keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Geneven kantoni, Sveitsin kelloteollisuuden syntymäpaikkaJuttusarja Sveitsin kantoneista saa jatkoa ja tällä kertaa esittelyssä Geneven kantoni, jossa Sveitsin kelloteollisuus on syntynyt. 


On tämä Sveitsi erikoinen maa, kun valtiolla ei ole pitkäaikaista päämiestä, vaan  päämies valitaan vuodeksi kerrallaan. Sveitsi on valtiomuodoltaan valaliitto, joka koostuu 26 kantonista, jotka ovat kuin omia osavaltioita. Kantoneilla on laaja itsehallinto ja jokaisella on oma perustuslakinsa, oikeuslaitos, toimeenpanovalta, sekä parlamentti. Jokainen kantoni vastaa itse mm. terveydenhuollosta, poliisilaitoksesta, verotuksesta ja koululaitoksesta. Kantoneissa päätökset tehdään kansanäänestyksillä. Kantonien välillä on eroja ja etenkin poliittiset oikeudet voivat vaihdella jopa kuntien välillä. Sveitsin kansalaiset ovat ensiksi kansalaisia omassa kunnassaan, sitten omassa kantonissaan ja vasta viimeiseksi he ovat Sveitsin Valaliiton kansalaisia. Päätin aloittaa juttusarjan tekemisen eri kantoneista ja samalla pääsen tutustumaan jokaiseen kantoniin. Juttusarjani Sveitsin kantoneista jatkuu ja nyt on vuorossa Geneve.

Sveitsin Kantonien jako kielialueittain:
Italia: Ticino
Italia, Retoromania, Saksa: Graubünden
Ranska: Geneve, Jura, Neuchâtel, Vaud
Ranska ja Saksa: Bern, Fribourg, Valais
Saksa: Aargau, Appenzell Ausserrhoden, Appenzell Innerhoden, Basel-Landschaft, Basel-Stadt, Glarus, Luzer, Nidwalden, Obwalden, Sankt Gallen, Schaffhausen, Schwyz, Solothurn, Thurgau, Uri, Zug, Zürich


GeneveGeneven kantoni sijaitsee Geneve-järven eteläpäässä sen molemmin puolin, Rhône-joen suulla ja sen länsipuolella on Jura-vuoret ja itäpuolella Alpit. Geneve on Sveitsin läntisin kantoni ja sitä ympäröi Ranskan raja. Geneve kuuluu Sveitsin ranskankieliseen alueeseen ja se on kokonsa puolesta yksi Sveitsin pienimmistä kantoneista, mutta väkiluvultaan Sveitsin kuudenneksi suurin. Geneve on myös kantonin pääkaupungin nimi, joka on Sveitsin toiseksi suurin kaupunki (noin 190 150 asukasta vuonna 2014) ja koko kantonissa on asukkaita yhtensä noin 480 309 (2014), joista noin 40 % on ulkomaalaisia. Geneven kantoni koostuu 45 kaupungista, joista Geneven jälkeen suurimmat ovat Vernier 35 044 (2014), Lancy 30 987 (2014)  ja Meyrin 22 067 (2014). 

Geneve sijaitsee maantieteellisesti hyvin keskeisellä paikalla ja alueen moottoritieverkostoa pitkin pääsee helposti eri puolille Eurooppaa. Genevessä sijaitsee Sveitsin toiseksi suurin lentokenttä Cointrin, josta on vain muutaman tunnin lentomatka muihin Euroopan suuriin kaupunkeihin sekä nopeat junayhteydet Pariisiin, Milanoon, Espanjaan ja Saksaan. 

Geneven läpi virtaa Rhône- ja Arve joet, jotka päättyvät ympäröivään Geneve-järveen. Alue on suurimmaksi osaksi tasankomaata Jura-vuorten ja Alppien välissä. 

Historia


Genevessä on löydetty esihistoriallisia jälkiä 11 000 ennen ajanlaskun alkua ja 5000 vuotta eaa ensimmäiset viljelijät raivasivat metsää ja rakensivat rannalle paalujen päälle asumuksia. Geneven vanhassa kaupungissa on asuttu jo Antiikin aikaan ja tuolloin Celttien heimot rakensivat sinne linnoituksen. 

Rooman keisari Julius Ceasar kukisti Helveitalaiset ja ajoi heidät pois vuonna 58 eaa. Tuolloin mainitaan Geneven nimi, latinaksi Genua ensimmäisen kerran Julius Ceasarin kirjoituksessa, hänen kommentoidessa Gallian sotaa. 

Geneveä on hallinnut vuoroin roomalaiset, burgundilaiset, frankit ja 1300- luvulla Genevestä tuli itsenäinen hiippakunta, jota hallitsi piispa. John Calvin ajoi  voimakkaasti uskonpuhdistusta ja se hyväksyttiin Genevessä vuonna 1536. Uskonpuhdistuksen myötä piispa ajettiin pois kaupungista. Genevestä tuli suuri uskonpuhdistuksen keskus, joka antoi turvapaikkoja uskonvainojen pakolaisille. Pakolaisten myötä kaupunki vaurastui ja kehittyi. 

Myöhemmin Geneve oli Savoyn herttuan vallassa  ja vuonna 1602 herttua Charles Emmanuelin epäonnistuneen hyökkäyksen jälkeen Geneve itsenäistyi. Geneve sulautettiin Ranskaan vuonna 1798 ja kaupunki oli ranskalaisten miehittämänä. Napoleonin kukistumisen jälkeen Geneve palautettiin tasavallaksi 31.12.1813 ja vuonna 1815 Geneve liittyi Sveitsin liittovaltioon. 

Keskeisen sijaintinsa vuoksi Geneve on kautta aikojen ollut  yksi Euroopan tärkeimpiä kaupankäynnin pääliikenneväyliä.  Genevessä yhdistyy Välimeren ja Pohjois-Euroopan pääliikenneväylät sekä kaupunki on ollut yksi jokikaupan avainkaupunkeja. Talous


Geneve on ollut 1600- luvun puolivälistä lähtien merkittävä taloudellinen keskus, tuolloin alueelle syntyi paljon kello- ja koruteollisuutta ja nämä käsityön taidonäytteet levisivät pian myös muualle maailmaan. 

Geneven kantonissa on tänä päivänä yli 130 pankkia ja Geneveä pidetään maailman kuudenneksi suurimpana talouden keskuksena. Kelloteollisuus on edelleen yksi suurimpia teollisuuden aloja ja sen lisäksi tärkeä ala on kemian ja lääketieteen tutkimus. Työntekijöistä noin 80 % työskentelee palvelualalla. Genevessä on lukuisia kansallisten ja kansainvälisten organisaatioiden pääkonttoreita (Punainen Risti, Yhdistyeet Kansakunnat,  Maailman terveysjärjestö ym.) sekä noin 250 ulkomaalaisen yrityksen pääkonttori. Genevessä sijaitsee myös WEF eli World Economy Forumin päämaja sekä CERN eli Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus.  


Geneven suurimpia kaupunkeja

Geneve CitéGeneve on samannimisen kantonin pääkaupunki ja Sveitsin toiseksi suurin kaupunki noin (190 150) asukasta. Geneve on muodostunut useista peräkkäisistä kaupungeista, joista on myöhemmin tullut Geneven lähiöitä. Geneven kaupuki ja sen lähiöt ovat levittäytyneet Geneve-järven molemmille rannoille. Oikean rannan puolella sijaitsee Mont-Blancin satama-alue sekä seuraavat kaupunginosat: Petit Saconnex, Nations, Pâquis, Saint-Gervais, Servette, Charmilles ja Saint-Jeanen. Vasemman rannan puolella sijaitsee Gustave-Adorin satama-alue sekä seuraavat kaupunginosat: Eaux-vives, Malagnou, Champel, Vieille-ville, Plainpalais, Acacias, Jonction, Quartier des banques ja Tranchées. Geneven läpi halkoo Rhône-joki, joka risteytyy Jonctionin kaupunginosassa Arve-joen kanssa. 

Geneveä kutsutaan myös ”Rauhan pääkaupungiksi”, kaupungissa järjestetään vuosittain noin 2700 kansainvälistä tapaamista. Geneve on kaunis, rauhallinen kaupunki, jossa vuodenajasta riippumatta on tarjolla lukuisia tapahtumia. Kaupungissa vain pienen kävelymatkan päässä on useita kiinnostavia nähtävyyksiä, museoita ja puistoja. Liikkuminen kaupungissa on helppoa  ja julkinen liikenne (juna, tram, bussit) kattaaa hyvin kaupungin sekä lähiseudut. Genevestä on hyvät kulkuyhteydet Sveitsin muihin kaupunkeihin sekä naapurimaihin mm. Ranskaa ja Italiaan. 

Geneve sai viime vuonna (2014) Matkailualan ”Oscarin” ja Geneve äänestettiin Euroopan johtavaksi kaupunkilomakohteeksi 2014. CarougeCarouge on pieni idyllinen kaupunki Rhône ja Arve-jokien eteläpuolella ja sitä kutsutaan myös nimellä Geneven ”Greenwich village”. Carougella on erityinen asema Geneven kantonin historiassa, kaupunki rakennettiin 1700-luvun lopulla Sardinian kuninkaan määräyksestä kilpailemaan Geneven kanssa. Piemonte-Sardinian pääkaupungista Torinosta kutsuttiin arkkitehdit suunnittelemaan kaupunkia ja tämän vuoksi kaupungissa on ihana italialainen tunnelma. 

Carouge on tunnettu lukuisista pienistä käsityö-, taide- ja antiikkiliikkeistä sekä kauppatorin markkinoista. Kaupungin pienillä kujilla ja kaduilla on kiva käyskennellä, katsellen kauniita rakennuksia ja niiden yksityiskohtia. Kävelyn jälkeen voi lepuuttaa jalkoja kahvikupin ääressä tai istuksia  salaisten puutarhojen penkillä. Carougen ravintola tarjonta on suuri ja sieltä löytyy keittiöitä joka lähtöön sekä trendikkäitä baareja ja tunnetusti Carougen yöelämä on suosittu.


MeyrinMeyrinin kaupunki sijaitsee Rhône-joen oikealla puolella aivan Ranskan rajan tuntumassa ja sen naapurikaupunkeja ovat Satigny, Vernier ja le Grand-Saconnex. Meyrinissä on noin 22 067 (2014) asukasta ja alueella sijaitsee Geneven lentokenttä Cointrin sekä kaupungin tekee tunnetuksi Sveitsin ja Ranskan rajalla sijaitseva CERN eli Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus. 

Meyrin oli alunperin pieni maalaiskylä joka alkoi kehittyä pikkuhiljaa vuonna 1921 avatun Cointrinin lentokentän myötä ja alueen nopea kasvu alkoi vuoden 1954 jälkeen jolloin CERNin tutkimuskeskus avattiin Meyrinissä.
CERNin tärkein tutkimusalue on hiukkasfysiikka, mutta vuonna 1990 englantilainen fyysikko Tim Berners-Lee kehtti CERNIssä World Wide Webin eli www-tekniikan, jonka avulla voi linkittää sivulta toiselle. Tämä uusi www-tekniikka levisi maailmanlaajuiseksi ja sitä käytetään edelleen ahkerasti. CERNin fyysikot saivat hiukkasteoriastaan vuonna 2013 Nobelin fysiikanpalkinnon. CERN on yksi Geneven suosituimmista turistikohteista ja sinne pääsee tutustumaan varaamalla etukäteen opastetun kierroksen.

Sijainti: Route de Meyrin 385
Lisätietoja: CERN visits


Jardin Alpin
Meyrinissä sijaitsee upea Alppi puisto, jossa on mukava kävellä. Hehtaarin kokoisessa puistossa on nähtävillä noin 3600 eri kasvilajia sekä 110 eri kalliomuodostumaa, lasten leikkipaikka ja lammikon tuntumassa on pieniä eläimiä.

Sijainti: Lähellä lentokenttää, Chemin du Jardin-Alpin 7 
Alueelle on ilmainen pääsy.

Vivarium
Liskot, krokotiilit sekä kilpikonnat ympäri maailman ovat nähtävillä niiden luonnollisessa ympäristössä. Vivariumissa on myös lastenhuone vastasyntyneille talon asukkaille.

Sijainti: Lähellä lentokenttää, Rue Cardinal-Journet 32a
Avoinna: ma - pe 14-17 / la - su 10-17
Pääsymaksu: aikuiset 10 chf / lapset 6-16 6 chf
Lisätietoja: Vivarium

Shoppaus:
Meyrinissä on hyvät ostosmahdollisuudet, kauppakeskus Meyrin Centressä on 32 liikettä, elektroniikkaliike Media Markt, huonekaluliikkeitä, puutarhaliike Jumbo.


VernierVernier on Geneven kantonin toiseksi suurin kaupunki sen asukasluku on noin 35 044 (2014) ja se sijaitsee aivan Geneven kaupungin takana, Rhone-joen oikealla rannalla. Vernierin muita naapurikaupunkeja ovat Satigny, Meyrin ja le Grand-Saconnex. Kaupungin nimi Vernier juontaa juurensa kelttiläisten sanasta ”Verne” eli leppä. Kuuluisia Geneveläisiä Calvin Jean, Jean-Jacques Rousseau, Lenin eli Vladimir Ilyich Ulyanov, Henri Dunant, Richard Burton, Yoko Ono, Alistair MacLean, Phil Collins, Nana MouskouriYleiset vapaapäivät ja juhlapäivät Genevessä

1.1 Uuden vuoden päivä
pitkäperjantai (3.4.2015)
pääsiäismaanantai (6.4.2015)
1.5 työväenpäivä
toukokuun 2. sunnuntai äitienpäivä (10.5.2015), ei yleinen vapaapäivä
helluntai 40 päivää pääsiäisestä (14.5.2015)
maanantai 50 päivää pääsiäisestä, pääaiäisajan loppu (25.5.2015)
kesäkuun 1. sunnuntai isänpäivä (7.6.2015), ei yleinen vapaapäivä
1.8 Sveitsin kansallispäivä
syyskuun 1. sunnuntain jälkeinen torstai (10.9.2015) Jeune Genevois eli Geneven paastopäivä, vapaapäivä
25.12 joulupäivä
31.12 Geneven tasavallan 1813 uudelleen perustamisen muistopäivä, vapaapäivä Genevessä


Geneve numeroina
Pinta-ala: 284 km2
33,3 % asutusta 
39,5 % maatalousaluetta
12,4 % metsää
14,7 % käyttämätöntä maata (järviä, jokia ym.)

Korkein kohta: Les Arales 516 m, kylä Ranskan rajalla
Matalin kohta: Chancy 332 m, kohta misssä Rhône-joki ylittää Sveitsin rajan

Pääkaupunki: 
Geneve, Sveitsin 2. suurin kaupunki, noin 190 150 asukasta (2014)

Kuntia: 45
Alueet: 16
Pienin kunta: Chêne-Bourg, 1,28 km2
Suurin kunta: Satigny 18,92 km2

Eniten asukkaita: Geneve 190 150 (2014)
Vähiten asukkaita: Gy 501 (2014)

Asukasluku: 
noin 480 309 (2014) asukasta josta noin 40 % ulkomaalaisia (2014)
75 % väestöstä asuu kaupunkialueella

Politiikka:

Sveitsin parlamentti
Ylähuone 46 jäsentä, joista 2 jäsentä Genevestä 
Alahuone 200 jäsentä, joista 11 jäsentä Genevestä 

Le Grand Conseil, kantonin parlamentti
Säätää ja asettaa Geneven kantonin lait.

Istuntokausi 4 vuotta, (2013-2018)
Valtuustossa 100 jäsentä, valitaan vaaleilla
Suurimmat puolueet: Parti Libéral-Radicals (PLR) 24,  Mouvement Citoyens Genevois (MCG) 20, Socialiste (S) 15 jäsentä

Conseil d'État de Genève, valtioneuvosto
Toimeenpaneva elin, jonka tarkoituksena on toteuttaa ja soveltaa Grand Conseilin säätämiä lakeja. Valtioneuvostoon kuuluu 7 jäsentä. Valtioneuvoston presidentin tehtäviin kuuluu Geneven edustustehtävät, Geneven etujen valvominen liittovaltion ja kantonien välillä.  

Geneven kantoni muodostuu 45 kaupungista, joilla on oma hallintoneuvosto ja pormestari.


Uskonto: 
katolilaiset 36,5 % / protestantit 10,7 % /ei rekisteröity 36,0 %

Verotus: 
Sveitsissä veroa maksetaan valtiolle, kantonille, kunnalle ja kirkolle
Täällä voit laskea oman veroprosenttisi: Sveitsin veroprosentti

Valtion vero: 
Kantonin vero: 
Kunnan vero: 

Työttömyys % Geneve 5,46 % (2013)

Lisätietoa Geneven kantonista


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.