sunnuntai 31. tammikuuta 2021

Martan reissuvuosi 2020
Usein vuoden lopulla mietin, että olipa rauhallinen matkailuvuosi, ei tullut käytyä juuri missään! 

Tänä Koo-vuonna ei liene ihme, että ajattelin näin, sillä en käynyt kertaakaan ulkomailla ja kotimaan matkailua rajoitti kuntoutuminen kahdesta nilkan leikkauksesta, sekä Uudenmaan ”lockdown”. Viime vuonna Suomeen syntyi ”Uusimaa”, kun asetettiin raja Uudenmaan ja muun Suomen väliin. Rajan sai ylittää vain erittäin painavalla syyllä, matkailu ja vapaa-aika ei ollut sellainen syy. Tämä aika jää varmasti historian kirjoihin. 

Odotukset matkailuvuoden saldosta eivät olleet kovin kummoiset, joten päätin lisätä listalle myös päiväretket, sillä hotellit ja monet majoitusliikkeet olivat keväällä pitkään kiinni. Päiväretket piristivät kummasti huonosti liikkuvan lomautetun arkea ja matkailuvuoden sijaan päätin tehdä yhteenvedon 2020 reissuvuodesta. 

Aloin tekemään tilinpäätöstä viime vuoden reissuista ja tässä kohtaa yllätyn aina, sillä kuvia selatessa mieleeni muistuu monta reissua, jotka olin jo ehtinyt unohtaa vuoden aikana. Näinä hetkinä ikävöin vanhoja kinofilmejä! 

Matkan jälkeen kuvat vietiin heti valokuvausliikkeeseen tai Anttilan kuvapalveluun teetettäväksi, paikkaan mistä kuvat saadaan valmiiksi mahdollisimman nopeasti. Kuvien valmistumista odotettiin jännityksellä ja kun ne olivat valmiit, niitä selattiin useaan otteeseen, ne toivat mieleen loman ja mukavat matkamuistot. Kuvia näytettiin kavereille, sukulaislle ja työkavereille värittämään lomakertomuksia, lopuksi ne laitettiin albumiin ja niihin palattiin aina uudelleen.


Reissuvuosi 2020Aloin purkamaan reissuvuotta tuttuun tapaan Instagramin kautta, sinne tulee tallennettua vuoden aikana mukavia hetkiä, kauniita maisemia ja upeita paikkoja, Insta taitaa olla minun nykyaikainen valokuva-albumi. Hain fiilistä aikaisemmista "matkavuosi" jutuista 2018 ja 2019 kotimaassa sekä ulkomailla, ne toivat mieleeni mukavia muistoja ajasta, jolloin vielä pääsi matkustamaan. 

Päätin uskaltaa kurkata tammikuussa 2020 kirjoittamaani juttua "Aina on aikaa haaveille!", jossa listasin matkahaaveita tulevalle vuodelle, mahtoiko niistä mikään toteutua? 

Liekö totta tuo sanonta, että toiveet toteutuu, kun ne kirjoittaa ylös tai sanoo ääneen, sillä silloin ne muuttuu tavoiteltavaksi. 


"Keräsin kolme matkailuun liittyvää haavetta, eri teeman mukaan: kotimaa, majoitus, patikointi, nähtävyys, kaupunkikohteet, lämpimään ja yhden kaukomatka haaveen. Nähtäväksi jää kuinka monta näistä ehdin toteuttaa tänä vuonna. Ratsastushaaveen jätin suosiolla pois, sillä saa nähdä kuinka kauan kuntoutumiseen menee aikaa."

 

Yllätyin kuinka monta haavetta pystyin kuitenkin  toteuttamaan reissuvuoden 2020 aikana. Yhteenvedossa ajattelin käyttää samoja teemoja, kuin matkahaaveissa, mutta pienillä muutoksilla. Kun kerran lämpimään eikä kaukokohteeseen pääse, niin näiden teemojen sijaan listaan kolme reissukohdetta toivelistalta.

Tänä vuonna ajattelin, että en edes uskalla haaveilla, vai pitäiskö sittenkin...


Kotimaa = UusimaaViime vuoden aikana tein "ison K:oon" vuoksi useita päiväretkiä Uudellamaalla. Näistä retkistä löytyy sopivia kohteita Kotimaa teeman alle, kuten kestosuosikit Mustion linna ja Tammisaari sekä Karkkila, joka on minulle aivan uusi tuttavuus.


Mustion linna
Vuoden ensimmäinen retkikohde! Mustion linna on yksi suosikkikohteitani, siellä tulee käytyä ainakin kerran vuodessa. Joka kerta suurin osa ajasta menee siihen, että ihailen kaunista linnanpihaa ja otan ainakin 100 ihan parasta kuvaa. Linnan alue on upea niin keväällä, kuin kesällä sekä syksyllä, talvella en ole vielä käynyt. Toivoin että pääsen Mustioon vihdoin lumpeen kukinnan aikaan, mutta tieni vei sinne jo toukokuussa, tuolloin puutarha oli upeiden keltaisten kukkien peitossa. Haikeana katsoin kesäteatteria, olisipa mahtavaa päästä katsomaan esitystä...

Tänään patikointiyritykset menivät ihan mönkään 😞 Toisen reitin alkupää ei löytynyt ja toinen reitti oli tälle köpöttelijälle liian haasteellinen korkeuserojen vuoksi... Pettymys oli suuri! 
Päätin käväistä polkujen lähellä sijaitsevassa Mustion linnassa, vaikka olin ajatellut säästää sen kesään lumpeiden kukintaan 🌸

Onneksi menin Mustioon sillä linnanpiha oli todella kaunis keltaisessa kukkameressä 😍
Enää ei harmittanut yhtään 🌸🌸🌸

Lumpeiden kukkimisen aikaan vietin kesälomaa toisaalla, totesin että en taaskaan päässyt Mustioon ihailemaan lumpeita. Kunnes huomasin ystäväni instapäivityksen Mustiosta ja kyselin heti "oliko lumpeet vielä kukassa?" Olivat. 

Ehdinpäs sittenkin vielä Mustioon lumpeita ihailemaan 🤩 

Oli syyskuu ja lähdin Mustioon, otin eväät mukaan sillä "K":n vuoksi ravintola oli kiinni. Lummelampi oli kukassa, vaikka suurin loisto oli jo hälvennyt, näkymät olivat silti kauniit. 

Tällä kertaa päätin, että jätän puutarhan väliin ja keskityn ainoastaan lumpeisiin sekä patikointiin kartanon lähistöllä. Nautiskelin eväistä kartanon vastarannalla ja katselin upeaa kartanoa toisaalta, ihan uudesta näkövinkkelistä. Tammisaari #Tiistai on toripäivä Tammisaaressa 🥒🍅🥕
Tunnustan, liian usein tulee mietittyä minne mennä? ja mitä tehdä? Aina ei tarvitse olla mitään ihmeellistä tekemistä, jos haluaa hieman vaihtelua. Toripäivä Tammisaaressa on hyvä syy lähteä tuulettumaan ja ihailemaan pikkukaupungin puutaloja. 

#Tammisaari on niin 😍 Jos et vielä tiennyt, niin rakastan vanhoja puutaloja, kaikki vanhat puutalokaupungit saavat minut onnesta sekaisin ja jaksan kuljeskella niiden katuja ees sun taas. 🏘️


 

Tammisaari kuuluu niihin kohteisiin, jossa on käytävä ainakin kerran kesässä. Tällä kertaa minua onnisti, ehdin myös patikoimaan Dagmarin Puistoon!

Lähellä Tammisaarta on kiva Dagmarin puisto, joka on saanut nimensä tanskalaisen prinsessa Dagmarin mukaan, myöhemmin hänestä tuli Venäjän keisarinna Maria Fjodorovna. Puiston keskellä pulppuaa Dagmarin-lähde, jonka vesi on ihanan raikasta. 💦


KarkkilaKarkkien perässä Karkkilaan...  

Karkkien lisäksi Myllykosken kuohut ja Högforsin ruukki ovat olleet mielessäni pitkään. Karkkilassa on useita kiinnostavia museoita, harmillisesti moni niistä oli kiinni. Tällä kertaa saldoksi jäi Högforsin ruukin museo sekä upea Myllykoski.  


Onko sinullakin joskus sellaisia päiviä, että mikään ei mene niin kuin suunnittelit? Minulla oli tänään juuri sellainen päivä, kun olin päiväretkellä Karkkilassa. 🍭🍫 Tämä upea #Myllykoski toi kuitenkin lohtua päivään...

 

 

Majoitus 


Majoituksen suhteen vuoden haaveet jäi toteutumatta, en yöpynyt majakassa tai lasikaton alla, enkä myöskään kattojen yllä. Sen sijaan yksi pitkäaikainen haave toteutui, sillä vuokrasimme extempore matkailuauton ja teimme "road tripin" Turun saaristossa ja Länsi-Suomessa. Matkailuauton lisäksi muita yöpymisiä oli kovin vähän, Bed & Breakfast Kerkkoossa ja hotelleista nostan Staycation Helsinki.


Matkailuauto"Matkailuauto ja sen kanssa toimiminen toi pieniä haasteita, mutta samalla se oli äärettömän helppo, kun ei tarvinnut ressata mistä löytää yösijan?"

M = Matkailuauto ja maantiereitit

Olen jonkin aikaa haaveillut matkailuauton vuokrauksesta, varsinkin kun asustelee täällä keskellä Eurooppaa ja lyhyiden välimatkojen päässä on useita mielenkiintoisia kohteita. Aikoinaan kun olin pieni telttailimme paljon perheen kanssa Suomessa sekä jonkin verran myös ulkomailla ja nyt telttailut oman perheen kanssa ovat loppuneet aika lyhyeen sillä jo muutaman yön jälkeen, olemme löytäneet itsemme hotellista. Matkailuauto olisi näppärä, sillä se antaisi hieman varaa muuttaa suunnitelmia ja koskaan ei tiedä mistä herää. - M Karavaanari, karavaanari on kaikkien kaveri -


Bed & BreakfastIrtiotto arjesta... No nyt oli ihan parasta patikointiseuraa 🥰
Bed & Breakfast on yksi suosikkini erilaisista majoitus vaihtoehdoista. Yleensä syön vain saadakseni polttoainetta, mutta kun puhutaan aamupaloista niin nautin niistä erityisesti. Rauhallinen huoleton aamu ja kotitekoiset herkut ovat ihan parasta. Marraskuussa sain herätä aamuun viihtyisässä mökissä, hyvässä seurassa ja viettää päivän aasien kera. - Marraskuun retki -metsässä aasien kera -

"Yö kattojen yllä"
Eikö yöpyminen kaupungin sykkeessä olen melkein kun yö kattojen yllä? 

En ole vielä koskaan yöpynyt Helsingissä hotellissa, vaan aina tullut yöksi kotiin eli tämä taitaa olla minun ensimmäinen "StayCation" -loma. Lähdin syntymäpäiviä karkuun ja varasin hieman yllättäen pariksi päiväksi huoneen kaupungin keskustasta. Trendikäs Staycation eli "jäin lomalle kotikaupunkiin" saa lomailijan tutustumaan kotikaupunkiin uusin silmin. Rakastan hotelliaamiaisia, joten tämä oli oikein loistava irtiotto, ihailin raketteja paraatipaikalla ja heräsin uuteen vuoteen Helsingissä.

 

Patikointi
Koko Suomi patikoi! 
Patikoinnin suosio on kasvanut viime vuosina ja etenkin viime vuonna tuli huomattua, että poluilla saa väistellä tuon tuosta ja parkkipaikkaa on välillä haasteellista löytää. Reissuvuoden nostot patikointikohteiden osalta ovat Torronsuon kansallispuisto, joka olin laittanut haavelistalleni, Saaren kansallispuisto ja Kirkkonummi


TorronsuoAurinkoinen ☀️ sunnuntai kävely 👣 Tammelassa Torronsuon kansallispuistossa. Pitkospuita ja ruskan värejä nähtävillä 🍂🍁
Haave toteutui! 
Ruskaretki on ollut toiveissa jo pidemmän aikaan ja olin taas auttamattomasti myöhässä sen osalta. Torronsuon kansallispuisto tuli mieleeni syksyllä, kun halusin nähdä ruskan värejä. Miten upeat värit, niin kaunista! Pitkoksilla oli ruuhkaa, moni muu oli ajatellut samoin kuin minä. 


Saaren kansanpuisto"Vuosia sitten luin Saaren kansanpuistossa sijaitsevasta Kaukolanharjun näkötornista ja näin mahtavia maisemakuvia sieltä. En yhtään ihmettele, että Albert Edelfelt viihtyi Kaukolanharjulla ja maalasi siellä yhden tunnetuimmista tauluistaan Kaukolanharjun auringonlasku vuonna 1890. Tornivierailun jälkeen lähdin patikoimaan näihin upeisiin maisemiin." ”ihan parhaat kuvat” vuonna 2020

Tuntuu että toistan itseäni, kun tähän reissuvuoden listaukseen nousee samoja kohteita kuin aikaisemmassa jutussani: "ihan parhaat kuvat" 2020. En kuitenkaan voi millään jättää pois listalta Saaren kansanpuistoa, sillä se oli patikointi kokemuksena aivan mahtava. Puhumattakaan Kaukolan näkötornin maisemista, ne oli todella huikeat, vetävät varmasti vertoja Kolin ja Aulangon maisemille.

”Jo toisen kerran olin tällä viikolla Edelfeltin jäljillä, alkuviikosta Haikossa hänen ateljeessa ja tänään Kaukolanharjun näköalatornissa (1926). Tornista voi ihailla upeita järvimaisemia, ei ihme että Edelfelt intoutui niitä maalaamaan… Seuraavaksi taidan suunnata Ateneumiin katsomaan Edelfeltin 1890 maalaamaa Kaukolanharjun auringonlaskua. 🖼”  


KirkkonummiNature makes me happy 😍
Miten iloiseksi ihminen voi tulla kun pääsee luontoon 👣 ja löytää uuden upean reitin 🍁🍂 #retkihaaste tekee näistä retkistä vielä hauskempia, kun voi matkan aikana bongailla sopivia haastekohtia 🤔 Tänään saisi ruksattua monta kohtaa ✅✅✅✅

Aina ei tarvitse lähteä kauas! Naapurikaupunki Kirkkonummi on loistava esimerkki, siellä on useita hyvin hoidettuja ulkoilualueita, joissa reitit on merkitty selkeästi ja siellä on upeat puitteet retkieväiden nauttimiseen. Omia suosikkejani ovat Linlo ja Meiko.


Nähtävyys


Tähän teemaan on kyllä tunkua, joten päätin nostaa sellaiset nähtävyydet, jotka ovat odottaneet vuoroaan pisimpään. Näitä ovat Turun linna, Kultaranta ja Söderskärin majakka  toivelistalla ja odottaneet vuoroaan.


Turun linnaHaave toteutui!

Vihdoinkin linnaan 🏰 En ymmärrä miten ihmeessä tämä upea linna on jäänyt minulta näkemättä!? Tämä on yksi kauneimmista linnoista missä olen käynyt.😍

Turun linna on todella kaunis ja olen erittäin iloinen siitä että osallistuin opastetulle kierrokselle, sen sijaan että olisin itse hakenut tai lukenut tietoa linnasta. Opas oli erittäin osaava ja hän ystävällisesti vastasi kaikkiin ryhmän esittämiin kysymyksiin, eli minun sekä nuoren parin. Restaurointia täytyy toki aina tehdä, mutta miksi minä olen aina silloin liikenteessä?


Kultaranta Kultaranta, Suomen Presidenttien kesäasunto jo vuodesta 1922. Päärakennus muistuttaa Kallion kirkkoa, eikä ihme sillä rakennuksilla on sama suunnittelija Lars Sonck. Tänään vihdoin pääsin vierailemaan Kultarannan upeassa puutarhassa, 🌹🌼🌺🌷hienoa että näihin paikkoihin pääsee tutustumaan. Mahtaako Sauli olla kotona? 🤔

Vihdoin tämäkin toteutui! Niin monet vuodet olen odottanut mahdollisuutta päästä käymään Kultarannassa. Opastettu kierros oli mielenkiintoinen, mutta olisi ollut kiva päästä kulkemaan puutarhassa myös omaan tahtiin. Tämä on toki mahdollista tiettyinä päivinä, mutta se ei sopinut aikatauluumme. Tykkäsin!

 

Söderskärin majakkaSöderskärin majakka on rakennettu vuonna 1862, se sijaitsee Porvoon saaristossa. Myöhemmin huomattiin että kovalla tuulella majakka huojuu, sitä kunnostettiin ja samaan aikaan rakennettiin luotsitalo viereiselle Bastusaarelle. Majakanvartijat asuivat saarella ympärivuotisesti vuoteen 1957 asti, jolloin majakka automatisoitiin, majakan valot sammuivat vuonna 1989.

Sanotaan että Söderskär on inspiroinut Tove Janssonia ja hänen 1965 ilmestynyt Muumipappa ja meri -kirjan tapahtumat sijoittuvat Söderskärin majakkasaarelle, vaikka koordinaateissa on eroa.

Tässä kohtaa täytyy sanoa, että onni on ystävä, joka tykkää samoista asioista 🍀🙏🏻😘 Olen pitkään haaveillut tästä reissusta ja lopulta ajattelin, että menen sinne vaikka yksin! Onnistuin kuitenkin saamaan ystäväni mukaan ja näin venematka sujui oikein rattoisasti. Ehdimme mukaan viimeisille reissuille, joten oli pienestä kiinni, että tämä toteutui. 

Saari ja majakka olivat upeita, olisin mieluusti ollut siellä pidempään. Pitkä merimatka ja pieni hetki saarella, mahtoiko olla hintansa väärti? 


Kaupunkikohteet


Alun perin haaveet kaupunki kohteista oli ulkomailla, mutta tällä kertaa kohteet löytyvät Suomesta. Kaupunkilomalla jalat tulevat aina kipeäksi, nähtävyydet ja uudet maisemat vievät mukanaan, museoiden kautta kaupungin historia tulee tutuksi. Turussa ja Hämeenlinnassa vietin muutaman päivän, sen sijaan Lohjalla kävin jopa viisi kertaa viime vuoden aikana! 


TurkuTurku, Suomen vanhin kaupunki ja entinen pääkaupunki! Aurinkoinen kesäpäivä Aurajoen rannoilla ☀️ Paljon mielenkiintoista nähtävää...

Haave toteutunut! Turku oli alkuperäisellä listallani, tosin "kotimaa" teeman alla, mutta haave toteutui kumminkin.
"Turku kaipaa myös päivitystä sillä edellisestä käynnistä on yhtä kauan kuin Tampereen vierailusta eli 15 vuotta. Turussa ihan must kohde on Turun linna, hävettää myöntää että en ole siellä vielä käynyt. Miten on mahdollista? Tämä vääryys pitää siis korjata pikimmiten! Muistan joskus lukeneeni että Aurajoen rantaan on istutettu kirsikkapuita, vierailun voisi hyvin ajoitta niiden kukkimisen aikaan." 

 


Kesäinen Turku oli kiva kokemus, melkein kuin olisi ollut ulkomailla. Kävelin jalat kipeäksi Aurajoen rantaa pitkin, piipahdin museoissa ja välillä pysähdyin lepuuttamaan jalkoja joenrannan kuppiloissa. Yhdistin tämän kaupunkiloman kesän Road Tripiin ja yövyimme matkailuautossa Ruissalossa.
 

Kylläpä aurinko ☀️ on hellinyt tänä viikonloppuna Turussa. Paljon on tullut nähtyä, mutta linna 🏰 se vaan pysyy piilossa! Harmi että kartturi puuttui, 🗺 sillä ilman kunnon opasteita on pyöritty ympyrää ja kävelty jalat kipeiksi, lopulta piti jo turvautua potkulautaan 🛴 


HämeenlinnaTänään otin vähän ommoo lommoo ja lähdin Hämeeseen, edellisestä kerrasta onkin kulunut jo jokunen vuosi… 🤭

Pitkästä aikaa omalla lomalla tai "sooloreissuiksi" näitä kai nykyään kutsutaan. Lähdin tylsyyttä pakoon Hämeenlinnaan ja vietin siellä muutaman päivän, yövyin Aulangolla ja ihastuin siihen toden teolla.

Sateinen keli ☔️ ja #museokortti on hyvä yhdistelmä, ehdin meinaan käydä kolmessa museossa: Palanderin talomuseo, Skogster ja Hämeenlinnan taidemuseo. Erityisesti voin suositella Palanderin talomuseota, siellä on mielenkiintoinen opastettu kierros kaikille ja hyvällä tuurilla voi saada yksityisopastuksen.

Kiitos #hämeenlinna siitä, että useassa teidän museossa järjestetään opastettuja kierroksia. Tänään pääsin vihdoin käymään Sibeliuksen synnyinkodissa ja siellä sain kokea huikean elämyksen, sain meinaan pyytää visiitillä toivemusiikkia! 🎶 Arvatkaas minkä biisin toivoin? Kylmiä väreitä meni kun tutustuin museoon ja kuuntelin säveltäjän musiikkia. 🎹  


En muista milloin viimeksi kävin Hämeenlinnassa, enkä kai koskaan ole edes tutustunut kaupunkiin kunnolla. Kaupunkiloma Hämeenlinnassa ei ollut hassumpi valinta, pidin sadetta monessa museossa ja sen hellittäessä kävelin Vanajaveden rantoja pitkin. Hämeenlinnassa koin kaksi parhainta museo kokemusta!

Auringossa kaikki on vaan niin paljon kauniimpaa 😍 Kävin aamulla Aulangolla ihailemassa maisemia kun ei satanut ☔ Oli pakko poiketa uudemman kerran illalla kun aurinko paistoi ☀️ Harmillista että tuo #näkötorni oli kiinni, sillä sinne kapuaminen on ollut pitkäaikainen haave. Onneksi myös näköalatasanteelta oli huikeat näkymät! 

 

Aulanko on upea paikka ja sinne täytyy ehdottomasti vielä palata, kun jälleen pystyn patikoimaan. Olipa hotellin vieressä myös ratsastustalli.  


Tämä upea Kantolan viljasiiloihin maalattu muraali oli ehdottomasti nähtävä 😍 Se on kuulemma pohjoismaiden suurin muraali ja sillä on korkeutta yli 50 metriä. 😳

 


Lohja "Pääkaupunkiseudun näkövinkkelistä Lohja on sopivan matkan päässä ja siellä monia kivoja käyntikohteita sekä useita mukavia kävelyreittejä. Olen käynyt tutustumassa Paavolan luontopolkuun ja sen lähellä sijaitsevaan Alitalon omenatilaan, Paloniemen luonto- ja kulttuuripolkuun sekä melkein vieressä sijaitseviin Toivolan hiidenkirnuihin, Pähkinäniemen luontopolkuun ja Karkalin luonnonpuistoon. Liessaaren ja Lahokallion luontopolut sekä Lohjanharjun reitit ovat vielä tutkimatta. Viimeksi kävin muutama viikko sitten Karnaistenkorven luontopolulla Kisakallion vieressä." - Karnaistenkorpi – Luontopolku moottoritien päällä -

Viime vuoden aikana tuli usein käytyä Lohjalla, se sen verran lähellä, että sopii loistavasti päiväretkikohteeksi. Lohjalla on useita mielenkiintoisia museoita ja kaunis luonto laajan Lohjanjärven ympärillä.

#Lohja 🍏 tämän päivän retkikohde, ensin tietenkin pysähdyimme torikahveille. ☕️ Suuntasimme kohti Lohjansaarta ja löysin oman nimikkoviinin 🍷 #Martta Alikylän viinitilalta, pakkohan sitä oli ostaa tuliaiseksi. 👛Tänne täytyy ehdottomasti palata viimeistään kun omenapuut 🍏 seuraavaksi kukkii. 🌸 

Lohjansaarella on Lohjan suurin puu Paavolan tammi 🌳, jota kutsutaan myös Suomen kauneimmaksi puuksi. Lyhyt luontopolku 👣 vei tammen luokse ja täytyy kyllä sanoa, että tuo suuri puu on erikoisen näköinen keskellä metsää, mutta toki näyttävä. Tammen 🌿ympärysmitta on peräti 668 cm ja korkeutta tuolla jättiläisellä on 12m.

Kesällä voi piipahtaa torikahville tai ihailemaan Lohjan Pyhän Laurin kirkon seinämaalauksia, lähellä sijaitsee uskomaton "ostosparatiisi" Kasvihuoneilmiö, unohtamatta lukuisia patikointireittejä. 

Aina ei mee niin kuin suunnittelee... 😏 Päivän retkikohde ei löytynyt sitten millään, joten oli pakko tehdä uusia suunnitelmia! Harmitus katosi, kun käveli Pähkinäniemen luontopolulla, upeat syksyn värit ja Lohjanjärven ranta🍁🍂Reissukohde toivelistalta


Toivelistani reissukohteiden suhteen on loputon, sitä mukaa kun ruksin listalta käytyjä paikkoja, niin uusia kohteita ilmestyy listalle tuon tuosta. Viimeisen kahden vuoden aikana olen onnistunut tyhjentämään tuota listaa kuin pajatsoa Länsi-Suomen ja Itä-Suomen Road Tripeillä. Seuraavaksi täytyy ottaa käsittelyyn Keski-Suomi ja Pohjois-Suomi! Toivelistalta poistuu nyt Saariston Rengastie, Tankarin majakka ja Brinkhalin kartano.


Saariston rengastie
"Tänä kesänä toteutin yhden pitkäaikaisen matkahaaveeni ja lähdimme matkailuautolla Saariston rengastielle. Reissuun lähdimme hieman yllättäen, ilman mitään kummempia suunnitelmia. Toki mielessäni oli useita paikkoja Länsi-Suomesta, missä haluaisin käydä, mutta niiden laittaminen lennosta kartalle toi minulle lisää harmaita hiuksia." - Kuusisto -piispanlinnan rauniot ja portti Saariston rengastielle -

Ehdottomasti ensimmäisenä sijoitan tähän kohtaan Saariston rengasreitin, tuo matkailutie on ollut pitkäaikainen haaveeni. Reitin aikana sain kuitattua useamman kohteen toivelistaltani mm. Kuusiston Piispanlinna, Paraisten louhos sekä Seilin saari. 

Tien päällä, ensimmäinen käyntikohde oli Kuusiston keskiaikainen piispanlinna. Linna rakennettiin 1300-luvulla Suomen katolisen kirkon piispojen suojapaikaksi. Linna sijaitsee Kaarinassa Kuusiston saarella, tänä päivänä siitä on jäljellä vain rauniot, sillä uskonpuhdistuksen aikana Kustaa Vaasa käski vuonna 1528 purkaa linnan. Linnan kiviä on tiettävästi käytetty Turun linnan rakentamisessa sekä muissa alueen rakennuksissa.

Tämä rengasreitti on ollut pieni peikko minulle, kun aina varoitetaan, että siellä on niin ruuhkaista. Lähdimme matkaan kun koulut olivat jo alkaneet, olin tyytyväinen että meillä oli matkailuauto käytössä sillä, emme olleet etukäteen suunnitelleet reissua. 

Saariston rengasreitin ensimmäinen etappi on Parainen ja se oli todella positiivinen yllätys. Paraisten suosituin nähtävyys on ehdottomasti upea kalkkilouhos, jota pääsee ihailemaan näköalatasanteelta mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Paraisilla on louhittu kalkkia jo 1600-luvulta lähtien, avolouhos on Pohjois-Euroopan suurimpia pituutta jopa 2km ja leveimmillään 500 metriä. Louhos oli todella maaginen ja se teki minuun suuren vaikutuksen. Paraisten upea puutaloalue Vanha Malmi ja sen upeat talovanhukset houkuttelivat minut iltakävelylle.

En yleensä halua suunnitella reissua kovin tarkasti, kerään yleensä lukemattoman määrän vaihtoehtoja ja sitten mennään tilanteen mukaan. Toki haluan suunnitella tietyt raamit, jotta paketti pysyy kasassa. Nyt kun tämä peikko on selätetty, niin lähden mieluusti Saaristoon uudemman kerran. 


Seilin saari on pitkään ollut must see listallani ja tänään vihdoin pääsin käymään siellä. Seilin saarella on mielenkiintoinen historia, 1619 Ruotsin kuningas määräsi että saareen perustetaan spitaalisairaala ja sairastuneet karkoitetaan saarelle, ettei tauti leviä. Saarelle tuotiin myös mielisairaita tartuntojen pelossa eikä sieltä ollut paluuta. Seilin saaren kirkko on upea puukirkko ja sen maalla on useita ristejä muistona.


Tankar MajakkaTankar mahtava majakkasaari Öjan saaristossa noin 15 km Kokkolasta. ”Enpä olisi vielä aamulla useamman sadekuuron ☔️ jälkeen uskonut, että majakkasaarella paistaa aurinko kirkkaalta taivaalta ☀️"

"Kokkolan puutalot ja Tankarin majakka on myös ollut pitkään toivelistalla, majakkaristeily oli yksi kesän kohokohdista. Retkipäivänä keli näytti surkealta, juuri ennen laivaan astumista alkoi hurja sade, eikä sen loppumisesta ollut tietoakaan. Retkenjohtaja sanoi, että vaikka mantereella sataa, niin saarella paistaa usein aurinko, en uskonut häntä, mutta kuin ihmeen kaupalla keli muuttui ja saarella todella paistoi aurinko koko reissun ajan. Tankar oli kerrassaan upea paikka, retken hintaan kuului opastettu kierros ja kuulimme mielenkiintoisia tarinoita saaren historiasta sekä vierailimme majakassa." ”ihan parhaat kuvat” vuonna 2020Brinkhallin kartanoEhdinkin vielä vierailla Hovimäessä eli Brinkhallin kartanossa, ennen kuin se menee kiinni tämän kesän osalta. 🍀 Upea 1700-luvun kartano sijaitsee Turun Kakskerta saarella. Kartano on kiinnostanut minua pitkään sillä siellä on kuvattu Hovimäki TV-sarjaa, jota aikanaan seurasin.

Aivan mahtava käyntikohde ja niin kaunis miljöö 😍

Kakskerrassa Turun saaristossa sijaitsee upea kartano, joka tunnetaan varmaan paremmin Hovimäkenä. Osallistuin opastetulle kierrokselle ja tykkäsin todella. Huomasin että Netflixistä löytyy tuo kartanossa kuvattu Hovimäki sarja.  


Mahdanko olla ainoa, joka ei käynyt ulkomailla vuonna 2020?Suomessa on paljon upeita paikkoja ja kotimaan matkailu on lähellä sydäntäni, joten ei ollut vaikeaa löytää korvaavia reissukohteita ulkomaan ihmeille.


Lue lisää:

Aina on aikaa haaveille -matkahaaveet 2020
Martan matkavuosi -Loma-Suomi 2019
Martan matkavuosi 2019 - ulkomaat
Martan matkavuosi 2018Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 
4 kommenttia:

 1. Et ole ainoa, joka ei ole käynyt ulkomailla. Meidän suunnitelmissamme oli kyllä käydä, mutta ei sitten käyty. Mutta oletpa löytänyt monenlaista kivaa nähtävää vuoden mittaan. Osa oli tuttuja, osa ei, esimerkiksi saariston rengastie on aina jäänyt tekemättä, enkä oikein edes tiedä miksi. Matkailuauton vuokraaminen oli varmaan hyvä juttu juuri sinnekin. Meillä oli asuntovaunu 90-luvulla, kun lapsemme olivat pieniä ja tuollainen matkustusmuoto sopi meille silloin erittäin hyvin. Kuljeskelimme pitkin Eurooppaa aina Roomaan ja Budapestiin asti. Jopa Puola, Tsekki ja Slovakia tulivat tutuiksi sillä. Luettuasi kirjoituksesi tuntui jo siltä, että ei se niin kova pettymys olisi, vaikka tämäkin vuosi menisi kotimaan lähikohteissa. Hyvää matkailuvuotta sinulle! Aila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aila ja kiva kuulla etten ollut ainoa! Matkailuauto oli kyllä todella näppärä! Itse en uskaltautunut rattiin, mutta ehdottomasti haluaisin kokeilla. Matkailuautolla olisi mahtavaa lähteä Eurooppaan vähän pidemmäksi aikaa, ei tarvitse hermoilla yöpymisiä ja voi mennä sinne minne nenä näyttää. Vaunussa on toki se helppous, että on auto käytössä, mutta vaunuilu ei oo mun juttu, mieluummin pitäisin sen paikalla. Taidan säästää nuo viime vuoden matkahaaveet aikaan, kun tästä Koosta joskus päästään eroon.

   Poista
 2. Tässä olikin useita itsellenikin tuttuja ja kivaksi todettuja kohteita. Lisäksi tuossa oli useampi kohde, joissa olisi tarkoitus tänä vuonna ehtiä käymään, kuten Kirkkonummen luontokohteet ja Kaukolanharju. Saariston rengastiestä puhuttiin tämän viikonlopun aikana ja itseänikin vähän mietityttää sen ruuhkaisuus.

  Tuo ei muuten ole Saaren kansallispuisto, vaan Saaren kansanpuisto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hitsi menikö se tekstissä kansallispuistoksi? Kesällä olin kaavaillut Saaren retkihaasteen kohtaan kansallispuisto ja hämmennyin, kun huomasin että se on Kansanpuisto. Täytyy korjata, kiitos kun vinkkasit. Peukku molemmille patikointikohteille, Kirkkonummen Porkkala on myös kiva paikka sekä Störsvik, vai lieneekö se jo Inkoota? Moni on sanonut, että rengastie ei ole niin ruuhkainen, jos kiertää vastapäivään, mutta toki majoitukset voivat olla varattuja. Mikäli mahdollista niin ei kannata lähteä koulun lomien aikaan ;)

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.