sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Martan Matkassa Hitit ja Hudit 2020

Tuttuun tapaan on aika paljastaa blogivuoden hitit ja hudit! 


Vuosi 2020 on ollut kaikella tapaa erikoinen ja se on näkynyt myös blogissa. Matkabloggaajana olisin voinut kuvitella, että kävijämäärät putoavat pohjalukemiin, sillä kukapa tässä tilanteessa haluaisi matkoja suunnitella. Toisin kuitenkin kävi, blogin lukijamäärät ovat nousseet huomattavasti viime vuoden aikana, matkailun sijaan luettiin ahkerasti patikointiin ja kotimaan matkailuun liittyviä postauksia. 

Omalta osalta vuosi 2020 on ollut surkea, sitä on varjostanut pitkät lomautukset sekä nilkan hidas kuntoutuminen tapaturmasta. Kerrankin, kun olisi ollut aikaa ja voinut hyvillä mielin reissata, niin olin kahlittuna kotiin, sillä kipsit, kepit ja kipeä nilkka estivät menoa. Museot suljettiin ja tapahtumat peruttiin, sosiaaliset kanssakäymiset katosivat ja kaikki kiva oli poissa. Huomasin, että alan masentua ja erakoitua, päätin piristää päiviäni erilaisilla haasteilla, lukuhaaste toi mukanaan jälleen lukemisen ilon, elokuvahaaste vei minut pois arjesta ja retkihaasteen myötä kävelyt toivat uutta puhtia ja virikettä kuntoutumiseen.

Olin suunnitellut vuodelle 2020 useita reissuja, mutta kertaakaan en päässyt ulkomaille, sen sijaan reissattiin pari viikkoa kotimaassa, sain samalla toteutettua pitkäaikaisen haaveeni Saariston rengastiestä. Suurin pettymys oli, kun tyttäreni rakas reissukaverini ei päässyt käymään kotona koko vuonna. 


Blogivuosi 2020Kaikesta surkeudesta huolimatta sain kirjoitettua vuoden aikana jopa 19 juttua, suurin osa niistä liittyi patikointiin, vain kaksi matkailuun, tein muutamia juttuja kotimaan kohteista ja loput liittyivät vahvasti koronaan tai kotoiluun. 

Tänäkin vuonna aion julkaista hittien ja hutien TOP 5 listan eli vuonna 2020 kirjoitettujen juttujen kiinnostavimmat sekä vähiten kiinnostavimmat postaukset. Näissä toki pitää ottaa huomioon, että loppuvuonna ja etenkin viimeisinä päivinä ilmestyneitä postauksia ehditään lukea paljon vähemmän, kuin alkuvuodesta julkaistuja juttuja. Usein jyvät erottuvat kuitenkn akanoista ja tiukimmat laskelmat tehdään siellä häntäpään postauksissa, kuten tänäkin vuonna viimeisenä listalle pääsi  vain kolmen lukijan erolla! Se mikä mielestäni oli tänä vuonna erikoista, niin hittien lukijamäärät olivat melkein tuplaantuneet, kun taas hutien määrät olivat tänä vuonna kolme kertaa pienempiä kuin aikaisemmin. 

Hittien ja hutien lisäksi, minulla on ollut tapana listata maat ja kaupungit mistä blogia luetaan eniten sekä suosituimmat hakusanat, mikä on tuonut lukijan sivuilleni. Vuosien saatossa TOP5 lista on pysynyt aika lailla samana, joten päätin tehdä tänä vuonna TOP10 listan, niin tulee pientä hajontaa. Lopuksi listaan vielä kaikkien aikojen luetuimmat blogipostaukset, sekin listaus on muuttunut tänä vuonna.


Miten mahtoi käydä vuonna 2020?

Hittipostaukset, TOP 5
Hutipostaukset, TOP 5
Mistä maasta blogiani luetaan? TOP 10
Mistä kaupungista blogiani luetaan? TOP 10
Mitkä ovat suosituimmat hakusanat millä blogini on löytynyt? TOP 10
Blogin kaikkien aikojen luetuimmat blogipostaukset TOP 5


Hittipostaukset 2020Patikointipostaukset ovat olleet viime vuonna blogini luetuimpia juttuja, joten hieman yllättäin suosituin juttuni oli ”Pahan päivän varalle -Hätävara-kotivara”, jonka kirjoitin juuri ennen suurta koronakaaosta. Ei liene yllätys, että tänä vuonna yksikään matkapostaus ei päässyt TOP 10 listalle. Patikoinnin lisäksi kiinnostusta on herättänyt korona-ajan huvit. 

 

1 Pahan päivän varalle -Hätävara-kotivara
Tämä postaus on ollut tekeillä jo useita vuosia, mutta syystä tai toisesta jäänyt tekemättä. Olen pyrkinyt ainakin kerran vuodessa kohentamaan kodin turvallisuusasioita, tekemälä niiden eteen jotakin hätäpäivänä 11.2. Tänä vuonna päätin vihdoin laittaa meidän hätävaran kuntoon, enkä osannut kuvitella, kuinka ajankohtaiseksi tuo hätävara hetken päästä tuli, ruokapuoli hupeni yllättävän nopeasti, kun korona alkoi.


2 Martan kirjaehdotukset -lukuhaaste 2020
Jäin heti lukuhaastekoukkuun, tosin taidan lukemista enemmän tykätä etsiä haastekohtiin sopivia kirjoja. Kuinka mahtavalta tuntuu, kun ”vahingossa” huomaa kirjan sopivan haasteessa, johonkin kohtaan. Tämä postaus kertoi alkuperäisestä lukusuunnitelmastani, joka tosin muuttui vuoden aikana aika paljon, täältä voit lukea miten lukuhaasteessa lopulta kävi. Ehkä pitäisi julkaista myös tämän vuoden 2021  suunnitelma…


3 Hanikan luontopolku -jälkiä jääkaudelta

Tämä jutun sijoitus ilahdutti minua suurestii! Lempipatkikkani oli kolmen suosituimman postauksen joukossa! Tajusin juuri, että viime vuonna en tainnut kertaakaan käydä patikoimassa Hanikan luontopolkua! Nyt kun on nastat alla, niin voisin hyvin kokeilla tätä myös talvella!


4 Kuka muistaa vielä Pikku-Heidin?
Alkuvuodesta olin kuntoutumassa joulukuisesta työtapaturmasta ja kotona alkoi nurkat olla jo siistinä, piti keksiä jotakin tekemistä. Lukuhaaste oli jo vienyt minut mennesään, niin päätin samalla kokeilla elokuvahaastetta. Sveitsi ikävääni helpottaakseni päätin valita lapsuuden elokuva aiheeksi Pikku-Heidin, jotta pääsen ihailemaan Alppimaisemia. Elokuvahaasteen myötä matkustin myös muissa maissa, seikkailin sekä tutustuin uusiin ihmisiin, lisää haasteesta voit lukea tuoreesta postauksestani ”Nojatuolimatkailua -Elokuvahaaste 2020”  


5 Verla -yksi Suomen seitsemästä ihmeestä

 Upea Verla! Ihan mahtavaa että juttu Verlasta on ollut suosittu, se on vallan upea käyntikohde ja suosittelen sitä lämmöllä kaikille. Lähellä sijaitsee Repoveden kansallispuiston upeat reitit. Vielä on muutama Suomen ihmeistä näkemättä… 


Hutipostaukset 2020Tänä vuonna häntäpäässä oli poikkeuksellisesti vain loppuvuoden postauksia, kaikki ovat kesän jälkeen syys-joulukuussa kirjoitettuja. Nähtäväksi jää muuttuvatko näiden juttujen tilastot tulevien kuukausien aikana, kun talvi taittuu ja sesonki jälleen alkaa. Itselleni näistä jutuista jokainen oli ikimuistoinen hetki. 


1 Metsässä aasien kanssa


Mikä voisikaan olla masentavampaa lukemista kuin ”Masentavan marraskuun retki” tai ”aasit” metsässä. 


2 Hiljainen kaupunki ja tuulahduksia Keski-Euroopan toreilta 
No ehkä tuli vähän liioiteltua Hakaniemen tori = torit Keski-Euroopassa, mutta näin se vaan on, että näinä aikoina ilo on otettava pienestäkin irti…


3 Karnaistenkorpi -Luontopolku moottoritien päällä

Tämä on varmasti vuoden 2021 nouseva tähti! Kun taas porukat alkavat keväällä patikoimaan, niin tämä nousee tilastoissa hurjaa vauhtia. Tarinapolku oli aivan loistava reitti, mutta jatkoreittiä en suosittele.


4 Kuusisto -piispanlinnan rauniot ja portti Saariston rengastielle

Tämän jutun sijoitus hieman hämmentää, aivan upea historiallinen paikka ja kiva käyntikohde, harmi että se ei ole löytänyt lukijoita. Tosin juttu on kirjoitettu vasta lokakuussa, joka ei ole enää kotimaan matkailun sesonkia. 


5 Taidetta kotiin vai koti taiteelle -purkutaidetta Keravalla 
Tästä upeasta taidepläjäyksestä on kirjoitettu niin paljon viime kesän aikana, joten ei ole mikään yllätys, että minun blogissa sen suosio ei näy. Kuulin juuri uutisen, että sama ryhmä on saanut uudeksi kohteeksi helsinkiläisen hotelin.


Mistä blogia luetaan?
Mikä maa?

1 Suomi

2 Yhdysvallat

3 Sveitsi

4 Ruotsi

5 Saksa

6 Iso-Britannia

7 Ranska

8 Espanja

9 Itävalta

10 Belgia


Viime vuoteen verrattuna lista on pysynyt melkein samana ilahduttavaa, että lukijat naapurimaastamme ovat löytäneet blogini. Ruotsi nousi kertaheitolla neljänneksi ohittaen listalla Saksan ja Itävallan. 


Mikä kaupunki?

1 Helsinki

2 Tampere

3 Espoo

4 Vantaa

5 Turku

6 Oulu

7 Jyväskylä

8 Kuopio

9 Lahti

10 Pori


Tänä vuonna ensimmäistä kertaa blogin TOP10 kaupungit tulevat kaikki Suomesta! Syynä tähän on varmasti korona, sillä matkailun hiipuessa, kaikki blogin luetuimmat postaukset liittyvät suomalaisiin käynti- tai patikointikohteiisiin. Mahtavaa huomata, että oma kotikaupunkini Espoo on noussut listalla kolmanneksi, syrjäyttäen Chicagon ja Turun! 


Suosituimmat hakusanat 2020Monessa kategoriassa on tänä vuonna tapahtunut muutoksia ja niin on myös hakusanoissa. Tämä lista meni aivan uusiksi, jäljelle jäi ainoastaan kaikkien aikojen kestosuosikkina ollut hakusana ”pataleipä”, mutta sekin joutui luopumaan ykköstilasta. Yllättäin Lammassaari nousi hakusanojen ykköseksi, sama trendi jatkuu sekä selittää miksi juttu oli ylivoimaisesti vuoden luetuin.

Hakusanojen perusteella moni on varmasti löytänyt etsimäänsä tietoa tai lukemista, mutta valitettavasti niitäkin on paljon, jotka eivät löytäneet lähelläkään sitä tietoa mitä olivat alunperin etsimässä, toivottavasti he kuitenkin viihtyivät Martan matkassa. 


1 Lammassaari Ylivoimainen suosikki, tämä on vienyt lukijan Lammassaaren ja Kuusiluodon pitkospuille, juttu nousi yllättäin vuoden aikana luetuimmaksi, pudottaen listalta blogin kestosuosikin, kaupunkipostauksen Wienistä. Pitkospuita pitkin Lammassaareen ja Kuusiluotoon 


2 Hätävara, kotivaraMahtavaa viime vuoden luetuin postaus on myös hakusanojen kärjessä! Hienoa huomata, että aihe on kiinnostava, olen pyöritellyt sitä jo useita vuosia ja vihdoin se päätyi blogiini jutuksi asti. Pahan päivän varalle -kotivara -hätävara


3 Pataleipä 
Tämä hakusana on ollut kolmen vuoden ajan listakykkösenä ja nyt se joutui väistymään kun suomalaiset alkoivat patikoimaan. Ohessa pataleivän resepti, nyt leipomaan! Pataleipä, kyllä se on hyvää!


4 Minna Canth, tasa-arvon päivä 


Kuva: Wikipedia


Tämä oli pienoinen yllätys, näillä hakusanoilla on varmasti käyty lukemassa ensimmäisen blogivuoden juttuani Minna Canthista. Aikaisemmin tämä ei ole listoille noussut, mielestäni hänellä ei ollut viime vuonna mitään mainittavaa merkkivuotta. Ilahduttavaa kyllä, sillä luin lukuhaasteeseen hänestä kertovan kirjan Rouva C, joka oli yksi vuoden parhaimpia lukukokemuksia. 19.3 Minna Canth, tasa-arvon päivä


5 Amazon Tämä on myös aivan uusi hakusana, jolla moni on blogiini tullut ja tämä viittaa ehdottomasti muutaman vuoden takaiseen Kotka-Hamina bloggaajareisuun. Lukija on Amazonin sijaan päätynyt lukemaan jutun Kymijoesta ja Kotkasta. Merimiestarinoita Koskassa ja koskenlaskua Kymijoessa


6 Kallahti Patikointia pääkaupunkiseudulla :) Tässä jälleen yksi kiva patikointireitti, joka pitäisi päästä testaamaan myös talvella. Männyn tuoksuinen Kallahti on Helsingin Punkaharju


7 Suomen eteläisin pisteTälllä haulla löytyy myös yksi patikointireitti, joka on yksi suosikkini, pitkään odotin että pääsen kävelemään tuohon mantereen eteläisimpään pisteeseen ja kun se hetki koitti, tunsin suurta iloa! Suomen eteläisin kohta löytyy Hangon Tulliniemestä


8 Jauheliha perunasoselaatikko Martat


 

Moni lukija on saattanut hieman pettyä, jos on kuvitellut päätyvänsä Marttojen sivuille, vaikka olen minäkin Martta ja tämä on paras perunasoselaatikko ikinä… "Saarioisten" lihaperunasoselaatikko


9 Eduskuntatalon pylväät Vierailulla Eduskunnassa, ikävä kyllä en ole vieläkään selvittänyt tätä mysteeriä, Miksi Eduskuntatalossa on 14 pylvästä?


10 Glimsinjoen luontopolku Viimeisenä, muttei vähäisempänä lukija on varmasti löytänyt, mitä on etsinyt, eli upean patikointireitin, joka kulkee Espoossa Glimsinjokea pitkin Träskendan kartanoon. Metsäpolku myötäilee Glimsinjokea


Blogin kaikkien aikojen suosituimmat postaukset?Tänä vuonna tämä lista meni aika lailla uusiksi! Listalta löytyy kuitenkin kaksi kestosuosikkia Wien ja New York, mutta Konmari ja järjestely raivasivat tilaa uusille jutuille. Tämä vuosi nosti listalle patikointia sekä ruoanlaittoa. 


1 Pitkospuita pitkin Lammassaareen ja Kuusiluodolle Pienoinen yllätys, sillä pitkään ylivoimaisesti ykkössijaa pitänyt blogipostauus ”Wilkommen in Wien!” (2015), joutui luopumaan kruunustaan. Tämän vuoden aikana kärkeen kiilasi heittämällä pari vuotta sitten kirjoitettu juttu Lammassaaren patikoinnista (2018).

Vanhankaupunginkoski on upea historiallinen paikka ja siellä on aina kiva käydä. Täytyypä pikimmiten käydä päivittämssä tuo reitti, nyt vielä kun on lunta, talviset pitkospuut ja  ovat varmasti upea näky!


2 Wilkommen in Wien!
Postaus on killunut listan kärjessä jo useamman vuoden ajan, mutta tänä vuonna se joutuu tyytymään kakkossijaan. Wien on upea kaupunki ja sinne olisi ihana päästä uudemman kerran vaikka joulumarkkinoiden aikaan. 


3 New York, New York Tämä postaus on ensimmäiseltä blogin ensimmäiseltä vuodelta ja kerää edelleen tasaisesti lukijoita. I <3 New York 


4 Männyntuoksuinen Kallahti -Helsingin Punkaharju Kallahti on toinen upea patikointikohde Helsingissä, Vuosaaren tuntumassa. Tämä patikointijuttuni nousi myös viime vuoden aikana, kaikkien aikojen luetuimpien blogipostauksien listalle. Tämän reitin voisin myös käydä päivittämässä.


5 Joululaatikoista herkullisia rieskoja
Tätä postausta luetaan ahkerasti aina joulun jälkeen ja niin myös tänä vuonna. Tänä vuonna jäi rieskat tekemättä…


Aikaisempien vuosien hitit ja hudit 

Martan matkassa hitit ja hudit 2019
Martan matkassa hitit ja hudit 2018
Martan matkassa hitit ja hudit 2017
Blogini täytti jälleen vuosia ja moni on ollut Martan matkassa mukana jo seitsemän vuotta! Haluan kiittää kaikkia tukijoita, reissukavereita, inspiraation kukkasia, vanhoja ja uusia lukijoita, tuttuja ja tuntemattomia. Samalla haluan toivottaa kaikille onnea vuodelle 2021!

<3 Martta


Kannustusta ja palautetta on aina mukava saada, tässä muutamia kommentteja, jotka lämmittävät mieltäni. 


”Kiitos näistä ihanista kirjoituksista, kiva kun viitsit ja jaksat. On sitten varastossa monta hienoa kohdetta, kun pääsen muuttamaan Suomeen, ehkä alkuvuodesta. Suomessa on paljon vapaampaa ja rennompaa tällä hetkellä kuin täällä "etelässä". Nyt on alle viisi lämpöastetta ja välillä aurinkoa/vettä/räntää/tuulenpuuskia. Oikein hyviä juhlapyhiä teille ja parempaa vuotta -21. fani”

” Kiitos näistä kuvista ja yksityiskohtaisista tiedoista koskien esim. koristepaneeleja! Hieno silta - sveitsiläiset ovat puusiltojen mestareita. Nimi tosin on Kapellbrücke, ei Kappelbr... -tuntematon”

”Kiitos, tämä tuli juuri sopivaan hetkeen. Kesällä kävimme Linlon ulkoilualueella, viime perjantaina Porkkalanniemessä ja etsin juuri, mitä sieltä päin lötyisi seuraavaksi. Kiitos myös kauniista kuvista ja infosta tekstin lopussa. Hyvää retkihaasteitten jatkoa! Aila”

”Kiitos inspiroivasta kirjoituksesta! Olen käynyt tuollapäin Porkkalassa ja Kopparnäsissä, mutta Meikon polut ovat aistimatta:) Jermeli”

”Upeita kuvia ja hienosti näkyy heijastukset. Tuosta on muutama blogiartikkeli tullut luettua, mutta en ole Meikossa vielä käynyt. Täytyykin yrittää ehtiä vielä tämän syksyn aikana käymään, varsin lähelläkin tuo olisi. Mikko”

” Tästä koronayhteenvedosta käy hyvin ilmi se, kuinka paljon tauti meihin vaikuttaakaan. Niin paljon epävarmuutta, taloudellista ja terveydellistä huolta sekä sosiaalisten kontaktien vähentymistä. Ei ihme, että ahdistaa. Vaikka tautimäärät ovatkin lisääntyneet, niin hyvä, että vakavia tautimuotoja ei ole paljon. Tsemppiä tulevaan, ja kyllä se jubilee vielä tulee! Marika”

” Kävin kävelemässä reitin lämpimänä elokuun iltana. Kyllä kannatti! Hyvää oli vaihtelevuus ja monipuolisuus sekä se, että reitti ei ole liian kulunut eikä siellä ole roskaa, lasinsiruja ja muita asutuksen lieveilmiöitä. Vähän harmittaa, että aina kun olet ehtinyt kuvitella olevasi lähes erämaissa, niin ei mene kuitenkaan kovin kauaa, että harhakuva korjaantuu kun jostain pilkottaa talo. Toivottavasti eivät enää enempää nipistä alueen luonnosta... -tuntematon”

Tuoreimmat kuulumiset löydät 
Martan matkassa Facebookista tai Instagramista


4 kommenttia:

 1. Oli tosiaan erikoinen vuosi, niin matkailumielessä kuin muutenkin. Meillä koronakriisin puhjettua lukijamäärät kyllä selvästi alenivat, mutta alkoivat sittemmin taas onneksi kasvaa varsin nopeastikin. Me pääsimme kesällä koronatilanteen ollessa parempi käymään kivoissa Alppikohteissa ja lensimme sinne Wienin kautta. Tutustuimme samalla kaupunkiin ja kävimme myös PyhänTapanin tuomiokirkossa. Eteläinen torni oli silloin suljettuna, mutta pohjoisessa tornissa kävimme. Eikö tuo kuva ole juuri pohjoisesta tornista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Alpeille minäkin kaipailen! Valitettavasti tornista en osaa sanoa kumpi on, kävin siellä lähtöaamuna hyvin pikaisesti, sillä halusin nähdä kaupungin katot! Olitte onnekkaita kun ehditte reissata, itse toivuin kesällä toisesta leikkauksesta ja ajattelin että syksyllä sitten kun jalka on parempi. Valitettavasti tilanne syksyllä oli kovin huono. Menee pitkä aika, ennen kuin itse toivun koronasta ja mieli tekee taas matkustaa ulkomaille...

   Poista
 2. Ihanaa dataa! Kiva, että teet tällaisen jutun joka vuosi. Olen harkinnut vastaavaa itsekin jo muutaman vuoden näistä jutuistasi inspiroituneena, mutta aina se on jäänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on aina mukava tehdä ja samalla kurkistaa vielä edelliseen vuoteen. Tykkään analysoida ja verrata "tilastoja" aikaisempiin vuosiin! Blogissa on koko ajan nähtävissä viisi kaikkien aikojen luetuinta juttua sekä viikon suosituimmat postaukset, silti aina tulee yllätyksiä. Hakusanoja on myös hauska tutkia... Tämä vuosi on todella ollut erilainen monessa suhteessa! Listaa ihmeessä hitit ja hudit, vaikka et juttua tekisikään, mielelläni kyllä lukisin muidenkin dataa ja analyysejä :)

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.