maanantai 8. elokuuta 2022

Puutarhamatkailua - Avoimet puutarhat


Aivan uskomatonta ensimmäinen lomaviikko on jo takana!

Kesä on muutenkin mennyt hurjan nopeasti, vastahan (toukokuussa) kirjoittelin edellisestä lomasta, joka oli maaliskuun lopulla. No kesä on mennyt tiukasti opiskellen ja nyt pitäisi olla pisteitä sen verran kasassa, että loppuvuoden voi puuhastella opparin kanssa. Pitäisi aktivoitua myös työnhaussa (huoh!), taidan varmuudeksi vielä vilkaista niitä syksyn kursseja…

Paljon on oltu kotosalla ja tullut seikkailtua lähiympäristössä, onneksi tapahtumat ja konsertit ovat taas täällä. Päiväretkiä on tullut tehtyä jonkin verran, kartanoita, linnoja ja huviloita on käyty ihailemassa sekä kaksi kertaa jopa ulkomailla, ihan Tallinnassa asti. 

Patikointi on jäänyt viime aikoina vähemmälle, sen sijaan kävelylenkit jäätelökioskille ovat yleistyneet. Muutama viikko sitten huollatin pyörän ja nyt olen innoissani tehnyt pyörälenkkejä, kuten eilen päätin käydä hakemassa ideoita ja vinkkejä lähitienoon puutarhoista. 


Puutarhamatkailua Espoossa
Sen sijaan, että olisin lähtenyt Loviisaan ihastelemaan avoimien puutarhojen teemapäivän antia, päädyin ekologiseen vaihtoehtoon ja harrastin puutarhamatkailua pyöräillen Espoossa. Espoossa avoimien puutarhojen kohteina oli Marketan puisto, kolme kotipuutarhuria ja Puolarmaarin mökkialue, jossa oli nähtävillä kymmenen pihaa. Espoossa puutarhat olivat sen verran hajallaan, että kaikkiin en olisi millään ennättänyt pyöräillä, joten päätin käydä Puolarmaarin mökkialueella sekä Nöykkiön ja Soukan kotipuutarhureiden luona.  


Puolarmaari
Puolarmaarin mökkialue valmistui 30 vuotta sitten (1992) saviselle peltoalueelle vanhan Puolarmetsän sairaalan taakse, aivan Espoon Keskuspuiston ulkoilualueen tuntumaan. Puolarmaarissa järjestettiin puutarha-asumisen messut ja kävin tuolloin tutustumassa noihin siirtolapuutarhamökkeihin, mieleeni jäi kuinka upeita ja nykyaikaisia ne olivat. Aluetta kutsuttiin siirtolapuutarhaksi, vaikka mökkeihin tulee sähköt ja vesi sisälle sekä monissa on sauna. Alkuun mökit olivat vain lomakäyttöön, mutta nykyään moni asuu niissä ympärivuotisesti. 

Mökkikylän pyöreiden vuosien kunniaksi, avoimet puutarhat -päivänä oli ennätysmäärä puutarhoja, joissa pääsi vierailemaan. Olen ainakin kerran aikaisemmin käynyt Puolarmaarissa kyseisenä teemapäivänä ja tuolloin oli max. viisi osallistujaa. Tunnelma oli tänä vuonna todella mukava, lämmin vastaanotto ja asukkaat esittelivät sekä kertoivat mielellään tiluksistaan, joissain paikoissa sai jopa kurkata rakennusten sisään. 
Pakko myöntää taisin vähän innostua noista mökeistä, vaikka aikaisemmin en ole ollut niistä lainkaan kiinnostunut. Olen jo jokin aikaa miettinyt mummomökin vuokraamista Uudeltamaalta, joten tässäpä yksi hyvä vaihtoehto vapaa-ajan asunnolle. Alueella on yhteensä 145 mökkiä, jotka ovat noin 30-50 neliötä ja pihat ovat noin 300 neliötä.

Puutarhoissa oli ihania kesäisiä lepopaikkoja, riippumattoja, patioita ja oleskelutiloja. Kauniita kukkaistutuksia, ruukkuja ja asetelmia, hyötytarhoja, kasvihuoneita sekä löytyi myös kissoille kivoja ratkaisuja. Upean tunnelman lisäksi yhdellä pihalla oli ”pieni” pitsinäyttely, toisaalla sai nauttia kylmistä juomista sekä kylätalolla oli kioski. Oma ehdoton suosikkini oli tietenkin vaaleanpunainen unelma!

Nöykkiön hyötylavat ja ovi mustikka maalle
Puolarmaarista lähdin ajelemaan Nöykkiöön ja sain huomata kuinka, vaikeaa on pyöräillä ja samalla seurata karttaa. Google yritti kovasti tarjota reittejä autotien tuntumassa, mutta itse halusin kokeilla mieluummin pienempiä reittejä ja samalla nähdä uusia-vanhoja paikkoja. Seuratessa omia polkuja tein varmaan ylimääräisiä lenkkejä ja kohtasin hurjia ylämäkiä.

Nöykkiössä ihastuin heti yllätys, yllätys puiseen oveen, joka vei viereiseen mustikkametsään. Perheen kaunis kissa käyttää ovea, kun tahtoo varjoon tai kun mielessä on hiirulaiset. Tässä kohteessa minua kiinnosti hyötykasvit ja lavaviljely, puuoven ja kissan lisäksi mieleeni jäi näppärä sadeveden kerääjä. 


Soukan "runsas" hyötytarha
Google yritti jälleen ohjata minua autoteidenviertä pitkin ja minä taas halusin nähdä kartanon ja hepat sekä yritin vältellä Soukan ylämäkiä, joka on ihan mahdoton tehtävä. Kun sitten viimein löysin perille, niin puutarhuri oli jo keräämässä kylttejä pois, mutta pääsin vielä vieraisille. Tässä kohteessa halusin nähdä, miten pienen pihan ruukkupuutarha on toteutettu. 

Silmät pyöreinä katsoin etupihan hyötytarhaa, siellä kasvoi vaikka ja mitä, ruukussa, lavoissa, seinustalla ja you name it! Etupihalla aurinkoa riittää ja se näkyi myös rehevissä hyötykasveissa, kävin vielä pikaisesti kurkkaamassa takapihan, se oli varjoisa ja kasvien suhteen hieman hillitympi.


Puutarhamatkailua ekologisesti maatapitkin 🚲🚲🚲🚲

Ha ha! Saako nämä kaikki, kliseiset sanat tosiaan yhteen otsikkoon? Näköjään kyllä. Aamulla mietin pitkään, mihin lähden katsomaan puutarhoja, halusin vaihtelun vuoksi Loviisan tilalle jonkin muun vaihtoehdon. Muilla paikkakunnilla oli vain yksittäisiä kohteita, jotka kiinnostivat minua ja Helsinkiin olisi pitänyt lähteä autolla. 

Lopulta sain idean pyöräilystä ja olin erittäin tyytyväinen pyörälenkkiini, jonka pituudeksi tuli noin 23 km, ehkä jopa enemmän. Puutarhojen katselu oli oikein hauskaa ajanvietettä ja toivottavasti niitä tulee jatkossa lisää mukaan, miksei myös puutarhaliikkeitä.  

Tykkään, kun pyöräilyllä on jokin kohde, pelkän ajelun sijaan, esim. viime viikolla ajelin Laajalahden ympäri ja kävin ihastelemassa maisemia, museossa ja kahvilassa. Tuosta museoreitistä lisää myöhemmin…


Oletko sinä vieraillut avoimet puutarhat tapahtumassa?
Tuoreimmat kuulumiset löydät 
Martan Matkassa 


 

14 kommenttia:

 1. En ole vieraillut Avoimet puutarhat -tilaisuudessa, mutta kiinnostaisi kovasti. Itse asiassa se oli tämän vuoden aikana mielessä, mutta jätettiin kuitenkin väliin, Täytyy pitää päiväämä mielessä ensi vuotta silmällä pitäen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tapahtuma on kiva, sieltä saa paljon ideoita ja kotikulmilla kenties tutustuu naapureihin. Minultakin usein unohtuu tuo päivä tai se kilpailee elokuun muiden tapahtumien kanssa. Loviisa on ollut kiva paikka kun siellä on kanssa monta puutarhaa lähekkäin. Ehkä ensi vuonna jokin uusi paikka...

   Poista
 2. Avoimet puutarhat -päivä on ollut jo monta vuotta ohjelmassamme ja ehdottomasti kotimaan matkailun suosikkeja. Kolme kertaa olemme kiertäneet Loviisassa, koska siellä on paljon tarjontaa ja siellä järjestetään avointen puutarhojen päivä myös jo alkukesästä. Olet kyllä myös erittäin oikeassa siinä, että parhaimmillaan se tarjoaa myös kivan pyöräretken ja mahdollisuuden tutustua lähiseudun pihoihin. Näistä sinun mainitsemistasi kohteista kävimme viime kesänä muuten Marketan puistossa, jossa on paljon muutakin nähtävää kuin puutarhaa, esimerkiksi rakennelmia. Me olemme kierrelleet myös useita kertoja Helsingissä kotoa käsin pyöräillen. Tämän vuoden päivä jäi valitettavasti väliin, kun oli muuta tärkeämpää menoa. Puutarhat voisivat olla avoimia tapaamispaikkoja muutenkin. Hetki sitten kiertelimme rivitalonaapuriemme kanssa omat pihamme, oli kiva nähdä ja jutella kunkin ratkaisuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marketanpuisto on kiva paikka, siellä tulee käytyä aina silloin tällöin ideoita etsimässä, keväisin ja jouluna siellä on kiva piipahtaa. Täytyypä suunnitella ensi vuonna käyntikohteet ajoissa, jos vaikka lähtisi vähän pidemmälle...

   Poista
 3. Muutamanakin vuotena on tullut kierreltyä juurikin Espoossa noita Avoimet puutarhat -kohteita. Puolarmaarin puutarhoja taitaa olla mukana joka vuosi. Teoriassa "kesämökki" asuinkunnassa voisi olla kiva ajatus, mutta omalta osaltani taitaisi käydä niin, että lopulta jäisin miettimään, että miksi siirtyisin yhdestä paritalopuutarhasta, vaikkakin hyvin pelkistetystä, toiseen vain kymmenen kilometrin päähän :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolarmaari on ollut useampana vuonna mukana, tänä vuonna isommin. Minäkin olen aina miettinyt että, mökin pitäisi olla muualla, mutta aika kivoja nuo olivat sisältä ja isot pihat. Voisi siirtyä kerrostaloon tai voihan noissa toki asua ympärivuotisesti.

   Poista
 4. Minä tajusin vasta telkkarista, että näitä tutustuttavia puutarhoja olisi ollut tarjolla myös pääkaupunkiseudulla. Olisimme varmasti käyneet ainakin johonkin kohteeseen tutustumassa. Jotenkin olen aina mieltänyt tämän tapahtuman vain Loviisaan. Ehkä sitten seuraavalla kerralla olen hereillä. Varsin kivoiltahan nuo Espoon kohteetkin näyttivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulin kanssa pitkään, että tapahtuma oli vain Loviisassa, he osaavat näköjään kunnolla markkinoida! Loviisassa on tosiaan helppo käydä kun monta kohdetta lähellä.

   Poista
 5. En ole vieraillut avoimet puutarhat -näyttelyssä. Sellainen oli Hangossa. En tiennyt niitä olevan myös muualla. Minä käytän Komootia suunnittelemaan reittejä minulle, mutta onneksi olen kriittinen tietyissä paikoissa. Eilen se olisi vienyt minut metsäpolulle. Toisaalta sitten varsinaisella tiellä oli puu kaatunut tien poikki. Ukkosmyrskyn jäljiltä se tuskin oli edes ainoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanko voisi olla kiva avoimet puutarhat kohde seuraavalle kerralle!

   Poista
 6. En ole vieraillut, vaikka huomasin paikallislehdestä, että Lahden seudullakin näitä olisi ollut. Kiva konsepti ja kivan mittainen pyöräretki sinulle tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyöräily on kivaa puuhaa ja mielekästä, kun on joku kohde mihin mennä! Käy ihmeessä ensi vuonna, kiva tapahtuma.

   Poista
 7. Ihania puutarhoja. Aina ei todellakaan tarvitse lähteä kauas kokeakseen kivaa ja nähdäkseen kaunista! Ja pyörä on kyllä mitä mainioin menopeli, jolla pääsee moniin paikkoihin, jotka jäävät autoilijalta näkemättä. Bonuksena kunto kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyöräillessä näkee kyllä paikkoja ihan eri tavalla, se on kiva tapa tutustua uuteen paikkakuntaan. Mukava tapahtuma suosittelen!

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.