keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Uusi vuosi, uudet kujeet

Eilen sain synttärilahjaksi ehkä yhden ihanimman lahjan ikinä eli matkan Lontooseen. Mukaan saan kuvaajaksi ja kassin kantajaksi Rosan, joten voimme samalla viettää hieman laatuaikaa. Olen käynyt Lontoossa kerran aikaisemmin ja odotin juurikin Rosaa silloin ja tämän vuoksi onkin hauskaa lähteä sinne Rosan kanssa. Uskon että tällä kertaa olen paljon pirteämpi ja voin jopa shoppailla itselleni jotakin, eikä vain vauvanvaatteita ja mikä parasta pääsen kokeilemaan Lontoon kuuluisaa pubi-kulttuuria. Mielessäni on jo nyt lukuisia paikkoja missä haluan käydä ja voi olla että joudun niistä hieman neuvottelemaan.Syntymäpäiväni oli muutoinkin oikein onnistunut, kävimme syömässä Ranskan puolella Divonnessa ihanassa Intialaisessa ravintolassa Karismassa. Ruoka oli todella hyvää ja palvelu aivan upeeta, en muista milloin viimeksi olisin saanut vastaavaa palvelua ravintolassa. Lähdimme ennen puoltayötä Geneveen katsomaan ilotulituksia ja sveitsiläistä uuden vuoden viettoa. Vaikka emme saaneet ostettua raketteja tänä vuonna, niin pääsimme kuitenkin nauttimaan Kempski Hotellin mahtavasta ilotulituksesta. En ole varmaan eläessäni ole nähnyt moista! Ilotulitus oli rakennettu Geneve-järvelle Kempski hotellin edustalle ja se kesti ainakin 10 minuuttia. Ilotulituksen aikaan ei muita raketteja näkynyt, enkä ihmettele yhtään!Uutta vuotta juhlitaan kaikkialla ja eri maissa siihen liittyy erilaisia traditioita. Yhteistä kuitenkin on se, että muistellaan kulunutta vuotta ja suunnitellaan tulevaa vuotta. Suomessa mielestäni uuteen vuoteen kuuluu ruokapuolelta nakit, perunasalaatti, siipsit ja samppanja (jota kilistellään yhdessä ystävien tai sukulaisten kanssa, toivottaen samalla hyvää Uutta Vuotta), rakettien lähettäminen, tinan valaminen ja uuden vuoden lupauksien tekeminen. Rakettien lähettäminen on perua kiinalaisilta ja niiden tarkoitus on ollut karkottaa pahat henget pois. Uuden vuoden tinojen valaminen on tullut Suomeen Ruotsista ja nuo hevosenkengän muotoiset tinat sulatetaan kauhassa, joko hellan tai takan lämmössä. Sulanut neste kaadetaan kylmään vesiämpäriin ja jäähtyessään ne muokkaantuvat erimuotoisiksi "klönteiksi". 

Näitä klönttejä sitten katsellaan lampun tai kynttilän varjossa ja niiden muodoista ennustetaan uuden vuoden tulevaisuutta. Nämä tinan valuut muistan hyvin omasta lapsuudestani ja ne olivat oikein jännittäviä hetkiä. Tinoista ennustaminen oli kivaa, mutta valitettavasti omien lasten osalta ne ovat jääneet rakettien ammuskelun varjoon ja useasti myös unohtunut. Tänä vuonna yritin herätellä perheen kesken henkiin uuden vuoden lupauksien tekemistä, mitä olen aikaisempina vuosina pitänyt aivan turhana ja mahdottomana toteuttaa. Tänä vuonna halusin että jokainen tekee jonkin lupauksen ja itse tein niitä perheelleni kaksi ja itselleni yhden: lupaan olla nalkuttamatta turhista asioista ja hieman nolompi lupaus... Lupaan korjata nenäliinani heti pois enkä jätä niitä kuljeksimaan! Itselleni tehty lupaus on laittaa perheen valokuvat järjestykseen ja katsottavaan muotoon, sillä digiaikana en ole vielä yhtään kuvaa tulostanut! Katsotaan miten näiden lupausten käy, helppoa niiden lunastaminen ei tule olemaan.


Espanjan vuosilta mieleeni on jäänyt hauska tapa syödä 12 viinirypälettä ja samalla laskea vuoden viimeistä minuuttia 23.59. Kaupoissa, jopa myytiin tähän tarkoitukseen tölkissä tai somissa pakkauksissa uuden vuoden viinirypäleitä. Sveitsiläiseen uuden vuoden viettoon en ole vielä ehtinyt perehtyä muutoin kuin, että he viettävät uutta vuotta perheen ja ystävien kanssa, ehkä ensi vuonna osaan kertoa siitä enemmän.


Suomalaiseen uuden vuoden traditioihin kuuluu Presidentin puhe ja näin ulkosuomalaisena tämä perinne on ihan yhtä tärkeä kuin Itsenäisyyspäivän vastaanotto. Itse odotan innolla uuden Presidentin Sauli Niinistön ensimmäistä uuden vuoden puhetta ja olenkin todella iloinen TV-kaistan nettiteeveestä. Ajattelimme myös päästä lähemmäksi sveitsiläisyyttä ja teemme uudenvuoden ateriaksi on Fondueta. Mikä sattuma että Papi sai juurikin Fondue-pannun Joulupukilta...

Nyt suunnittelemaan Uutta Vuotta 2014!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.