sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Joulukauden avajaiset ja 1. adventtiJoulukauden avajaiset


Tänään meidän perheessä vietetään joulukauden avajaisia! 
Perinteisesti meidän perheen joulukauden avajaisissa kotimme saa jouluisen ilmeen. Joulukoristeet ja valot kaivetaan varaston perukoilta ja laitetaan paikoilleen. Itse olen innoissani joulukauden avajaisista, mutta muut perheenjäsenet eivät ole yhtä innoissaan, vaan avajaiset ovat heille kuin punainen vaate. En ymmärrä! Aikaisemmin vietimme joulukauden avajaisia 1.12, mutta muutamia vuosia sitten siirsin avajaispäivää yhdellä aikaisemmaksi, näin ollen joulukalenterikin on heti 1.12 avattavissa. 

Perinteisiä joulun koristeita meillä ovat ovikoriste, valokoristeet ikkunoihin, lasimaljakoihin laitetut joulupallot ja valoköynnökset, Belen-asetelma sekä muovinen joulukuusi. Viime vuosina olemme käyttäneet muovikuusta aidon kuusen sijaan sillä, Macho-kissamme innostuu aidosta kuusesta niin paljon, ettei kuusi meinaa pystyssä pysyä. Toisena syyä on laiskuus, eli aidosta kuusesta lähtee niin paljon neulasia ja niitä on joka puolella vielä juhannuksenakin.  

Illalla on kiva ihailla jouluista kotia ja nauttia glögiä. Adventti


Keskiajalta lähtien uusi kirkkovuosi on alkanut 1. adventtina ja se on yksi kirkkovuoden suurimpia juhlia. Ensimmäinen adventtisunnuntai sijoittuu 27. marraskuuta sekä 3. joulukuuta väliselle ajanjaksolle, riippuen joulupäivän ajankohdasta. Adventti eli Herran tuleminen (lat. Adventus Domini) on joulun eli Kristuksen syntymän odotusta ja siihen valmistautumista. Ensimmäisen  adventin jälkeisenä maanantaina alkaa jouluun asti kestävä paastonaika. Neljää joulua edeltävää sunnuntaita kutsutaan adventiksi ja jokaisella adventilla on oma teemansa 1. riemu, 2. Jeesuksen toinen tuleminen, 3. Johannes Kastaja ja 4. Neitsyt Maria. Adventtina on tapana sytyttää adventtikynttilä jokaista adventtia kohden, adventtiaika päättyy jouluaattoon Jeesuksen syntymään.  
Hoosianna!Ensimmäisenä adventtisunnuntaina juhlitaan Jerusalemiin ratsastavaa Jeesusta. Ihmisjoukko otti hänet riemuiten vastaan huutaen: ”Hoosianna!” Sama ilo toistuu yhä Hoosianna-hymnissä. Se kertoo, että Jeesus on Messias, joka auttaa (hoosianna = auta!) ja jota voi pyytää avuksi. Tästä luottamuksesta kumpuaa ylistys: ”Kiitetty olkoon hän!” -Kirkon tiedotuskeskus/Sini Hulmi-


Martan Matkassa joulukalenteri


Huomenna on joulukuun ensimmäinen päivä ja Martan Matkassa avaa ensimmäisen joulukalenterin luukun. Joulukalenterini käsittelee jouluun liittyviä asioita, tapoja, perinteitä sekä niiden historiaa, jouluvalmisteluita ja pieniä jouluisia muistutuksia.   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.