perjantai 5. joulukuuta 2014

5. luukku: Puurojuhlista pikkujouluihinPuurojuhlista pikkujouluihin


Joulutunnelmaan virittäydytään pikkujoulujuhlilla, joka on iloinen ja vapaamuotoinen juhla. Pikkujoulukausi alkaa ennen ensimmäistä adventtia ja perinteisesti pikkujouluja on juhlittu ystävien, yhteisöjen ja yritysten keskuudessa. Pikkujouluja juhlitaan tänä päivänä melkein kaikkialla ja ne ovat yleistyneet myös kouluissa ja päiväkodeissa. Pikkujouluihin kuuluvat myös pikkujoululahjat ja jokainen vieras tuo mukanaan sovitun hintaisen pienen lahjan. Lahjat kerätään yhteen ja jaetaan juhlijoiden kesken siten, että jokainen saa jonkin yllätyksen. Pikkujoulut ovat työpaikan yksi vuoden tärkeimmistä ja odotetuimmista juhlista. Pikkujouluna pukeudutaan hienosti ja juhlan väri on punainen. Juhlien koristelu on jouluinen ja yleensä juhlissa saa maistella ensimmäistä kertaa jouluruokia. Pikkujoulut ovat tunnetusti kosteita ja runsas alkoholi saa juhlijat riehakkaalle tuulelle.

Pikkujouluperinne on tullut Suomeen 1900-luvun alussa Ruotsista, jossa 1800-luvun loppupuolella Uppsalan ja Lundin yliopiston osakunnan opiskelijat viettivät puurojuhlia. Puurojuhlaan kuului oleellisesti laulut ja leikit, puuropuhe ja tietenkin puuron syönti, joka tuohon aikaan oli juhlaruokaa sekä pikkulahjat. Puuron sekaan sujautettiin manteli ja sattuman löytäjä sai määrätä tehtävän läsnäolijoille. Puuromantelin löytäjän uskottiin menevän pian naimisiin. Toisen maailmansodan jälkeen puurojuhlaa alettiin kutsua pikkujouluksi.

Pikkujoulut levisivät opiskelijoiden keskuudesta yrityksiin, yhteisöihin ja seuroihin. Ensimmäisiä yrityksen järjestämiä pikkujouluja vietettiin 1930-luvulla Kone Osakeyhtiön toimesta. Pikkujoulujen tarkoituksena on kiittää työntekijöitä kuluneesta vuodesta sekä pitää yllä yhteisöllisyyttä. Pikkujouluja juhlittiin aluksi erikseen eri henkilöstöryhmien kesken, mutta myöhemmin pikkujouluja on juhlittu koko henkilökunnan kesken.Donnien pikkujoulut

Minä vietin pikkujouluja suomalaisten rouvien kanssa ja meitä oli paikalla hirmuinen määrä noin 30 henkilöä. Pikkujoulut toteutettiin nyyttikesteinä ja jokainen toi mukana suolaista tai makeaa purtavaa. Tapahtuma oli oikein mukava, puheensorinaa riitti ja aika vain vierähti todella nopeasti. Kiva oli nähdä kaikkia tuttavia vielä ennen tulevia joululomia. Pikkujouluissa oli myös oiva tilaisuus hankkia etukäteen joululahjoja ja siellä oli myynnissä Meksikolaisia huiveja, erilaisia suklaatuotteita, Magnetix- magneettikoruja, Luxury B- sisustustekstiilejä sekä hierontalahjakortteja.  


Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.