tiistai 2. joulukuuta 2014

2. luukku: Joululahjat


Joululahjat
Yksi joulun perinteistä on lahjojen antaminen, lahjoja on annettu jo Rooman ajoista lähtien Saturnia-juhlan aikaan, jota vietettiin joulukuun 17-24 välisenä aikana. Saturnia juhlassa orjat ja isännät olivat samanarvoisia ja tuolloin orjatkin saivat pitää hiippalakkia, josta sanotaan tonttulakin periytyvän. Juhlissa pidettiin hauskaa, syötiin ja juotiin hyvin, sekä lahjoiksi annettiin herkkuja, kynttilöitä ja savinukkeja. 

Keskiajalla lahjoja jaettiin uuden vuoden aikaan, jolloin isännät antoivat lahjoja ja köyhäinapua palvelusväelle, joita pidettiin palkan lisänä. Myöhemmin kristinuskon levitessä, siirryttiin antamaan joululahjoja jouluaattona 24.12, Jeesuksen syntymäpäivänä, sillä olivathan itämaantietäjät tuoneet lahjoja Jeesus-lapselle. 

Suomeen joululahjan antamisen perinne tuli Ruotsista 1700-luvun lopulla ja tuolloin lähinnä varakkaat kaupunkilaiset antoivat toisilleen itsetehtyjä lahjoja. Kaupunkilaisilta joululahjojen antaminen levisi myöhemmin myös maalaisten keskuuteen 1800-luvun loppupuolella. 1900-luvun alussa alkoi joulun kaupallistuminen ja lahjoja alettiin hankkia enemmän kaupoista. Vanhan perinteen mukaan joulun alla lapset kirjoittavat joulupukille lahjalistan toivomistaan joululahjoista ja lista lähetetään Korvatunturille. Tontut käyvät ikkunan takana tarkkailemassa ovatko lapset olleet kilttejä vai tuhmia, kiltit lapset palkitaan lahjoilla ja mikäli lapset ovat olleet tuhmia, eivät he saa jouluna lahjoja. Joululahjat kääritään joulupapereihin ja koristellaan kiharretuilla pakettinaruilla sekä niihin kiinnitetään pakettikortti, josta selviää lahjan saajan nimi. Mitä lahjaksi? 


Joululahjojen hankkiminen ja tekeminen on hyvä aloittaa ajoissa, jotta välttää joulun ajan ruuhkat kaupoissa sekä turhan stressin. Mitä sitten joululahjaksi? Siinä se joka vuotinen pulma, itse yritän pitkin vuotta pistää korvan taakse mitä läheiseni ja ystäväni puhuvat, mutta kuitenkin joulun aikaan nuo asiat ovat aina unohduksissa. Tänä jouluna olen yrittänyt markkinoida omalle perheelleni 5 toiveen listaa asioista, mitä haluan tai mitä aion seuraavaksi ostaa. Tämä lista olisi ympärivuotinen ja sitä päivitetään koko ajan, jolloin lista kävisi myös syntymäpäivinä. Listan ideana on punnita omia toiveita sekä hankintoja ja miettiä pidemmällä aikavälillä ovatko ne todella tärkeitä vai ovatko ne hetkittäisiä päähänpistoja. Nyt voi siis toivoa mitä vaan...

Joululahjojen antaminen on henkilökohtaista, toiset tykkäävät antaa kalliita lahjoja, toiset taas humoristisia tai lahjan saajaa muistuttavia lahjoja. Jotkut pitävät joulua turhana hömpötyksenä ja tuhlauksena, kun taas toiset nauttivat muiden muistamisesta ja huomioimisesta. Perheet haluavat usein jouluna antaa lapsilleen hieman enemmän lahjoja ja hankkia niitä asioita, mitä lapsi on vuoden aikana toivonut. Kannattaa muistaa että joulu ei ole kilpavarustelua, vaan jokainen antaa lahjan oman mieltymyksensä mukaan tai on antamatta. Mielestäni lahjan antamisessa tärkeintä on halu muistaa toista ja lahjan saamisessa on parasta, että joku on halunnut muistaa sinua sekä hän on ajatellut sinua ja sinä olet hänelle tärkeä!  


Joulusta on tullut vuosien saatossa todella kaupallinen ja tuntuu että joka vuosi aina vaan aikaisemmin alkaa postista tulla erilaisia joulukatalogeja ja joulukoristeet sekä valot tulevat myyntiin. Joulu on kauppojen kulta-aikaa ja joulumyynti onkin suurin osuus liikkeiden vuosittaisesta myynnistä. Tavaratalot pursuavat kaikenlaista tavaraa ja joulun hittituotteita. Ihmiset hukkuvat tavarapaljouteen ja nykyään suosittuja lahjoja ovat elämykset ja aineettomat lahjat kuten erilaiset hyvinvointipalvelut, lahjakortit ja tapahtumat sekä eettiset lahjat eli hyväntekeväisyyteen liittyvät lahjat. Monet tykkäävät tehdä itse lahjoja leipomuksia, käsitöitä, askarteluita, taidetta, antaa palveluksia tai aikaa.

Saimme joskus ystäviltämme liput katsomaan Stand Up:ia ja se oli mielestäni loistava idea. Harvoin tulee itse lähdettyä katsomaan jotain esitystä, ja nyt joku toinen oli varannut liput puolestasi ja mikä parasta pääsimme pitkästä aikaan tekemään jotain yhdessä. Vietimme tuttavaperheen kanssa loistavan illan, kävimme ensin syömässä ja sitten lähdimme yhdessä katsomaan esitystä. Miksi myös lapselle ei voisi antaa lahjaksi aikaa? Lapsetkin tykkäävät käydä katsomassa elokuvia, teatteria, jääshowta tai vaikka keilaamassa vanhempien, mummojen ja pappojen tai kummien kanssa ja samalla he saavat myös laatuaikaa läheisten kanssa. Vanhemmille ihmisille ja ystäville voi hyvin antaa lahjaksi palveluksia vaikka siivousapua, renkaanvaihto- ja remonttiapua, tehdä hyvän illallisen tai käydä tekemässä yhdessä jotakin. 


Ruokalahjat ovat myös kivoja ja hyödyllisiä, perinteisen ruokakorin voi rakentaa vaikka peruselintarvikkeista tai jonkin teeman ympärille. Koriin voi kerätä eri teeman mukaan raaka-aineta sekä sujauttaa mukaan herkullinen reseptin. (leipomuskori, eri maiden keittiöt: Italia, Ranska, Espanja, Suomi, itämainen keittiö, sushi tai sitten korillinen herkkuja). Ruokalahjoina voi antaa itseleivottuja leipiä, piparkakkutalo, keksejä, makeisia tai itsetehdytyjä hilloja, marmeladeja, sinappia, maustekurkkuja ym. Kauniita ruokalahjoja voi tehdä myös purkkiin, eli kerätä jonkin leivonnaisen raaka-aineet kerroksittain koristeltuun lasipurkkiin ja laittaa valmistusohje mukaan... Nyt on viimeistään hyvä aika alkaa suunnitella joululahjojen hankintaa!Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.