Harvoin olen onnistunut kävelemään reitin kahdessa tunnissa, sillä luontopolun varrella on paljon mielenkiintoista katseltavaa ja aina löytyy jotakin kuvattavaa. Polun varrella on esihistoriallisia nähtävyyksiä, kuten kiviröykkiöitä, jotka ovat pronssikautisia hautoja, jääkauden muovaamia kallioita sekä muinaisranta, josta on muistona vain sileät kivet. Luontopolulla on 14 opastaulua, jotka kertovat alueen luonnosta ja historiasta.

Mikäli aloittaa luontopolun Suinonsalmesta, niin ensiksi tulee vastaan pitkospuut, jos risteyskohdasta kääntyy vasemmalle reitti kulkee metsän kautta Sundsbergetin kalliolle, jonka päällä on kaksi pronssikautista hautaa ja jos jatkaa matkaa suoraan tullaan kosteikon kautta lintutornille.









Hautaröykkiöt eli Hiidenkiukaat sijaitsevat lähekkäin upealla paikalla, josta on mahtavat näkymät Soukkaan. Hautoja on kaksi ja ne ovat säilyneet tuhansia vuosia. Niiden sisällä mahtaa olla tärkeitä henkilöitä. Hautojen luota pääsee rappuja pitkin alas ja polku vie Soukanväylän tuntumaan.










Matka jatkuu Soukanväylän ylitse asutuksen luokse, missä sijaitsee mielettömän iso siirtokivilohkare. Polku vie takaisin metsään ja hetken päästä tullaan jyrkkää alamäkeä pitkin pienelle kosteikolle, jonka jälkeen kiivetään ylös muinaisrannalle.(Muinaisrannan luota lähtee polku vasemmalle, josta on pääsy Kasakalliolle.)


Jääkauden ajalta siirtynyt rapakivi painaa 200 tonnia









Hanikan luontopolku jatkuu kuitenkin muinaisrannalta oikealle, ja polku nousee isolle kalliolle. Reitti kulkee kallion poikki metsäosuus päättyy ja vuorossa on Soukanväylän alitus ja ollaan Kaitalahdessa. 




Polku lintutornille


Kaitalahti


Kaitalahdesta alkaa pitkospuut ja kuljetaan aivan veden tuntumassa. Reitiltä lähtee pieni polku vasemmalle, joka vie lintutornin luokse. Lintutorniin voi kiivetä katsomaan mikä kaislikossa suhisee. Polku jatkuu lähellä rantaa ja pienen saaren luona voi ihailla Kaitaalle ja Matinkylän suuntaan avautuvaa merimaisemaa, nyt ollaankin jo loppusuoralla.


Kasakallion näköalat



Soukan Kasakalliolta näkee Helsinkiin asti


”Kasakalliolta on aivan huikeat maisemat merelle ja auringonlaskun aikaan siellä on mukava istuksia ja ihailla värikästä taivasta. Soukan Kasakalliolle pääsee Hanikan luontopolulta tekemällä pienen koukkauksen.” - Elokuu kesä loppuu arki alkaa­-

Mikäli kulkee polun opastaulujen mukaan järjestyksessä, niin lopuksi voi mennä korkean Kasakallion päälle ihailemaan maisemia. Soukansalmentieltä talojen välistä lähtee metsään päättyvä sivukuja, josta lähtee useita polkuja Kasakalliolle. Kasakalliolta on mukava seurata vesiliikennettä sekä ihailla auringonlaskua. 





Hanikan luontopolku




Sijainti: Espoo, Soukka – Kaitalahti – Suinonsalmi
Pituus: 5km, ympyräreitti
Kesto: 2h
Vaativuus:** vaativa
Korkeuseroja ja paikoin epätasaista maastoa, pitkospuut kosteissa paikoissa, osittain kapeaa metsäpolkua, reitti kulkee osittain kalliolla joka on sateella liukas.
Nähtävää: lintutorni, pronssikautiset haudat, rapakivi, muinainen ranta, Kasavuoren kalliot näköalapaikka (400m).
Palvelut: Ei taukopaikkoja, kalliot sopivat eväspaikaksi, roskat mukaan. Suinonalmessa kesäkioski ja Espoon kaupungin reittivene pysähtyy kesäisin.
Opasteet: keltainen maali, Polun alkuun opastus Alakartanontien urheilukentältä, yhdyspolku Suinonsalmen kesäkioskilta sekä Suvisaariston rannan pysäköintialueelta.
Lähtöpisteet: Soukka – Kaitalahti – Suinonsalmi
Saapuminen: Bussit 143 / 145 Helsingistä (tarkista)
Pysäköinti: Alakartanontien, Suvisaarentien tai Suinonsalmen kesäkioskin pysäköintialueet. Suinonsalmessa pysähtyy kesäisin Espoon kaupunginreittivene. 


Jälkiä jääkaudelta




Viimeisen jääkauden Veikselin aikana Suomi oli parin kilometrin paksuisen jäämassan alla, ilmaston lämmetessä mannerjää vetäytyi nopeasti. Jään sulaminen irrotti kalliosta lohkareita, jotka kulkeutuivat jään mukana jopa tuhansia kilometrejä. Hanikan luontopolun varrella on suuri siirtolohkare, jonka sanotaan ajelehtineen jään mukana Viipurista.  

Jää on sulaessaan muokannut kalliota ja hionut sitä irtokivien avulla, jään vetäytyminen on jättänyt jälkeen sileät kalliot ja se on synnyttänyt soraharjuja kuten Salpausselät. Suomi oli suurelta osin veden peitossa ja vedestä nousi maankohoamisen seurauksena uutta maata.




Pirunpellot




Espoossa on ollut asutusta jo kivikaudella yli 8000 vuotta sittten, ensimmäiset asukkaat asuivat Pohjois-Espoossa Nuuksion seudulla, sillä Etelä-Espoo oli tuolloin vielä veden peitossa. Pronssikaudella (1800-800 eaa.) suuri osa eteläisestä Espoosta oli saaristoa ja moni nykyinen asuinalue oli vielä veden alla, maankohoamisen myötä rantaviiva siirtyi, merestä kohosi kareja jotka laajenivat saariksi. 

Pirunpellot eli laajat kivikot ovat muistona muinaisrannoista ja niistä huomaa kuinka vedenpinta on laskenut. Aikanaan uskottiin että kivikot olivat muodostuneet pirujen heittämistä kivistä. Hanikan luontopolun varrella on muinaisranta kivikko, jonka sileät kivet ovat muodostaneet.


Hiidenkiukaat




Espoossa on useita kiviröykkiöitä eli Hiidenkiukaita, jotka on tunnistettu pronssikauden aikaisiksi haudoiksi. Haudat sijaitsevat korkealla kallioilla, jotka ennen olivat lähellä merenrantaa. Hautojen uskottiin olevan hiisien tekosia, ja usein niistä on löydetty vainajille kuuluneita esineitä koruja ja aseita. Vainajan ympärille on tehty kehä ja päälle on kasattu kiviä.



Tervetuloa blogiini
www.martanmatkassa.fi

Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 





19 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä vinkistä, tästä en ollutkaan aiemmin kuullut. Kyllä meillä on täällä pääkaupunkiseudullakin upea luonto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että löytyi uusi reitti! Olen samaa mieltä että on hienoa että on kun kotinurkista löytyy myös kivoja reittejä, ettei aina tarvitse lähteä kauas. Hanikan reittiä saa vielä kulkea suhteellisen rauhassa, eikä tarvitse jonossa liikkua!

      Poista
    2. Kävin tänään kiertämässä sekä luontopolun että nuo Kasavuoren kalliot. Todella hienot maisemat ja monipuolinen maasto. Kiitos vielä kertaalleen vinkistä!

      Poista
    3. Itse odotan että saan jalan parempaan kuntoon niin pääsen taas tuonne patikoimaan, kallio-osuus on sen verran haastava että jätän vielä suosiolla tuon reitin väliin. Maisemat Kasavuorella on ihan mahtavat ja etenkin auringonlaskun aikaan todella kaunista.

      Poista
  2. En varmaan ole menossa Espooseen ihan lähitulevaisuudessa, mutta oli silti kiva lukea uudesta tuntemattomasta luontokohteesta. Suomessa riittää paljon nähtävää ja koettavaa ja itselleni ainakin mielenkiintoisempia paikkoja ovat juuri nuo luontokohteet, joissa on tavalla tai toisella nähtävissä entisajan elämä ja esimerkiksi jääkauden jäljet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on hienoa että näitä luontokohteita on myös kaupungissa ettei aina tarvitse lähteä kauas ja totta plussaa on aina kun reitin varrella on jotakin ihmeteltävää tai upeita maisemia.

      Poista
  3. Kiitos tästä ihanasta jutusta. Kesälle tuli taas yksi luontokohde to-do-listalle. Iloa päivääsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että pidit postuksesta, itse kerään myös mielenkiinnolla uusia patikointireittejä kuljettavaksi. Zemppiä myös sinulle!

      Poista
  4. Meille Hanikka on lumisina talvina ollut kätevin paikka lähteä hiihtämään, jos jää ei ole kantanut tai jostain muusta syystä jäällä hiihtäminen ei ole houkutellut. Tuo luontopolku taitaa paikoitellen kulkea hiihtoladun = lenkkipoln poikki tuolla, mutta eipä ole tullut sitä kierrettyä. Espoolaisena asia pitänee korjata ehkä näinä karanteeniaikoina ihan pikimmiten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä reitti sukkeloi tosiaan metsissä hiihtolatujen vieressä, lumisena talvena voisi olla kiva reitti vaikka lumikenkäillä. Suosittelen tätä reittiä lämmöllä, varsinkin nyt kun kelit ovat näin sulat, niin reitillä saa varmasti olla rauhassa, toki kallio-osuudet saattavat olla liukkaita. Suinon väylän luota on kiva näkymät Matinkylän suuntaan!

      Poista
  5. Asun pk-seudulla, mutta en ollut koskaan edes kuullut tästä paikasta. Täytyy ehdottomasti pistää mieleen. Kiitos vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pk-seudulla on yllättävän paljon kivoja luontopolkuja, olen innostunut patikoinnista vasta viime vuosina ja löytänyt useita mielenkiintoisia paikkoja mistä en aikaisemmin tiennyt yhtikäs mitään.

      Poista
  6. Tosi hyvät vinkit! Pitää ehdottomasti käydä joskus näissä paikoissa!:)

    VastaaPoista
  7. Enpä tiennykään tällasesta paikasta! Pitää lähteä joskus patikoimaan. Täällä Itä-Suomessa on hyvin samantyyppistä maisemaa ja niillä reiteillä tulee useinkin kierreltyä.

    VastaaPoista
  8. Luontopolut ovat nyt arvossa arvaamattomassa, kun ulkoilu on lähes ainoa juttu mitä voi kotona puuhailun lisäksi tehdä. Kävin tänään tyttären kanssa Lapakistossa (Nastola) ja siellä oli porukkaa todella paljon. Toki aurinkoinen sää oli myös saanut ihmiset liikkeelle, mutta varmasti tämänhetkisellä tilanteella myös osuutensa asiaan.

    VastaaPoista
  9. Todella kivan näköinen reitti, erityisesti nuo muinaushaudat kiinnostaisi. Katsoin karttaa, tuonhan voisi kiertää myös lyhyempänä versiona, kun asutuksen lähellä oleva alue ei niinkään houkuttele, merenrantaa myötäilevä osuus kylläkin. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  10. Tosi mukavan näköinen reitti ja laitan ilman muuta tämän itselle muistiin, kun tulee aika ajoin Espoossa käytyä ja sielläkin pieniä retkiä tehtyä. Vaihtelevaa maastoa näyttäisi olevan, joten erinomainen pieni parin tunnin lenkki tiedossa!

    VastaaPoista
  11. Kävin kävelemässä reitin lämpimänä elokuun iltana. Kyllä kannatti! Hyvää oli vaihtelevuus ja monipuolisuus sekä se, että reitti ei ole liian kulunut eikä siellä ole roskaa, lasinsiruja ja muita asutuksen lieveilmiöitä.
    Vähän harmittaa, että aina kun olet ehtinyt kuvitella olevasi lähes erämaissa, niin ei mene kuitenkaan kovin kauaa, että harhakuva korjaantuu kun jostain pilkottaa talo. Toivottavasti eivät enää enempää nipistä alueen luonnosta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiva kuulla että pidit reitistä! Reitti on todella vaihteleva, en ole hetkeen käynyt Hanikassa, sillä olen kuntoutumassa leikkauksesta, mutta nyt voisin jo uskaltautua. Mahdoitko käydä ihailemassa maisemia Kasakalliolla? Siellä valitettavasti näkyy "pussikaljan" jälkiä, mutta muuten reitti on tosiaan aina ollut siisti. Asutus on onneksi vielä pysynyt naamioituneena, toisaalta on kiva tietää että tarvittaessa lähellä on apua saatavilla. Asutuksesta huolimatta reitti on todella rauhallinen ja voit kuvitella olevasi muualla kuin pääkapunkiseudulla, lieneekö syynä ns. hieman syrjäinen sijainti? Mukavaa syksyä sinulle!

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.