Joulukalenterin tarina
Joulukalenteri on peräisin Saksasta, jossa ollaan jo 1800 luvulla laskettu on päiviä jouluaattoon. Vanhin tiedossa oleva joulukalenteri on käsityönä tehty kalenteri, vuodelta 1851. Ensimmäisen paperisen joulukalenterin julkaisi kirjakauppias Gerhard Land 1900-luvun alussa. Lang oli lapsena saanut äidiltään joulun alla 24 pientä pakettia ja joka päivä paketista tuli leivonnainen. Langin kalenterit tulivat suosioon vasta 1920-luvulla ja ne olivat ensimmäisiä, missä oli avattavat luukut ja luukkujen takaa paljastui pieniä värikkäitä kuvia.
Suomeen joulukalenteri tuli Ruotsista, partiotyttöliiton johtaja Teresita Fazer oli nähnyt adventtikalentereita Ruotsissa ja hän sai siitä idean toteuttaa varainkeruuta, myymällä kalentereita partiolaisten hyväksi. Ensimmäinen kalenteri ilmestyi vuonna 1947 ja partiolaisten adventtikalenteri on ollut siitä asti myynnissä joka vuosi. Partiolaisten adventtikalenteri on osa suomalaista jouluperinnettä ja se eroaa tavallisesta joulukalenterista siten, että ensimmäinen luukku avataan jo ensimmäisenä adventtina ja joulukalenterin ensimmäinen luukku avataan 1.12. Partiolaisten kalenterin kuvitus oli alkuvuosina aina talo, jonka ovet sekä ikkunat olivat luukkuja ja osa kalenterin kuvituksista on vakiintunut esim. kynttilä ensimmäisenä adventtina, Suomen lippu itsenäisyyspäivänä ja Lucia-neito.
Suklaakalentereita alettiin valmistaa Saksassa vuonna 1958 ja televisioon joulukalenteri tuli Ruotsissa 1960-luvulla. Suomessa ensimmäistä joulukalenteri televisio-ohjelmaa katsottiin vuonna 1963. Yksi tunnetuimmista joulukalenteriohjelmista on ollut Kylli-tädin joulukalenteri ja tänä päivänä voi seurata Tonttu Toljanderin seikkailuita. Tänä päivänä on myynnissä on useita erilaisia joulukalentereita, joiden sisältä paljastuu makeisia, pieniä tavaroita ja leluja sekä jopa Lego-palikoita.
Itsetehdyt kalenterit ovat suosittuja ja meidänkin lapset haluavat edelleen sellaisen joka joulu. Tänä vuonna vaihdoin joulukalenterin numeroiduista joulusukista numeroituihin pyykkipoikiin. Kalenterimme joulusukat ovat sen verran pieniä, ettei niihin mahdu kovin kummoisia paketteja ja isokokoiset paketit ovat olleet kömpelön näköisiä, sekä sidottuja paketteja on vaikea irroittaa. Ajatuksenani oli itse numeroida ja koristella puiset pyykkipojat, mutta löysin kivat ja sievät pyykkipojat valmiiksi koristeltuina, vielä edulliseen hintaan. Halusin tänä vuonna kalenteriin selkeyttä ja yksinkertaisuutta, joten erilaisten pakettien sijaan halusin hankkia ruskeita paperipusseja, joiden koristelu olisi yksinkertainen. Paperipussien hankkiminen oli haastavaa puuhaa, sillä niitä ei löytynyt mistään joten korvasin paperipussit ruskeilla kirjekuorilla.
Kalentereita tehdään myös lemmikeille ja myös meidän Macho menee aivan villiksi omasta kalenteristaan. Heti ensimmäisen luukun avaamisen jälkeen, Macho osaa joka päivä odottaa kalenterin avaamista ja mikäli vähänkin keittiössä rapisee tai kalenteri liikahtaa vahingossa, niin Macho on paikalla heti.
Kalentereita tehdään myös lemmikeille ja myös meidän Macho menee aivan villiksi omasta kalenteristaan. Heti ensimmäisen luukun avaamisen jälkeen, Macho osaa joka päivä odottaa kalenterin avaamista ja mikäli vähänkin keittiössä rapisee tai kalenteri liikahtaa vahingossa, niin Macho on paikalla heti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.