maanantai 27. tammikuuta 2014

Kaiken maailman markkinat ja torit


Viikonloppuna taas kävimme taas kiertelemässä läheisiä markkinoita ja toreja. Meidän lähistöltä löytyy useita erilaisia toreja, missä on hauska viettää aikaa ja katseltavaa on todella paljon. Hinnat ovat mielestäni kohtuullisia ja mikä parasta, myynnissä on paljon vanhoja tavaroita, joita haikailen sisustusmielessä. Jokin aika sitten löysin Genevestä Plainpalaisilta ihanat maalarintikkaat, joita olen etsiskellyt jo vuosia. Toreja ja markkinoita on joka lähtöön löytyy ruokaa, elintarvikkeita, vaatteita, käyttötavaroita, käsitöitä, taidetta, huonekaluja, kirpputoria ja jopa eläimiä myydään ainakin Annemassessa. Toreilla on hauska seurata ihmisiä, sillä joukkoon mahtuu kaikenlaista. Myyjät tuntevat monia asiakkaita ja usein jäävät vaihtamaan kuulumisia heidän kanssa. Johtuuko se siitä että paikkakunnat ovat pieniä, vai siitä että, moni myyjä on ammattilainen ja useasti heidät löytää samoilta paikoilta. Toritunnelma on rentoa ja usein myyjien pöytiin on katettu viiniä ja olutta. Vaikka väkeä on paljon liikenteessä, ei toreilla ole tarvinnut pelätä taskuvarkaita. 


Ohessa hieman listaa erilaisista toreista ja markkinoista:

Nyonin kirpputori on yksi lempipaikoistani, se pidetään aina joka kuukauden viimeisenä sunnuntaina. Tori järjestetään satamassa, rannan tuntumassa sijaitsevalla kävelytiellä. Keleistä riippuen myyntipöytiä saattaa olla noin kilometrin verran ja myynnissä on kirpputoritavaraa laidasta laitaan sekä huonekaluja ja antiikkia. Useat myyjät tulevat isojen kuorma-autojen kanssa ja tavaraa on runsaasti. Rantakatua on kiva kävellä ja katsella upeita alppimaisemia järven toisella puolen. Rannan tuntumassa on aina todella paljon joutsenia ja lokkeja odottamassa ruokkijoita. Rannassa on kivoja kahviloita ja ruokapaikkoja sekä lähellä olevat liikkeet ovat usein auki ja hekin laittavat myyntipöytiä ulkosalle. Rannalta on lyhyt kävelymatka Nyonin linnalle, josta on upeat näköalat kaupungin yli ja Geneve-järvelle.

Toinen suosikkitorini on Geneven keskustassa sijaitseva Plaine de Plainpalais. Tori on avoinna kello 8-17:00, tiistaina, perjantaina sekä sunnuntaina ja se on Geneven suurin kirpputori. Täältä löytää mitä vaan vaatteita, levyjä, kirjoja, käyttötavaroita, huonekaluja, antiikkia ja keräilyä. Hyvällä ilmalla pöytiä on loputon määrä, osa myyjistä on antiikkikauppiaita. Tiistaisin ja lauantaisin myydään vihanneksia, hedelmiä, mausteita, lihaa, juustoja, leipää ja muita elintarvikkeita sekä ruokaa on tarjolla joka maankolkan keittiöistä. Alue on todella iso ja siellä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia sekä siellä on skeittipuisto.


Ranskan puolella Divonnessa, on sunnuntaimarkkinat jotka ovat ruokapainotteiset. Siellä on kalamyyjistä leipomotuotteisiin. Ruokakojut ovat todella upean näköisiä ja herkullisia. Markkinoilla ei myydä kirpputoritavaroita vaan vaatteet ja käyttötavarat ovat uusia. Seuraavaksi täytyy maistaa grillattua kanaa sillä sen kojun luona on aina jonoa. Divonnessa markkinoiden aikaan kylän tiet ovat suljetut ja kojut ovat vallanneet kadut. Osa katujen pikkuliikkeistä on myös auki. Tunnelma on mukava ja ihmiset tulevat tänne tapaamaan tuttuja ja seurustelemaan. 


 Annemasse on Ranskan puolella vain 10 kilometriä Genevestä. Tiistaisin ja perjantaisin markkinoilta löytyy elintarvikkeita, vaatteita sekä käyttötavaroita ja täällä törmäsin lihakojussa myytäviin eläimiin. 


Lausannessa on keskustan kaduilla keskiviikkoisin ja lauantaisin myydään vihanneksia, hedelmiä, juustoja, leipää ja muita elintarvikkeita. Asuessamme Lausannessa kävin usein ihastelemassa katujen toritunnelmaa. Riponnen aukiolla on myös tori, jossa myydään elintarvikkeita sekä pidetään kirpputoria.
Ouchyn kaupunginosassa sataman tuntumassa, on markkinat huhtikuusta-syyskuuhun sunnuntaisin kello 8-20:00. Käydessäni markkinoilta sieltä tuli joka kerta ihania tuoksusaippuioita mukaan. Markkinoilla myydään pääasiassa elintarvikkeita. Myyjien määrä riippuu pitkälti keleistä, mikäli on huono keli niin myyjiä on vähemmän. 

Markkinoita ja toreja löytyy joka lähtöön ja melkein joka päivälle. Kaivoin hieman listaa muutamista kiinnostavista markkinoita, missä en ole vielä päässyt käymään. Noiden tutkimiseen taitaa pieni tovi vierähtää… 


Genevessä:

         
Boulevard Helvetique, keskiviikko- ja lauantaiaamuisin paikallisten tuottajien tuotteita vihanneksia, hedelmiä.
Place du Molard, kukkia joka päivä
Place de la Fusterie, torstaisin, käsitöitä Sveitsin ja Ranskan alueelta
Place de la Madeleine, vaatteita ja kirjoja, päivittäin keväällä ja kesällä
Rue des Grottes, suositut ruokamarkkinat torstaisin kello 14-20
Place du Marche,  Carougessa paikallismarkkinat keskiviikkoisin ja lauantaisin

Ranskan puolella:

Annecy: tiistai, torstai, perjantai, lauantai ja sunnuntai
Évian les Bains: tiistai, perjantai
Ferney Voltaire: Keskiviikko, lauantai
Thoiry: sunnuntai
Thonon les Bains: maanantai, torstai
Évian les Bains: tiistai, perjantaiEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.