sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Aina on aikaa haaveille – matkahaaveet 2020


Tässä kun on noin kuukauden päivät maannut lähinnä sängyssä loukkaantuneen jalan vuoksi, niin sitä on ehtinyt miettiä ja haaveilla kaikenlaista. Olen käynyt läpi vanhoja papereita, etenkin matkaesitteitä sekä patikointireittejä, joita olen selaillut innolla ja haaveillut tulevista reissuista. Ikävä kyllä yhtään matkaa en ole vielä saanut varattua!

Viikonlopun matkamessuilta sain lisää matkavinkkejä ja ideoita, joten päätin taas vähän haaveilla ja samalla kirjata niitä ylös, näin syntyi matkahaaveet 2020 -blogipostaus. Keräsin kolme matkailuun liittyvää haavetta, eri teeman mukaan: kotimaa, majoitus, patikointi, nähtävyys, kaupunkikohteet, lämpimään ja yhden kaukomatka haaveen. Nähtäväksi jää kuinka monta näistä ehdin toteuttaa tänä vuonna. Ratsastushaaveen jätin suosiolla pois, sillä saa nähdä kuinka kauan kuntoutumiseen menee aikaa. Kuvat ovat Pixabay-palvelusta ja Wikipediasta, sillä omia kuvia pitää vielä odotella…

Matkahaaveet 2020


Kuva Pixabay: Revontulet

Vuosi 2020 on itselleni juhlavuosi ja tein listan 50 kohdan listan asioista mitä haluaisin tehdä tämän vuoden aikana ja huomasin että listallani aika moni asia liittyy yllätys yllätys matkailuun niin kotimaassa kuin ulkomailla. Toki listalla on paljon muutakin kuin matkailua, pieniä juttuja ja arkisempia asioita, joita ei tule tehtyä rankan työviikon jälkeen syystä tai toisesta.


Kotimaa


Kuva Wiki: Seilin saari vanha sairaala

Saariston Rengastie


Olisiko tänä vuonna jo vihdoin tämän reissun aika? Kohde on myös minun 5 and 0 listaltani, joten nyt on suuret paineet toteuttaa tämä vihdoin. Aikaisemmin tämän reissun toteutus on jäänyt aina suunnitteluvaiheeseen, sillä en ole jaksanut koota palapeliä loppuun. Seilin saari ainakin kuulostaa mielenkiintoiselta pysähdyspaikalta. Messuilla minulle vakuutettiin, että tämä kierros kannattaa tehdä vaikka lyhyenä. 

Tampere


Kuva Wiki: Tarmmerkoski


Tampere valikoitui listalleni syystä että edellisestä kerrasta on jo yli 15 vuotta, joten on aika varmaan päivittää kaupungin tarjonta. Poliisi- ja vakoilumuseo kiinnostavat ja mikäli ajoitan vierailun kesäaikaan Pyyninkin kesäteatteri voisi olla mukava kokemus tai miksei lauluhetki Tammerkosken sillalla. Lue lisää.

Turku


Kuva Wiki: Aurajoki


Turku kaipaa myös päivitystä sillä edellisestä käynnistä on yhtä kauan kuin Tampereen vierailusta eli 15 vuotta. Turussa ihan must kohde on Turun linna, hävettää myöntää että en ole siellä vielä käynyt. Miten on mahdollista? Tämä vääryys pitää siis korjata pikimmiten! Muistan joskus lukeneeni että Aurajoen rantaan on istutettu kirsikkapuita, vierailun voisi hyvin ajoitta niiden kukkimisen aikaan. Lue lisää.

Majoitus


Ulkona, Vesi, Matka, Majakka
Kuva Pixabay: Bengtskärin majakka

Yö majakassa


Tämä olisi niin jännää! Tosin oma mielikuvitukseni lähtee varmasti yön aikana laukalle, mutta olisi huikea elämys viettää yö majakassa. Löytyy 5 ja 0 listalta. Lue lisää.


Yöpyminen lasikaton alla


Kuva Wiki: Kakslauttanen

Pitkään olen himoinnut yöpymisestä iglussa tai vastaavassa rakennelmassa, missä on lasinen katto, jotta voi ihailla revontulia tai tähtitaivasta. Iglujen hinnat ovat päätä huimaavat, mutta matkamessuilla huomasin että tarjolla on muitakin vaihtoehtoja. Onneksi niitä tulee lisää, niin hinnat tulevat toivottavasti järkevälle tasolle, että lompakko kestää. Majoitus on 5 ja 0 listalla.


Yöpyminen kattojen yllä


Kuva Pixabay: Venetsian katot

Rakastan kaupungin kattoja ja haluan ehdottomasti yöpyä sellaisessa hotellihuoneessa, jossa voin ihailla kaupungin kattoja ja silhutteja. Haluan nauttia aamiaisen ja ihastella tuota näkymää sekä istuksia illan viimeksi nauttimassa drinkkiä kattojen yllä.


Patikointi


Kuva Wiki


Pieni Karhunkierros


Tämä kierros houkuttaa ja pelottaa, mahtaako vastaan tulla karhuja? Karhunkierros (82km) on Suomen suosituin patikointireitti ja suurin osa reittiä kulkee Oulangan kansallispuistossa Kuusamon alueella. Mikäli tuo Karhunkierros tuntuu liian pitkältä voi Reitin tehdä myös pienempänä ympyräreittinä, jolle tulee pituutta 12 km. Kiviset kuluneet polut ja jyrkät nousut tekevät reitistä haasteellisen. Lähtö Juumasta, Oulangan kansallispuiston eteläosasta. 5 ja 0 listalla. Lue Lisää.


Salpapolku


Kuva Wiki 


Kaakkois-Suomessa mielenkiintoinen  n. 50 km pituinen patikointireitti, joka kulkee Salpalinjan puolustuslinjaa mukaillen. Reitin varrella on mielenkiintoista nähtävää. Reitti kulkee yhteen suuntaan. Lue Lisää.


Kuva Wiki

Torronsuon kansallispuisto


Viime vuonna tuli käytyä kolmessa uudessa kansallispuistossa Teijo, Repovesi sekä Koli, vielä on monta käymättä. Torronsuo valikoitui listalle, sillä olen nähnyt siitä useita upeita kuvia. Puisto sijaitsee Tammelassa suhteellisen lähellä, joten se on sopiva päiväretkikohde. Torronsuolla on useita eri pituisia reittejä, ne kulkevat pitkospuita pitkin Suomen syvimmän suon päällä. Lue lisää.


NähtävyysKuva Wiki: Bengstskärin majakka

Bengtskärin majakka


Pohjoismaiden korkein majakka ja Suomen eteläisimmässä matkakohteessa, siinä on nähtävyyttä kerrakseen. Lue lisää.Kuva Pixabay: Auschwitz

Auschwitz


Auschwitzin keskitysleiri on paikka mikä minun pitää nähdä! Tarinat ja tapahtumat ovat kiinnostaneet minua aina, sillä en ole koskaan voinut niitä ymmärtää. Lue lisää.Turun linna


Kuva Wiki: Turn iinna

Rakastan linnoja ja en todellakaan tiedä miksi minulta on jäänyt näkemättä tämä yksi Suomen tärkeimmistä linnoista ja nähtävyyksistä. Lue lisää.


Kaupunkikohteet


Kuva Wiki: Wawelin linna


Krakova


Puolan upea vanha pääkaupunki ja lähiseudun mielenkiintoiset nähtävyydet kuten Wawelin linna, Wielliczkan suolatehdas ja tietenkin Auschwitz, joka oli yksi lähihistorian kauheimpien tapahtumien näyttämö.


Riika


Kuva Pixabay: Riika

Kaunis Riika ja Jurmalan pitkät hiekkarannat sekä upeat puutalot vain lyhyen matkan päässä, sopiva viikonloppu pyrähdys!


Pariisi


Kuva PIxabay: Pariisi, Louvre


Edellisestä Pariisin matkasta on kulunut jo 10 vuotta, joten nyt olisi aika päivittää tämä kohde. Kuuntelin juuri äänikirjana Dan Brownin Da Vinci-koodin ja katsoin Marie Antoinette elokuvan, jossa Versailles oli kuvauspaikkana, tuli ihan mieletön ikävä Pariisiin. Louvre ja Monalisa on vielä näkemättä ja palan halusta päästä ihmettelemään Dan Brownin arvoituksia.

Lämpimään


Kuva Pixabay: Maltan pääkaupunki Valletta

Malta


Voihan Malta! Tämä on kyllä yksi ikuisuushaaveeni lämmintä kirkasta vettä, historiaa ja upeita nähtävyyksiä, patikointia ja ulkoilua tai vaikka päiväretki Sisiliaan! Joko nyt Maltalle?


Kuva Pixabay: Kreikka, Santorii


Santorini


Kuva kertoo kaiken! Olen sanaton.Kuva Pixabay: Teneriffa, Mascan vuoret

Teneriffa


Mikäli mielii päästä lämpimään talvikaudella niin Teneriffa ja sen upeat patikointireitit odottavat lyhyen lentomatkan päässä!


Kaukomatka


Kuva Wiki

Pitkään olen haaveillut Australiaan menosta ja toki haaveilen sinne edelleen, mutta nyt kun maata ravistaa nuo järkyttävät tulipalot, niin siirrän tämän haaveen myöhemmäksi. Sen sijaan viime aikoina minua on alkanut entistä enemmän kiinnostaa safari!


Kuva Pixabay:


Safari


Safari on myös ollut pitkäaikainen haave, mutta olen ajatellut että sen aika ei ole vielä, en ole tarpeeksi kypsä ajatukseen. Olen kuunnellut tuttavien tarinoita noista reissuista ja seurannut heitä FB:n välityksellä, mutta arkaillut itse vielä. Nyt viime aikoina olen lukenut useita aiheeseen liittyviä blogipostauksia mm. Maailman äärellä Heidin  ja Vaihda Vapaalle Elinan ja Tomin reissuista, luulen että olen saanut safarikuumeen ja olisin valmis toteuttamaan sen omalta osaltani.

Etelä-Afrikka kiinnostaa, mitähän muuta ohjelmaa sitä keksisi muutaman päivän safarin lisäksi? Matkamessuilla aloin jo vähän kartoittaa asiaa ja kävin muutaman matkanjärjestäjän luona hakemassa lisäinfoa.

Mikäli sinulla on antaa hyviä vinkkejä tai linkkejä haavekohteisiini, niin rustaa ne postauksen kommentteihin, otan mielelläni vinkkejä vastaan.

Muutama vuosi sitten aakkostin matkahaaveeni ja kokosin niistä joulukalenterin, katselin nyt noita haaveita ja huomasin että muutama on niistä toteutunut ja moni on vielä toteuttamatta. Täältä voit lukea lisää kestohaaveista.Minkälaisia matkahaaveita sinulla on?


Kuva Pixabay: Krugerin kansallispuisto

Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 18 kommenttia:

 1. Iglussa olisi kyllä metkaa yöpyä, Pariisissa olin, joten ei tarvitse ihan heti sinne mennä:) Australia on ollut haaveissani jo pitkään ja häämatkaakin sinne mietimme aikoinaan, mutta päädyimme Honoluluun, ei paha:) Tui Malta kiehtoo minuakin ja Santorini on vielä näkemättä:) Katsotaan minne päädyn, mutta ihan ekaksi keväällä Nizzaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nizza on kiva paikka ja sen lähistöllä on niin paljon ihania paikkoja, tykkään! Iglut alkoi heti kiinnostaa, missä olet yöpynyt?

   Poista
 2. Toivottavasti matkahaaveesi toteutuvat. Meillä tuli viimeisimmästä Pariisin vierailusta juuri viisi vuotta täyteen. Tekisi kovasti mieli palata pian, ehkä jo keväällä. Tosin ennen sitä olisi jo vuorossa Kambodža. Näiden lisäksi tämän vuoden selkeät matkaideat ovat vähissä, mutta eiköhän tässä jotain keksitä. Vaimo näki joku aika sitten unta safarista ja sen jälkeen tästä aiheesta on meillä keskusteltu paljon. Tosin ei taida olla vielä tänä vuonna toteutumassa tämä haave. Loppuvuodesta sen sijaan toivoisin pääseväni vihdoin eteläiselle pallonpuoliskolle, jossa en ole vielä koskaan käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että en ole ainoa jolla on matkasuunnitelmat vielä kesken, tosin teillä on yksi varattuna ja kauko sellainen! Taidan olla todella rajoittunut matkaaja, sillä minulla myös eteläinen pallonpuolisko korkkaamatta, sekä Aasia. Tuo safari houkuttaa kyllä kovasti, mutta saattaa olla että minullakin se jää vielä tulevaisuuteen...

   Poista
 3. Olen yöpynyt kerran lasikattohuoneessa Kemissä. Molempina öinä oli pilvistä, joten tähtiä tai revontulia ei sillä reissulla nähty.

  Tampere ja Turku ovat helpon matkan päässä, joten molempiin on helppo tehdä vaikka päiväretki. Poliisimuseo on meilläkin suunnitelmissa.

  Olen pari kertaa käynyt pyöräilemässä saariston rengastiellä. Aina jonkilaisen pienen pätkän, pari saarta per reissu. Suosittelen tällaista lyhyttäkin reissua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OI ei olipa huonoa onnea Kemissä, mun tuurilla mulle käy juuri noin jos pääsen lasikaton alle, niin ihan varmasti osuu synkkä harmaa keli. Mietin myös tuota pyöräilyä, jos vuokraisi pyörän paikan päältä ja liikkuisi sillä, niin silloin voisi tosiaan käydä muutaman saaren kerrallaan.

   Poista
 4. Olipa kivasti valikoitu kirjoitus, pisti pohtimaan myös omia haaveita. Turku ja Tampere ovat itselle ehkä tutuimpia kotimaan kaupunkilomakohteita, mutta silti niissä tulee käytyä tänäkin vuonna. Seilin saari on myös vielä näkemättä. Isokarin majakkasaaressa Uudenkaupungin edustalla voi myös yöpyä, vinkiksi siis. Omat haaveet liittyvät ehkä museoiden näyttelyihin, Ranskan road tripiin, Ruotsin kesäiseen maaseutuun ja puutalokaupunkeihin jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari kommentista ja Uudenkaupungin majakka vinkistä, täytyy tutustua! Mukavia haaveita myös sinulla, viime vuosina olen tykästynyt Ranskaan ja sen upeisiin kyliin, sieltä löytyy niin paljon kaikkea kivaa....

   Poista
 5. Kiirettä pitää mikäli aiot toteuttaa kaikki nuo haaveet. Nuo lasi-iglut kiinnostaisivat kovasti minuakin.
  Minäkin olen ollut jalkapotilas jo 2,5 kk mutta hiihtolomalla odottaa Dominakaaninen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohtalon toveri! Minä saan ensi perjantaina kuulla kohtaloni, ja mikäli kaikki hyvin niin sitten alkaa se kuntoutus. Jos jokin onni onnettomuudessa niin ainakaan ei ole kesä. Mukavaa reissua Dominikaaneille.

   Poista
 6. Ihania haaveita ja paljon kotimaan matkailuakin mukana. :) Teneriffaa voin kyllä kovasti suositella ja omatoimimatkan muodossa eniten, sillä saaresta saa niin paljon enemmän irti paikallista menoa, kun välttää turistihotellialueet. Masca on upea! :) Blogista voit lukea lisää vinkkejä halutessasi: http://www.kookospalmunalla.fi/teneriffa/ .

  Nuo safarit kyllä todellakin kiinnostaisi ja odotan innolla kokemuksiasi ja kuulumisia sitten tältä reissulta, kun sen aika sinulla tulee. :) Omiin tämän vuoden matkasuunnitelmiin kuuluu mm. Lontoo, Varsova, Nizza, Espanjan reissailua ja New York. Katsotaan sitten vuoden lopulla, mitä ollaan saatu toteutettua. Oikein ihanaa reissuvuotta 2020!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teneriffan nosti siksi listalleni että viime syksyllä ärsytti kun tuttavat kävivät valohoidossa ja ajattelin että jospa minäkin tänä vuonna saisin katkottua tuon synkän syksyn. Mukavia haaveita myös sinulla, Varsova on varmasti kiinnostava kohde, muut kohteet ovatkin minulle jo tuttuja ja lähtisin niihin milloin tahansa.

   Poista
 7. Onpas ihania haaveita, ja toivottavasti ne toteutuvat. Itse haaveilen myös safari matkasta, sekä joulusta New Yorkissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Safari on kyllä iso unelma, saapi nähdä toteutuuko tuo vielä tänä vuonna. Joulu New Yorkissa voisi olla hauska kokemus!

   Poista
 8. Minulla oli viime vuonna haaveena yöpyä majakassa. Kesällä tutkin mahdollisuuksia mennä Bengtskäriin ja löysinkin niitä, mutta majoitus siellä oli aika kallista. Mies ei innostunut siitä yhtään ja hetken mietin yksin menemistä, mutta torppasin sitten ajatuksen. Ehkä jonain päivänä.. Torronsuo on mulla myös haaveena. Tytär asuu siinä lähellä, niin siellä olisi siinä mielessä helppo mennä käymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Majoituksen hinnat ovat kyllä korkeat, ja tämän vuoksi olen alkanut miettiä muita majakoita vaihtoehdoiksi, vaikka tuo Bengtskär olisi kyllä The majakka. Olen jotenkin hämmentynyt että Forssan lähellä on parikin luonnonpuistoa, mistä en ole tiennyt vaikka usein olen ollut sillä suunnalla mökkeilemässä. Odotan kuin kuuta nousevaa milloin pääsen patikoimaan, mutta valitettavsti siihen saattaa kulua pitkä aika.

   Poista
 9. Kaikista suurin matkahaaveeni on matkustaa pidemmäksi aikaa johonkin toiseen maahan, tällä hetkellä kaikista houkuttelevimmalta tuntuu Japani. Kovasti kaavailen tälle vuodelle myös reissua Pietariin, johon piti matkata jo viime vuonna, mutta muut kohteet veivät lopulta voiton. Myös jonkinlainen Viro-Latvia-Liettua-Puola - roadtrip houkuttelisi sekä kotimaan matkailussa kesälappi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Japanissa haluaisin ehdottomasti nähdä kirsikkapuiden kukinnan! Itse kävin viime keväänä PIetarissa ja voin suositella sitä pitkäksi viikonlopuksi, iso kaupunki ja paljon nähtävää. Olen myös pyöritellyt tässä viime aikoina vastaavaa RoadTrippiä, mutta jää nähtäväksi toteutuuko tuo joskus. Lappi ilman ötököitä ois kiva!

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.