perjantai 23. joulukuuta 2016

W Dekkarin matkassa

W = Wallanderin Ystad

Tämä pieni herttainen kylä Etelä-Ruotsissa on ollut haaveeni, siitä lähtien kun luin ensimmäisen Wallander-kirjan, kirjailija Henning Mankell on onnistunut kuvaamaan, komisarion kotikylää Ystadia niin mielenkiintoisella tavalla, että se on nähtävä! Vuosia sitten Ystad oli yksi meidän Ruotsi-Tanska kiertueen kohde, mutta valitettavasti olimme siellä niin myöhään että pikkukylän hotellit olivat jo kiinni, emmekä onnistuneet saamaan sieltä majoitusta, joten jouduimme jatkamaan matkaa Malmöhön. Ystad on siis edelleen listallani!


Kenneth Branagh: Kurt Wallander 2008-


Ystad on tullut tunnetuksi ja suosituksi turistikohteeksi Henning Mankelin rikosromaanien myötä, joiden tapahtumat sijoittuvat Ystadiin. Kurt Wallander on kirjojen päähenkilö, hän työskentelee Ystadin polisiissa ja selvittää murhia, joita rauhallisessa pikkukaupungissa ei normaalisti tapahdu. Mankell on kirjoittanut yhteensä 12 Wallander kirjaa ja niihin perustuen on tehty lukuisia sarjoja ja elokuvia.
  
Ystadissa on kuvattu useita Wallander-elokuvia ja siellä voi nähdä useita kuvauspaikkoja Wallanderin kotikatu Mariagatan 10 (elokuvissa 11), käydä syömässä Kurtin lempiravintolassa (Pizzeria Bröderna M) tai poiketa Fridolfsin Konditorissa (Lindgsgatan 3), jossa myydään mm. Wallander-leivosta. Wallanderin ranta-asunto sijaitsee Svartessa, Ystadista noin 6 km Trelleborgin suuntaan, työhuoneeseen pääsee tutustumaan Cineteket filmistudiomuseossa ja muita kulisseja voi nähdä Ystad Studiossa, joka on Pohjoismaiden suurin elokuvastudio, siellä on kuvattu mm. suomalaista Äideistä parhain-elokuvaa.
Ruotsin etelärannikolla sijaitseva Ystad on idyllinen pikkukapunki ristikkotaloja, mukulakivikatuja, pikkupuoteja ja kahviloita sekä satama. Wallanderiiin liittyvien nähtävyyksien lisäksi suosittuja käyntikohteita Ystadissa on 1200-luvun fransiskaaniluostari ja kaupungin ulkopuolella sijaitseva viikinkiaikainen Ales Stenar kivimuodostelma, joka koostuu 59 kivestä, muodostelmaa kutsutaan Pohjoismaiden Stonehengeksi.  

Kaikki kuvat Wikipedia, ellei toisin mainita


Mikä on sinun matkahaave W-kirjaimella?Avaa tämän päivän luukut myös aikaisemmilta vuosilta:


23. luukku:Joulukuusi joulun vanhimpia perinteitä


Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.