tiistai 1. joulukuuta 2015

1. Joulupukki, Santa Claus, Sinterklaas, joulunviettoa maailmalla





Tänä vuonna Martan Matkassa joulukalenterissa tutustutaan eri maiden jouluperinteisiin sekä erikoisiin joulun vietto tapoihin. Kalenterissa käydään läpi myös miten eri uskonnoissa vietetään joulua vai vietetäänkö ollenkaan. Postaukset ovat tehty osittain haastattelujen perusteella, kaivamalla tietoa netin ihmeellisestä maailmasta sekä suurkiitokset kaikille ”vieraskynä”-kirjoittajille.

Ensimmäinen luukku raottaa hieman joulun vietoon liittyviä perinteitä yleisesti…



Joulunvietto eri maissa ja uskonnoissa


Joulua vietetään useissa maissa, mutta niiden perinteet eroavat toisistaan ja niihin vaikuttavat suurimmaksi osaksi eri uskonnot. Kristinuskossa joulua vietetään Jeesuksen syntymäpäivänä, katolilaisissa maissa juhlitaan joulua loppiaisena, jolloin tietäjät tulivat seimen luokse, ortodoksit juhlistavat joulua vanhan juliaanisen kalenterin mukaan 7.1, juutalaiset viettävät joulun sijaan hanukkaa ja muslimit eivät juhli joulua ollenkaan sekä näiden lisäksi on vielä erilaisia henkien uskomiseen liittyviä tapoja viettää joulua.


Englannissa joulupöydässä istutaan paperihatut päässä ja jokaisella on Chrismas Crackers eli paukkukaramelli, jolla tökitään muita pöydässä istuvia, putkilon sisältä löytyy yleensä joki lelu. Joulupöytään kuuluu kalkkuna tai porsas sekä jälkiruoaksi “pudding” eli vanukas sekä mince-pie piiras joka on kuivatuista hedelmistä tehty piiras. 
-Audrey-

Japanissa 24.12 vietetään joulun sijaan rakastavaisten päivää ja 25.12 Joulupukki tuo lahjat. 
-Anna-

Nigeriassa ei vietetä joulua, mutta ystävien kesken vaihdetaan lahjoja.
-Jamila-

Italiassa jolua vietetään perinteisesti 24.12 jolloin joulupukki tuo lahjar sekä loppiaisena 6.1 jolloin lapset jättävät kengät oven taakse ja vanha noita-akka Befana tuo lahjoja. 
-Anais-


Joulun vietto on muotoutunut vasta kristinuskon leviämisen myötä, sillä Antiikin Rooman aikaan 17-23 joulukuuta välisenä aikana vietettiin roomalaisten keskitalven juhlaa eli Saturnaliaa. Syyskylvöt olivat juuri valmistuneet ja niiden jälkeen järjestettiin juhla maanviljelyksen jumalan Saturnuksen kunniaksi. Myöhemmin Germaanit viettivät keskitalvenjuhlaa Yulea joulu- ja tammikuun välisenä aikana, ajankohta vaihteli kuukalenterin mukaan. Englanninkielisestä sanasta Yule on muotoutunut suomalainen sana Joulu. 

Kristinusko syrjäytti pakanalliset keskitalvenjuhlat ja sen sijaan alettiin juhlia Joulua Jeesuksen syntymän vuoksi. Kristinuskon mukaan Joulua juhlitaan Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Euroopassa, Australiassa ja joissan Aasian sekä Afrikan maissa kunkin kansan perinteiden mukaan. 


Trinidadissa joulua vietetään 25.12 perheen kanssa ja lahjat tuo Santa Claus eli joulupukki. Joulupöytään laitetaan kalkkunaa.
-Shannon-

Swasimaassa joulua vietetään perheen ja ystävien kanssa, lahjat tulevat suoraan vanhemmilta ja joulupöydässä nautitaan kanaa. 
-Sandzile-

Hollannissa käy 5.12 Pyhä Nikolaus ja jouluaattona 24.12 käy Sinterklaas jonka sanotaan olevan Santa Clausin ja joulupukin esi-isä.


-Geoffrey-



Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 




6 kommenttia:

  1. Tämä oli mielenkiintoista lukea, se on tosiaan aika jännä miten erilaisia jouluperinteet ovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että tykkäsit postauksesta, minusta kalenteria oli todella kiva tehdä ja erityisen mielenkiintoista oli lukea myöhempien luukkujen vieraskynä postauksia, niistä minulle tuli heti oikein jouluinen olo!

      Poista
  2. Kiitos Martta mukavasta joulukalenterista! Tässä hitusen päivitystä hollantilaiseen joulukulttuuriin...

    Sinterklaas ei suinkaan tule jouluaattona, vaan nimenomaan 5.12 eli tulevana lauantaina ja tuo kilteille lapsille lahjoja. Ennen vanhaan lapset laittoivat kengät ovensuuhun ja yöllä Sinterklaas oli käynyt täyttämässä ne erilaisilla namuilla ja jouluherkuilla, mutta kaupallisuus on vallannut tämänkin perinteen, joten nykyään lahjat tuskin mahtuvat kenkään, vaikka fiksummat tenavat ovatkin huomanneet laittaa ovensuuhun omien pienten popojen sijasta isän suurimmat saappaat.... ;-)

    Sinterklaasin mukana kulkee joukko apulaisia, joita kutsutaan nimella "Zwart Piet". Jos lapset eivät ole olleet kiltteinä saavat he lahjojen sijasta Zwart Pietiltä risuja.

    Sinterklaas on valkopartainen, vaaleaihoinen, punaiseen kaapuun ja hiippaan pukeutunut arvokkaan näköinen ukkeli ja Zwart Piet (joita on yleensä monta) ovat värikkäisiin pussihousuihin pukeutuneita tummaihoisia apulaisia. Tämä asetelma herättää täällä tällä hetkellä kovaa keskustelua siitä onko kyse arvokkaasta kulttuuriperinnöstä vai rasismista... Kuulin juuri, että yhdessä koulussa oli kielletty Sinterklaasin apulaiset rasistiseen mielikuvaan vedoten, mutta lasten vanhemmat olivat tuohtuneet tästä kiellosta niin, että olivat itse ilmaantuneet koululle pukeutuneena Zwart Piet:eiksi.

    Terkkuja Hollannista,

    * Outi



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Outi, kiitos kommenteista ja hyvä kun huomautit tuosta Sinterklaas pukista, tarkistin heti tekstin Hollannin luukusta ja siellä asia oli onneksi oikein, mutta tämän kyseisen tekstin osalta minulla on käynyt lapsus käännöksen kanssa. Pahoitteluni!

      Korjaus postaukseen: Hollannissa käy jouluna tuttu mies ja se on nimeltään Joulupukki ja sen sijaan Sinterklaas käy Pyhän Nikolauksen päivänä... Sinterklaas pukista saadaan varmaan myöhemmin kuulla lisää... ;)

      Poista
  3. Hei Martta, kirjoitit vuonna 2015 serbien ja/tai serbialaisten joulusta. Onko tietoa mitä slava-juhla tarkoittaa, liittyykö kansanperinteeseen vai johonkin uskonnolliseen tapahtumaan?
    -Kiinnostunut-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, tuttavani kirjoitti tämän Serbian joulusta kertovan postauksen, hän oli yksi vuoden 2015 joulukalenterin vieraskynäilijä, joten valitettavasti en osaa kerto Slava-juhlasta enempää. Nopea googlailu kuitenkin kertoi, että Slava on uskonnollinen juhla, jossa juhlitaan perheen suojelupyhimystä.

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.