keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Kierrätys keskiviikko
Kierrätys on lähellä sydäntäni ja olen lapsia opettanut jo pienestä pitäen lajittelemaan jätteitä ja yrittänyt kertoa heille ekologisesta kuluttamisesta sekä energian säästämisestä. Kotona lasten kanssa keskusteluissa on käynyt ilmi että Suomessa kouluissa puhutaan paljon näistä aiheista. Sivusta on kiva kuunnella kun lapset neuvovat Papia kierrättämisen saloissa. Itsellänikin oli ilo osallistua koulussa muutamille kursseille, joissa aiheena oli kestävä kehitys ja sain näistä paljon uutta ajateltavaa ja mietittävää.


Alkuun olin täällä Sveitsissä hieman hukassa miten täällä toimitaan jätteiden lajittelun suhteen, mutta onneksi noiden ihanien Sveitsinsuomalaisten ryhmien kautta, saa tietoa nopeasti asiaan kuin asiaan. Miehelläni oli Lausannessa vuokra-asunto ja hän ihmetteli, miksi aina hänen Lidl-pussissa heittämät roskat olivat jätetty kadulle jäteastian viereen, kunnes selvisi, että roskat pitää laittaa erillisiin valkoisiin säkkeihin, joita myydään kaupoissa. Kauhistelimme pussien hintaa ja ihmettelimme kyseistä asiaa kunnes selvisi, että näiden pussien hintaan on lisätty vero. Muutoin tuossa Lausannen kerrostalossa oli paperille, lasille, kompostille ja sekajätteelle omat astiansa ja muovipulloja kerättiin useiden kauppojen edustalla. Hankin tällaisen ihanan kierrätyslokerikon helpottamaan perheemme arkea. Kerran kaupungilla kulkiessa huomasin, että sinne oli ilmestynyt siirtolavat ja ihmisiä kuhisi niiden ympärillä, silloin taisi olla joku yleinen kierrätyspäivä.


Muuttaessamme nykyiselle paikkakunnalle petyin kuin huomasin että meillä oli ainoastaan astia sekajätteelle, johon saa ainoastaan laittaa noita kalliita valkoisia muovipusseja. Itse käytän noita maksullisia pusseja hyvin säästeliäästi. Ennen kuin vien pussin jäteastiaan, niin tungen sen mahdollisimman täyteen. Jälkeenpäin olen miettinyt, että onhan se toisaalta hyvä kun sekajätteeseen hyväksytään vain tietyt maksulliset pussit, sillä tämä varmasti kannustaa jätteiden kierrättämiseen. Mikäli haluat tunkea sinne sekajätteeseen kaiken mahdollisen, niin saat maksaa siitä enemmän käytettyjen pussien suhteessa. Luulisi että nämä maksulliset pussit ohjaavat enemmän noita jätemaksuja oikeaan osoitteeseen, kun meillä Suomessa taas on kiinteistökohtaiset jätemaksut, jotka jyvitetään kaikille asukkaille. Meidänkin pienessä talonyhtiössä välillä ihmettelin, kun ihmiset tunkivat kaiken mahdollisen sekajätteeseen, eivätkä vaivautuneet lajittelemaan. Välillä nuo jäteastiat olivat niin täynnä, että kannet eivät menneet kiinni ja kotitalousjätteitä pystyi viemään vasta, kun roska-auto oli käynyt. Pieni vaiva tuo lajittelu kun joka kauppakeskuksessa on nykyään kierrätyspiste ja meillä oli kierrätyskeskuskin ihan nurkan takana.

Meidän kylässä on ihana kierrätyspiste eli Déchéterie johon voi viedä mitä vaan kierrätykseen ja sieltä voi tehdä myös uskomattomia löytöjä. Kierrätyspisteeseen hankitaan avainkortti 50 Chf panttia vastaan ja pantin saa takaisin kun palauttaa kortin. Kierrätyspiste on todella toimiva ja kattava, siellä on isot laarit puutarhajätteelle, puulle, kiville, muoville, paperille, kartongille sekä huonekaluille. Pienemmissä astioissa kerätään elektroniikkaa, pattereita, lamppuja ja siellä on erikseen lehdille, kirjoille, peleille, cd:lle ym. laatikot josta voi ottaa haluamansa mukaan. Asemalle voi tuoda myös kemikaaleja ja öljyjä. Itse tarkistan aina nuo huonekalut sekä kirjat ja lehdet ja muutaman kerran olenkin tehnyt löytöjä. Ainoa mitä harmittelen, on kompostin ja nestetölkkien keräyksen puuttuminen.

Täältä tosiaan voi tehdä vaikka minkälaisia pieniä löytöjä ja sinne voi myös jättää ehjiä tarpeettomia tavaroita. Tänään aionkin ottaa mukaan tekemiäni Tavara-päivässä poistoja. Hmm. löytäisinköhän tänään printterin johdon, jota ei ole muuton jälkeen näkynyt...Tänään siis kierrättämään! 2 kommenttia:

 1. Hei,

  muistatko mistä ylläoleva kierrätyslokerikko on hankittu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen hankkinut tuon lokerikon täältä Sveitsistä... Muistaakseni Coop tai Migros kauppaketju ;)

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.