Tällä kertaa Bistrossa valmistetaan ihania aamiaissämpylöitä, tänään tehdään taikina valmiiksi jääkaappiin nousemaan ja lauantaiaamulla on tarjolla tuoreita sämpylöitä. Nämä rapeat sämpylät häviävät nopeasti pelliltä. Tämä resepti on lainattu Sikke Sumarilta ja hänen blogista Sikeltä sinulle. Resepti on todella hyvä ja sitä voi muokkailla vaikka minkälaisia sämpylöitä vaihtamalla vain eri jauhoihin.
Sämpylät eivät tunnu edes suuritöisiltäkään, sillä ne valmistuvat kahdessa vaiheessa, ensin tehdään illalla taikina jääkaappiin ja sitten aamulla ne leivotaan ja on varmasti tuoretta.
Kokeilkaa ihmeessä, nää on oikeesti herkullisia!
7,5 dl vettä
25-30g tuorehiivaa
(tai 1 1/2 pss kuivahiivaa, lämpimään veteen)
1 1/2 rkl suolaa (huom. sormisuolaa)
Sekoita hiiva ja suola veteen ja
lisää jauhot isolla lusikalla sekoittaen.
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kokojyväjauhoja (niitä mistä pidät)
n. 10 dl vehnäjauhoja,
mutta älä laita kaikkea
kerrallaan,
koska jauhojen kuivuusaste vaihtelee ja
taikinan pitää olla melko löysää.
koska jauhojen kuivuusaste vaihtelee ja
taikinan pitää olla melko löysää.
Jauhoja voi muunnella maun mukaan,
mutta niin kauan kuin vehnää on vähintään puolet,
niin ajat ja lämpötilat pysyvät samana.
mutta niin kauan kuin vehnää on vähintään puolet,
niin ajat ja lämpötilat pysyvät samana.
Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä,
jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan.
Kun olet valmis laittamaan sämpylät uuniin,
jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan.
Kun olet valmis laittamaan sämpylät uuniin,
ota taikinaa
kulhosta kahdella isolla lusikalla
suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille,
huiskauta päälle jauhoja, tee ristiviilto ja
paista kuumassa uunissa 230 °C n. 30-35min.
suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille,
huiskauta päälle jauhoja, tee ristiviilto ja
paista kuumassa uunissa 230 °C n. 30-35min.
Älä pelästy, vaikka sämpylät ovat kovia uunista
tullessaan,
ne pehmenevät juuri sopivasti, mutta kuori on rapea.
Älä
missään tapauksessa peitä niillä liinalla.
Muuten katoaa rapeus!
Vinkki!
Kaikkia sämpylöitä ei tarvitse tehdä kerralla, vaan paista sämpylöitä tarpeen mukaan, vaikka muutama päivässä. Säilytä loput taikinasta jääkaapissa ja paista lisää seuraavina päivinä. Näin saat tuoreita sämpylöitä helposti useampana päivänä.
Martan reseptivinkkejä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.