sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Coppet ja historiaan kirjoitettu Château de Coppet





Viikonloppuna Coppetin kartanossa oli vuotuiset joulumarkkinat, piipahdin siellä tuttuun tapaan ja mieleeni tuli eräs unohtunut blogipostaus. Jokin aika sitten teimme koulun vanhempien kanssa opastetun kaupunkikierroksen Coppetissa ja samalla kävimme vierailimme upeassa Coppetin kartanossa. Kartanon kellareissa olen käynyt useampaan kertaan joulumarkkinoiden aikaan sekä pihamaalla puutarhamessujen aikaan, mutta jostain syystä kartanovierailu on jäänyt tekemättä ja tämän vuoksi järjestinkin ParentTime-ryhmälle kartanovierailun.

Kartano ja sen historia on kiinnostanut minua jo pitkään, mutta en tiennytkään kuinka historian kannalta merkittäviä tapahtumia tuossa naapurissa sijaitsevassa kartanossa on käsitelty ja minkälainen vaikutus niillä on ollut historian kirjoihin. Rakkaudesta linnoiihn ja niiden tarinoihin Château de Coppet kuuluu luonnollisesti osana Linnasta linnaan juttusarjaani, jossa esittelen lähialueen linnoja. 



Coppet kaupunkikierros




Aloitimme kupunkikierroksen Coppetin satamasta ja meillä oli oppaana kaksi ihastuttavaa vanhaa rouvaa, joiden tiukassa valvonnassa kuin alakoululaiset kuljimme ympäri kaupunkia. Opastuksen kannalta keli ei ollut mikään paras, sillä päivä oli tuulinen ja saimme todella pinnistellä että kuulemme opastusta, eikä Madamen englannin kieli ollut kovin sujuvaa.



Coppetin pieni kirkko on valmistunut noin vuonna 1490

Kirkon upeat lasimaalaukset

Lehtereiden upeita, mutta hieman pelottavia puuveistoksia 




Saarnatuoli ja oikealla puolella vanha ovi, jota munkit käyttivät



Ensiksi vierailimme Coppetin kirkossa, joka sijaitsee pääkadun ”Grand Rue” varrella, temppeli on valmistunut noin 1490 ja tuo vanha kirkko on kaupungin ylpeys, se on listattu Sveitsin kansallisesti merkityksellisten rakennusten listalle. Kirkon puiset lehterit ja niiden puuveistokset ovat täynnä pieniä yksityiskohtia, osa veistoksista näyttää todella pelottavialta.



Coppet Grand Ruen arkadeja, pylväskäytäviä 

Suihkukähde Grand Rue


Grand Rue, Kunnantalo ja värikkääti ikkunaluukut


Kirkon lisäksi Grand Ruen varrella on kunnantalo sekä useita yksityisasuntoja jotka ovat muurien ympäröimiä ja niiden pihat ulottuvat Geneve-järvelle asti. Kunnantalon sisäpihalle johtaa huomaamaton sisäänkäynti asuintalojen läpi, kaunis ja hyvin hoidettu sisäpiha on yleistä aluetta ja pihan penkiltä voi ihailla Geneve-järven upeita maisemia.



Kunnantalon sisäpiha yleistä aluetta, kirkko vasemmalla


Kunnantalo on keskiaikainen rakennus vuodelta 1533, alun perin se toimi sairaalana ja vuodesta 1727 lähtien rakennus on toiminut kunnantalona. Kunnantalon värikkäät sinivalkoiset ikkunaluukut ovat peruja Bernin valla ajalta, jolloin kaupunkien tärkeiden virastojen ikkunaluukut maalattiin joko Bernin puna-keltaisiin väreihin tai kunnan oman vaakunan värien mukaan.


Coppet, Grand Rue 



Toisella puolella Grand rueta on upeat pylväskäytävät, joiden varjossa on pieniä liikkeitä ja kahviloita sekä Maison Michel museo, jossa pääsee tutustumaan alueen historiaan ja tuonajan elämään. Museo on ollut pitkään listallani, mutta en ole päässyt käymään, kierroksen aikana meidän piti päästä vierailemaan siellä, mutta valitettavasti se peruuntui. Pylväskäytävät johtavat Coppetin toriaukiolle.


Coppet oli aikanaan muurien ympäröimä ja tässä oli yksi sisääntulo
kun portit menivät illalla kiinni. 


Rue de Perron on saanut nimensä ulkonevista portaista ”perron”




Château de Coppet 

 




Kaupunkikierroksen jälkeen suunnisitimme Château de Coppetin upean kartanoon opastetulle kierrokselle, oppaamme puhui todella hyvää ja selkeää englantia, mikä parasta kuulimme useita erittäin mielenkiintoisia tarinoita. Ikävä kyllä kartanossa ei saanut ottaa kuvia.


Näkymät kartanosta Geneve-järvelle


Château de Coppet on alunperin rakennettu linnaksi 1200-luvulla ja myöhemmin linnan raunioista, se on restauroitu kartanoksi 1700-luvun alussa. Linna sijaitsi keskeisellä paikalla ja sieltä oli hyvät näkymät Geneve-järvelle.



Esitekuva kartanosta

Kartanon kuuluisin asukas lienee Madame de Staël, jonka isä Geneveläinen pankkiiri Jaques Necker osti kartanon vuonna 1784, Necker oli syntynyt Genevessä ja hän toimi Ranskan kuninkaan Ludvig XVI valtiovarainministerinä. Jaques Necker (1732-1804) oli naimisissa Suzanne Curchodin (1737-1794) kanssa ja heillä oli yksi tytär Anne-Louise Germaine de Staël-Holstein (1766-1817), joka tunnetaan paremmin nimellä Madame Staël.

Rouva Necker oli kirjailija ja hän piti kuuluisia salonkeja, vastaanottoja, jonne kerääntyivät tuon ajan kuuluisat kirjailijat, ajattelijat sekä runoilijat käymään keskusteluita. Suzanne halusi että tytär saisi kunnon kasvatuksen ja koulutuksen, Germaine oli myös usein mukana salongeissa ja tapasi vaikutusvaltaisia vieraita. Neckerin perhe joutui lähtemään Pariisista ja he asettuivat Geneven lähellä sijaitsevaan Château de Coppetiin.


Esitekuva kartanosta

Esitekuva kartanosta



Kierroksella pääsimme tutustumaan tuohon historialliseen salonkiin, makuuhuoneisiin sekä näimme useita taideteoksia ja erityisesti kartanon kirjasto jäi mieleeni. Kirjaston seiniä ympäröivät hyllyt olivat täynnä vanhoja kirjoja, huoneessa oli Madame Staëlin kuuluisa muotokuva ja huoneen keskellä pöydällä sijaitsi mielestäni kartanon mielenkiintoisin esine, nimittäin metallinen laatikko. Laatikko oli aikanaan sisältänyt Neckerin todisteet ja dokumentit siitä, kuinka Ranskan hovi oli tuhlannut kansan varoja, dokumentit olisivat todistaneet ”kuninkaan raportin”, oikean tilan, Necker oli aikonut julkaista ne. Tuo laatikko oli jotenkin maaginen ja olisin NIIN halunnut avata sen. Jos seinillä olisi korvat ja mahdollisuus puhua, niin Coppetin kartano pystyisi kertomaan meille, varmasti lukuisia tarinoita, jotka ovat vaikuttaneet asioiden kulkuun historiassa. Kartano ja tuo rasia liittyy oleellisesti Ranskan vallankumouksen 1789 syntyyn, joka sai aikaan useita tapahtumakierteitä ympäri Eurooppaa ja muualla maailmassa.


Puutarhatapahtuma Château de Coppet


Château de Coppet on edelleen yksityisomistuksessa ja se kuuluu Neckerin suvun jälkeläisille. Kartanossa on nähtävillä alkuperäisiä huonekaluja, taideteoksia ja maalauksia sekä perheen matkamuistoja. Kartanossa järjestetään useita tapahtumia jotka ovat auki yleisölle, sisätiloihin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla ja kartano on suosittu häidenviettopaikka. Keväällä kartanon puutarhaasa järjestetään puutarhatapahtum, talvisin sinne rakennetaan luistelurata ja joulukuussa siellä järjestetään joulumarkkinat.




Jaques Necker


Wikipedia: Jaques Necker


Jaques Necker oli vain 16-vuotta kun hän aloitti työskentelyn Geneveläisessä pankissa hän oli taitava ja tarkka taloudenpitäjä, Necker siirtyi pankin päämajaan Pariisiin, hän eteni urallaan ja vuonna 1777 hänet nimitettiin Ranskan kuninkaan Ludvig XVI valtionvarainministeriksi.   

Kuningas Ludvig XVI ja hänen vaimoansa Marie Antoinettea syytettiin verovarojen tuhlailusta, samaan aikaan kun kansalaiset kärsivät nälänhädästä. Necker keskittyi vähentämään valtion kuluja, hän julkaisi vuonna 1781 “Compte report au Roi” eli raportin kuninkaalle, joka esitteli Ranskan valtion taloudellisen tilanteen. Raportissa taloudellista tilannetta oli kaunisteltu ja maan lainat olivat ilmoitettu huomattavasti pienempänä kuin ne oikeasti olivat, Necker erotettiin virasta muutamia kuukausia myöhemmin. Necker kutsuttiin uudelleen virkaan vuonna 1788 silloisen hallituksen toimesta, mutta hovi kuitenkin vaati häntä eroamaan tehtävistään vuonna 1789, mikä aiheutti kansalaisten keskuudessa vastustusta. Vuonna 1790 Necker muutti Sveitsiin Coppetin kartanoon, missä hän vietti aikaa perheensä kanssa. Jaques Necker oli naimisissa Suzanne Curchodin (1737-1794) kanssa ja heillä oli yksi tytär Anne-Louise Germaine de Staël-Holstein (1766- 1817), joka tunnetaan paremmin nimellä Madame Staël.



Madame Staël


Wikipedia: Madame Saël, maalaus kartanossa


Madame Staël (1766-1817) oli kirjailija, hän kirjoitti useita romaaneita, näytelmiä, poliittisia kirjeitä sekä runoja, hän avioitui 1786 ruotsalaisen paroni Erik de Staël-Holstenin kanssa, joka oli Pariisin suurlähettiläs. He saivat kolme lasta Auguste (1790), Albert (1792) ja (Albertine 1796), avioliitto ei ollut onnellinen, pariskunta erosi vuonna 1979 ja huhutaan että Albertinen isä olisi ollut Benjamin Constant, joka oli Madame Staëlin suuri rakkaus. Ranskan vallankumouksen aikaan Madame de Staël joutui maanpakoon Pariisista vastustaessaan Napoleonia ja tuolloin hän muutti Coppetin kartanoon. Coppetissa hän piti salonkeja kartanossa, jossa kävi tuon ajan merkittäviä henkilöitä mm. Lordi Byron ja Rousseau Madame Staël matkusti paljon ympäri Eurooppaa, paetessaan Napoleonia hän kävi jopa Suomessa. Madame Staël avioitui uudelleen vuonna 1811 sveitsiläisen upseerin Albert de Roccan kanssa, hän palasi takaisin Pariisiin Napoleonin kukistuttua, Staël vietti kesiä Coppetissa ja lopulta hän kuoli Pariisissa  vuonna 1817.



Sijainti: Coppet
Avoinna: vain opastetut kierrokset
ti ja la 14-18.00 (pääsiäinen => lokakuu puoliväli)
ti ja la 10-14.00 heinä-elokuu  
Sisäänpääsy:
Lisätietoja: Château de Coppet






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.