tiistai 7. tammikuuta 2014

Tavara Päivässä- tiistai

Viime vuoden helmikuussa silmiini osui Facebookissa Tavara Päivässä pois-ryhmä ja pidin heti ryhmän ideasta ja päätin liittyä ryhmään. Olin jo pitkään tuskaillut liian pienistä säilytystiloista sekä heikkoudestani säästää tavaroita periaatteella "jos joskus tätä tarvii". Ryhmän ideana on poistaa joka päivä yksi turha tavara. Turhakkeelle pyritään keksimään uusiokäyttöä joko kierrättämällä, lahjoittamalla tai myymällä kirpputorilla ja vain ärimmäisessä tapauksessa heittämällä se  roskiin. Mikäli ostat jotain uutta, niin tulee sinun poistaa joku sen tilalta. Tavara-päivässä kampanjan tavoitteena oli että vuoden lopussa kotonasi on 365 tavaraa vähemmän. Ryhmästä saa hyviä ideoita tavaroiden kierrättämiseen ja ajankohtaisista lahjoituskohteista. Ryhmän ylläpitäjä postasi joka päivän kuvia omista poistoistaan ja usein nämä saivat minut hymyilemään, sillä samanlaisia turhakkeita minultakin löytyy, joten näistä sai hyviä poistoideoita kuten esim. älytön kasa hotellien shampoita ja saippuoita, näytepusseja.


Oma projektini sujui mielestäni hyvin ja tavaraa sain poistettua todella paljon, en ehkä tehnyt ihan päivittäin poistoja, mutta isompia poistoja tuli tehtyä kerralla. Minulle suureksi avuksi oli meidän muuttoomme tänne Sveitsiin, sillä kaikki tavarat oli käytävä läpi ja samalla oli pysähdyttävä miettimään, että haluanko todellakin tämän tavaran viedä Sveitsiin ja vielä maksaa sen muuttamisesta? Huomasin suurta helpotusta ja ilon tunnetta päästessäni lukuisista tavaroista eroon. Vein paljon tavaroita vaatteita, elektroniikkaa, kirjoja, lehtiä ja ym. kodin tavaraa kierrätykseen.

Kävimme kirpputorilla ja saimme jopa osan muutettua vielä rahaksi ja annoimme ison määrän lasten leluja, kirjoja, urheilu- ja ulkoiluvälineitä sekä erilaisia askarteluun sopivia materiaaleja Matinkylän asukaspuistolle. Puiston tädit kiittelivät ja itselle tuli todella hyvä mieli. Muuton lähestyessä sain vielä myytyä Torin, Huutonetin ja Facebookin kirpputorin kautta erilaisia tavaroita, huonekaluja ja astioita. Kaikkein paras löytö oli Facebookin Materiaalitori kierrättäjille-ryhmä, jossa voit ilmoittaa annettavia tavaroita ja mitä kummallisimpia materiaaleja, jotka sitten saavat aivan uuden ilmeen jonkun taitavissa käsissä. Ryhmän sääntöihin kuuluu että ilmoitettavista tuotteista ei saa pyytää maksua ja itse olin niin iloinen, kun ihmiset tulivat noutamaan tavarat kotiovelta. Ryhmän julkaisuja oli muutenkin todella mukava seurata, kuinka kauniita asioita saadaan aikaan aivan kummallisista materiaaleista esim. tölkin nipsuista. Tykkään muutenkin ajatuksesta "toisen romu on toisen aarre"

Tavara Päivässä pois-projekti vaikutti kyllä suuresti omaan ostokäyttäytymiseeni ja tämän myötä harkitsin vielä tarkemmin kaupassa, tarvitsenko tätä tavaraa todella? Missä aion säilyttää sitä? Mikä on sen käyttöikä ja miten sen kierrätän? Toki vuoden aikana tuli hankittua lisää tavaroita ja projektini heikoin osuus, taisi juuri olla se, etten poistanut tavaroita samassa suhteessa kun hankin niitä lisää. Tässä siis petrattavaa tälle vuodelle!

Tänä vuona aion siis jatkaa Tavara päivässä pois- projektiani ja nyt täytyy siis löytää uudet ryhmät ja tavat toimia täällä Sveitsissä. Onneksi täällä Miehessä on aivan mahtava Déchéterie eli kierrätyspiste. Sinne voi viedä kaikenlaiset kierrätettävät materiaalit aina paperista huonekaluihin sekä jättää kirjat ja levyt vaihtoon. Olen onnistunut myös täältä löytämään muutaman Facebook- ryhmän, missä voi antaa, kysellä, myydä tai ostaa tavaroita kuten Sveitsinsuomalaisten kirpputori sekä muutaman englanninkielinen ryhmä. Olen aivan koukussa näihin ryhmiin ja olenkin hankkinut näiden kautta mm. jääkaapin ja säilytystilaa, sillä tavoitteenani täällä asuessa on hankkia asuntoon tarvittavia asioita ensisijaisesti kierrättäen.
 

Omaan projektiini kuuluu se että poistan todellakin turhia tavaroita, enkä laske poistoiksi esim. kulutustavaroita. Tänä vuonna poistojen löytäminen voi olla haasteellisempaa, sillä kaikki tavarat on käyty aika hyvin läpi, mutta ainahan sitä jotain löytyy. Lääkekaapista, kuiva-ainekaapista, maustehyllystä tai kosmetiikasta on hyvä aloittaa sillä näistä löytyy aina jotain vanhentunutta! Ajattelin haastaa oman perheeni projektiin ja pyytää heitä käymään läpi omat tavarat, siinä toivossa että he tuovat minulle Tavara päivässä poistoja. Voiskohan Papikin jo luopua joistain kengistä?

Tuleva Lontoon matka hieman pelottaa jo etukäteen, osaanko sanoa ei edullisille hinnoille vai onko minulla iso poistourakka matkan jälkeen. Matkaa silmällä pitäen olisi hyvä varmaan kurkata myös vaatekaappiin, ettei tule turhia hankintoja... Olen surkea shoppaamaan vaatteita matkoillani ja suurimmat vaatemogat taitavat olla juuri ulkomailta ostettuja. En tiedä missä tilassa vaatteita katson vai seuraanko liiaksi ihastuttavaa ja eksoottista paikallista katukuvaa ja teen tämän innoittamana hankintoja. Oikean vaatekoon löytäminen voi olla vaikeaa kun lämpö, kävely, ruoka ja juoma saattavat turvottaa. Viimeksi olin Lontoossa -96 ja ostin sieltä vihreän ruutuhatun joka se taisi mennä viime kesänä kierrätykseen vähänkäytettynä.


Tänään aion siis polkaista Tavara päivässä pois 2014 projektin käyntiin! Tänään lähtee kirpputorille pari takkia, pari tupperia ja lasten laskettelulasit. Mitä sieltä lähtee?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.