lauantai 1. marraskuuta 2014

Pyhäinpäivä





Tänään vietetään pyhäinpäivää, joka on vainajien muistopäivän lisäksi myös kristillisten marttyyrien ja pyhimysten päivä. Monessa maassa pyhäinpäivää vietetään 1.11. ja tänä vuonna (2014) Suomessakin pyhäinpäivä osuu sen alkuperäislle päivälle. Pyhäinpäivänä on tapana viedä läheisten haudalle kynttilä tai kukkia ja minäkin sytytän tänään tämän kynttilän omalle äidilleni sekä muille poismenneille läheisilleni. 

Pyhäinpäivä on kirkollinen juhlapyhä, jossa yhdistyy kaksi katolisen kirkon keskiajalta periytyvää juhlaa, kaikkien pyhien päivä (1.11 Festum omnium sanctorum), jolloin muistetaan kaikkia kristikunnan pyhiä ja marttyyreitä sekä kaikkien uskovien vainajien muistopäivä (2.11 Commemoratio omnium fidelium defunctorum). 

Suomessa on aikoinaan juhlittu maalaisten keskuudessa sadonkorjuun päättymistä kekri-juhlilla, jonka ajankohta oli lähellä nykyistä pyhäinpäivää. Tuolloin syötiin hyvin sekä nautittiin oman sadon antimista ja juhla oli maalaisille jouluakin tärkeämpi. Myöhemmin kekrien sijaan alettiin juhlia  pyhäinpäivää ja juhla muuttui enemmän kirkolliseksi. Suomessa pyhäinpäivää juhlittiin aikaisemmin 1.11 ja nykyään pyhäinpäivän ajankohta vaihtelee vuosittain sijoittuen 30.10-7.11 väliselle lauantaille. Pyhäinpäivää kutsuttiin pyhäinmiestenpäiväksi vuoteen 1967 asti, jolloin nimi muutetiin pyhäinpäiväksi. 

Suomessa pyhäinpäivä on luoteeltaan hiljainen ja harras päivä, jolloin muistetaan vainajia ja omaiset vievät kynttilöitä, seppelitä tai kukkia haudalle sekä sankarihaudoille. Pyhäinpäivänä haudoilla käynti yleistyi Suomessa maailmansotien jälkeen, haudoista haluttiin pitää parempaa huolta ja kunnioittaa sodassa kaatuneita. Pyhäinpäivä mielletään usein Halloweeniin (31.10), vaikka juhlat eivät liity toisiinsa. Sekaannusta saattaa aiheuttaa juhlapäivien läheinen ajankohta, sekä välillä ne saattavat osua samalle päivälle. Pyhäinpäivä on Suomessa vapaapäivä ja kaupat ovat tuolloin kiinni.

Pyhäinpäivänä kirkoissa järjestetään usein omaisille muistojumalanpalvelus, jossa yleensä luetaan kuluvan vuoden aikana kuolleiden seurakuntalaisten nimet. 


Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.