perjantai 4. joulukuuta 2015

4. Joulupukin esi-isä piipahtaa useissa Euroopan maissa ennen joulua


Useissa Keski-Euroopan maissa yksi joulunvieton tärkeimpiä päiviä on 6.12, joka on Pyhän Nikolauksen päivä ja lapset saavat tuolloin joulun lahjat. Pyhä Nikolaus liikkuu eri maissa erilaisella kokoonpanolla ja saattaa käyttää vähän erilaisia vaatteita.


BelgiaKuva: Wikipedia, Saint Nikolaus ja apulainen


Pyhä Nikolaus liikkuu apurien kanssa myös Belgiassa tuomassa lahjoja. Lapset laittavat edellisenä iltana aasille evääksi porkkanan ja Pyhälle Nikolaukselle snapsilasin. 

Vrolijke Kerstmis!HollantiKuva:WikipediaHollannissa liikkuu parivaljakko Pyhä Nikolaus eli Sinterklaas ja  Zwarte Piet eli Musta Pekka, jotka tuovat lahjoja kilteille lapsilla ja tuhmat saavat risuja, tai voivat joutua jopa Espanjaan. Parivaljakkoa odottaa tietenkin hollannikkaat eli puukengät, joihin lapset ovat laittaneet ruokaa Sinterklaasin hevoselle. Hollantilaisesta joulusta lisää myöhemmin…

Prettige Kerstfeest!Itävalta Kuva: Wikipedia, Krampus


Itävallassa liikkuu Pyhä Nikolaus sekä sarvipäinen Krampus, joka on Mustan Pekan serkku ja antaa tuhmille lapsille risuja. Krampus liikkuu  kyselemässä onko kilttejä lapsia ja mikäli on ollut kiltti niin Pyhä Nikolaus antaa lapsille hedelmiä tai makeisia ja pieniä lahjoja voi löytää ulkona olevista sukista tai kengistä Pyhän Nikolauksen päivänä, mutta Christkindl tuo loput lahjat jouluaattona. Mikäli on ollut tuhma niin saa Krampukselta nuhteita ja risuja, ellei onnistu laulamalla lepyttämään Krampusta. Krampukseksi pukeutuvat nuoret naimattomat miehet jotka kulkevat ympäriinsä pelottelemassa lapsia ja kauniita naisia. 

Frohe Weihnachten!SveitsiKuva: Wikipedia, Küssnachtin Klausjakt


Riippuen siitä missä päin Sveitsiä asustelee niin minkälainen kokoonpano tulee käymään Pyhän Nikolauksen päivänä. saksankielisellä alueella vietetään Sami Chlausin-päivää ja joulupukin näköiset Sami-Chlausit kulkevat aasilla ja ovat apureineen liikenteessä, kun taas ranskankielisellä alueella käy Pyhä Nikolaus kahden mustan apurinsa kanssa. Jouluaattona Christkind ja Pere Noel tuovat lapsille lisää lahjoja.

Luzern-järven rannalla sijaitsevassa Küssnachtin kylässä jahdataan Pyhän Nikolauksen aattona 5.12 joulupukkia. Kylässä järjestetään suuri ”Klausjagen” eli joulupukin metsästys tapahtuma. Perinteisen tapahtuman juuret juontavat keskiajalle, jolloin pahoja henkiä peloteltiin kylästä kovan metelin avulla. Paraati alkaa yöllä ja siihen osallistuu noin 1000 henkilöä, tapahtumaa seuraa vuosittain noin 20 000 vierailijaa.


Joyeux Noël!
Buon Natale!
Frohe Weihnachten!Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.