keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Mitä matkalle mukaan?
Siinäpä kysymys! Vaikka laukut on pakattu moneen kertaan, erilaisiin kohteisiin ja lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaan, niin aina ennen matkaa nousee tämä sama kysymys esiin. Rakastan listoja ja usein teenkin niitä asiasta kuin asiasta ja nämä Maman listat onkin meidän perheen sisäinen vitsi. Kaikesta huolimatta teen listoja, sillä niiden avulla A. muistan tehdä kaikki asiat, B. pystyn zekkaamaan että kaikki asiat on tehty, C. voin käyttää listoja hyödyksi myöhemmin. Sitä paitsi jos vaikka jotain hukkuu matkalla, niin mullahan on lista valmiina vakuutusyhtiön korvauksen tekemistä varten. Näppärää vai mitä?

Pakkaamiseen oleellisesti vaikuttaa se mihin matkustetaan, mitä siellä tehdään aktiivi-, ranta vai kaupunkiloma ja kuinka pitkä matkan kesto on sekä tietenkin asumusmuoto hotelli, apartementos vai ystävien tai sukulaisten luona. Olen tunnettu siitä että pakkaan aina mukaan liikaa tavaraa ja vaatteita, koska mitä jos menis tai haluais tehdä tai ehdottomasti voin tarvita tätä. Nyt ajattelinkin haastaa itseni ja katsoa kuinka vähällä pärjään viikonlopun Lontoossa. Matkan alku asetelmana on tyttöjen viikonloppu Lontoossa (lue 2x shoppaus), lennämme EasyJetillä ja koneeseen saa ottaa vain yhden laukun (50x40x20) sekä ruumaan meille on varattu yksi laukku (lue kahdelle henkilölle).

Näinhän tässä sitten taas kävi! Piti aloittaa pakkaaminen niin aloitinkin vaatekaapin suursiivouksen. Tyypillistä Marttaa, kun aloitan tekemään jotain asiaa, niin siinä työn touhussa tulee aina kummasti muita asioita mieleen ja sitten keskityn niiden tekemiseen. No ehkä seuraavilla vinkeillä kuitenkin saan jotain pakattua myös matkalaukkuun. Matkasuunnitelman tekeminen on vielä kesken, mutta koneessa meillä on hyvin aikaa sen tekemiseen. Facebookin kautta sainkin useita kivoja ehdotuksia käyntikohteiksi ja ruokapaikoiksi.

Keräsin tähän hieman vinkkejä mitä aion hyödyntää!
1. Kartoita tilanne!

Matkan tarkoitus ja kesto

Kaupunkiloma nähtävyyksien katselu, shoppailu ja mahdollisesti jokin musikaali, pidennetty viikonloppu 4 päivää (Hyvät kengät, tilavat laukut, siistit vaatteet)

Selvitä minkälaista säätä on luvassa matkakohteeseen ja minkälainen on kohteen tyypillinen ilmasto

Lontoo on tyypillisesti sateinen ja talviaikaan keskivertolämpötila on 2-8 astetta, välillä voi pudota nollan tuntumaan. Talvella useimpina päivinä päivänvalo kestää noin 16.30 asti. (To +9 puolipilvistä, pe +9 puolipilvistä, la +7 aurinkoista ja su +5 puolipilvistä, Sateenvarjo ei ehkä kuitenkaan huono idea)


 2. Tee pakkauslista

Kirjoita muistilista aihealueittain niin sitä on helppo seurata ja tarkistaa että kaikki on mukanaMatkustus asiakirjat 


Passi (tarkista voimassaolo jo matkan suunnitteluvaiheessa), mahdolliset viisumit, henkilöpaperit, lentoliput, hotellin varaus, eurooppalainen sairausvakuutuskortti, matkavakuutuksen numero, mahdolliset lento- ja bonuskorit, ota passista kopio tai kuva puhelimella. Matkalompakossa säilyy hyvin kaikki matkalla tarvittavat liput, paperit ja kortit tällöin säästyy paperien etsinnältä ja dokumentit pysyvät järjestyksessä.


Raha


Kortilla pärjää melkein joka maan kolkassa, mutta on hyvä vaihtaa myös paikallista valuuttaa etukäteen pieniä ostoksia varten. Tee itselle valuuttalaskuri.  Suunnittele matkabudjetti ja vaihda etukäteen osa budjetista paikalliseen valuuttaan ja älä säilytä kaikkea valuttaa samassa paikassa. Kortillakin voi nostaa kohteessa rahaa, mutta usein nuo kulut ja nostoprovisiot saattavat olla korkeita. Tutustu etukäteen hintatasoon ja tee itsellesi järkevä budjetti ja pidä budjetista kiinni! Lomailla voi myös pienemmällä budjetilla ja silti nähdä ja kokea paljon, mutta lomalla pitää pystyä myös nauttimaan ja tunnelman pilaa helposti raha-asioiden miettimisellä.  


Pukeutuminen


Kuva: Pintrest


Mukavat matkustusvaatteet, lämpimät sukat, hieman lämmintä, Lontooseen lämmin yöasu, siistit vaatteet illalliselle, teatteriin tai musikaaliin, uimapuku (SPA tai hotellin mahdollinen uima-allas) Valitse mukaan otettavat vaatteet siten ne sopivat keskenään yhteen ja niistä saa mahdollisimman monia asukokonaisuuksia. Samaa alaosaa housuja tai hametta voi käyttää useamman päivän. Asusteilla ja koruilla saa arkisistakin vaatteista juhlavampia. Ota mukaan tutut mukavat kengät joilla jaksaa kävellä, älä ota käyttämättömiä kenkiä, sisäkengät jotka saa nopeasti jalkaan. Kokoontaitettava sadetakki tai sateenkestävät päällysvaatteet on hyvä ottaa sateen varalle. Valitse vaatteita jotka eivät rypisty helposti. Muutamia ylimääräisiä vaatteita likaantumisen tai kastumisen varalle.                           Hygienia ja kosmetiikkatuotteet


Ota mukaan pienet matkatäyttöpullot shampoista ja hoitoaineista ne menevät pienempään tilaan. Vuotamisen varalta pakkaa pullot, rasvat ja muut nesteet minigrip-pusseihin. Nyt on hyvä ottaa käyttöön kaikki näytepakkaukset ja kaupanpäällisenä tulleet lakkapullot. Kosteuspyyhkeitä ja nenäliinapaketteja on hyvä olla käsilaukussa, niin ei tarvitse välittää onko vessassa paperia. Jos viet kosmetiikkatuotteita koneeseen, muista nestemääräykset vain pulloja joihin mahtuu enintään 100 ml nestettä.

Ensiapupakkaus


Särkylääke, ripulilääke, kynsisakset, Zyrtek, matkapahoinvointilääkkeet, nenäsumute, laastareita, compeed ja kynsisakset.

Elektroniikka


Laita puhelimen, kameran, padin ja soittimien akut ja laturit samaan paikkaan sekä ota mukaan erikoiset patterit. Tarkista tarvitaanko adapteria.

Ajanviete


Vaihtoehtoina kirjojen ja lehtien raahaamiselle on joko koneelta luettavat e-kirjat tai monilla lentokentillä ja matkakohteissa on BookSwap pisteitä joissa voi vaihtaa kirjoja. Vaihtelun vuoksi kannattaa hankkia kohteesta omiin harrastuksiin liittyviä lehtiä.  Kopioi matkaoppaista tarvitsemasi sivut.  

3. Matkalaukun pakkaaminen
  • Valitse tarpeeseen sopiva kevyt laukku, pyörillä, vetokahva, sopivan kokoinen johon jää tilaa ostoksille ja tuliaisille. Kerää mukaan otettavat vaatteet ja tavarat pöydälle jotta on helpompi aloittaa pakkaaminen ensin raskaammat tavarat alimmaiseksi.
  • Laita kengät pusseihin. Ilmatiiviisiin pusseihin mahtuu paljon vaatteita. Alusvaatteet on hyvä pakata yhteen pussiin jolloin niiden etsiminen on helpompaa eikä haittaa vaikka laukku avautuisikin.  Olen kuullut puhuttavan että vaatteiden rullaaminen vie vähän tilaa ja vaatteet säilyy sileinä, täytyypi kokeilla.
  • Mieti mitä pakkasit viimeksi mukaan, jos et käyttänyt niin jätä pois.
  • Laita laukkuun nimilappu ja katso että kirjoitat puhelinnumeron oikein. Laukkujen sekaantumisen estämiseksi kannattaa oma laukku merkitä näkyvästi jollain tunnisteella vyöllä tai tarralla jolloin se erottuu muiden laukkujen seasta.4. Ennen lähtöä  • zekkaa pakkauslista
  • tiskaa astiat, tyhjennä jääkaappi ja vie roskat
Hyvää matkaa!Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.