perjantai 17. tammikuuta 2014

Bistron herkkuja: Helpot rapeakuoriset aamiaissämpylät





Tällä kertaa Bistrossa valmistetaan ihania aamiaissämpylöitä, tänään tehdään taikina valmiiksi jääkaappiin nousemaan ja lauantaiaamulla on tarjolla tuoreita sämpylöitä. Nämä rapeat sämpylät häviävät nopeasti pelliltä. Tämä resepti on lainattu Sikke Sumarilta ja hänen blogista Sikeltä sinulle. Resepti on todella hyvä ja sitä voi muokkailla vaikka minkälaisia sämpylöitä vaihtamalla vain eri jauhoihin. 

Sämpylät eivät tunnu edes suuritöisiltäkään, sillä ne valmistuvat kahdessa vaiheessa, ensin tehdään illalla taikina jääkaappiin ja sitten aamulla ne leivotaan ja on varmasti tuoretta. 

Kokeilkaa ihmeessä, nää on oikeesti herkullisia! 



Rapeakuoriset aamiaissämpylät





7,5 dl vettä
25-30g tuorehiivaa 
(tai 1 1/2 pss kuivahiivaa, lämpimään veteen)
1 1/2 rkl suolaa (huom. sormisuolaa)

Sekoita hiiva ja suola veteen ja 
lisää jauhot isolla lusikalla sekoittaen.
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kokojyväjauhoja (niitä mistä pidät)
n. 10 dl vehnäjauhoja, 
mutta älä laita kaikkea kerrallaan, 
koska jauhojen kuivuusaste vaihtelee ja 
taikinan pitää olla melko löysää.

Jauhoja voi muunnella maun mukaan, 
mutta niin kauan kuin vehnää on vähintään puolet, 
niin ajat ja lämpötilat pysyvät samana.

Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä, 
jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan.

Kun olet valmis laittamaan sämpylät uuniin, 
ota taikinaa kulhosta kahdella isolla lusikalla 
suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille, 
huiskauta päälle jauhoja, tee ristiviilto ja 
 paista kuumassa uunissa 230 °C n. 30-35min. 

Älä pelästy, vaikka sämpylät ovat kovia uunista tullessaan, 
ne pehmenevät juuri sopivasti, mutta kuori on rapea. 
Älä missään tapauksessa peitä niillä liinalla. 
Muuten katoaa rapeus!



Vinkki!
Kaikkia sämpylöitä ei tarvitse tehdä kerralla, vaan paista sämpylöitä tarpeen mukaan, vaikka muutama päivässä. Säilytä loput taikinasta jääkaapissa ja paista lisää seuraavina päivinä. Näin saat tuoreita sämpylöitä helposti useampana päivänä.




Tuoreimmat kuulumiset löydät 
Martan matkassa Facebookista tai Instagramista



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.