perjantai 1. tammikuuta 2021

Nojatuolimatkailua -Elokuvahaaste 2020


Elokuvat ovat oiva keino paeta arkea, nojatuolimatkalla voi antautua seikkailuiden syövereihin, nauraa vatsansa kipeäksi, herkistyä tunteiden vietäväksi tai matkustaa maailman ääriin. Elokuvista on ollut tänä vuonna erityisesti iloa, kun matkailu koronan vuoksi tyrehtyi, niin nämä elävät kuvat ovat vieneet minut ainakin Italiaan, Venäjälle, New Yorkiin, Safarille, Lontooseen, Norjaan, olen päässyt matkaamaan ajassa, käynyt Alpeilla ja jopa kuussa, sekä hengaillut mielenkiintoisten ihmisten seurassa.  
Kun on jo muutenkin haasteellinen vuosi, niin on hyvä ottaa itselle vielä vähän lisähaasteita! Osallistuin tänä vuonna kolmeen eri leikkimieliseen haastetehtävään: Lukuhaaste lue/kuuntele 50 kirjaa, elokuvahaaste katso 50 elokuvaa ja retkihaaste tee 52 retkeä vuoden aikana. Miten ihmeessä nämä voisi toteutua, jos normaalisti luen muutaman kirjan ja katson pari elokuvaa vuodessa? 

Retkihaasteen osalta tiesin jo etukäteen, että en missään nimessä ehdi tehdä kaikkia haastekohtia, vaikka käyttäisin yhtä retkeä monessa eri kohdassa. Alkuvuonna minulla oli kipsi jalassa ja kevät meni nilkkaleikkauksesta toipumiseen, sitten kesän alussa tehtiin korjausleikkaus ja kuntoutuminen alkoi uudelleen. 

Lukuhaaste oli minulle jo tuttua kauraa viime vuodesta, tänä vuonna ajattelin täyttää jokaisen kohdan eri kirjalla, täältä voit lukea miten kävi. Elokuvahaaste kuulosti hurjalta, ajattelin että tästä tulisi perheen yhteinen haaste ja samalla saisimme viettää laatuaikaa yhdessä, elokuvaideoita sain kyllä muilta perheenjäseniltä, mutta yksin haasteen suoritin. 


Helmet elokuvahaasteOsallistuin ensimmäistä kertaa Helmet elokuvahaasteeseen ja haaste oli todella positiivinen yllätys, 50 elokuvaa tuntui todella suurelta määrältä, mutta sain kuitenkin haasteen melkein valmiiksi. Kirjahaaste oli minulle jo entuudestaan tuttu, sen myötä löysin kadotetun lukuintoni ja onnistuin löytämään paljon mielenkiintoista luettavaa. Ajattelin, mahdanko vastaavasti elokuvahaasteen avulla löytää jälleen tien elokuvien ihmeellisen maailmaan? Kyllä! Näin kävi, katsoin tänä vuonna enemmän elokuvia kuin viimeisen 10 vuoden aikana yhteensä ja löysin uusia ideoita elokuvien katseluun!

Omalta osalta elokuvien katselu alkoi hiipua jo vuosia sitten, kun Tosi TV täytti ruudun, harvassa oli hyvät ja mielenkiintoiset elokuvat, enkä löytänyt enää mitään mielekästä katseltavaa. Tuolloin tehtailtiin minun makuuni hurja määrä b-luokan elokuvia tai latteuksia isolla rahalla, missä tunnetut näyttelijät esiintyivät höpö höpö elokuvissa. Elokuvat alkoivat toistaa itseään ja niiden sisältö oli köyhää, Tv:ssä pyöri samat elokuvat vuodesta toiseen. Harva elokuva on niin pesunkestävä, että sitä jaksaa katsoa aina vaan uudelleen ja uudelleen… Eikö enää osata tehdä hyviä elokuvia? Toki oma maku elokuvien suhteen muuttuu iän myötä, mutta juonen pitää olla hyvä ja aito, en jaksa enää katsoa puolta elokuvaa räiskimistä tai liian yliampuvia tekeleitä. Elokuvateattereissa lippujen hinnat ovat nousseet pilviin, elävistä kuvista on tullut ylellisyyttä ja harvinaista herkkua, enää ei leffaan tule lähdettyä ex tempore. Teattereihin on tullut mukavat penkit ja palvelut ovat lisääntyneet, nykyään siellä voi nauttia luvan kanssa alkoholia, videovuokraamot irtokarkkeineen ovat kadonneet ja elokuvia katsotaan yhä enemmän kotisoffalla suoratoistopalveluista. 


”Elokuvahaaste summa summarum ”Haasteen myötä tutustuin erilaisiin elokuviin sekä niihin liittyviin käsitteisiin, piti ihan googlailla mitä esim. mocumentary, cameorooli sekä screwball tarkoittavat. Myös tämän haasteen parhautta oli etsiä haastekohtiin sopivia elokuvia, mutta samaan aikaan jotkut kohdat aiheuttivat kovasti harmaita hiuksia. Päätin katsoa vain sellaisia elokuvia mistä pidän, enkä tuhrata aikaa leffoihin, jotka eivät minua kiinnosta, tässä en tainnut ihan onnistua. 

Kaksi haasteen kohtaa oli minulle liian ylivoimaisia 14 italialainen neorealistinen elokuva ja 46 Technicolor elokuva, näiden vuoksi haaste ei valmistunut ajoissa, vaan valmistuu vasta alkuvuodesta. Elokuvia oli vaikea löytää näihin kohtiin, kun loppuvuodesta aloin kirimään haastetta, niin kirjastot olivat kiinni koronan vuoksi. Olen suunnitellut katsovani pikimmiten näihin kohtiin 14 Polkupyörävaras ja 46 Tuulen viemää ja vasta sitten aion aloittaa uuden 2021 elokuvahaasteen.Kohtiin 3 Mocumentary, 12 Venäläinen elokuva ja 37 Elokuvassa tehdään cameo-rooli, oli vaikea löytää mieluisia elokuvia, kun taas kohtiin, 9 Musikaali, 40 Tositapahtumiin perustuva elokuva ja 45 Elokuvassa on aatelisia tai kuninkaallisia, oli kovasti tunkua. 

Etukäteen tuskailin kohtien 11 Haielokuva, 36 Jengielokuva ja 38 Marvel Cinematic Universeen sijoittuva elokuva kanssa, sillä nämä ovat sellaisia aiheita, mitkä eivät voisi minua vähempää kiinnostaa. Jengielokuvaksi havittelin West Side storya, mutta en löytänyt sitä mistään, sen sijaan piirretty Hain tarina oli kyllä ihan paras valinta tähän haielokuva kohtaan.

Parhaita katselunautintoja olivat 32 Elokuvassa on kertojan ääni, 40 Tositapahtumiin perustuva elokuva ja 50 Vuonna 2020 julkaistu elokuva, yllättäjiä olivat 25 Elokuva, joka on voittanut parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen ja 48 Jouluelokuva, vuoden parhaimmat naurut osuivat kohtaan 44 Road Movie, suuria pettymyksiä olivat 9 Musikaali, 24 Avaruuteen sijoittuva elokuva ja 45 Elokuvassa on aatelisia tai kuninkaallisia... 

Summa summarum elokuvahaaste oli kiva kokemus, koronasta huolimatta taisin käydä kuluneen vuoden aikana useammin elokuvissa aikaisempina vuosina. Olen ehdottomasti mukana elokuvahaasteessa myös tänä vuonna 2021, vaikka haastekohdat jo etukäteen hieman kauhistuttavat. Haaste täytyy aloittaa hyvissä ajoin, niin on enemmän varaa valita elokuvia. 


Katsotut elokuvat -Elokuvahaaste 2020  
📽 1 Ilmanmuutokseen liittyvä elokuva => 2012 👎

Elokuva liittyy Mayojen ennustukseen, kuinka maailma tuhoutuu. Maa lämpenee, meret myrskyävät ja kaupungit tuhoutuvat. Elokuva oli alkuun mielenkiintoinen, mutta jo puolessa välissä se muuttui ihan liian epäuskottavaksi. Osa ihmisistä pelastuu ostamalla paikan aluksessa, joka muistuttaa Nooan arkkia ja kestää valtavat muutokset. Elokuvan keskiössä on eronnut perheenisä, joka yrittää pelastaa oman perheensä. Pitkäveteinen. Elokuva on ilmestynyt 2009.


“Elokuvassa intialainen fyysikko huomaa auringon roihupurkausten aiheuttavan mikroaaltosäteilyn kaltaista säteilyä maapallon keskuksessa. Säteily kuumentaa maapallon sisusta ja aiheuttaa maanjäristyksiä, tulivuorenpurkauksia, tsunameja, ukkosmyrskyjä, kuivuutta, tulvia sekä nälänhätää.” -Wikipedia-


📽 2 Elokuvassa on kummitus =>
Eurovision song contest, the story of fire saga (2020) 👍👎

Tottakai piti katsoa Euroviisuelokuva, kun tänä vuonna ei Euroviisuja vietetty. Elokuvan näyttelijäkaarti oli nimilistan perusteella huikea, mutta itse elokuva jäi vähän vaisuksi, onneksi sieltä löytyi sentään kummitus.


”Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga on vuonna 2020 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen musikaalikomediaelokuva, jonka on ohjannut David Dobkin. Elokuva kertoo Eurovision laulukilpailusta, ja sen pääosissa näyttelevät Will Ferrell ja Rachel McAdams, jotka esiintyvät islantilaisen Fire Saga -yhtyeen laulajina tavoitellen pääsyä kilpailemaan Eurovision laulukilpailuun.” -Wikipedia-


📽3 Mocumentary=>Trailer Park Boys: Say goodnight to the bad boys (2008) 👎

Tämä haaste kohta oli yksi elokuvahaasteen vaikeimmista! 

Aloitin katsomaan paria elokuvaa, Mascots ja Between Two Ferns: the Movie, mutta en vaan pystynyt katsoa niitä loppuun asti. Harvoin luovutan, mutta en nähnyt mitään järkeä näissä elokuvissa. Kyselin vinkkejä ja minulle vihjattiin Borat elokuvaa, joka on yksi elokuva mitä en ole koskan suostunut katsomaan… 

Ymmärrän Mocumentaryn idean, fiktiivinen elokuva esitetään dokumentin tavoin mutta miksi niistä pitää tehdä ihan övereitä? Ei todellakaan meikäläisen genre.

Haastekohtaan katsoin lopulta Trailer Park Boys: Say goodnight to the bad boys elokuvan, jossa oltiin koko ajan enemmän tai vähemmän sekaisin. Elokuvasta olisi voinut saada ihan kiinnostavan, sillä se kertoi asuntoautoalueen ja kaatopaikan asukeista. Onneksi elokuva oli lyhyt, odotin koko ajan, että se paranee… Elokuva on jatkoa televisiossa esitetylle kanadalaiselle sarjalle, itse en ollut koskaan kuullut kyseisestä sarjasta. 

Kolmikko on tehnyt ryöstön vuotta aikaisemmin ja rahat on tallessa Julianilla, kunnes ne katoaa autoryöstön yhteydessä. Tienatakseen rahaa kolmikko lähtee mukaan järjestämään tansseja, mutta asiat eivät mene suunnitelmien mukaan, vaan lopuksi he joutuvat vankilaan. 


📽 4 Elokuva, jonka on sekä käsikirjoittanut ja ohjannut nainen 
=> Marie Antoinette (2006), Sofie Coppola ohjaus ja käsikirjoitus 👍👎

Marie Antoinette on kiinnostanut minua pitkään ja hänet mainitaan usein Ranskan historiaa käsittelevissä aiheissa. Halusin katsoa elokuvan, että saan muistiini hänen tarinan. Petyin kun elokuvassa ei tarpeeksi noussut esille maan historiaan liittyvät asiat vaan ne käsiteltiin hyvin pintapuolisesti. Marie Antoinette osallistui moniin päätöksiin, mutta nämä jätettiin huomioimatta ja sen sijaan leffassa keskityttiin kuningattaren tuhlaamiseen ja juhlimiseen. Elokuvan parasta antia oli Versailles ja sen loistokkuus, olisipa mahtava päästä jälleen käymään Versaillesissa ja sen upeassa puutarhassa. 


”Itävaltalainen Marie Antoinette lähetetään Ranskaan 14-vuotiaana, avioituakseen maan kruununperijän Ludvig XVI kanssa. Elokuva kuvaa hänen luksuselämäänsä Versaillessa Ranskan vallankumoukseen asti.” -Viaplay-

”Elokuva kertoo Ranskan kuningattaresta Marie Antoinettesta ja perustuu löyhästi Lady Antonia Fraserin kirjoittamaan elämäkertaan Marie Antoinette: The Journey.” -Wikipedia-

  

Sopii haasteessa:
4 Elokuva, jonka on sekä käsikirjoittanut ja ohjannut nainen
21 Elokuva, josta on tehty useita versioita 
34 elokuvassa muutetaan toiseen maahan
40 Tositapahtumiin perustuva elokuva 
45 Elokuvassa on aatelisia tai kuninkaallisia


📽 5 Animaatioelokuva => Secret life for pets (2016) 👍

Olen aina miettinyt mitä meillä mahtaa tapahtua kotona, kun Macho ja Mösjöö jäävät sinne keskenään? Toivoin saavani tästä elokuvasta vastauksia siihen, hauska elokuva toivottavasti meillä ei ole yhtä rajua meininkiä kotona…


”Elokuvan keskushahmo on terrieri nimeltä Max, joka viettää omistajansa Katien kanssa mukavaa elämää New Yorkissa. Eräänä päivänä Katie adoptoi valtavan sekarotuisen karvaturrin nimeltä Duke ja tuo tämän kotiin. Katie haluaa koirien antavan toisilleen seuraa, mutta Max pitää Dukea uhkana. Taistelu omasta reviiristä jää taka-alalle, kun koirat joutuvat jännittävään seikkailuun muiden talon lemmikkien, kuten Chloe-kissan, Gidget-, Mel- ja Buddy-koirien sekä Tiberius-haukan kanssa. Manhattanin kaduilla he kohtaavat hylätyistä lemmikeistä koostuvan rikollisjengin. Sen johtaja on Lumipallo-kani, jonka söpön ulkokuoren alta paljastuu varsinainen ”tappajapupu”. Matkan aikana Maxin ja Duken on totuteltava toisiinsa, ja Duke uskoutuu taustastaan Maxille. Lopussa heidän välilleen kehittyy tosiystävyys.” -Wikipedia-

 

Sopii haasteessa: 36 Jengielokuva


📽 6 Elokuvassa osataan lentää => Enkelit ja Demonit (Ron Howard 2009) 👍

=>Patric Mc Kenna lentää helikopterilla elokuvan lopussa 

Enkelit ja Demonit on pitkään ollut lukulistallani, mutta halusin ensin saada mieliini kirjan sankarit ja lukea Da Vincin -koodin, jonka aikaisemmin olin nähnyt elokuvana. Kirja oli hyvä luettuna, mutta jäin kuitenkin kaipaamaan tuota toimintaa ja päädyin katsomaan Enkelit ja Demonit elokuvana, kirjan sijaan. Tämä oli hyvä vaihtoehto, sillä pääsin matkalle Italiaan ja elokuva oli mielestäni hyvin toteutettu, ei liian yliampuva. 


”Da Vinci -koodi -elokuvan tekijöiden uusi elokuva perustuu Dan Brownin menestysromaaniin Enkelit ja demonit. Tom Hanks jatkaa elokuvan pääosassa Harvardin uskonnollisen symbologian professori Robert Langdonina. Ohjauksesta vastaa jälleen Ron Howard, tuottajina toimivat Brian Grazer, Ron Howard ja John Calley. Käsikirjoituksesta vastaavat Akiva Goldsman ja David Koepp.”-Finnkino-

”CERNin ydintutkija löydetään murhattuna. Hänen rintakehäänsä on poltettu pahamaineisen veljeskunnan illuminatin tunnus. Robert Langdon kutsutaan paikalle ja lennätetään X-33 avaruuslentokoneen prototyypillä Italiaan. Tarinassa X-33 on lentokone, joka kykenee 15-kertaiseen äänennopeuteen. Pian havaitaan 250 milligrammaa antimateriaa kadonneeksi. Määrä vastaa viiden kilotonnin ydinlatausta. Langdon parinaan biofyysikko Vittoria Vetra jäljittää antimateriaa ympäri konklaaviin valmistautuvaan Vatikaania. Samaan aikaan neljä vaalin suosikkeina pidettävää kardinaalia on kadonnut. Aikaa on alle vuorokausi, jonka jälkeen antimaterian suojana olevan antimaterialoukun suojaus pettää, ja seuraa räjähdys.” -Wikipedia-


📽 7 Jenkkiteinielokuva => Tietäsitpä vain (2020), Netflix 👍👎 

Ellie kirjoittaa luokkalaisille esseitä, hän suostuu rahasta kirjoittamaan urheilunuorukaisen nimissä kirjeitä hänen ihastukselle. Nuoret ystävystyvät ja Ellie auttaa poikaa treffailemaan tyttöä, kunnes huomaa itse ihastuneensa samaan tyttöön.

Tarina oli ihan ok perus teinielokuva, välillä vähän pitkäveteinen, mutta loppu oli ylltättävä ja erikoinen. 


”Elokuvan keskiössä on teinityttö Ellie Chu, joka ystävystyy yllättäen urheilijapojan kanssa. Hän nimittäin päättää auttaa nuorukaista erään tytön sydämen valloittamisessa. Homma kääntyy kuitenkin tavallaan päälaelleen, sillä yllättäen Chu huomaa itse olevansa ihastunut ystävänsä tunteiden kohteeseen.

Tietäisitpä vain, kertoo siis ensirakkaudesta, ystävyydestä sekä seksuaalisuudesta. Asioista, joihin moni jo aikuinenkin voi varmasti samaistua. ” -Voice.fi-


📽 8 Elokuva sijoittuu 1800-luvulle => Ylpeys ja ennakkoluulo (2005) 👍Jane Austenin kirjaklassikko, kirja on jäänyt lukematta ja elokuva katsomatta, nyt oli jo korjattava tämä erhe. Helmet-lukuhaasteeseen luin kirjan ja halusin nähdä myös kirjasta tehdyn elokuvan. Tässä jälleen osoitus siitä, kuinka kirjassa kerrotaan asiat perusteellisemmin. Elokuva oli hyvä, mutta ilman kirjaa moni kohta olisi jäänyt arvoitukseksi. 


”Elokuva kertoo Bennetien perheestä, johon kuuluu viisi tytärtä, äiti ja isä. Tyttäristä vanhin Jane on rauhallinen ja ystävällinen; hänestä seuraava Elizabeth eli Lizzie taas on iloinen, nokkela, älykäs ja sanavalmis. Nuoremmista tyttäristä Mary on vakava ja hiljainen, mutta Kitty ja Lydia taas "kikattavia ja kiljuvia hupsuja". Ajan lainsäädäntö määrää, että tila siirtyy aina miespuoliselle perijälle. Näin ollen herra Bennetin kuollessa tyttäret eivät peri mitään. Sen vuoksi hössöttävällä rouva Bennetillä on kova into naittaa kaikki tyttärensä – vanhimmasta Janesta alkaen.” -Wikipedia-

 

Sopii haasteessa: 18 Maaseudulle sijoittuva elokuva


📽 9 Musikaali => Annie (2014) 👍👎

Elokuva kertoo orvosta Anniesta ja yritysjohtajasta, joka yrittää päästä pormestariksi. Liikemies pelastaa Annien ja hänet pestataan mukaan kampanjaan, jotta liikemies saa positiivista huomioita. Mainoskikka tuo parivaljakon yhteen ja he kiintyvät toisiinsa. Elokuva on uusi versio Annie musikaalista, joka on tuotu tähän päivään. Annie musikaali on vanha klassikko, mutta elokuva oli pliisu, haluan ehdottomasti nähdä myös alkuperäisversion. 


”New Yorkin pormestariehdokas pohatta Will Stacks tekee kampanjaliikkeen ja adoptoi Annien, joka on aiemmin ollut ilkeän kasvattiäidin neiti Hanninganin hoiteissa. Annien oikeat vanhemmat ovat hylänneet Annien, mutta samalla luvanneet hakea tytön takaisin, kun pystyvät. Juuri kun Will tajuaa pitävänsä innokkaasta Anniesta, ilmoittaa hänen apulaisensa Annien vanhempien löytyneen. Kun Annie istuu vanhempiensa autossa matkalla lentokentälle, hän tajuaa, että vanhemmat ovatkin vain näyttelijöitä, jotka Will Stacks on palkannut päästäkseen eroon Anniesta. Lopuksi kuitenkin selviää, että Will Stacks ei mitenkään liity tähän juttuun, vaan hänen apulaisensa on pyytänyt näyttelijät hankkimaan Annien pois, jotta Will pääsisi pormestarikisi ja hän saisi palkkansa. Tarinan loputtua Will eroaa pormestarin haaveista ja keskittyy perheeseensä.” -Wikipedia-

 

📽 10 Elokuva pohjaa kotimaiseen romaaniin 
=> Leijat Helsingin yllä (Peter Lindnolm 2001), Kjell Westö 👍👎

Elokuva on ollut mielessä pitkään ja nyt tämän haasteen myötä vihdoin ajattelin katsoa sen, kun sille löytyi sopiva kohta. Viime vuonna luin ensimmäisen Westön kirjan (Kangastus 38) ja se ei minua vakuuttanut, joten olin myös hieman skeptinen tämän elokuvan suhteen. En tykännyt elokuvasta, minua viehätti ainoastaan tuon ajan rekvisiitta ja silmiini osui lankapuhelin, jota etsitään haasteen kohtaan 35. 


”Perustuu Kjell Westön samannimiseen romaaniin. Elokuva kertoo suomenruotsalaisen perheen tarinan 1960-luvulta 1990-luvulle. Elokuvassa menestyvä mutta katkera liikemiesisä Henrik Bexar kohdistaa suuria odotuksia lapsiinsa. Lahjakas esikoispoika Dani katkaisee lopulta välinsä perheeseensä hakeutuen hippien ja huumausaineiden pariin. Keskinkertaisuutena pidetty pikkuveli Riku menestyy 1980-luvun juppivuosien talouselämässä.” -Wikipedia-

 

Sopii haasteessa: 35 Elokuvassa soitetaan lankapuhelimella 


📽 11 Haielokuva => Hain tarina 2004 👍Tähän kohtaa oli äärettömän vaikea löytää sopivaa elokuvaa, hai elokuvat ei todellakaan ole mun juttu, enkä missään nimessä halunnut katsoa, sellaista minkä olin jo nähnyt! Hai elokuvia ei kuitenkaan ole useita ja lopulta päätin katsoa tähän piirretyn ja se oli ainoa oikea ratkaisu. Tunnustan että, hieman hymähtelin, kun etsin vinkkejä tähän kohtaan ja huomasin Hain tarinan, mutta tämä oli kerrassaan loistava valinta. Ensiksi oli aivan mahtavaa, kun kerrankin on tekstitys ja saa kuulla alkuperäiset äänet, toiseksi miten uskomatonta nerokkuutta oli käytetty piirroshahmoissa sekä muissa riutan piirroksissa ja vielä kolmanneksi välillä jotakin muuta kuin Disneytä! Tykkäsin 👍


”Juonessa kuvataan vedenalaista kuvitteellista Gangsteririuttaa, jossa Oscar-niminen kala toivoo pääsevänsä riutan huipulle. Eräänä päivänä hän saa kunnian pahamaineisen haigangsterin Don Linon pojan Frankien surmaamisesta, vaikka se olikin vain ankkurin syytä. Mutta kuuluisuus ja naisten suosio ei tuota lopulta hyvää, kun muita haikaloja hyökkää riutalle ja Oscarin on määrä pysäyttää heidät, vaikka hän ei olekaan sankari. Oscar myös tutustuu toisen Linon poikaan Lennyyn, kuka on vegetaristi ja isänsä vaatimuksista huolimatta varjelee kaloja. Yhdessä Oscar ja Lenny ystävystyvät ja aikovat ylläpitää yhdessä Oscarin mainetta ja kunniaa.” -Wikipedia-


📽 12 Venäläinen elokuva => Dovlatov Netflix 👎

Elokuva kertoo venäläisestä kirjailijasta, se kertoo toki aikaansa, mutta oli hieman pitkäveteinen eikä edennyt. Olisin halunnut katsoa tähän kohtaan pojan suositteleman elokuvan Stalingrad, mutta sitä ei ollut saatavilla. 


”Vuonna 1971 kirjailija Sergei Dovlatov kohtasi kuuden päivän aikana ahdasmielisen neuvostohallituksen masinoimia järjettömiä esteitä teoksensa julkaisemiselle” -Netflix-

📽 13 Elokuvassa tehdään työtä, jota olet halunnut kokeilla => 
Mafiaperhe (2013) 👍

Tätä elokuvaa etsittiin myös hartaasti, alkuperäinen suunnitelmani oli, että katson tähän kohtaan jonkun elokuvan, jossa on kahvila, kirjakauppa tai kirjasto. Kirjastoon liittyvää elokuvaa haetaan jo muutenkin haasteen kohdassa 17, eikä siihen meinannut löytyä minulle uutta elokuvaa katsottavaksi. 

Aloin katsomaan Mafiaperhe elokuvaa, olin suunnitellut laittavani sen kohtaan 36 Jengielokuva. Elokuvan edetessä herra Manzon alkoi kirjoittaa kirjaa, hän esitteli itsensä kirjailijana ja tajusin heti, että nyt täytyy etsiä uusi jengielokuva katsottavaksi. Olen jo pitkään haaveillut kirjan kirjoittamisesta, lasten ollessa pieniä hahmottelin lastenkirjoja sekä talonyhtiöön liittyvää kirjasarjaa. Vihdoin oli löytynyt elokuva kohtaan 13 elokuva, jossa tehdään työtä mitä olet halunnut kokeilla. Ehkä vielä joskus kirjoitan jonkun kirjan…

Itse elokuva oli ihan katsottava, vaikka siinä välillä lähdettiin vähän laukalle. 


"Pahamaineinen Manzonin mafiaperhe joutuu muuttamaan Normandiaan todistajansuojeluohjelman pakottamana, ja perheellä on vaikeuksia sopeutua ranskalaiseen maalaiselämään. Katso niin paljon kuin haluat. Robert De Niro näyttelee mustassa komediassa kulttuurishokista kärsivää gangsteria ja Michelle Pfeiffer hänen vaimoaan." -Netflix-

 

Sopii haasteessa: 36 Jengielokuva


📽 14 italialainen neorealistinen elokuva => Polkupyörävaras (1948)

Tämä kohta oli haasteen yksi ylivoimaisista kohdista, haasteen toteuttaminen jäi minulla loppuvuoteen, enkä löytänyt suoratoistopalveluista vanhoja elokuvia. Olisin halunnut katsoa tähän kohtaan Roberto Rosselinin Avoin Rooma, jota pidetään tyylilajin ensimmäisenä elokuvana. Huomasin kuitenkin, että alkuvuodesta 2021 tulee Ylen Areenalta jälleen polkupyörävaras, joten siirrän tämän kohdan suosiolla tammikuulle ja haaste valmistuu vähän myöhässä. 


”Neorealismi ei ollut yhtenäinen liike, vaan nimellä kutsutaan erilaisia Italiassa 1940- ja 1950-luvuilla tehtyjä elokuvia, joilla oli joitakin yhtenäisiä piirteitä. Elokuvia yhdistivät tietyt metodit, asenteet, aihepiirit ja ideologia. Neorealistisissa elokuvissa käytettiin usein amatöörinäyttelijöitä, ne kuvattiin aidoissa kohteissa, niissä pyrittiin usein lähellä jokapäiväistä elämää ja kuvaamaan elämää sodan jälkeisessä Italiassa.” -Wikipedia- 

”Työtön ja köyhä Antonio Ricci (Maggiorani) on onnistunut työpaikan haussa, mutta hän tarvitsee polkupyörän voidakseen hoitaa työn, joka vaatii siirtymistä moneen eri paikkaan Roomassa päivän mittaan. Hänellä on pyörä, mutta se on panttilainaamossa. Hänen vaimonsa Maria (Carell) saa sen lunastettua lainattuaan rahaa myötäjäisiään (vuodevaatteita) vastaan. Pyörä varastetaan kuitenkin jo ensimmäisenä työpäivänä. Antonio näkee varkauden ja lähtee etsimään varasta ja pyöräänsä yhdessä pienen poikansa Brunon (Staiola) kanssa. Kun koko päivän kestänyt pyörän etsiminen ei tuota tulosta, epätoivoinen Antonio lopulta yrittää itse varastaa toisen polkupyörän, mutta jää kiinni itse teossa.” -Wikipedia-


📽 15 Sundancessa palkittu elokuva => Poika, joka valjasti tuulen (2019) 👍

Ilman tätä haastetta olisin tuskin tätä elokuvaa katsonut ja tämä oli todella positiivinen yllätys. Elokuva perustuu tositarinaan, nälänhätä ravistelee malawilaista kylää, 13 vuotias William on kiinnostunut tieteestä ja rakentaa kaatopaikalta löytyneistä romuista tuulimyllyn, jonka avulla saadaan vesi kuiville pelloille. Tykkäsin kovasti.


”Festival) on elokuvajuhla, joka järjestetään vuosittain Park Cityn kaupungissa Utahissa, Yhdysvalloissa. Tapahtuma luetaan merkittävyydeltään samaan joukkoon Cannesin, Venetsian, Berliinin ja Toronton elokuvajuhlien kanssa.” -Wikipedia-


📽 16 Elokuva, jolle Tapani Maskula on antanut yhden tähden => 
The Foreigner (2017) 👍Kylläpä etsin pitkään tätä elokuvaa! Mikään Maskulan yhden tähden elokuva, minkä tiesin ei innostanut, kunnes sain kuulla, että kriitikon Twitter-tililtä löytyy paljon ehdotuksia. Ensinnäkään ei ole kovin innostavaa ja houkuttelevaa alkaa katsoa elokuvaa, joka on saanut vain yhden tähden, ylipäätänsä missään arvosteluissa. Ajattelin, että tähän kohtaan olisi kiva katsoa joku ns. klassikko, mikä on must see! 

Televisiosta tuli The Foreigner, aloitin seuraksi katsomaan sitä, mutta jätin kuitenkin kesken, sillä Jackie Chanin älytön mäiskiminen ylitti jo mauttomuuden rajan. Etenkin, kun hänen hahmonsa oli 61-vuotias. Myöhemmin huomasin Maskulan Twitter tililtä ilokseni, että hän on kanssani samaa mieltä, sillä hän oli antanut elokuvalle yhden tähden. Tästä innostuneena päätin katsoa elokuvan loppuun, täytyy sanoa, että se kyllä parani hieman loppua kohden.


“THE FOREIGNER (2017) 

O: Martin Campbell  

N: Jackie Chan, Pierce Brosnan / *

Lontoossa iäkäs kiinalainen ravintoloitsija menettää IRA:n terrori-iskussa tyttärensä ja vaatii pommittajat tilille. Uskottavuus on koetuksella, kun yksi eläkeläisukko nuijii kymmenen ammattitappajaa nurin.” -Tapani Maskula, Twitter-


📽 17 Elokuvassa ollaan kirjastossa => Murhamysteeri (2019) 👍

Yritin kovasti metsästää kirjastoaiheisia elokuvia jo kohtaan 13 Elokuvassa tehdään työtä, jota olet halunnut kokeilla, mutta löysin ainoastaan sellaisia, mitä olen jo nähnyt. Elokuvan juonen perusteella on vaikea tietää, sijoittuuko tapahtumat kirjastoon. Kun huomasin että jahdilla oli kirjastohuone, päätin että se saa kelvata, enkä uhrannut tähän kohtaan sen enempää aikaa. Alun perin olin ajatellut sijoittaa tämän elokuvan kohtaan 16, elokuva jolle Tapani Maskula on antanut yhden tähden.

Nick ja Audrey lähtevät Eurooppaan häämatkalle juhlistamaan vuosipäivää, he tutustuvat lentokoneessa rikkaaseen mieheen, joka kutsuu heidät jahdille. Pariskunta huomaa mahdollisuuden viettää luxus lomaa ja he lähtevät jahdille. Jahdilla alkaa tapahtua, pian Nick ja Aurey joutuvat mukaan keskelle murhien sarjaa ja pian heitä syytetään murhista. Pariskunta pakenee murhaajaa ökylaivan kirjastossa. Jennifer Aniston elokuva.

Sopii haasteessa: 16 elokuva jolle Tapani Maskula on antanut yhden tähden


📽 18 Maaseudulle sijoittuva elokuva => Metsäjätti (2020) 👍

Tätä käytiin oikein elokuvateatterissa katsomassa ja kovasti elokuvaa kehuttiin. Tykkään katsoa suomalaisia elokuvia, niiden laatu on parantunut vuosi vuodelta, mutta tämä jäi jotenkin pliisuksi. Itse tarina oli mielestäni hyvä, varmasti hyvin totuudenperäinen, elokuvassa oli hyviä näyttelijöitä, mutta jotakin puuttui.

Elokuva perustuu Miika Nousiaisen saman nimiseen kirjaan, joka on julkaistu vuonna 2011. Pasi joutuu työnsä vuoksi irtisanomaan kotikylänsä Törmälän vaneritehtaan työntekijöitä, joukossa on osa lapsuudenystäviä. Kylän tulevaisuus on riippuvainen tehtaan toiminnasta. 


📽 19 Elokuva liittyy Lähi-itään => Green zone (2010) Netflix 👍

Siitä on pitkä aika, kun olen viimeksi katsonut sotaelokuvan, nykyään näitä tulee harvoin katsottua. Onneksi elokuva ei ollut pelkkää älytöntä mäiskettä. Elokuva perustuu tositapahtumiin, käsikirjoitus on tehty toimittaja Rajiv Chandrasekaranin kirjan ”Imperial life in the Emerald City: Inside Iraq´s Green zone” innoittamana. 

Green Zone, vihreä vyöhyke oli Bagdadissa kansainvälinen turva-alue.


”Tiivistunnelmainen kuvaus Irakin sodan alun kaoottisista päivistä. Luutnantti Roy Miller (Matt Damon) lähtee valvontaryhmänsä kanssa etsimään joukkotuhoaseita irakilaisautiomaahan. Tehtävä johdattaa ryhmän salaisen operaation jäljille. 101 min. Ohjaus: Paul Greengrass. Pääosissa: Matt Damon, Greg Kinnear, Amy Ryan, Brendan Gleeson, Jason Isaacs, Khalid Abdalla.” -Telkku.com-

📽 20 Screwball-komedia => She`s Funny That Way 👍👎

Olen varmaan pienenä nähnyt viimeksi vastaavia elokuvia, tämä leffa oli hauskasti tuotu nykypäivään. Alku oli todella lupaava, mutta muuttui matkan varrella liian överiksi. Minun makuun Too much!


”(She's Funny That Way 2014). New Yorkiin sijoittuvassa komediassa seuralaispalvelussa työskentelevä Glo (Imogen Poots) haaveilee näyttelijän urasta. Tavattuaan maineikkaan ohjaajan (Owen Wilson) hän pääsee mukaan Broadway-näytelmään, jossa esiintyy myös ohjaajan vaimo ja vaimon ex-rakastaja, mistä vasta soppa syntyykin. Pääosissa: Imogen Poots, Owen Wilson, Jennifer Aniston, Rhys Ifans, Kathryn Hahn, Will Forte. Ohjaus: Peter Bogdanovich. (89') ” -ruutu-

”Screwballkomedia on alkujaan yhdysvaltalainen komediaelokuvan lajityyppi, joka tuli suosituksi 1930-luvun laman aikana ja kukoisti vielä 1940-luvun alussakin. Sille ovat ominaisia nopeat nokkelat heitot, farssimaiset tilanteet, todellisuuspakoiset aiheet ja juonenkulku, jossa on flirttiä ja avioliittoa.” -Wikipedia-


📽 21 Elokuva, josta on tehty useita versioita =>
Pikku naisia (Gerwing Greta 2020) 👍


Pienenä tykkäsin lukea L.M. Montgomeryn kirjoja, joten odotin elokuvaa mielenkiinnolla. Elokuva ilmestyi alkuvuodesta ja ehdin käydä katsomassa sen vielä, ennen kuin teatterit suljettiin. Muita aikaisempia versioita en ole nähnyt, joten en voi verrata elokuvaa niihin, mutta kyllä tämä toi lapsuuden lukumuistot mieleen. 


Pikku naisia (Little Women) on vuonna 2019 ensi-iltansa saanut draamaelokuva, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Greta Gerwig. Elokuva perustuu yhdysvaltalaisen Louisa May Alcottin klassikkoromaaniin Pikku naisia vuosilta 1868–1869. -Wikipedia-

Pikku naisia kertoo Marchin perheen neljän tytön vuodesta noin 1860-1865 isän ollessa pappina rintamalla Yhdysvaltain sisällissodassa. Perheen äiti on järkevä ja lempeä nainen, joka auttaa tyttäriään selviämään vuodesta ja pääsemään ylitse omista huonoista puolistaan. Kirjan alussa Jo, perheen rasavilli, tutustuu naapurissa asuvaan rikkaaseen Laurieen, josta tulee heidän hyvä ystävänsä. -Wikipedia-

Pikku naisia on erittäin rakastettu tyttökirjallisuuden klassikko, joka on käännetty monille eri kielille. Romaani perustuu Alcottin omaan lapsuuteen Bostonin lähistöllä. Pikku naisten Jo kuvaa kirjailijaa itseään. Kirjasta on ilmestynyt useita elokuvaversioita, muun muassa vuosina 1918, 1933, 1949, 1978, 1994, 2001 ja uusin 2019. -Wikipedia-

 

Sopii haasteessa:
8 Elokuva sijoittuu 1800-luvulle 
21 Elokuva, josta on tehty useita versioita 


📽 22 Seksuaalivähemmistöstä kertova elokuva => Moonlight Netflix 👍

Elokuva vie sellaiseen maailmaan, mihin kenenkään lapsen ei tulisi joutua! Elämä on julmaa, elokuvaa katsellessa tuli ajoittain surullinen mieli. Tähän kohtaan oli tarjolla useita vaihtoehtoja, mutta turvauduin suoratoistopalveluiden tarjontaan.


”Elokuvan päähenkilö, Chiron, on musta poika Miamista. Elokuva kertoo hänestä kolmessa eri elämänvaiheessa: pikkupoikana, nuorena ja aikuisena. Koulussa Chironia kiusataan, nuorena hän on epävarma seksuaalisuudestaan, aikuisena hänestä on tullut kovanaama” -Wikipedia-

”Moonlight on vuonna 2016 ensi-iltansa saanut Barry Jenkinsin ohjaama ja käsikirjoittama draamaelokuva. Se perustuu Tarell Alvin McCraneyn näytelmään In Moonlight Black Boys Look Blue. Sen pääosissa ovat Trevante Rhodes, André Holland, Janelle Monáe, Ashton Sanders, Jharrel Jerome, Naomie Harris ja Mahershala Ali.” -Wikipedia-

”Moonlight palkittiin parhaan elokuvan, miessivuosan (Ali) ja sovitetun käsikirjoituksen Oscareilla oltuaan ehdolla viidessä muussa kategoriassa. Lisäksi se palkittiin parhaan draamaelokuvan Golden Globella, oltuaan ehdolla viidessä muussa kategoriassa.” -Wikipedia-


📽 23 Elokuva, josta pidit lapsena => Heidi 2015 (Alain Gsponer 2015) 👍

Pikku-Heidi oli yksi lapsuuden suosikkielokuva, enkä ole törmännyt Pikku-Heidiin missään muodossa lapsuuteni jälkeen. Heti Peppi Pitkätossun jälkeen minulle tuli mieleen Pikku-Heidi, tuo kiharapäinen luonnonlapsi, joka juoksenteli pitkin Alppiniittyjä ja asusteli vihaisen isoisän kanssa. Heidiä esitti useissa elokuvissa ikoninen lapsitähti Shirley Temple ja hän oli minulle aina vain Heidi, vaikka esiintyi useissa elokuvissa sen jälkeen. Elokuva perustuu Johanna Spyrrin vuonna 1881 kirjoittamaan.

Olin ehtinyt jo unohtaa koko tarinan, joten oli jo aika palauttaa se jälleen mieliin, päätin katsoa elokuvasta uuden version vuodelta 2015. Elokuva oli oikein hyvin toteutettu ja samalla sain pientä helpotusta Sveitsi-ikävääni, ihailemalla upeita Alppimaisemia.

Tästä löydät kuvia noista Alppimaisemista.


”Pieni orpotyttö, Heidi, viettää rauhallista lapsuutta isoisänsä luona Sveitsin Alpeilla. Heidi ja hänen paras ystävänsä, Peter, viettävät päivät hoitaen vuohia ja leikkien vapaasti vuorilla. Kauniit maisemat tarjoavat pysäyttämättömälle kaksikolle ihanteelliset puitteet mitä ihmeellisimmille seikkailuille. Kunnes eräänä päivänä Heidin täti hakee hänet Frankfurtiin asumaan varakkaan perheen rullatuoliin joutuneen tyttären, Claran, seuraneitinä. Kaksi vastakkaisista maailmoista peräisin olevaa tyttöä eivät aavista tämän olevan alku elämän mullistavalle ystävyydelle.” -Elisa-viihde”

 

Sopii haasteessa:
8 Elokuva sijoittuu 1800-luvulle 
21 Elokuva, josta on tehty useita versioita 
23 Elokuva, josta pidit lapsena = >Pikku Heidi 2015


📽 24 Avaruuteen sijoittuva elokuva => Ensimmäisenä kuussa (2018) 👍👎

First Man (2018) Elokuvassa kerrotaan Neil Armstrongista ja se perustuu kirjaan The life of Neil Armstrong. Ryan Gosling esittää Neiliä. Odotin elokuvalta enemmän, toivoin että kuussa käyntiä olisi käsitelty enemmän kuin sen suunnittelua.


”Ensimmäisenä Kuussa on vavahduttava tarina ensimmäisestä miehitetystä matkasta Kuun pinnalle. Sen keskiössä ovat astronautti Neil Armstrong (Ryan Gosling) ja Apollo 11 -lentoa edeltäneet tapahtumat 1960-luvulla. Armstrongin näkökulmasta kerrottu, intiimi ja syvällinen kuvaus perustuu hänen elämäkertaansa. Kuvatessaan yhtä ihmiskunnan suurimmista saavutuksista elokuva käsittelee myös uhrauksia, joita Armstrong, hänen perheensä ja kollegansa joutuivat tekemään sitä tavoitellessaan.” 
-Finnkino-

  

Sopii haasteessa: 40 Tositapahtumiin perustuva elokuva 


📽 25 Elokuva, joka on voittanut parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscarin => Green book (Farelly Peter 2018) Netflix 👍
Tykkäsin kovasti! Yllätyin positiivisesti ja suosittelen lämmöllä. Ihminen unohtaa asioita ja tässä oli hyvä muistutus jälleen siitä, miten aikanaan ei ole kunnioitettu ihmisarvoa. 

Elokuva perustuu tositapahtumiin, se sijoittuu 1960-luvun alun Amerikkaan, tuohon aikaan rotuerot asettivat erikoisia sääntöjä. Elokuvassa italialaissyntyinen Frank Vallelonga ”Tony Lip” saa töitä tumman pianistin Don Shirleyn autonkuljettajana. Pianisti lähtee kiertueelle Etelä-Amerikkaan ja kahden kuukauden aikana kaksikko tutustuu toisiinsa. Elokuva on saanut Oscarin vuonna 2019 parhaasta käsikirjoituksesta, Tonyn poika Nick Vallelonga osallistui myös käsikirjoituksen tekoon. 

Sopii Haasteessa: 
28 elokuvan nimessä on väri
40 Tositapahtumiin perustuva elokuva


📽 26 Elokuvassa on hiki => Inferno (2016) 👍

Parempaan en pysty! 

Robert Langdon herää sairaalassa, näkee painajaisia ja hikoilee. Inferno on jatkoa Dan Brownin kirjasarjaan, jonka pääosassa seikkailee professori Robert Langdon. 

Kuluneena vuonna olen kuunnellut sarjan aikaisemmat kirjat ja katsonut muutaman niistä tehdyn elokuvan. Kirjat ovat kiinnostavia ja tempaavat mukaan, sillä usein niissä käsitellään historiallisia tapahtumia ja paikkoja, ne ovat informatiivisia. Kirjoista tehtyjen elokuvien parasta antia on nähdä tarinoiden paikat, ja niihin liittyvät arvoitukset. 

Infernossa liikuttiin Venetsiassa, olen käynyt kirkossa, missä nuo ”päättömät hevoset” sijaitsevat. Usein käy niin, että kirjoihin liittyvät elokuvat ovat pettymyksiä ja niin kävi kieltämättä myös tämän Infernon kanssa. Elokuvan käsikirjoitus poikkesi kirjasta, sitä oli lyhennetty huomattavasti ja se oli muutettu erilaiseksi.


”Oscar®-voittaja Ron Howard palaa ohjaajaksi Dan Brownin (Da Vinci -koodi) menestyksekkään Robert Langdon -sarjan viimeisimpään romaaniin perustuvassa elokuvassa Inferno, jossa kuuluisa symbologi Langdon (roolissa jälleen Tom Hanks) tutkii itsensä Danten jäljille vieviä johtolankoja. Kun Langdon herää italialaisessa sairaalassa muistinsa menettäneenä, hän turvautuu tohtori Sienna Brooksin (Felicity Jones) apuun saadakseen muistikuvansa takaisin. Yhdessä he kiertävät Eurooppaa käyden kisaa kelloa vastaan voidakseen estää mielipuolta rikollista päästämästä valloilleen virusta, joka surmaisi puolet koko maapallon väestöstä.” -Elisa viihde-


📽 27 Rakkautta ja anarkiaa -elokuva => Själö -Island of souls 👎

Minkälainen on tämä genre? En saa siitä kiinni, tämä elokuva on näytetty saman nimisellä elokuvafestivaalilla, joten saa sopia tähän kohtaan. 


”Saaristomerellä sijaitsevalla Seilin saarella on historia, joka kiehtoo ja kylmää. Lotta Petronellan vahvatunnelmainen dokumentti kuljettaa luonnonkauniin saaren poluille ja sairaalarakennusten hiljenneille käytäville.

Kuningas Kustaa II Adolf perusti Seilille leprasairaalan vuonna 1619. Spitaalisairautta pidettiin Jumalan rangaistuksena syntisestä elämästä, ja siksi eristäminen oli suotavaa. Saarelle lähetettiin myös mielisairaita. Vuodesta 1889 vuoteen 1962 Seili toimi naisten mielisairaalana. Sairaalaan sijoitettiin myös lapsia ja naisia, joilla ei ollut muuta paikkaa yhteiskunnassa. Vielä 1980-luvulla ehdotettiin, että saarelle eristettäisiin hiv-potilaita.

Tänään Seilillä tehdään Saaristomeren tutkimusta. Dokumentti seuraa nuoria biologeja, joiden tutkimuskohteita ovat meri, saaren luonnon monimuotoisuus sekä puutiaiset. Riitinomaiset mittausrutiinit muistuttavat sairaala-aikojen kurinalaisuudesta.” -HIFF Helsinki International Film Festival-

 

Seilin saari on kiinnostanut minua jo pitkään ja vihdoin kesällä pääsin siellä käymään. Samaan aikaan saarella oli Aku Louhiniemen kuvausporukka, odotan innolla tätä tulevaa elokuvaa Lupaus. 


📽 28 Elokuvan nimessä on väri => Red (2010) 👍👎

Bruce Willisin toimintaelokuva, jossa Frank Moses eläkkeellä oleva CIA-agentti ja hänen entiset kollegat, joutuvat murhayrityksen kohteeksi. CIA hiljentää entiset työntekijät, tapahtumien kulku ja juoni ontuu, tunnettuja näyttelijöitä B-luokan toimintaelokuvassa. Tähän kohtaan olisi varmasti löytynyt paljon parempia vaihtoehtoja. Ei jatkoon!


”Toimintakomedia, jossa ex-CIA-agenttia syytetään murhasta. On aika kasata kokoon vanha tehoryhmä ja ryhtyä vastaiskuun. Pääosissa: Bruce Willis, Morgan Freeman, Helen Mirren, Karl Urban, Mary-Louise Parker, John Malkovich.” -Elisa-viihde”


📽 29 Uskonasioita pohtiva elokuva => Kaksi Paavia, 2019 👍 

Tykkäsin elokuvasta kovasti, tositapahtumiin perustuva elokuva sopivasti huumorilla höystettynä. Elokuva avaa katolisen kirkon kulisseja. 


”Fernando Meirellesin Gloden Globe- ja Oscar-ehdokkuuksia kahminut elokuva Kaksi paavia (Two Popes) on tositarinaan perustuva kertomus katolisen kirkon paavi Benedictus XVI:n (Anthony Hopkins) ja hänen seuraajansa paavi Franciscusen eli Jorge Mario Bergoglion (Jonathan Pryce) ystävyydestä.” -Netflix-

 

Sopii haasteessa:
34 elokuvassa muutetaan toiseen maahan
35 elokuvassa soitetaan lankapuhelimella
40 Tositapahtumiin perustuva elokuva 


📽 30 Elokuvassa erotaan => Love is all you need 👍

(Susanne Bier 2012) Tanska 👍
Mukavaa hömppää arkeen ja sain ihailla jälleen Sorrenton ja Amalfin upeita maisemia.


”(Den skaldede frisør, Danmark, 2012) Romanttinen komedia tanskalaisista häistä Italiassa. Elokuva intohimosta, onnesta, mustasukkaisuudesta ja yksinäisyydestä. Rooleissa mm. Pierce Brosnan, Trine Dyrholm, Kim Bodnia. (U)” -Yle Areena-

 

Sopii haasteessa: 34 elokuvassa muutetaan toiseen maahan

   

📽 31 Alle 30-vuotiaan ohjaama elokuva =>The Tramp, Pikku kulkuri 👍Tunnettu mykkäelokuva, jonka Charlie Chaplin ohjasi 26- vuotiaana. Filmi toi mieliin lapsuuden ja ihanat mykkäfilmit, joita ei enää nykypäivänä tule katsottua.


📽 32 Elokuvassa on kertojan ääni => The Whole truth (2016) 👍

Tykkäsin kovasti! Pitkästä aikaa hyvä elokuva, joka ei ole ennalta arvattavissa!

Teiniä syytetään äveriään isänsä murhasta, elokuva kertoo oikeudenkäynnistä. Keenu Reeves, Renée Zelleweger


”Puolustusasianajaja Richard Ramsay (Keanu Reeves) saa asiakkaakseen teini-ikäisen pojan, joka on syytettynä äveriään isänsä julmasta murhasta. Puukosta löytyneet sormenjäljet ja teon myöntäminen vaikuttavat riittävän raskauttavilta todisteilta, mutta selvitettäväksi jää miksi poika ei ole suostunut puhumaan sanaakaan pidätyksensä jälkeen. THE WHOLE TRUTH on Oscar-ehdokas Courtney Huntin (Frozen River) ohjaama huippujännittävä oikeussalidraama.” -Elisa-viihde-

 

📽 33 Dokumenttielokuva, joka on voittanut Jussin => Atos ja Amine (2019)👍

Elokuva toi muistoja mieleen ja tunteet pintaan, asuin terrori-iskujen aikaan Sveitsissä ja iskut näkyivät myös meidän arjessa. Kävimme Ranskan puolella usein ja rajalle sekä katukuvaan ilmestyivät aseistautuneet sotilaat ja poliisit. Yleisötilaisuuksia ja perinteisiä joulun tapahtumia peruttiin, terrori-iskujen pelon seurauksena. Tekijöitä etsittiin myös Geneven seudulta, autoja tarkkailtiin. Elokuvassa käsitellään erilaisia kulttuureita ja ulkosuomalaisena tunnistan monia asioita, mitä ollaan myös meillä aikanaan ihmetelty. 


Aatos ja Amine pohtivat jumaluutta ja elämän tarkoitusta Brysselin Molenbeekin lähiössä. Kahdesta eri kulttuurista tulevan lapsen ystävyys ajautuu kriisiin terrori-iskujen jälkeen. O: Reetta Huhtanen -Yle Areena-

Kuusivuotiaat pohtivat kuolemaa terrori-iskujen jälkeen – Suomalainen menestysdokumentti kuvaa väkivaltauutisten täyttämää elämää Brysselissä lasten silmin -Yle Areena-


📽 34 Elokuvassa muutetaan toiseen maahan => Falling inn love 👍

Sopivaa hömppää ja mukavaa ajanvietettä. Cabriela muuttaa Uuteen-Seelantiin tarkoituksena alkaa pitää matkailijakotia, saapuessaan paikalle totuus iskee ja hän huomaa, että rakennus tarvitsee ”hieman” korjaamista. Avuksi hän saa kylältä komean rakennusmiehen…


”Falling Inn Love on yhdysvaltalainen, vuonna 2019 julkaistu romanttinen komedia. Elokuvan on ohjannut Roger Kumble ja käsikirjoittanut Hilary Galanoy. Elokuva on kuvattu Thamesissa, Uudessa-Seelannissa ja julkaistiin suoratoistopalvelu Netflixissä. 

Elokuva kertoo sanfranciscolaisesta suunnittelijasta Gabriela Diazista (Christian Milian), joka voittaa matkakodin Uudesta-Seelannista ja päättää muuttaa sinne” -Wikipedia-


📽35 Elokuvassa soitetaan lankapuhelimella => The Post 👍

Odotin elokuvalta enemmän, sillä siinä esiintyi kaksi suosikkinäyttelijääni. Ikävä kyllä en päässyt elokuvan kanssa sinuiksi, sitä oli haastava seurata. Lankapuhelimen huomasin kuitenkin. 

Elokuvan on ohjannut Steven Spielberg (2017) ja sitä tähdittää Tom Hanks ja Meryl Streep, se kertoo 1970-luvun The New York Timesin ja Washington Postin toimittajista, jotka paljastavat Pentagonin raportit Vietnamin sodasta. 


📽 36 Jengielokuva =>The gangs of New York Netflix 👍👎

Jengielokuvat eivät ole katselulistallani, siksi en halunnut katsoa tähän kohtaan perinteistä jengielokuvaa, joka kertoo tummista räppäreistä ja huumekaupasta. Minulle vinkattiin mafiaelokuvia sekä West Side Storyä, jota ei valitettavasti löytynyt tähän hätään. 

Olin kokonaan unohtanut mafiaelokuvat, katsoin niitä aikanaan paljon ja nehän vasta perinteisiä jengielokuvia ovat. Katsoin Mafiaperhe elokuvaa ja ilokseni löysin sieltä kohtaan 13 sopivan ammatin, eli tähän kohtaan täytyi etsiä uusi elokuva. Moni oli katsonut tähän kohtaan 1800-luvulle sijoittuvan ”The gangs of New York” ja kehunut sitä kovasti. Elokuva vaikutti erilaiselta, mutta jengielokuvat kertovat aina teurastuksesta, eikä tämäkään filmi tehnyt siinä poikkeusta. Elokuva kesti melkein kolme tuntia ja sen juoni oli melko löyhä. Kotisohvalla tämä vielä menee, mutta elokuvissa ei.


”Martin Scorsesen suurelokuva 1860-luvun New Yorkin slummeista ja rikollisuuden synnyttämistä jengeistä, joiden valtataistelut huipentuvat sisällissodan synnyttämien mellakoiden aikaan. Pääosissa Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly, Liam Neeson ja Brendan Gleeson. (USA 2002)” -YLE Areena-


📽 37 Elokuvassa tehdään cameo-rooli => Always be my maby 👍


=>Keanu Reeves tekee elokuvassa Cameoroolin

Jälleen kerran hyvät neuvot olivat arvossaan! Mikäli elokuvassa ei ole mainintaa Cameo-roolista, niin sopivia elokuvia on vaikea löytää. Näyttelijöistä ja muusikoista voi hyvin kuvitella, että heillä on joku oikea rooli elokuvassa, sen sijaan että he ovat mukana omana itsenään. Elokuva oli ihan ok, kunnes Keanu Reeves tulee mukaan ja tekee itsestään hölmön. 


”Cameorooli eli cameo on henkilön, yleensä julkisuuden henkilön, lyhyt omana itsenään tekemä esiintyminen elokuvassa, kirjassa tai muussa taideteoksessa. Dokumenttimateriaalin käyttöä fiktioelokuvassa ei kuitenkaan katsota cameoesiintymiseksi.” -Wikipedia-

 

Lapsuuden ystävykset Sasha ja Marcus tapaavat vuosien jälkeen, kun Sasha palaa kotiseudulle avaamaan ravintolaa. Sashasta on tullut julkkiskokki ja Marcus työskentelee isänsä kanssa sekä soittaa bändissä vapaa-aikana. Sashan suhde kariutuu, hän tapaa Keanu Reevesin ja deittailee tätä muutamia kertoja, kunnes huomaa, että on ihastunut Marcukseen.


📽 38 Marvel Cinematic Universeen sijoittuva elokuva => Hämähäkkimies (2002) 👍

Nämä supersankarit eivät todellakaan ole minun genreä! Hämähäkkimies on kuitenkin vanhoja klassikoita, joten tämä oli ainoa mitä voin kuvitella katsovani. Nyt tämä on nähty, enkä jää kaipaamaan jatko-osia.


”Hämähäkkimies, oikealta nimeltään Peter Parker, on Marvelin sarjakuvissa esiintyvä naamioitunut supersankari. Hän esiintyi ensimmäisen kerran Stan Leen kirjoittamana ja Steve Ditkon piirtämänä Amazing Fantasy -lehden 15. numerossa vuonna 1962.” -Wikipedia-

”Peter Parker (Tobey Maguire) on orpo koulukiusattu lukiolainen, joka on ihastunut naapurissa asuvaan ja suosittuun tyttöön nimeltä Mary Jane Watson (Kirsten Dunst). Luokkaretkellä genetiikan laboratorioon, Peteriä puraisee geenimanipuloitu hämähäkki. Sen seurauksena Peter saa yli-inhimillisiä kykyjä, kuten yliluonnolliset voimat ja ketteryyden sekä kyvyn kiivetä seiniä pitkin ja ampua seittiä. Kun hänen setänsä Ben Parker (Cliff Robertson) surmataan, Peter päättää käyttää kykyjään taistellakseen rikollisuutta vastaan. Sillä välin rikas teollisuusmies Norman Osborn (Willem Dafoe), jonka poika Harry Osborn (James Franco) on Peterin paras ystävä, altistaa itsensä kokeelliselle seerumille, joka luo hänelle psykoottisen ja murhanhimoisen jakautuneen persoonallisuuden. Otettuaan käyttöön vihreän sotilaallisiin tarkoituksiin rakennetun puvun sekä kiiturin, Normanista tulee ”Vihreä Menninkäinen”, joka alkaa terrorisoida kaupunkia.” -Wikipedia-


📽 39 Elokuvasarjan aloitusosa => Taken (2008) 👍

Tyttäreni on suositellut tätä minulle jo vuosia sitten, onneksi löytyi sopiva haastekohta. Hyvä toimintaelokuva, ehkä vähän yliampuva, mutta se ei haitannut elokuvan katselua. Taken elokuvia on tehty yhteensä 4 ja kaikissa pääosaa näyttele Liam Neeson.


”Entinen Salaisen palvelun agentti Bryan Mills matkustaa tässä toimintaelokuvassa Pariisiin pelastamaan tytärtään ihmiskauppaa harjoittavan albanialaisen järjestön kynsistä. Ranskalainen toiminta vuodelta 2008.” -Telsu.com-


📽40 Tositapahtumiin perustuva elokuva => Nuori Astrid (2018) 👍

Lapsuuden suosikki kirjailija minkälainen mahtaa olla hänen tarina?

Tykkäsin elokuvasta, minulla ei ollut aikaisemmin mitään käsitystä minkälainen on ollut kirjailijan elämä. Tiesin että Astrid on kotoisin Vimmerbystä, mihin myöhemmin on perustettu hänen kirjoihin perustuva teemapuisto. Elokuvan myötä pääsi lähinnä kurkistamaan hänen nuoruusvuosiin, harmi että tarina päättyi siihen, olisi ollut kiva tietää miten elämä jatkui ja miten hänestä tuli tunnettu kirjailija. 


”Kun Astrid Lindgren oli hyvin nuori, tapahtui jotakin mikä vaikutti hänen elämäänsä perinpohjaisesti ja antoi hänelle erikoislaatuisen kyvyn nähdä syvälle lasten sieluihin. Tämä tapahtuma rohkaisi häntä rikkomaan niin totuttuja sääntöjä kuin uskonnollisia ja yhteiskunnallisia odotuksia. Astridista tuli yksi aikojemme luovimmista naisista: koko maailman tuntema ja rakastama tarinankertoja.” -Finnkino-

 

📽 41 Elokuvassa on puhuva eläin =>Paddington 2014 netflix 👍👎

En tiedä miten on mahdollista, että en ole vielä tähän ikään mennessä nähnyt Paddington elokuvaa! No nyt sekin tuli kuitattua tämän haasteen myötä. Elokuva kertoo karhusta, joka tulee kaupunkiin etsimään itselleen uutta kotia. Odotin elokuvalta paljon enemmän, onhan tämä sentään klassikko, mutta vaisuksi jäi. 


”Paddington matkustaa Perun perukoilta Lontooseen etsimään uutta kotia. Marmeladivoileipiä rakastava karhuherra päätyy Paddingtonin juna-asemalle, kaulassaan lappu: ”Huolehtikaa tästä karhusta. Kiitos.”. Ystävällinen Brownin perhe nimeää karhun Paddingtoniksi ja antaa sille tilapäisen kodin.” -Cmore-

”Paddington on vuonna 2014 ensi-iltansa saanut lastenelokuva, jonka on ohjannut Paul King. Elokuva perustuu Michael Bondin luomaan hahmoon Karhuherra Paddington. Tapahtumat sijoittuvat Lontooseen, jonne Karhuherra Paddington saapuu.” -Wikipedia-


📽42 Roger Deakinsin kuvaama elokuva => Revolutionary Road (2008) 👍👎

Olin kerännyt useita vaihtoehtoja katsottavaksi, suurin osa elokuvista vaikutti kuvausten perusteella liian raskailta The Hurrigane, Sicario ja Vangitut. Sietämätöntä julmuutta olisi ollut näistä kiinnostavin, mutta en löytänyt elokuvaa ilmaisjakelussa. Moni oli haasteeseen katsonut Reevolutionary Road ja se kuulosti kepeämmältä, joten katsoin sen, sillä elokuvassa oli tunnetut näytteljät. 

Elokuva ei sykähdyttänyt, se oli lattea ja vähän pitkäveteinen… 


”April Wheeler (Kate Winslet) ja Frank Wheeler (Leonardo DiCaprio) ovat tavanneet pian sodan jälkeen. Vaimo on haaveillut näyttelijän ammatista, mutta joutuu kotirouvaksi päästyään tyytymään esiintymisiin harrastajanäyttämöllä. Mies kokee olevansa osa toimistomuurahaisten sielutonta massaa.

Kaksi lasta hankkinut pariskunta yrittää löytää elämälleen uutta sisältöä 1950-luvun Yhdysvalloissa Connecticutissa. Tuntien olevansa ansassa sovinnaisessa yhteiskunnassa, vaimo saa syötetyksi miehelleen ajatuksen Pariisiin muuttamisesta. Miehen yllättävä pääsy uraputkeen ja vaimon raskaus kuitenkin alkavat syödä ympäristön jo entuudestaan epärealistiseksi arvioimaa unelmaa.” -Wikipedia-


📽 43 Elokuva, jonka musiikista pidät =>Juice Leskinen 👍

Tämä elokuva on ollut pitkään toivelistalla, aikanaan en ehtinyt elokuviin sitä katsomaan ja odotin pitkään, että tämä tulee televisiosta. Juicen biisit ovat tuttuja jo lapsuudesta, moni klassikko on jäänyt ikuisesti mieliin ja niitä tulee lauleskeltua aika ajoin. Juicen hahmo on tuttu, mutta laulaja on jäänyt etäiseksi ja henkilökuva vieraaksi. Elokuva raottaa Juicen elämää ja elokuvan rekvisiitta tuo nostalgisia muistoja. Mikko Alatalo oli ihan paras!


”(Juice 2018). Väkevä henkilökuva taiteilija Juice Leskisestä, joka kuului Suomen tunnetuimpiin muusikoihin. Elokuva keskittyy niin Juicen yksityiselämään kuin hänen uraansakin, ja se palkittiin kolmella Jussilla vuoden 2019 gaalassa. Pääosissa: Riku Nieminen, Iida-Maria Heinonen, Antti Tuomas Heikkinen, Pekka Strang, Silmu Ståhlberg. Ohjaus: Teppo Airaksinen (99')” -Ruutu-


📽 44 Road movie => Millerit, jos joku kysyy 👍👍👍 
We´re the Millers (2013)
Ihan törkeen hyvä, en muista milloin olisin nauranut näin paljon!!! 

David Clark (Jason Sudeikis) on huumekauppias, jonka rahat ja huumeet varastetaan, pelastaakseen nahkansa hän joutuu tuomaan huumelastin Meksikosta. Hän houkuttelee naapurinsa mukaan ja he esittävät perhettä, jotka lomailevat matkailuautolla. Pääosassa: Jennifer Aniston


📽 45 Elokuvassa on aatelisia tai kuninkaallisia => Crace of Monaco (2014) 👍👎

Elämänkertaelokuva Monacon ruhtinattaresta Grace Kellystä. Elokuva oli pliisu, odotin elokuvalta enemmän.

 

”(Grace of Monaco 2014). 1960-luvulle sijoittuva draamaelokuva kertoo palvotusta filmitähdestä Grace Kellystä (Nicole Kidman), joka luopui näyttelijänurastaan naidessaan Monacon ruhtinatar Rainier III:n (Tim Roth). Alfred Hitchcock (Roger Ashton-Griffiths) houkuttelee Monacon hoviin asettunutta ruhtinatarta palaamaan Hollywoodiin ja esiintymään elokuvassaan, mutta Gracen haaveet uhkaavat jäädä poliittisen kriisin jalkoihin. Euroopan epävakaa tilanne lisää jännitteitä myös ulkopuolisuudentunteen kanssa kamppailevan ruhtinattaren avioliittoon. Elokuva sai kaksi Emmy-palkintoehdokkuutta. Pääosissa: Nicole Kidman, Tim Roth, Frank Langella, Geraldine Somerville, Robert Lindsay. Ohjaus: Olivier Dahan. (98')” -Telsu.com-


46 Technicolor-elokuva =>Tuulen viemää 1939

Tässä haasteen toiseksi vaikein kohta saatavuuden kannalta! Kirjastossa olisi ollut tähän kohtaan, vaikka kuinka paljon vaihtoehtoja, mutta suoratoistopalveluissa on rajoitettu valikoima. Halusin katsoa jonkun klassikon ja Tuulen Viemää sopii tähän kohtaan oikein hyvin. Edellisestä katselukerrasta on kulunut jo monta kymmentä vuotta, joten nyt on sopiva aika katsoa, ennen kuin alkuperäisversio leikataan uusiksi ja siitä poistetaan kohtia, jotka eivät enää sovi tähän aikaan. Tämä oli toinen elokuva, jonka katselun jätin suosiolla vuodelle 2021!


”Technicolor oli varhainen värillinen elokuvausmenetelmä. Sen kehitti aviopari Herbert ja Natalie Kalmusin omistama Technicolor Corporation 1930-luvulla, ja sitä käytettiin aina 1970-luvulle asti. Technicolorille ominaista olivat hyvin rikkaat värit.” -Wikipedia-

"Tuulen Viemää" on kertomus elämästä keskellä kansalaissodan kuohuja ja levottomuuden täyttämää maailmaa. Ja kertomus rakkaudesta: Scrarlett (Vivien Leigh) ja Rhett Butler (Clark Gable), jotka tapaavat ja eroavat ympärillä riehuvassa sekasorrossa. "Tuulen Viemää" on yksi Hollywoodin historia suuria rakkauskertomuksia.” -Elisa viihde- 

Elokuvan pääosien esittäjät: Clark Gable ja Vivien Leigh. Tuulen viemää (engl. Gone with the Wind) on vuonna 1939 ensi-iltansa saanut historiallinen elokuva. -Wikipedia-

Se kertoo varakkaan etelävaltiolaisen plantaasinomistajan tyttärestä Scarlett O'Harasta, joka joutuu mukaan sisällissodan pyörteisiin, ja hänen ihmissuhteistaan muun muassa Rhett Butler -nimisen miehen kanssa. Tuulen viemää on tapahtumat ajoittuvat Yhdysvaltojen sisällissodan aikaan. -Wikipedia-


📽 47 Elokuva etenee epälineaarisesti => Shimmer lake (2017) Netflix 👍👎

En muista milloin viimeksi olen katsonut vastaavan elokuvan, joka etenee käänteisesti eli juoni etenee lopusta alkuun. Aluksi tarinaa oli haastava seurata, mutta puolessa välissä pääsin jo hyvin mukaan elokuvaan.

Elokuva kertoo pikkukaupungissa tapahtuneesta pankkiryöstöstä, jota sheriffi selvittelee. Elokuvan toteutus on mielenkiintoinen, juoni ei ollut ennalta arvattavissa, keskinkertainen elokuva. 


📽 48 Jouluelokuva => Joulusafari (2019) 👍Viime vuonna haaveilin kovasti safarista, olisi ollut ihan mahtavaa aloittaa Uusi Vuosi 2021 safarilla. Haaveet hautautuivat pian koronan myötä. Ajattelin että tämän elokuvan myötä pääsen samaan tunnelmaan. Tykkäsin elokuvasta kovasti, suloisia elefantteja ja muita villieläimiä unohtamatta Rob Lowea <3


”Yhdysvaltalainen matkaopas ja yksinäiselle häämatkalle saapunut nainen tapaavat safarilla Afrikassa. Nainen ihastuu paikallisiin norsuihin ja elämään pienessä kylässä, ja päättää jäädä jouluksi matkakohteeseen. Kaksikko vakuuttaa olevansa vain ystäviä, mutta jatkuva flirttailu heidän välillään kertoo muuta. Matkaopasta esittää Rob Lowe ja naisturistia Sinkkuelämää-sarjasta tuttu Kristin Davis. Davisin hahmo muistuttaa erehdyttävästi Sinkkuelämää-Charlottea: Hänkin on kotoisin New Yorkista ja siemailee martinia ravintolassa.” -Iltalehti-

 

📽 49 Kirjaston henkilökunnan suosittelema elokuva =>The Wave (2015) 👍 

Tässä jälleen elokuva tarina on ihan hyvä, mutta toteutus lähtee vähän laukalle. Norjan upeita maisemia oli kiva katsella. Netflix 

Norjalainen geologi aavistelee maanjäristystä, vuonoon iskee tsunami ja ihmisillä on vain 10 minuuttia aikaa pelastautua. Aalto nousee 80 metrin korkeuteen, ihmisten pitäisi päästä sen yläpuolelle, liikenne ylös jumiutuu ja aalto iskee kylään. Geologi lähtee pelastamaan vaimoa ja poikaa kylän hotellista.


📽 50 Vuonna 2020 julkaistu elokuva = Tove 👍

Toven elämänkerta, joka ajoittuu sota-ajasta 1950-luvun puoliväliin. Erilainen elokuva Tovesta, siinä kerrotaan vain osa hänen elämästä. Esille tuli paljon asioita, mitä en vielä tiennyt Tovesta. Tovea näyttelevä Alma Pöysti tuo minulle elävästi Toven mieleen. Yllätyin että elokuva oli Ruotsiksi, mutta tavallaan se oli aika osuva ja teki Tovesta entistä aidomman. Tykkäsin elokuvasta ja ehdin käydä katsomassa sen elokuvissa, ennen kuin teatterit jälleen joulukuussa sulkeutuivat.


”Helsinki, 1945. Sodan päättyminen antaa taidemaalari Tove Janssonille taiteellista ja sosiaalista vapautta. Hänen epäsovinnainen elämäntapansa - nykytaide, huimaavat juhlat ja avoin suhde naimisissa olevan poliitikon kanssa - eivät ole kuvanveistäjäisän mieleen. Toven vapaudenkaipuu joutuu koetukselle, kun hän tapaa teatterijohtaja Vivica Bandlerin. Rakkaus Vivicaa kohdaan on sähköistävää ja kaikennielevää, mutta Tove alkaa ymmärtää, että hänen tulisi saada sille vastakaikua.

Kun Tove kamppailee tunteidensa kanssa, hänen uransa saa yllättävän käänteen. Toven taiteelliset unelmat liittyvät maalauksiin, mutta yhtäkkiä sivuprojektina alkaneet työt alkavat elää omaa elämäänsä. Ne ovat melankolisia, vangitsevia tarinoita, joita Tove kertoi pelokkaille lapsille pommisuojissa. Muumien seikkailut saivat vaikutteita Toven omasta elämästä, ja ne tuovat hänelle kansainvälistä tunnettuutta sekä taloudellisen riippumattomuuden. Päivittäinen sarjakuva, teatterinäytelmä ja muumien tarinat ihastuttavat ympäri maailmaa.

Kun Tove alkaa löytää taiteilijan identiteettinsä, hänen täytyy samalla löytää itsensä - mutta rakkaus Vivicaa kohtaan on todellisen vapauden tiellä.” -Finnkino-


Sopii haasteessa:
4 Elokuva, jonka on sekä käsikirjoittanut ja ohjannut nainen
40 Tositapahtumiin perustuva elokuva


Montako elokuvaa olet nähnyt minun listalta?


Tuoreimmat kuulumiset löydät 
Martan matkassa Facebookista tai Instagramista.

10 kommenttia:

 1. Itse katson elokuvia melko paljon, mutta kovin montaa en noista ole nähnyt, mutta jokusia kuitenkin. Tällainen haaste voisi sopia minulle hyvin. Tulisi katsottua varsin monipuolisesti eri aihepiireiltä elokuvia. Ei tosiaan varmasti ole ihan helppoa löytää sopivaa kuhunkin kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäsin tästä haasteesta ja ajattelin, että jos tänä vuonna yrittäisi katsoa joka viikko yhden elokuvan, niin kaikki katselut ei kasaannu loppuvuoteen. Tosin kesällä ei kauheasti tee mieli katsella elokuvia, mutta syksyn pimeillä kyllä! Ehdottomasti kannattaa osallistua, ohessa linkki!

   https://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Vinkit/Helmetelokuvahaaste_2021(218190)

   Poista
 2. Mulla ei ole ollut telkkaria niin moneen vuoteen, etten edes muista enää mitä leffoja olen nähnyt. Tämän viime vuosien nomadielämän aikana olen nähnyt vain yhden leffan: Kaurismäen Toivon tuolla puolen. Se jäi mieleen silläkin, kun katsoimme sen Belgradissa ja olin vähän yllättynyt kuinka hyvin suomalainen huumori upposi serbeihin. Porukka nauroi katketakseen juuri niissä kohdissa, jotka itseäkin nauratti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse käytän katsomiseen paljon läppäriä, mutta kesällä sain ihan oman TV:n ja näin ollen olen "kaukon" haltija. Haasteen myötä tuli tosiaan katsottua hurjasti elokuvia, mutta tuota Kaurismäkeä en ole nähnyt. Kaurismäen leffat eivät minuun niin vetoa, mutta ulkomaalaiset niistä ihme kyllä tykkää.

   Poista
 3. Ohhoh, onpas siinä monenlaisia (ja itselleni useita vieraita) elokuvia! Harmittavan vähän tulee nykyään katsottua telkkaria, mutta ehkä palaan tähän postaukseen joskus, jos/kun on aikaa leffaillalle :D

  Eveliina / Reissukuume

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todella kiva katsoa elokuvia pitkästä aikaa ja varsinkin nyt, kun ulkomaille ei pääse, niin sai ainakin vähän elokuvien kautta tukahdutettua matkakuumetta. Halusin katsoa elokuvia, jotka sijoittuivat suosikkikohteisiini Sveitsi, Italia ja viime aikoina olen kovasti haaveillut safarista.

   Poista
 4. Ehkä 10+ - uusia elokuvia ehdimme tänä vuonna katsomaan oikeastaan vaan Parasiten ja Aalto-elokuvan. Tove jäi ensin ja sitten elokuvateatterit olivat jo kiinni. Sarjoja on enemmän tullut katsottua, vaikka voisihan niitä elokuviakin pätkiä katsottavaksi 45 minuutin pätkissä peräkkäisinä päivinä, sillä muuten harvemmin tulisi illan päätteeksi aloitettua ainakaan ylipitkään elokuvaa.
  Lukuhaastetta olen vähän miettinyt, etenkin kun vuoden pari ensimmäistä kirjaa omalla lukulistallani löysivät helposti paikkansa ko. listallakin, mutta oikeastaan en haluaisi katsoa enemmän elokuvia/sarjoja, joten en taida sitä jollain haasteella ruveta lisäämään :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka elokuvateatterit olivat kiinni, niin taisin tänä vuonna käydä elokuvissa useammin kuin aikaisimpana vuosina, ehdin käydä jopa neljä kertaa! Parasitea on suositeltu ja ajattelin sijoittaa sen tämän vuoden haasteeseen, Aalto elokuvaa olin menossa katsomaan, mutta en ehtinyt, ehkä se on kohta katsottavissa suoratoistona. Korona-aikaan on todella tullut paljon luettua ja katsottua elokuvia, aion osallistua tänäkin vuonna lukuhaasteeseen, nyt jo kolmatta kertaa ja suosittelen sitä lämmöllä :)

   Poista
 5. Onnittelut tämänkin haasteen suorittamisesta! Ahkera olet ollut! :) Taisin vilkaista tätä haastetta vuosi sitten, mutta en jaksanut siihen paneutua sen enempää. Muutama elokuva näistä oli tuttu. Infernon katsoin joululomalla uudestaan enkä itse asiassa enää edes muistanut mitä siinä tapahtui. Juice-leffan olen katsonut joskus lentokoneessa ja Toven kävin katsomassa leffassa juuri ennen kuin teatterit menivät kiinni. Joululomalla katsoin myös toistakymmentä jouluelokuvaa Netflixistä. Ne oli kaikki "aivot narikkaan" hömppää mutta juuri sopivaa katseltavaa pyhien aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, lomautettuna ja kuntoutuessa on ollut paljon aikaa :) Välillä on ihana jättää ne aivot narikkaan! Tarjontaa on nykyään niin paljon, että mieluisan elokuvan löytämiseen menee aikaa, elokuvahaasteella on myös oma FB-ryhmä, kuten lukuhaasteessa ja sieltä löytyy paljon hyviä vinkkejä.

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.