sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Lontoon Tower ja korppien vartioimat kruununjalokivet

Tällä kertaa Lontoon reissun pääteemana oli tutustua eri yliopistoihin ja olin suunnitellut hankkivani London passin yhdeksi päiväksi, joka oli vapaa visiiteistä. Kävimme tulopäivänä kysymässä passia ja saimme kuulla että nähtävyydet menevät noin viiden-kuuden aikaan kiinni ja passi on voimassa vuorokauden koska oli jo iltapäivä niin jätimme passin ostamatta. Tämä oli meille pienoinen takaisku ja piti uudelleen miettiä missä kohteissa haluaisimme käydä ja että niiden sijaintia. Päädyimme aloittamaan vanhasta Tower-linnoituksesta, viimeksi kävimme ottamassa vain kuvia linnoituksen ulkopuolella, suurien jonojen vuoksi emme menneet sisälle. Olen pitkään haaveillut että pääsen näkemään Englannin Kruunun jalokivet ja onhan tuo keskiaikainen linnoitus Unescon suojelukohde, joten kaksi kärpästä yhdellä iskulla. 


Kaffepausse

Otimme hieman huikopalaa linnan vieressä sijaitsevassa kahvilassa ja sieltä oli aivan mahtavat näkymät Tower-bridgelle eli tunnetulle Towerin sillalle. Olin kuin puulla päähän lyöty, sillä suuren turisti nähtävyyden lähellä sijaitsevan kahvilan hinnat olivat mielestäni todella edulliset! Olen näköjään tottunut jo Sveitsin hintoihin.

Ostimme liput ja linnoitus oli vielä noin puolitoista tuntia auki, meiltä kysyttiin useaan otteeseen haluammeko todella mennä, sillä alueen kiertämiseen menee noin 3-4 tuntia. Toki halusimme. Pääsimme sisälle ja en voinut kuin haukkoa henkeä, sillä en ollut kuvitellut että alue on niin iso, se oli kuin oma kylä ja enää en ihmetellyt, että moni vierailee siellä niin kauan.


Tower of London nousi heti nähtävyyksien Top 10-listalle

Korpit vasemmalla ja alla kuuluisa Bloody Tower  

Lähdimme kävelemään Thames-joen puoleista muuria pitkin ja ihastelimme näkymiä linnoitusalueelle sekä vallihautojen yli Thamesin suuntaan. Reitin varrella tuli vastaa torneja joissa oli mm. kuninkaan sänky, istuin, rukoushuone, muita erilaisia esineitä sekä alueen pienoismalli. Seuraavaksi menimme katsomaan niitä ”kruunun jalokiviä” että varmasti ehtisimme nähdä ne.


Medievieval Palace valmistunut vuonna 1220 Kuningas Henrik III toimesta

Medieval Palace ja muurikävely

Medieval Palace 


Kruunun jalokivet olivat kyllä aivan uskomattomia, häikäiseviä ja todella taidokkaasti tehty. Jalokivivitriinien edustalla kulki liukuva taso josta pääsi lähemmin tarkastelemaan kruunuja ja valtikoita. Liuimme ja ihailimme muutaman kerran noita upeita taideteoksia.


Crown Jevels

Vartijat  Crown Jewels-museon edustalla 

Jalokivien ihailun jälkeen meille jäi vielä aikaa ja menimme alkuperäiseen linnaan eli White Toweriin. Siellä oli useita kerroksia ja erityisesti jäi mieleen Kuninkaat hevosineen ja sotilaita suojaavat panssaripuvut. Linnasta hätyyteltiin jo pois ja lähdimme kohti uloskäyntiä. Matkan varrella tulivat vastaan nuo kuuluisat korpit, osa niistä oli häkeissä liekö pelkona todella että korpit lähtisivät linnakkeesta pois ja se tuhoutuisi.White Tower, linnoituksen vanhin osa vuodelta 1097

White Tower ja Line of Kings näyttely

White Tower ja Haarniskakokoelma
White Towerista näkymä Crown Jewel- museoon

Kävimme vielä asevarastossa, missä oli esillä erilaisia aseita, pistimiä, tykkejä ja kuulia. Asevaraston rakennuksessa oli myös kidutuskammio, jossa vankeja kidutettiin erilaisin menetelmin.


Bloody Tower ja asekokoelmia

Vierailu linnoituksessa oli todella kiva ja varmasti meiltä jäi paljon näkemättä, mutta meille aika oli oikein sopiva ja näimme ne asiat mitä etukäteen halusimme ja paljon muuta. Alueella toki voisi viettää vaikka koko päivän, siellä on paljon erilaista ohjelmaa näytelmiä, kierroksia tai ulkoalueella voi herkutella eväitä. Harmi ettei ollut aikaa osallistua linnan vartijoiden Yeoman Warder tai tuttavallisemmin Beefeaterien opastamille kierroksille.


Crown Jewel, Fusilers Museum ja White Tower

Korpit ja taustalla upea Tower Bridge (1894)  

Tower of London, UNESCO:n maailmanperintökohde


Tower of LondonKorpit ja Wakefield Tower joka on osa keskiaikaista palatsia

Tower of London on keskiaikainen tornilinna, joka tunnetaan Britannian kruunun jalokivien säilytyspaikkana. Linnaa alettiin rakentaa vuonna 1078 Vilhelm Valloittajan toimesta. Linna toimi aikoinaan kuninkaan asuntona sekä viimeisenä puolustusmuurina hyökkääjiä vastaan. Linnaa ympäröi syvä vallihauta ja kehämuuri, jossa on 13 tornia. Linnaa on pidetty myös vankilana ja siellä on teloitettu julkisesti useita pettureita sekä huhutaan että Kuningas Rikhard teloitti veljensä pojat saadakseen vallan Kuningas Edvardin kuoltua 1483. Linnoituksen viimeinen vanki oli II maailmasodan aikana saksalainen politikko Rudolf Hess 1941. Tänä päivänä linna toimii museona ja kuuluu Unescon suojelukohteisiin. Tarinan mukaan linna ja Englanti tuhoutuu, mikäli linnan alueella asustavat korpit lentävät pois.Korpit suojelevat Linnoitusta, kruununkalleuksia sekä Englantia


Jewel HouseMuseossa kuvaaminen kielletty

Englannin kruununkalleudet sijaitsevat täällä kruunut, miekat, valtikat korut, joita käytetään edelleen kruunajaisissa ja muissa virallisissa tilaisuuksissa. Nuo mittaamattoman arvokkaat ja upeat kruununjalokivet ovat valmistettu Kaarle II kruunajaisiin vuonna 1661, aikaisemmat kruunut ja valtikat on hävitetty parlamentin toimesta, Kaarle I teloituksen jälkeen. Edellisen kerran näitä kruununjalokiviä on käytetty kruunajaisissa vuonna 1953, jolloin Kuningatar Elisabeth II kruunattiin, kyseistä seremoniaa voi seurata Jewel housessa. Nähtävillä on 10 kruunua, joista tärkein ja edelleen käytössä oleva, vuonna 1937 valmistettu Imperial State Crown, jossa on 2800 timanttia ja 273 helmeä sekä paljon muita jalokiviä. Kruunukalleuksien joukossa on mm. kuningataräidin platinasta valmistettu kruunu sekä muita hallitsijalle kuuluvia symboleja, kuten huikea hallitsijan sormus jota kutsutaan myös nimellä Englannin vihkisormus, uskomaton Sceptre with the Cross valtikka, jossa on maailman suurin hiottu timantti First star of Africa ja suuri lautaskokoelma hopea- ja kultalautasia. Todellakin käymisen arvoinen paikka.


Oikealla kuuluisa Imperial State Crow-kruunu


White TowerWhite Tower, alkuperäinen linnake

Linoituksen vanhin osa valmistui vuonna 1097 ja se oli tuohon aikaan Lontoon korkein rakennus 30 metriä. White Toweria kutsutaan myös nimellä donjon, joka keskiaikana tarkoitti rakennuksen vahvinta ja korkeita osaa. Myöhemmin White Toweria on korotettu ja se on toiminut ase- ja ruutivarastona. Linnassa on nähtävillä puupölkky, jossa kuuleman mukaan on tehty viimeinen julkinen teloitus vuonna 1747. Tänä päivänä linnan saleissa on haarniskagalleria sekä upea Line of Kings näyttely, jossa luonnollisen kokoiset henkilöt istuvat ratsujen selässä, puettuina eri kuninkaiden haarniskoihin.White Tower ja King of Line näyttely


Tower of London linnoitusalueen kartta

44 kommenttia:

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Me olemme menossa Lontooseen naisten kesken toukokuussa, mutta tällä kertaa meillä on tiedossa hieman kevyempää ohjelmaa - musikaali, cocktailbaareja, hyvää seuraa ja hyvää ruokaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ei ole yhtään pöllömpi vaihtoehto ;) Mukavaa reissua!

   Poista
 2. Omasta Lontoon matkasta on ihan liian kauan aikaa ja silloin ei täällä olla käyty joten ehdottomasti olisi paikallaan uusi visiitti Lontooseen ja näihin mielenkiintoisiin kohteisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse odotin melkein 17 vuotta ennen kun menin uudelleen ja nyt kuitenkin hieman useammin ;) Suosittelen, kiva kaupunki ja NIIN paljon tekemistä!

   Poista
 3. Olen monet kerrat kävellyt tuosta ohi ja ottanut juuri kuvia ulkopuolelta. Pitää varmaan joku kerta ottaa lisää aikaa Lontoon-reissulla ja käydä sisällä käymässä. Englannissa asuessa on kasvanut kiinnostus tämän maan historiaan ja varmasti oppisin paljon uutta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa todella poiketa sisällä ja mikäli on aikaa niin nauttia myös opastuksista ja erilaisista esityksistä, ne kaikki sisältyvät pääsymaksun hintaan! :)

   Poista
 4. Huh, onpas kivan ja kiinnostavan näköinen paikka! En ole koskaan tullut katselleeksi missään kuvia tuolta, mutta nyt kyllä alkoi houkutella sen verran, että kiinnostaisi käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, en muista itsekään nähneeni tuolta sisältä kuvia, mutta muistan että jo vuosia sitten luin noista korpeista ja ne jäivät mieleeni sekä unohtamatta tietenkään noita upeita kruununjalokiviä!

   Poista
 5. Mieheni on lähdössä toukokuussa Lontooseen. Hän on kiinnostunut historiasta, joten pitääkin suositella tätä kohdetta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin todella suositella paikkaa, siitä voi mukavasti jatkaa matkaa Tower bridgen kautta Thamesin toiselle puolelle ja kävellä kivaa rantatietä pitkin London Bridgen suuntaan missä on metropysäkki. Matkan varrella voi poiketa vaikka pubiin lämmittelemään tai toki tuohon aikaan terassille lepuuttamaan jalkoja ;)

   Poista
 6. Tuonne haluan ehdottomasti seuraavalla Lontoon reissulla! Ohi kuljin edelliselläkin kerralla, mutta aika ei antanut myöten sisälle menemiseen. Ehkäpä jo ensi kesänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todella kiva paikka ja mikäli lapset on mukana niin varmasti viihtyvät!

   Poista
 7. Olen siitä onnellisessa asemassa, että aina Lontoon-matkoilla mulla on oma paikallisopas mukana! :) Tosin viime reissusta on jo vierähtänyt muutama vuosi, joten olipa kiva palata näihin maisemiin tämän postauksen myötä. Aika hauska huomata, kuinka moni Lontoossa käynyt on ohittanut näinkin huikean nähtävyyden ja tyytynyt kuvailemaan vain ulkoapäin! :)

  VastaaPoista
 8. Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta vierailukohteelta. Melkein nolottaa myöntää, etten ole koskaan käynyt Lontoossa muuta kuin ajanut bussilla lentokentältä toiselle. Vähän on harkinnassa, josko ensi elokuussa vihdoinkin ehtisi.

  VastaaPoista
 9. Vaikka useamman kerran olen Lontoossa käynyt, niin ei ole koskaan siellä tullut katseltua nähtävyyksiä. Hauska siis kurkata vähän tällaiseenkin puoleen Lontoosta. Pakko tunnustaa, että on kyllä iso ikävä tuohon kaupunkiin. Jos se ei olisi hintatasoltaan niin jäätävän kallis, niin olisin jossain vaiheessa jo varmaan muuttanut sinne.

  VastaaPoista
 10. Nuo lyhyet aukioloajat on kyllä harmillisia - itselläni kun aikanaan jäi tuo nimenomainen paikka käymättä kun saavuimme porteille vain vajaata tuntia ennen sulkemisaikaa. Hyvä kuitenkin että päädyitte menemään vaikka aikaa olikin vähän, hienon oloinen visiitti ja täytyy itsekin pitää ensi kerralla huoli että on ajoissa paikalla ja pääsee itsekin tuonne kiertelemään!

  VastaaPoista
 11. Saana
  Yllätyin kanssa, sillä olin ihan varma postausta kirjoittaessa että kaikkihan siellä Towerissa on käynyt, paitsi minä, mutta näköjään ei! Taisin katsoa jotakin listaa missä oli Lontoon Top 10 nähtävyydet ja tämä oli vasta sijalla 8, joten ei ihme että se on monelta jäänyt näkemättä.

  Heidi
  Eihän siinä mitään noloa ole, on niin monia mielenkiintoisia paikkoja mitä nähdä ja kokea, kuitenkin aika ja raha on rajallista ;) Lontoo on kiva viikonloppukohde, itse tykkään käydä suurkapungeissa ja muissa turistien suosimissa paikoissa ns. offseason aikaan, jolloin on vähemmän porukkaa.

  Mirka
  Lontoo on kiva kaupunki ja siellä on todella paljon nähtävää! Itse tulen Sveitsistä ja mielestäni hintataso oli todella edullinen ruoka ja vaatteet yms. Harmittaa kun ei jäänyt aikaa shoppailulle...

  Laura
  Kuten postauksessa mainitsin niin tuo Lontoo passi, muutamalla muutoksella voisi toimia! Tähän aikaan vuodesta ei ollut kovia jonoja, mutta sesonkiaikaan varmaan yksi iso hyöty passista on, että pääsee jonon ohi, tosin sesonkiaikaan moni muukin varmaa ottaa passin, mutta kannattaa laskea se auki, sekä huomioida että siirtymisiin nähtävyyksien välillä menee uskomattoman kauan aikaa.

  VastaaPoista
 12. Todella mielenkiintoisen kuuloinen paikka! Lontoon vinkkejä lueskelen mielelläni, sillä sinne pitäisi tässä piakkoin jo päästä. Lontoo on vielä kokonaan näkemättä, toivottavasti virhe korjaantuu pian :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lontoo on kiva ja monipuolinen kohde, jossa aika loppuu aina kesken! Tässä tulee yksi vinkki: Hotellien kylppärit ja vessat ovat aina jäätävän kylmiä, ota tossut tai villasukat mukaan!

   Poista
 13. Eipä ole lukuisista Lontoon reissuista huolimatta tullut tuo mieleen. No toisaalta osa niistä on ollut työmatkoja, jolloin nähtävyyksiin ei olisikaan ollut aikaa.

  VastaaPoista
 14. Enpä minäkään ole tuota sisältäpäin käynyt katsastamassa, mutta ulkoapäin kuitenkin sillä ainoalla Lontoon-reissulla jonka olen tehnyt. Tuo sisäpiha näyttää kuitenkin niin tutulta, että voisin melkein vannoa sen olleen auki ja siellä oli jotkut turnajaisten tyyppiset keskiaikaiset meiningit meneillään, kun käveltiin alueella. Kiintoisa paikka, tosin aika övereitä nuo kruunut ja jalokivet - kunnon imperiumimeininkiä joka aina vähän ällöttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti siellä on järjestetty keskiaikaisia happeninkejä, joten ei mikään ihme jos vaikka olet kävellyt alueen läpi. Onhan ne övereitä noi kruunut, mutta oli ihan huikeeta nähdä ne livenä, kun olen pienestä pitäen ihaillut Kekkosen sijaan kuninkaallisia.

   Poista
 15. En ole vielä Lontooseen ehtinyt, mutta tämä olisi kyllä mielenkiintoinen paikka.

  VastaaPoista
 16. Tower on kyllä mielenkiintoisen historian omaava kohde ja noiden kruununjalokivien tarinat ovat kyllä aika mielettömiä. Muistan vieläkin omalta visiitiltäni kertomukset Cullinanin (?) postitukseen liittyen :-9

  VastaaPoista
 17. Towerissa voisi todella viettää helposti koko päivän. Ottakaa seuraavalla kerralla ehdottomati Beefeaterit ohjelmaan - heitä kuulee aivan huikeita tarinoita! - mutta vaikuttaa siltä, että saitte linnoituksen tosi hyvin haltuun ihan näinkin.

  VastaaPoista
 18. Mä haluaisin myös käydä tuolla! Noita paikkoja on tullut ihailtua vain pikaisesti ja ulkoapäin, liian kiireellä aikataululla. Mutta varmasti itsekin viihtyisin tuolla tuntitolkulla. :) Edinburghin linnassa olen muistaakseni käynyt katsomassa jotain kruununjalokiviä, vastaavia voisin käydä katsomassa muuallakin.

  VastaaPoista
 19. Lontoo on aivan ihana paikka! Vaikkakin olen päässyt siellä vierailemaan vain kerram, vei kaupunki sydämeni täysin. Reissu oli vain muutaman päivän pituinen joten tuolla emme ehtineet käymään mutta selvästi ensi kerralla voisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutaman kerran olen käynyt ja koskaan en ole pettynyt. Pääätin, että ensi kerralla yritän keskittyä johonkin tiettyyn kaupunginosaan, sillä siirtymisiin kuluu aikaa ihan liikaa. Toki meillä reissun pääpaino olikin yliopistovierailuilla...

   Poista
 20. j: Kiitos :)

  Erja: Kiitos vinkistä ;) pakko oli käydä googlailemassa!

  Liza: Olimme todella liian myöhään liikenteessä ja emme saaneet enää opastuksia, tuohon Beafeateriin olisi kiva tutustua paremmin ja kuulla noita tarinoita! Aikaa siellä kyllä saisi kulumaan vaikka kuinka paljon, mutta olimme todella tyytyväisiä, että ehdimme tosiaan nähdä noinkin paljon.

  Noora: Tuo Edinburg on kanssa minun toivelistalla! Toine kiinnostava paikka olisi Bath.

  VastaaPoista
 21. Auts. Tajusin juuri, että en ole ollut koskaan Lontoossa! Linnoista tykkään, joten ehkä tuonnekin joskus ;)

  VastaaPoista
 22. Mielenkiintoinen postaus ja oli haarniskoita poikineen :-) Sen verran täytyy antaa kehitysehdotusta, että kauneuden sijaan panostaisin luettavuuteen ja tasaisin tekstit vasemmalle. Ainakin näin vanhoilla silmillä on raskasta lukea tasattua tekstiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielipiteestä. Itse taas en pysty keskittymään kunnolla lukemaani, mikäli reuna on juokseva eikä tasattu...

   Poista
 23. Vähän noloa melkein, mutta en oo käynyt Lontoossa. Asia onneksi korjautuu varmaan pian, ehkä jo tänä kesänä. Tuo linna kuulostaa tosi mielenkiintoselta kohteelta!

  VastaaPoista
 24. Lontoossa en ole koskaan käynyt, mutta mielenkiintoisia vinkkejä, kiitos niistä. Pakko sinne on joskus mennä, koska miehen on kuulemma päästävä katsomaan futista! :D

  VastaaPoista
 25. Onpas vaikuttavan näköinen paikka. On Lontoo jäänyt minullakin käymättä eikä jostain syystä ainakaan tällä hetkellä kiinnosta lainkaan, mutta jos joskus menen niin tuolla linnassa pitää ehdottomasti käydä :)

  VastaaPoista
 26. Olen käynyt Lontoossa kerran mutta kyseessä oli vain pidennetty viikonloppu eikä tämä silloin mahtunut ohjelmaan. Mielelläni kyllä kävisin katsomassa noita kruununjalokiviä, vaikuttaa hienolta!

  VastaaPoista
 27. Onpas iso alue, saa tosissaan varata aikaa! Mä en ole ikinä ollut Lontoossa. :( Voi kyllä olla, että ekalla reissulla tää ei menis ihan heti listalle... Mutta heti tokalla! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensikertalaiselle Lontoossa tosiaan riittää paljon nähtävää!

   Poista
 28. Ei ne korpit sieltä mihinkään pääse. Niiden lentosulat on leikattu niin, että lentäminen on mahdotonta. Joten Englanti on turvattu!

  Mä itse menin sillä "taikamatolla" varman neljästi niiden kruununjalokivien ohitse. Ihan mahtavia!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa korpeista oli ainakin häkeissä ja ikävä kyllä ne sulat taitaa olla todella leikattu! Ihana "taikamatto" muutama rullaus tuli todella tehtyä!

   Poista
 29. Anna / Outi / Kiira
  Ensikertalaiselle Lontoossa riittää paljon muutakin ihmeteltävää! Fudis sekä stadionit ovat myös omalla listalla. Musikaalissa kannattaa ehdottomasti käydä, mikäli ohjelmistossa joku miellyttää, , edellisellä kerralla kävimme katsomass Queenin ja se oli ihan super!

  VastaaPoista
 30. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Jostain syystä en ole käynyt koskaan Towerissa, vaikka Lontoossa onkin tullut matkailtua. Täytyypä korjata asia ensi kerralla! ;)

  VastaaPoista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.