maanantai 25. toukokuuta 2015

Suomi tuotteet SveitsissäSuomalaiset makeiset ovat niitä oikeita!


Suomen reissu lähenee ja on aika tehdä ostoslistaa ruokatuliaisista. Pitkään olen halunnut tehdä postauksen suomalaista tuotteista, minkälaisia tuotteita kaipaa ulkomailla asuessa ja miten niitä onnistuu korvaamaan. Monen tuotteen kohdalla korvaaminen ei ole mahdollista vaan ne on opeteltava tekemään itse ja tämän vuoksi yritän kerätä Bistron herkkuja-sivuille, hyväksi havaittuja reseptejä. Vielä on hakusessa ainakin ohjeet kunnon lihapiirakalle sekä kehitteillä on resepti ruisleivälle!

Ulkomailla asuessa tuttujen elintarvikkeiden ja ruokien löytäminen on haastavaa ja tämän huomaa jo pienen loman aikana, mikäli asuu apartementos tyylisessä majoituksessa. Meidän perheellä on kolme perustuotetta  mitä ilman ei tule toimeen: kunnon kahvi, suolainen levite sekä maito, mikäli näitä ei löydy pian, niin kaikkien pinna alkaa kiristyä. Muuttaessa ulkomaille aina aluksi Suomi-ruokakassit painavat paljon ja ruokatuotteille on raivattava tilaa matkalaukuissa, mutta ajan myötä sitä on oppinut löytämään paikalliset korvaavat tuotteet. 

Oikeat ja omaan makuun sopivat kahvit, maidot, rasvat ja makkarat löytää kokeilemalla, mutta usein haasteensa tuo vieras kieli, miten esim. maitotuotteissa millä nimellä kutsutaan kermaviiliä? rahkaa? tai piimää? tai mistäköhän hyllystä niitä löytää? 


Vain suomalainen ymmärtää mitä salmiakin ja lakritsin puute voi aiheuttaa!

Keräsin tähän pientä listausta, miten olen onnistunut korvaamaan aidot Suomi-tuotteet Sveitsissä. Tein pientä kyselyä myös Suomi-mamojen keskuudessa ja sieltähän löytyi minulle ihan uusia tuotteita ja matkalaukkuun jää taas jatkossa enemmän tilaa vaikka suomalaisille kirjoille tai nameille, mitä ei kyllä löydy mistään kaupasta :)

Muuttaessani Sveitsiin kyselin Facebookin Sveitsinsuomalaiset ryhmässä, mitä elintarvikkeita kannattaa ostaa muuttokuormaan ja muuton jälkeen kyselin aktiivisesti korvaavia tuotteita. Kävin tätä postausta varten näitä aikaisempia keskusteluita läpi ja sieltä löytyi uusia tuotteita, mitä en muistanut mm. Migroksen maksamakkara, tätä täytyy heti kokeilla. Osa tuotteista on niiden saksankielisillä nimillä, mutta esim. Coopin ja Migroksen tuotepaketeissa tekstit ovat usealla kielellä, kuten Suomessa, Ruotsiksi ja Venäjäksi.Aito on aina aitoa!


Vaikka monia tuotteita pystyykin korvaamaan ja tekemään itse, niin kuitenkin on muutamia, joita ei vaan pysty, sillä ne eivät vaan maistu samalle. Näihin tuotteisiin kuuluu ruisleipä, karjalanpiirakat, Jalostajan hernekeitto, HK-sininen, ”Turun”-sinappi, Saarioisen maksalaatikko, suomalaiset karkit esim. salmiakki, hopeatoffee, Fazerin sininen, irtokarkit, lakritsi, pätkis, Amerikan pastillit, Xylitol Jenkki yms. makeiset sekä ehdottomasti snagariruoka, sitä ei löydy mistään! Hernekeitto kannattaa pakata ruumaan meneviin laukkuihin, sillä viimeksi meinasi itku päästä kun jouduin jättämään purkit turvatarkastukseen…Näillä tullaan toimeen!


Meidän perheen kolme perustuotetta löytyi suht helposti saatujen vinkkien avulla. Sveitsiläinen maito on liian rasvaista meidän lasten makuun, jotka ovat päiväkodista lähtien tottuneet suomalaiseen rasvattomaan maitoon. Valitettavasti emme ole onnistuneet löytämään tuoretta maitoa, mutta Lidlin 0,1% "Magermilch" on kuulemma paras vaihtoehto, Ranskan puolella samassa Lidlin maidossa on 0,5% rasvaa. 

Sveitsiläisissä voileipälevitteissä ei ole suolaa ja ne eivät maistu miltään! Onneksi Ranskan puolella ainakin Carrefourissa myydään "Elle&Vire" merkkiä, joista vihreä on suolainen ja vastaa melkein Oivariinia. 

Kahvin etsimiseen kuluikin enemmän aikaa ja maisteltiin usea kuppi, ennen kuin löysimme sen oikean merkin. Meillä on suodatinkeitin ja mielestämme sveitsiläinen "Chicco Doro" on lähimpänä suomalaista Juhlamokkaa, ikävä kyllä sitä myydään vain 250g paketeissa!
Leivontanäitä tuotteita on vaikea löytää ulkomailta


Jokaisessa maassa on omat perinteiset leipomukset ja usein ne liittyvätkin juhlapäiviin, joita haluaa myös juhlistaa asuessaan ulkomailla. Välillä näiden tekeminen on hankalaa oikeiden raaka-aineiden puuttuessa esim. joulutorttuihin tarvittavaa paiston kestävää luumuhilloa en ole onnistunut löytämään vieläkään, vaan se on edelleen tuotava Suomesta. (myydäänköhän sitä kesällä?) Täällä leivonnaisiin lisätävät hillot ja marmeladit laitetaan usein paiston jälkeen. 

Aikaisemmin olen tuonut fariinisokeria leivonnaisiin ja siman tekoa varten (resepti), mutta löysin Carrefourista kahta erilaista fariinisokeria vaaleampaa ja tummempaa, nimellä ”cassonade corsée”. Tuttavani kertoi että meidän lähikylän Tannayn pikkukaupasta saa myös fariinisokeria. 

Siirappi on myös yksi tuote mitä olen tuonut Suomesta sillä sitä tarvitaan ihan ehdottomasti joululaatikoihin  (resepti), mutta myös moniin leivonnaisiin. Siirapin korviketta kutsutaan nimellä "melasse" ja sitä saa Coopista, mutta myös Tannayn pikkukaupasta. 

Perinteisiä suomalaisia leipomuksia varten puuttuu muutamia korvaavia tuotteita kuten, jauhettu kardemumma, paistonkestävä luumuhillo sekä joululeivonnaisiin käytettävät piparkakkumauste ja pomeranssinkuori sekä perunajauho, jonka tilalla käytän Maizenaa.Jauhot, hiutaleet ym. viljatuotteet


Hyviä vastikkeita, 5-viljan hiutaleet ovat uusi löytö 

Jauhot ovat myös oma lukunsa ja eikä ihme sillä erilaisilla ilmastovyöhykkeilla kasvaa erilaista viljaa. Ruisjauho on tunnetusti vaikeaa saada, mutta täällä Sveitsissä tämä ei ole meille ongelma. Ruisjauho kulkee nimellä "Farine compléte de la seigle" tai "Roggenvollmehl (Ruggenschrot)", jauhoja löytyy Coopista ja Landista. 

Ruisleipä on aina ruisleipä ja aitoa suomalaista ei pysty korvaamaan millään! Ikävää kyllä helpottaa Coopista saatava Valaisin ruisleipä tai Manorista löytyvät Real-tyyppiset ruispalat, mutta muutama pussi on aina tuotava Suomesta. Pitkään olen raahannut Suomesta hapankorppuja, sillä korvaan niillä usein ruisleipäikävää! Kuulin juuri että Coopista niitä saa nimellä "Finn Grispies"!


Ruisleipää etsimässä, Itsetehty, Valaisin ruisleipä 

Mannaryynit löytyvät Coopista ja Migroksesta saksankielisellä nimellä "Welzengriess", joten vispipuuron   tekeminen kyllä onnistuu, mutta haasteena on löytää puolukoita. Itse olen kokeillut tehdä vispipuuron (resepti) Ikean puolukkahillosta ja puolukka mehusta. Tavallista korppujauhoa ei löydy, mutta sen sijaan panerointijauhoa, johon on lisätty suolaa, minä teen korppujauhot itse kuivista leivänkannikoista. Tattarijauhoja löytyy Coopista "Buchweizenment" nimellä sekä tavallisia kaurahiutaleita. 

Joulupuuron ja riisipiirakan täyte onnistuu hyvin Migroksen "Originario" riisillä. Neljän viljan hiutaleita ja kuivattuja herneitä ei löydy ja mikäli innostuu tekemään mämmin itse, niin mallas täytyy tuoda Suomesta. 


Maitotuotteet


tutkimusmatka maitokaapille

Näiden osalta yleensä vastaavia tuotteita löytyy hyvin, mutta hankaluus on siinä, että alkuun ei tiedä millä nimellä ne löytyvät vieraalla kielellä. Ranskankielisellä alueella mm. raejuusto löytyy nimellä ”Cottage Cheese” tai "Hüttenkäse", kermaviili ranskaksi ”Crème légère et dépaisse”, piimää löytyy Manorista nimellä ”Bio ab buttermilch”, Carrefourista löytyy myös piimää.Lihat ja makkarat


Lihatuotteissa jään kaipaamaan Saarioisten pepperonia, joka on tismalleen samaa kun Pizza Hutin ihanissa pizzoissa käytetään! HK-sininen on tietenkin HK-sininen eikä sitä korvaa mikään, maun voi ehkä korvata mutta ei mainetta! Perinteiselle lauantaimakkaralle en ole löytänyt korvaavaa tuotetta, joten se on tuotava Suomesta asti, mutta sen sijaan Ikean nakit ovat herkullisia, tosin täällä Sveitsissä taitaa olla yksi kalleimmista Ikeoista. Migroksesta saa kuulemma maksamakkaraa, sehän on testattava!Juomat


Aito mehu vilustumisen varalle


Perinteistä mustaherukkamehua vastaa Ribenan mehu, jota saa ainakin Ranskan puolelta. Geneven Cornavin juna-asemalla on kauppa nimeltä ”drinks of the world” ja sieltä löytyy suomalaisia oluita ja väkeviä. Kopparberg siideriä saa ainakin Ikeasta ja sitä on ollut myös Coopissa myynnissä edullisemmin.


Muut tuotteet


Juustonaksuja saa Denneristä, väkiviinaetikka löytyy nimellä ”Branntweinessig”, mäntysuopa löytyy nimellä "Schmierseife" Coopista ja Manorista. 

Ostoslista Suomesta:

Kahden vuoden aikana lista on supistunut huomattavasti siitä, mitä laitoin muuttokuormaamme!


Martan suosikit! MUST!
Suomalaiset makeiset, ruisleipä, karjalanpiirakka, Jalostajan hernekeitto, Saarioisten pepperoni, HK-sininen lauantaimakkara. 

Tarvittaessa:
Auran sinappi, sitruunapippuri, jauhelihamauste, neljän viljan hiutale, luumuhillo, piparkakkumauste, pomeranssinkuori, jauhettu kardemumma, perunajauho

Huom! 
Edellämainittujen korvaavien tuotteiden lista on suurimmaksi osin kerätty Geneve-järven alueelta, joten niiden saatavuudessa saattaa olla alueellisia eroja ja jotkut tuotteet ovat hankittu Ranskan puolelta Carrefourista.

Suurkiitos Annelle, Mertzille, Merville, Miimille, Sannalle, Sirpalle, Tiinalle, Viville ja Virpille, tuotekuvista sekä erinomaisista vinkeistä!Carrefourista bongattua


Välillä kaupoilla käydessä yllättyy positiivisesti, kun eteen tulee suomalaisia tuotteita, onpa kiva kun esim. Carrefourissa ja Nyonin Migroksessa myydään Fiskarsin tuotteita.


Miten sinä korvaat Suomi-herkut?


Lisätty jälkikäteen: 
Tämä postaus Suomi-tuotteista sai suurta suosiota ja kommentointia blogissa, facebookissa sekä useita muita viestejä, kiitos kaikille kommenteista sekä palautteesta! Palautteen myötä kävi ilmi, että perunajauhoja löytyy Sveitsin ruokakaupoista nimellä Kartoffelknödel. Kardemumman ja pomeranssinkuoren osalta vinkattiin käymään itämaisissa kaupoissa ja paistonkestävän luumuhillon voi tehdä itse!


28 kommenttia:

 1. Kiva kirjoitus! Ma en kauheesti enaa kaipaa mitaan, luulisin etta mita kauemmin on pois niin monet maut alkaa unohtua, nain mulle on kaynyt. Ystavia on tulossa talla viikolla ja oli kauhean vaikea keksia mitaan ruokatuliaisia, lopulta paadyttiin siihen etta ystavani tuo ruisleivan juuren mulle ja tytölle herra hakkaraisen xylitol-pastilleja :) Tosin valikoima on monipuolistunut vuosien aikana Turkissa niin etta sellaisia juttuja, joita ennen toin Suomesta saa nykyisin joka paikasta kuten sitruunapippuri ja monet muut erikoisjutut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Petra :) Voi minä keksin aina jotain tuotavaa ja jos ei muuta niin tuoreet ruisleivät ja karjalanpiirakat maistuvat aina! Suklaata täältä kyllä löytyy, mutta muut makeiset ovat ihan Haribon varassa... Olen myös viime aikoina kokeillut ruisleivän tekoa vaihtelevalla menestyksellä, kerrohan kuinka sinun käy :)

   Poista
 2. Mä kaipaan kunnollista xylitol-purkkaa ja salmiakkia. Kaikille muille on löytynyt jonkinlainen korvike tai sitten pärjää vaan ilman!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä olen jopa jossain törmännyt Xylitol-purkkaan, mutta enää en muista missä! Löytyykö lakuakin? Espanjassa asuessa hämmästelin kun josain paikoissa myytiin Pepe-lakua :)

   Poista
 3. Olipa hyvä kirjoitus! Nyt kun ollaan muuttamassa sinne seudulle, tästä onkin paljon hyötyä :)

  VastaaPoista
 4. Yleensä tuon ruisleipää ja F:n sinistä, jos laukkuun mahtuu. Jos täytyy valita niin päädyn leipään. Suklaata saa aina ja makeisia en juuri syö. Syyskesän Suomi-lomalla teen mukaan puolukka-, mustikka- ja mustaviinimarjatuotteita enkä tarvitse keskieurooppalaisia ylimakeita marmelaadeja. Suomessa ollessa tykkään suomalaisesta ruokatarjonnasta kaikilta osin enkä haikaile erityisesti mitään täältä maailmalta. Suomeen vien ainoastaan viinejä auton takakontissa, pelkästään hinnan takia.
  Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta fani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit postauksesta :) Olen samaa mieltä tuosta suklaasta, jos jotain pitää jättää pois, niin ehkä sitten juuri se suklaa, sillä täällä on paljon hyviä suklaita. Itse tykkään sveitsiläisistä viineistä ja ainakaan viime kesänä niitä ei Alkosta juuri löytynyt. Sanovat että sveitsissä oma käyttö on niin suurta, että viiniä ei jää vietäväksi ulkomaille asti...

   Poista
  2. Juu, sveitsiläiset viinit täytyy käydä juomassa Sveitsissä. Ei ole tosin halpaa lystiä sekään. Suomeen vienkin sitten noiden naapurimaiden viinejä, Saksa, Ranska, Itävalta, Italia, Espanja, E-Afrikka. Nuo viimeiset ei ihan naapurissa, mutta sen mukaan mitä marketeista sattuu löytymään.
   fani

   Poista
 5. Niin muuten, me ollaan aina Suomessakin tehty itse kuivatuista luumuista hilloa torttuihin ja on tosi hyvää :) Ja ilman mitään lisättyä sokeria tai säilöntäaineita :)

  VastaaPoista
 6. Olipa kiva postaus.Täällä saa niin hyvin kaikkea että ei ole pitkä lista kaivattavaa. Esim, Fasun suklaata ja lakuakin saa täällä,samoin FinnCrispia ja kaikenlaisia korvaavia tuotteita.Esim, piparien siirapin korvaan taatelisiirapilla,toimii hyvin:)
  Mutta kyllä kaipaan kunnon ruisleipää,sellaista hapanta. Eli sellaista yleensä tuon Suomesta . Luumuhillon keitän itse luumuista ja hyvin on sekin paistoa kestänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit :) Vähän oon kade, voisin NIIN vaihtaa vaikka jopa ruisjauhon siihen, että saisin ostettua Suomi-nameja kaupasta silloin kuin huvittaa... Suklaata en moiti mutta muut karkit ovat ihan Haribon varassa ja ei se Haribon laku oo oikeeta... Tuore ruisleipä on vaan niin ihanaa, nyt jo mutustelen mitä leipää aion ostaa, varmaan kaikkia :) Luumuhillo kiinnostaa, käytätkö siinä jotakin hyytelösokeria tai vastaavaa?

   Poista
 7. Coop:ista saa myös suolattua margariinia, voin tarkastaa nimen pian.
  Myös launtaimakkaraa löytyy mutta se on sitä leikattavaa versiota, ei siis valmiiksi viipaloitua.

  VastaaPoista
 8. OMG! Oletko tosissasi? Itse käyen harvoin Coopissa, mutta kohta musta tulee kanta-asiakas!!! Jos millään mahdollista niin saisinko tuon margariinin ja lauantaimakkaran nimen :)

  VastaaPoista
 9. Ulkosuomalaisen "puutelista" kuulostaa niin kovin tutulle! Luumuhillo on muuten todella helppo ongelma korjata, ostat vaan kuivattuja luumuja ja keittelet ne pienessa vesitilkassa "muhjuksi" ja maistuu ihan sille oikealle torttuhillolle :) Itsella suurin ikava on suomalaisia maitotuotteita ja meetwurstia. Uskomatonta etta maassa jossa on miljuunia lehmia, ei osata tehda hapanmaitotuotteita!!! Joskus saattaa rahkaa loytaa (maksaa jotain $20/kg!!!), mutta mitaan viileja tai niiden korvikkeita ei ole missaan... :( Itekkin joskus tein listaa "tutunoloisista" tuotteista taalla Uudessa Seelannissa ( http://kaahisteluja.blogspot.co.nz/2014/06/mittee-tialla-uskaltaa-syyva.html ), jos joku vaikka joskus tanne matkailemaan tulee (tai vaikkapa muuttaa), niin ei tartte ihan kaikkea itse etsia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä kokeilla tuota luumuhillon tekoa, mutta taidan varmuudeksi kuitenkin tuoda muutaman purkin, niissähän on onneksi pitkä päiväys :) Muutama hetki sitten korjasin meidän kierrätyskeskukseta mukaani Uuden-Seelannin matkaoppaan, ehkä joskus vielä sinne!

   Poista
  2. Tervetuloa :) Taalla kylla nakemista riittaa!

   Poista
 10. Tuossa yllä tulikin ohje luumuhillolle. Eli pienessä vedessä keitetään kuivatut luumut soseeksi :)

  VastaaPoista
 11. Juu ohje tuli, täytyy ihan ehdottomasti kokeilla tuota luumuhillon tekoa :)

  VastaaPoista
 12. Mulla tosin on kokemusta vain Itävallan puolelta, mutta kannattaa kurkata myös itämaisiin kauppoihin, sieltä mä olen löytänyt esim. kardemummaa ja pomeranssinkuorta jauhettuina. Perunajauhoja meillä kyllä löytyy ihan tavallisesta marketista, mutta ehkä se johtuu siitä, että täälläpäin siitä tehdään knödeleitä (Kartoffelknödel). Olen kyllä samaa mieltä kanssasi siitä, että joitakin tuotteita ei voi korvata. Itse tuon Suomesta aina sinappia ja salmiakkia, ne mahtuu hyvin laukkuun. Neljän viljan hiutaleita ja kuivattuja herneitä löytyy luomukaupoista. Muutenkin melkein kaikkea löytyy, kun kurkistaa niiden perusmarkettien tarjonnan ulkopuolelle. Terkkuja Sveitsiin!

  VastaaPoista
 13. Perunajauhot on Kartoffelmehl tai Maismehl myös ihan sama asia. Fazerin Sinistä paljon muistuttava suklaa on Alnaturan suklaa (esim. Migros "Biokaupasta") eikä ole kallista! (samaa saa Saksasta dm'stä vieläkin halvemmalla).
  Joulutorttujen täytteen teen itse kuivatuista luumuista: silppuan luumut ja keitän pehmeiksi tilkassa vettä ja muussaan. Toimii ihan kuin suomalainen torttutäyte-luumuhillo. Voita ostan Saksasta ja suolaisena saa Arlan Butter joka levittyy kylmänäkin.
  Ruisjauhot Karjalanpiirakoihin jauhatan jossain Biokaupassa jyvistä! Ennen joulua jo marraskuussa alkaa lanttujen metsästys mutta hyvällä onnella niitä löytää myös Migrosta! Karjalanpiirakoihin ja Joulupuuroon riisi on "Milchreis" ja sitä löytyy joka kaupasta. Hapankorppuja myös myydään Coop&Migros kaupoissa, juuri noita Finn Crisp korppuja.Vispipuuroa olen joskus tehnyt Ikean Puolukkamehusta mutta en tiedä onko Ikeassa sitä enää myynnissä kun ei ole Anjovistakaan....Joten Janssonin kiusausta en ole enää vuosiin voinut tehdä:-( Kardemummaa on myös hankala löytää, se on joko liian hienoa tai sitten kokonaisia siemeniä joista olen itse tehnyt sopivaa Kardemummaa pullataikinaan. 25 vuotta poissa Suomesta ovat opettaneet kekseliäisyyttä tai sitten on pitänyt luopua jostakin kuten siitä Janssonin kiusauksesta.....Kerran vuodessa saan Suomesta Turun Sinappia, Fazerin Sinistä, Marianne karkkeja, Domino keksejä,Ruskeita joulupipareita, Kardemummaa, Mäntysuopaa ja jos kuljetus vaan kestää niin ruisleipää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika lailla samoilla eväillä mennään ;) Täytyypä kokeilla tuota Migroksen Alnatura-suklaata jo ihan mielenkiinnosta! Moniin tuotteisiin on todella löytynyt korvike, mutta nameja on ihan kauhea ikävä ja juuri viikolla tein Jalostajan Italian pataa, kyllä vaan se oli hyvää :)

   Poista
 14. Suklaa, hernekeitto, salmiakki ja ruisleipä. Niitä olen kovasti kaivannut.

  Kaipaan pari kertaa vuodessa myös suomalaista musiikkia. No sitähän löytyy täältä http://www.nettiradiomaailmalla.com/category/suomen_nettiradiot
  En ole tykännyt suomi-iskelmästä, mutta joku riippuvuus suhde siihen on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota kolmen koplaa hernekeitto, salmiakki ja ruisleipä on todella vaikea korvata, onneksi täällä suklaamaassa löytyy ainakin suklaalle paljon korvikkeita ;) Kiitos radiolinkistä täytyypä käydä kurkkaamassa se ;)

   Poista
 15. Hehe! Onkin nyt vaihtovuoden ekassa kuussa tullut kaipuuta suomalaiseen makuun, vaikkei Sveitsiläinen ruoka ole ollenkaan huonoa! Mutta vinkkinä tämmöinen, että Badenissa löytyy suomalainen kauppa vanhasta kaupungista. Netistä pitäisi löytyä hakemalla Finnisch.ch . Sieltä saa ainakin Fazeria ja salmiakkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Badenissa valitettavasti en koskaan ehtinyt käydä! Olen juuri paluumuuttanut Suomeen ja jos aikaisemmin Sveitsissä meni pitkään kaupassa, niin nyt ihmettelen näitä lukuisia tuotteita isoissa marketeissa! Muutaman kuukauden päästä varmasti huomaan jo mitä tuotteita sieltä Sveitsistä kaipaa ;) Vuoden aikana se salmiakki on varmasti pahin koetinkivi! Zemppiä vaihtovuoteen ;)

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.