perjantai 22. toukokuuta 2015

Ihania pikkukyliä Sveitsissä, Idyllinen CoppetCoppet, Route Suisse Geneven suunnalta kuvattuna


Sveitsi on täynnä ihania pikkukyliä, kauniita ja idyllisiä kuin vanhoista satukirjoista. Kylän läpi kulkee aina päätie, jonka varrella on kaikki tärkeät liikkeet, jokaisesta kylästä löytyy ainakin boulanger eli leipomo, apteekki, kirkko ja suihkukaivo. Päätien ympärillä olevien rakennusten julkisivuja koristavat ihanat ikkunaluukut ja useat talot ovat ympäri vuoden koristeltu kukkasin. Pienet kylät huokuvat historiaa ja useat Geneve-järven rannan kylistä on syntynyt roomalaisten aikaan. Naapurikylämme Coppet sijaitsee kävelymatkan päässä ja se on yksi suosikeistani.


CoppetCoppet, Grand Rue Nyonin suunnalta kuvattuna

Viihtyisä pieni kylä Geneve-järven vilkkaan rantakadun Route Suissen varrella. Ihastuin kylään heti ensimmäisellä kerralla kun ajoimme sen läpi ja näin upeat keskiaikaiset rakennukset kapean kylätien molemmilla puolilla.

Coppetissa on useita pieniä liikkeitä, leipomo, kahvila, pieni ruokakauppa, lihakauppa, sisustuskauppa, muutamia vaateliikkeitä sekä suklaatehdas. Lyhyen ajomatkan päässä ovat kauppakeskukset Chavannes Center ja Signy Center.

Coppetin asukasluku on 2893 (31.12.2014). Coppet kuuluu Nyonin hallintoalueeseen ja se on yksi yhdeksästä kylästä, jotka muodostavat Terre Sainten kuntaliittymän. Coppetin alueella on suuri paikallinen koulu Terre Sainte, joka käsittää ala- ja yläkoulun.


Grand Rue ja keskiaikaiset talot, putiikkeja katetun kujan varrella

Gran Rue, pieniä putiikkeja sekä suihkulähde

Coppet sijaitsesee Vaudin kantonissa, Geneve-järven rannalla noin 15 km Genevestä Lausannen suuntaan. Coppetin takana on Jura-vuoret ja sen naapurikyliä ovat Tannay, Commugny ja Founex sekä vastarannalla Geneveen kuuluva Hermance ja Ranskan puolella sijaitseva Chens-sur-Léman.


Coppet sijainti kartalla


Kirkon takana sijaitseva pikkukuja

Coppetiin on hyvät yhteydet sillä sinne pääsee hyvin junalla, joko pienemmällä paikallisjunalla tai kaupunkijunalla, matka Genevestä kestää noin 15-20 minuuttia. Coppetista ajaa noin 20 minuuttia lentokentälle tai Geneven keskustaan. Rannassa on viihtyisä pieni satama, missä pystähtyy Geneve-järven lautat, jotka kulkevat, Geneven ja Montreauxin suuntaan sekä Ranskan puolella sijaitseviin ihaniin Yvoiren ja Evianin pikkukyliin huhti-lokakuussa. Kesäisin satamamassa on pieni kahvila ja torstai-iltaisin satamassa on pienet markkinat. Pienen matkan päässä Nyonin suuntaan sijaitsee Parc des Rocailles, jossa on lapsille lasten leikkipaikka ja uintimahdollisuus.Martan Matkassa © Coppetin satama, kesäkahvila

Satamassa pysähtyy lauttoja joilla pääsee mm. Ranskan puolelle, Nyoniin tai Geneveen  

Ensimmäiset maininnat Coppetista löytyvät vuodelta 1294 nimellä Copetum ja 1347 nimellä Copet, mutta 1800-luvulla Coppet tuli tunnetuksi, kun Ranskasta maanpakoon lähtenyt kirjailija Madame de Staëlin muutti Coppetin kartanoon.

Coppet tunnetaan kartanostaan Château de Coppet, joka on upea rakennus ja siellä järjestetään keväisin puutarhamessut, talvisin joulumarkkinat ja kartano on suosittu käyntikohde ympäri vuoden. Muita vierailukohteita kylässä on Musée du Vieux-Coppet, jossa voi tutustua Coppetin historiaan sekä Temple du Coppet keskiaikainen kirkko, jossa voi käydä kuuntelemassa kuoro- ja musiikkiesityksiä.


Château de Coppet

Château de Coppet puutarhamarkkinat 2014


Château de Coppet, joulumarkkinat 2014

Kartanolta alas rantaanpäin lähtee ihana Rue de Perron, jonka vanhat talot ovat todella ihastuttavia. Kylän läpi kulkee Grand Rue, jonka varrella on myös kauniita keskiaikaisia rakennuksia, joissa sijaitsee asuntoja, kauppoja, kahviloita. Kylän lihakauppa ja kalakauppa ovat suosittuja paikallisten keskuudessa.

Putiikkien lisäksi Grand Ruella on kunnantalo sekä keskiaikainen kirkko. Kunnantalon vieressä on salainen pieni puutarha, missä voi nauttia upeista maisemista.

Grand Ruen päässä Nyonin suunnassa sijaitsee pieni Hotel du Lac Coppet, joka on ollut toiminnassa vuodesta 1628 lähtien ja hotellin ravintola on suosittu ruokapaikka.


Rue du Perron, kartanolta rantaan 

Rue du Perron, kartanolta rantaan 

Grand Rue, Temple du Coppet-kirkko

Salainen pikku puutarhaChâteau de Coppet

Château de Coppet on alunperin rakennettu linnaksi 1200-luvulla ja myöhemmin linnan raunioista, se on restauroitu kartanoksi 1700-luvun alussa. Linna sijaitsi keskeisellä paikalla ja ja sieltä oli hyvät näkymä Geneve-järvelle. 

Kartanon kuuluisin asukas lienee Madame de Staël, jonka isä geveveläinen pankkiiri Jaques Necker osti kartanon vuonna 1784. Necker oli syntynyt Genevessä ja hän toimi  Ranskan kuninkaan Ludvig XVI valtiovarainministerinä.

Ranskan vallankumouksen aikaan Madame de Staël  joutui maanpakoon Pariisista vastustaessaan Napoleonia ja tuolloin hän muutti Coppetin kartanoon. Coppetin kartanossa Staëlin vieraana kävi lukuisia tunnettuja ajattelijoita, runoilijoita  ja prinssejä. 

Château de Coppet on edelleen yksityisomistuksessa ja se kuuluu Neckerin suvun jälkeläisille. Kartanossa on alkuperäisiä huonekaluja, taideteoksia, maalauksia sekä perheen matkamuistoja. Kartanossa järjestetään useita tapahtumia jotka ovat auki yleisölle ja sisätiloihin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla. Talvisin kartanon puutarhassa on luistelurata.

Tulevia tapahtumia Château de Coppetissa:

Teatterifestivaalit 15-19.6.2015, ”Autour de Mme Staël”
Marché de Noël 2-6.12.2015

Sijainti: Coppet
Avoinna: vain opastetut kierrokset
ti ja la 14-18.00 (pääsiäinen => lokakuu puoliväli)
ti ja la 10-14.00 heinä-elokuu   
Lisätietoja: Château de CoppetMaison Michel

Grand Ruella sijaitseva keskiaikainen talo, missä toimii pieni kotiseutumuseo Vieux-Coppet. Museossa on esillä taidetta ja vanhoja astioita lähialueelta sekä se esittelee viime vuosisadan päivittäistä arkea.

Sijainti: Grand Rue 30
Avoinna: 7.3-17.10.2015 to-pe 14-17.00 / la 1-16.00
Sisäänpääsy: vapaa pääsy


Vinkki !

Tokokuun puolesta välistä lokakuun puoleen väliin Coppetin turistitoimisto tekee tunnin opastettuja kävelykierroksia  perjantai iltapäivisin alkaen klo 14.00 Coppetin keskustassa Place des Ormes, mistä laivat lähtee.


Coppet, Gran Rue

Coppet, Gran Rue


2 kommenttia:

  1. Voi apua, mitä flashbackeja!! Meillä on kuvia, joissa vaippapöksyinen esikoisemme opettelee kävelemään Coppetin rannassa. Hitsi, kun nyt harmittaa, että pääsiäisenä oli niin huonot säät, ettemme jaksaneet lähteä ajelemaan Chamonix'sta Genevejärven rannalle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulet sitten seuraavan kerran :) Coppet on tosi kiva paikka ja varsinkin kesällä, se on erityisen kaunis, kuten muutkin kylät. Hetki sitten tulin ekaa kertaa Genevestä lautalla ja jäin Coppetissa pois, kyllä nuo kylät näytti mukavilta myös järveltä katsottuna!

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.