torstai 2. tammikuuta 2014

Ruokahävikki kuriin ja tähteistä ruokaa!
Meidän perheellä tuppaa ruokaa aika ajoin lentämään roskiin, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Tämä ruoan haaskaaminen ärsyttää minua suunnattomasti ja varsinkin silloin kun jääkaapin hyllyille hautautuneita kalliita raaka-aineita lihoja tai muita tuotteita joudutaan heittämään avaamattomana roskiin. Olen tästä aiheesta pitänyt kotona lukuisia palopuheita "katsokaa päiväykset" kun avaatte uuden purkin tai kun tyhjennätte kauppakasseja niin "laittakaa vanhemmat tuotteet eteen ja tuoreet tuotteet taakse". Vaikka kuinka suunnittelen tulevan viikon ruokia ja yritän välttää noita massatarjouksia, niin tuntuu että ruokaa menee kuitenkin haaskoon. Kaupassakäynti ei ole mitään lempipuuhiani, tuntuu että ostan aina samoja raaka-aineita jauhelihaa, kanaa ja kalaa sekä pyöritän kyllästymiseen asti samoja ruokia. Olen usein nauranutkin että pitäisi ottaa kauppaan jonkun kaverin kauppalistan tai toisen asiakkaan ostoskuitin niin saisi vähän vaihtelua omiin ostoksiin ja ruokiin.

Viime aikoina olen kovasti yrittänyt hyödyntää ns. tähteet tai muutoin uhkaavasti vanhaksi menevät raaka-aineet ruoanlaitossa tai leipomisessa. Raaka-aineet joista meillä useimmiten tulee hävikkiä ovat, leipä, kasvikset ja hedelmät. Näiden hyödyntämiseen kaipailenkin kovasti uusia vinkkejä joten kommentoikaahan ihmeessä ja jakakaa omat hyvät ideat. Leipä on ollut helppo hyödyntää, harrastan ratsastusta joten usein kiitänkin ratsuani leivällä tai olen kerännyt niitä tuttavani hevoselle. Usein kävelyilläni vien leipiä lähitalleille ja he ovat olleet niistä kiitollisia. Täällä Sveitsissä asuessani en ole vielä löytänyt suolatonta korppujauhoa, joten nykyään teen kuivasta leivästä usein itse korppujauhoa tai käytän leipiä kostutettuna jauhelihataikinaan. Leivästä tulee tehtyä usein köyhiä ritareita jotka ovat lastemme suurta herkkua, Bruschettoja tai uunivoileipiä. En ole vielä keksinyt miten leipää tulisi oikeaoppisesti säilyttää ja olen kokeillut erilaisia leipäkoreja, laatikoita ja lopulta aina palaan noihin muovipusseihin, mitkä eivät todellakaan ole nätin näköisiä.

Banaanit tuppaavat usein tummua meillä vaikka yritän ostaa niitä vähän, näistä kuitenkin tulee usein tehtyä kakkua tai Banana-Splitiä. Tästä tulikin mieleeni että täytyy taas patistella ruotsalaista ystävääni, että hän lähettäisi minulle herkullisen Flygande Jakob-reseptinsä. Puuron jämiä käytän usein helppoon pannuleipä taikinaan, perunasoseen lopusta teen rieskoja, hedelmistä salaattia, kastikkeita pyrin jatkamaan ja tietenkin pyttipannua tulee tehtyä viikon tähteistä. Isäni teki aikoinaan joulukinkun lopusta hernekeittoa.
 


Löysin ruokahävikki aiheesta tehdyn raportin jossa sanotaan että jokainen heittää pois syömäkelpoista ruokaa vuoden aikana 23 kiloa! Tämä hävikki vastaa noin 100 000 auton jättämiä hiilidioksidipäästöjä!!! Täytyy muistaa että ruoan valmistamiseen kuluu suuri määrä luonnonvaroja ja energiaa. Ota vain se mitä syöt, älä muuta ruokaa roskaksi!


Lue lisää: 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.