keskiviikko 31. joulukuuta 2014

31.12. Synttärit ja Uusi Vuosi

Tänään vietetään synttäreitä, Martan matkassa täyttää vuoden! Vuosi takana bloggailua ja aivan mahtavaa sillä, sivuilla on käyty yli 8000 kertaa! Iso kiitos kaikille ihanille lukijoille ja olen todella iloinen saamastani tuesta ja positiivisesta palautteesta. Koulun ryhmätöitä tehdessämme naureskelimme ”palaute on lahja”- aiheiselle ryhmätyölle, mutta kuluneen vuoden aikana, olen huomannut, että juuri tuo palaute on motivoinut minua jatkamaan blogin kirjoittelua, silloinkin, kun on monta tuntia katsonut näyttöä, eikä ole saanut riviäkään kirjoitetuksi.


 Fête de la Restauration de la République

Genevessä 31.12 uuden vuoden aaton lisäksi juhlitaan myös Fête de la Restauration de la République eli Geneven palautumista tasavallaksi. Ranskan vallankumouksen seurauksena vuonna 1798, Sveitsin vanha valaliitto hajosi  ja samaan aikaan Geneve liitettiin Ranskaan, monen muun kantonin ohella. Sveitsi oli miehitettynä Napoleonin sotien aikana ja alueesta muodostettiin Helvetian tasavalta. Helvetian tasavalta lakkautettiin vuonna 1803 ja tuolloin muodostettiin uusi Sveitsin liittovaltio, joka oli tiukasti Ranskan vallan alla. Uusi Sveitsin liittovaltio muodostui vanhan valaliiton 13 kantonista sekä siihen liitettiin 6 uutta kantonia. Napoleonin hävittyä Venäjällä alkoivat hänen joukkonsa vetäytyä myös Genevestä. Itävallan joukot tulivat ilmoittamaan geneveläisille 31.12.1813, että Geneve palautetaan jälleen itsenäiseksi tasavallaksi. Kaksi vuotta myöhemmin 1815 Genevestä tuli Sveitsin valtioliiton 23. kantoni. Sveitsin puolueettomuus vahvistettiin 1815 Wienin kongessissa. 


Uusi vuosi Genevessä lähtee liikkeelle kahdeksan aikaan aamulla, jolloin laukaistaan 23 tykinkuulaa vanhan kaupungin sisäänkäynnin luota Promenade de la Treilleltä. Eri puolilla Geneveä järjestetään päivän aikana useita tapahtumia mm. Jonction, Vieusseux ja Sécheronin alueilla, joissa on tarjolla  erilaista ohjelmaa musiikkia, ruokaa, sirkusta, teatteria sekä naamiaisia. 


Uuden vuoden aaton ilta huipentuu Geneve-järvellä järjestettävään upeaan ilotulitukseen Kempinski-hotellin edustalla klo 0.00.


Suomalainen Uusi Vuosi

Uutena vuotena juhlitaan vuoden vaihtumista ja uuden vuoden alkua. Uutta vuotta juhlitaan ympäri maailmaa ja Suomessa uuden vuoden perinteisiin kuuluu tasavallan presidentin uuden vuoden puhe. Perinteisiä uuden vuoden ruokia ovat nakit ja perunasalaatti sekä puolen yön aikaan kilistellään kuplivaa ja toivotetaan hyvää uutta vuotta.  

Uuden vuoden raketit kuuluvat oleellisesti suomalaiseen uuden vuoden viettoon ja niitä myydään kaupoissa heti joulun jälkeen. Aikoinaan ilotulitteilla oli tarkoitus karkoittaa pahoja henkiä ja tapa on levinnyt Kiinasta. Rakettien valinta on vaativaa puuhaa ja moni lapsi odottaakin kärsimättömänä sitä hetkeä, milloin raketteja saa ampua. Suomessa ilotulitteiden ampuminen  on säädeltyä ja niitä saa ampua uudenvuodenaattona 18-02.00 välisenä aikana. 

Uuden vuoden tinat

Tinojen valaminen on tullut Suomeen Ruotsista ja nuo hevosenkengän muotoiset tinat sulatetaan kauhassa, joko hellan tai takan lämmössä. Sulanut neste kaadetaan kylmään vesiämpäriin ja jäähtyessään ne muokkaantuvat erimuotoisiksi "klönteiksi". Näitä klönttejä sitten katsellaan lampun tai kynttilän varjossa ja niiden muodoista ennustetaan uuden vuoden tulevaisuutta.


Martan Matkassa haluaa kiittää kaikkia lukijoita kuluneesta vuodesta 
ja samalla toivottaa 


Hyvää Uutta Vuotta 2015!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.