torstai 11. joulukuuta 2014

11.luukku: Fête de l’Escalade
Geneven itsenäisyyden kannalta historian tärkeimpää tapahtumaa juhlitaan joka vuosi joulukuun puolenvälin aikaan kolmipäiväisellä tapahtumalla, joka huipentuu sunnuntaina L’Escalade kulkueeseen. Kolmen päivän ajan kaupungilla järjestetään erilaisia tapahtumia, esityksiä, opastettuja kierroksia sekä vanhassa kaupungissa on markkinoita ja titetenkin joka puolelle on pystytetty kojuja, joista voi ostaa Vin Chaudia. L’Escalade on suuri koko perheen tapahtuma ja siellä on paljon ohjelmaa myös lapsille. Sunnuntaina tapahtuman päättää juhlakulkue, joka on kuvaelma 12.12.1602 yön tapahtumista ja kulkueeseen osallistuu noin 800 vapaaehtoisia henkilöä, jotka ovat pukeutuneet 1700-luvun asuihin sekä noin 60 hevosta. Paraati on näyttävä ja siinä on mukana kaupunkilaisia, sotilaita, soittajia, rumpuja, hevosia ja hevoskärryjä sekä tuon ajan rekvisiittaa ja paraatissa lauletaan Cé qu’è lainô-laulua, joka on Geneven kansallishymni. 
Kulkue lähtee Parc des Bastionsilta ja jatkaa sieltä vanhaan kaupunkiin, Place du Molardin kautta Rhone joen toiselle puolelle ja palaa St Pierren katedraalille, jonne kulkue päättyy. L’Escalade kulkue on yksi Euroopan suurimmista historiallisista paraateista ja sitä on järjestetty vuodesta 1926 lähtien. Paraati on iso tapahtuma jota kaupunkilaiset tulevat seuraamaan sekä monet naapurikuntien asukkaat. L’Escaladea muistojuhlaa vietetään yleensä 12.12 tai sitä lähimpänä viikonloppuna, tänä vuonna 2014 l’Escalade tapahtumaa vietetään 12.12 pe - 14.12 su.

L'Escalade ohjelma 2014: Fête de l’Escalade 2014
Vuonna 1602 joulukuun 11 ja 12 päivän välisenä yönä Savoyn herttua, Charles Emmanuel yritti vallata joukkoineen Geneven takaisin hallintaansa. Savoyn herttuan suunnitelmana oli hyökätä puolenyön jälkeen, jolloin kaupunkilaiset nukkuisivat. Noin 2000 aseistettua sotilasta lähti Plainpalaisilta kiipeämään tikapuita pitkin kaupunkia ympäröivälle muurille ja sieltä käsin hyökkäämään Geneven kaupunkiin. Hyökkäys päättyi Geneveläisten voittoon ja tarinan mukaan, aamuyöllä Pierre Royaumen vaimo Catherine Cheynel, oli keittiöstään tekemässä soppaa 14. lapselleen ja huomannut ranskalaisten kiipeävän muurin yli. "Mère Royaume” oli kaatanut soppakattilan hyökkääjän päälle ja tämän huuto oli herättänyt vartijat ja kaupunkilaiset, jotka ehtivät puolustamaan muuria. 
Geneveläiset taistelisvat kaupungistaan ja taistelussa menehtyi 18 miestä, sen sijaan Savoyn herttua menetti 54 miestä. Savoyn herttua perääntyi ja tämän seurauksena Geneve itsesenäistyi. Paikallisen tarinan mukaan Savoyn herttua oli aikaisemmin käynyt mittaamassa muurin korkeutta tikkaita varten, mutta hänen mitta oli väärä, sillä hän ei ottanut huomioon, että Plainpalais sijaisee paljon alempana kuin, muurin muu osa ja tämän vuoksi sotilaiden tikapuut olivat liian matalia heiltä vei aikaa päästä muurin päälle.  
Joulukuussa kaupoissa myydään suklaapatoja, joissa on marsipaanista tehtyjä vihanneksia. Pienimmät suklaapadat painavat noin 60g ja suurimmat ovat jättiläisiä ja painavat noin 3 kiloa. Lapset ansaitsevat taskurahaa laulamalla juhlan muistolaulua kodeissa ja ravintoloissa. Joulukuun ensimmäisenä lauantaina, järjestetään vanhan kaupungin kapeilla kaduilla 5 kilometrin pituinen Escalade juoksukilpailu. Juoksukilpailun osallistujamäärä on noin 25 000. Kilpailu on avoin kaikille niin, lapsille kuin aikuisille ja kilpailussa on eri pituisia matkoja. Sauvakävelijöille on myös oma tapahtuma. Juoksukilpailun jälkeen seuraavana viikonloppuna järjestetään vanhassa kaupungissa paraati ja ihmiset pukeutuvat keskiaikaisiin pukuihin.Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa
Facebook-sivulta tai Instagramista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.