tiistai 30. lokakuuta 2018

Metsäpolku myötäilee Glimsinjokea





Nyt alkaa olla viimeiset hetket käsillä, mikäli mielii vielä tänä syksynä käydä patikoimassa. Arkena töiden jälkeen ei enää ennätä ulkoilla valoisaan aikaan, joten on pakko satsata viikonloppuihin. Talvi tekee tuloaan ja se vaikuttaa reittivalintoihin, vielä ehtii hyvin käydä patikoimassa metsäreittejä, ennen kuin polut muuttuvat mutaisiksi ja maasto liukkaaksi. Sen sijaan hyväkuntoisia kävelyreittejä pystyy patikoimaan vielä pitkään, vaikka luntakin olisi maassa.  

Sunnuntaina olikin ihan huikean kaunis päivä, joten halusin ehdottomasti päästä vielä ihailemaan syksyn värejä. Kävin läpi patikointireittien toivelistaani ja päätin lähteä kokeilemaan lähistöllä sijaitsevaa Glimsinjoen luontopolkua, sillä olen nähnyt upeita kuvia reitin varrelta. Yritin jo kesällä käydä patikoimassa joenvartta pitkin, mutta aloitin tuolloin reitin virheellisesti Espoon tuomiokirkon luota. Tuomiokirkon sijaan reitin lähtöpaikka sijaitsee Bembölen kahvituvan ja Glimsin talomuseon lähistöllä, vastapäätä Jorvin sairaalaa.

Alueella tulvii keväisin, joten olin todella mielissäni, että ehdin vielä käydä patikoimassa reitin ennen talven tuloa, eikä tarvitse odottaa, että kevään tulvat ovat ohitse. Löysin Espoon kaupungin sivuilta lisää tietoa tuosta Glimsinjoen jokikävelyreitistä.


Glimsjoki




Glimsijoki saa alkunsa Espoon Pitkäjärvestä, se virtaa mutkitellen Träskändan kartanon alueen kautta Bemböleen, jossa se yhdistyy Bodomjärvestä laskevaan Glomsjokeen. Yhdessä joet muodostavat 7 kilometrin pituisen Espoo-joen, joka laskee Espoonlahdesta Suomenlahteen. Glimsjoki on pituudeltaan noin 3 km, sen puusto ja virtavesi on luokiteltu arvokkaaksi luontokohteeksi.

Joki on ollut aikanaan tärkeä kuljetusreitti ja sitä pitkin on soudettu kirkonmenohin Espoon tuomiokirkolle. Joen lähettyvillä kulkee historiallinen Kuninkaantie ja sen tuntumassa on useita historiallisia rakennuksia kuten Glimsin tila 1500-luvulta, Keskiaikainen kestikievari Bembölen kahvitupa (1737), Ingaksen pappila (1699) ja kartano sekä Träskändan kartano 1700-luvulta.


Glimsin talomuseo


Bembölen kahvitupa


Vanha ingaksen kylä


Träskändan kartano

Glimsjoen luontopolku





Aloituspiste: Glimsin talomuseo tai Träskändan kartano
Reitin pituus: noin 2 km suunta
Vaativuustaso: haastava, osittain pieniä kapeita polkuja
Opastus: keltaiset täplät puussa





Glimsinjoen tuntumassa kulkee kiva kahden kilometrin pituinen  metsäpolku. Patikoinnin voi aloittaa joko Träskendan kartanolta tai Glimsin talomuseolta, molemmissa paikoissa löytyy hyvin pysäköintitilaa. Patikoinnin lomassa kannattaa ehdottomasti käydä kahvittelemassa tai lounastamassa Bembölen kahvituvalla, vanhassa kestikievarissa.


Patikoimassa Glimsinjokea pitkin




Lähdin ajelemaan kohti Glimsin talomuseota, jätin auton parkkipaikalle ja kävin vielä museosta varmistamassa, mistä tuo kävelyreitti alkaa. Sain kuulla että reitin aloituspiste löytyy suunnilleen Jorvin sairaalaa vastapäätä, lähdin kävelemään alas Bembölen kahvituvan suuntaan, ylitin Turuntien ja käännyin oikealle Jorvin suuntaan.

Luontopolulla ei ole merkittyjä opasteita, mutta sen varrella on 14 numeroitua kohdetta, joista voi lukea lisää Pro Espoonjoki Ry:n vihkosesta. Jorvin sairaalan kohdalla huomasin pienen polun johtavan alas, sinne missä joki virtaa, en nähnyt opasteita, mutta päätin lähteä kokeilemaan tuota polkua.












Polku oli todella kapea, mutta se vei kuitenkin joen rantaan ja myötäili sen reunamia pitkin. Ajoittain kulku oli vaikeaa ja piti varoa ettei liukastu maahan pudonneisiin lehtiin. Huomasin onneksi puissa keltaisia täpliä ja seurasin niitä, sillä polut olivat aika olemattomia. Metsässä oli useita kaatuneita puita ja ne saivat välillä oman mielikuvituksen laukkaamaan, kun muistin että lähistöllä oli tehty nallehavainto vain muutama viikko sitten. Reitin varrella oli useita siltoja ja jotkut niistä näyttivät todella vanhoilta.











Täällä jos jossain sai olla rauhassa, vastaan tuli ainoastaan muutamia muita patikoijia. Kävelyreitti on varmasti upea kesällä ja kun siellä on vihreätä ympärillä, mutta onneksi aurinko saa kaiken näyttämään kauniilta. 


Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 



2 kommenttia:

  1. Tää tulee mun patikointilistalle, ehdottomasti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso suositus! Retken voi hyvin aloittaa Glimsin museosta ja tutustua alueen historiaan, käydä patikoimassa ja sitten Bembölen kahvituvalle syömään :)

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.